Last news in Fakti

29 Септември, 2017 20:06 1 212 4

Красимир Велчев: Няма да се извинявам на ДПС

  • красимир велчев-
  • дпс-
  • извинение

С открити хора като Валери Симеонов се работело лесно

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев заяви, че е несправедливо обвиняван в ксенофобия от парламентарната група на ДПС.

Пред БНТ той отбеляза, че ако се извинява на някого, няма да е на ръководството на опозиционната партия, като допълни, че искането ѝ за неговата оставка за него е комплимент. Велчев заяви, че общото управление е стабилно, макар че е изправено пред проблеми, както и че всеки законопроект за вероизповеданията е деликатна тема, която иска максимално широко обществено обсъждане.

Красимир Велчев заяви, че е извадил стенограмата от изявлението му, което е предизвикало възмущение от страна на ДПС:

"Вашите субсидии са достатъчно високи, за да отделите пари за тази „една шепа хора“ и да помогнете, както ние помагаме на нашите хора."

Велчев предположи, че от групата на ДПС са съзряли в думите му „нашите хора“ не толкова ксенофобия, колкото напомняне, че ДПС е достатъчно богата партия, която може да се грижи за хората си.

"ДПС ги вбеси това, че отбелязах, че партията им не е бедна. В речта на почетния им председател той спомена за обръчите от фирми и порциите, които разделя. Може да съм сгрешил някъде, но не виждам никъде ксенофобия", каза той.

Красимир Велчев предположи, че с подобен ход от групата на ДПС се опитват да консолидират електората си.

"Използват такива моменти да втвърдят електората си. Ако влезем в конфронтация, ще им втвърдим електората. Само в БСП правят разграничения между мюсюлмани и други. Моето задължение като председател на комисията по вероизповеданията е да защитаваме правата на всички", коментира Велчев.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ изрази разбиране към председателя на групата Цветан Цветанов, който се извини от негово име за изказването му в пленарната зала. Велчев заяви, че Цветанов е в деликатна ситуация, в която трябва да се правят множество консенсуси. Той напомни, че управлението е стабилно, макар че коалиционните му партньори в лицето на Валери Симеонов реагират първосигнално. Той обаче заяви, че е по-лесно да се работи с открити хора именно като Симеонов.

"Мечтата на всяка опозиция е да има предсрочни избори и тя да дойде на власт. Няма да тълкувам предсказанията им. Партия ГЕРБ набра много опит и се надяваме на премиера Борисов да му издържат нервите. Мисля, че по-скоро една подобна реакция на Симеонов е за това, че не му е лесно и на него, както и на правителството. Имаме много проблеми за решаване", каза Велчев.

Красимир Велчев, който е и председател на комисията по вероизповеданията и правата на човека към НС, заяви, че идеята на Красимир Каракачанов чуждите проповедници да бъдат задължени да знаят български език и да имат образование, сравнимо с българското, не е нова.

"За всеки законопроект се иска странично мнение и консенсус, но при закон за вероизповеданията това е задължително. Така че правим много срещи. Едно грешно тълкуване може да доведе до дълбоки огорчения. Смятам, че вярата е нещо основно за семейството и обществото. Обучението по религия трябва да е пожелателно, не задължително", отбеляза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ.

Той похвали идеята на Светия синод на БПЦ в училище да се предлага задължително обучение с възможност за избор между история на религиите - християнство или ислям, и етика.

"Няма спор за това дали да има висше учебно заведение по ислям, но подготвяме в закона всеки проповедник задължително да знае български. Може да има всякаква диплома, но трябва да има следдипломна квалификация, за да се провери какъв ислям ще проповядва", каза още Велчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    1 3 Отговор
    комунист
  • 2 4500 BGN

    5 2 Отговор
    Велчев,бъдете здрави и мачкайте боклуците.
  • 3 ВМОРО

    1 5 Отговор
    Лош театър със слаби актьори...
  • 4 незнайко

    1 1 Отговор
    За това, че трябва всеки ислямски проповедник да знае БЪЛГАРСКИ гласувам с две ръце ! За висше учебно заведение по ислям съм абсолютно против ! Нас обаче никой няма да ни чуе !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове