Last news in Fakti

11 Октомври, 2017 11:17 1 677 13

Младежите от Северозападна България са най-мързеливи в ЕС

  • младежи-
  • работа-
  • учене

Северозападният район на страната ни води негативната класация в ЕС с най-висок процент млади хора на възраст 18-24 г., които през миналата година нито са работили, нито са учили - 46,5 на сто, при среден показател за ЕС - 15 процента.

Това показват данни на Евростат по повод започналата Европейска седмица на регионите, която ще продължи до 12 октомври.

След България се нарежда Френска Гвиана - с почти същия процент на неработещи и неучещи млади хора - 45%, а на третото място идва Сицилия - с 41.4 на сто. Петицата се запълва с още два гръцки региона - Стереа Елада - с почти 40 на сто, и Пелопонес - с 36.5%. Средното за ЕС е 15%. Младежката безработица у нас остава над средната за Европа. Официални данни за неактивните младежи у нас няма. По оценка на социалното ведомство те са около 250 хил. за цялата страна.

Единствено регионът на София е с нива под средното за Европа - Югозападният регион регистрира 12% нищо неправещи младежи за м.г., съобщава в. "Сега".

Северозападният регион е на последно място сред всички региони в Европа и по очаквана продължителност на живота в ЕС. В първата петица с най-добри показатели три от позициите са за испански региони - Мадрид, Кастилия и Навара.

Според данните родените през 2015 г. в региона на Мадрид могат да очакват да доживеят до 84.5 години (общо за мъжете и жените) и това е най-високата продължителност на живота за ЕС. На второ място идват сънародниците им от Навара - с очаквана продължителност от 84.1 години. Третото място си делят два региона - френски и италиански. Това са френският регион Ил-дьо-Франс, в който се намира и Париж. Там за родените през 2015 г. очакваната продължителност на живота е 84 години.

Същата продължителност има и в италианския регион Тренто. Кастилия е на петото място с 83.9 години. Средната продължителност за ЕС е 80.6 години. На този фон родените в Северозападния регион могат да очакват да живеят до 73.5 години, което е най-ниското от всички 274 европейски региона. На предпоследното място (273-то) пък се нарежда Северен централен район (със 74.1 години).

Следващата справка класира регионите по дял на висшистите и тук четири от петте места се заемат единствено от Великобритания, като това са различните региони на Лондон. Там между 70 и 85% от хората на възраст 30-34 г. имат висше образование.

Средното за ЕС е 40%. Петата позиция е за региона около столицата на Дания. Северозападният регион има най-малко хора с диплома от университет от всички в Европа - едва 21 на сто.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дарт Манго

    16 0 Отговор
    А младежите цигани от севеврозапада и в цялата вселена !
  • 2 Комаров

    14 0 Отговор
    Нещо ми намирисва на "карибска алкохолна напитка с три букви /за улеснение - първата е р, а последната м/"
  • 3 Хихихи

    9 0 Отговор
    Пустиняците бацееееееееее......
  • 4 Дикембе Мутомбо

    8 2 Отговор
    Обидно е за немалцинственото (или вече малцинствено) население на този край да се обобщават под общ знаменател с циганите. Познавам доста свестни хора от там, които не заслужават този етикет.

    В такива случаи статистиката трябва да се гледа в дълбочина, ама нали сме мултикултуралисти пусто, не трябва...
  • 5 Анонимен

    13 0 Отговор
    Би трябвало да броят само човешките младежи за статистиката.
    Орките не стават за нищо.
  • 6 бобо

    10 1 Отговор
    Абе що не направите една статия с заглавие "Най корумпираното и безхаберно за населението на страната е правителството на ГЕРБ"
    Защо да се обиждат младежите на северозапада? Колко работни места има в северозапада? къде да ходят младите хора? Имам приятели в Берковица. Град в който преди имаше работа а сега няма. Децата им бягат в софия или зад граница за да си намерят препитание. Къде го това правителство да мисли за тези хора там. Или е по удобно да ги прогони в чужбина. То и циганите вече са се установили в германия и пращат пари на родата. А правителството мисли само как да въвежда данъци да да си пълни гушите
  • 7 Morgoth

    12 1 Отговор
    Има пряка връзка между липсата на работа, ниското заплащане и нежеланието да се работи. Ако плащат прекалено малко - не искаш да работиш. Ако свикнеш, че не работиш губиш трудови навици, омързеливяш се и спираш дори да си търсиш работа. И тук не става дума само за цигани. По сливенско и пазарджишко те са повече отколкото в северозапада.
  • 8 Пазарен Либерализатор

    12 4 Отговор
    В севернозападнала България положението е почти трагично, работа няма, а където има заплатите са мизерни. Не познавам човек, който да не иска да работи и да има стабилни приходи. Обобщението е прекалено.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Варна

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Софиянеца":

    Говориш пълни глупости,
    Тези, които са се изказали преди теб №7 и 8 обясняват в краткост, какви са причините.
    Ако профилът ти отговаря на истината то ти си от града на търтеите. - Няма друг град, който е толкова субсидиран от Републиканският бюджет. Тази година бюджета на София мина 1,3 млрд. лева. Според теб колко са бюджетите на Монтана, Видин и Враца? Вземи и налей в тези градове по 1 млрд. на година и ще си говорим след 2 или 3 години. и Обратното! - Ако сперете да се издържате от държавната хранилка ще сте най- бедният град и с най- голяма безработица.
    Тоест трябва да ти е ясно, че в 98% от случаите състоянието на някои от градовете в страната зависи от политиката на София.
    Например Лом е най- голямото пристанище по река Дунав от тук до Унгария. Борисов реши да го даде на ТИМ и пристанището тъне в мизерия. Ако не бяхте толкова тъпи да ползавате чуждато пристанище в Солун, а да ползвахте Ломското или Видинското тези наши сънародници щяха да имат работа и да инвестират в образование, жилища, коли, дрехи, храна...

    Коментиран от #11

  • 11 Morgoth

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "Варна":

    Грешка е да се гледат субсидиите на София, без да и се гледат данъците, които отиват в държавния бюджет. В София работят 750хил. души при средна заплата от 1400лева. Това прави по 565 лева на калпак или над 400 мил. месечно. И това е само от заплатите, без ДДС и данък печалба на фирмите. Ако теглим чертата София изхранва голяма част от провинцията.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Варна

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Morgoth":

    Не разбирам въпросът ти?
    Ако говориш за държавният служител, той на практика не произвежда а разпределя обществени средства! -Освен това онези хиляди държавни служители от министерства агенции и каквото се сетиш са на издръжка на Републиканският а не на местният бюджет.
    Трето: - Обществените поръчки, които са най- големият бизнес в държавата, движат на практика София. Тази година за метрото на София ще се изхарчат около 350 млн-лева от общо 800 милн. за следващите 3 години. Тези пари ще останат в София а не някъде другаде, но въпросните пари са обществени - по програма! Тази програма е целева субсидия за страната а правителството я направи целева за София. Предвидените пари за ремонт на шосета в София, от общината пак са за около 300 млн., без да броя парите които идват през министерствата пак за София. Така драги се получава високата заплата и безразборното харчене. Изсипи субсидията на София в който искаш град и пак ще говорим как се движат нещата след 1-2 години. Ако София не получаваше тези субсидии напрактика нямаше да харчи толкова пари , а това влиза пряко в заплати, персонал, данъци, имоти , коли и т.н.
  • 13 Варна

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Morgoth":

    ПРОДЪЛЖЕНИЕ:
    На практика бизнеса в София е зависим от обществените поръчки. София няма структуроопределящ отръсал, който да кажем, че я издържа без държавни средства за разлика от останалите големи градове! - Подчертавам останалите големи градове, които произвеждат повече отколкото получават!
    Не за пръв пат говоря, че парите на Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора за година общо едва достигат 800 милиона за въпросното метро. Ако тези пари да речем влязат в един от изроените градове. Спечелилите обществената поръчка ще наемат нов персонал, ще вдигнат заплатите, ща правят разходи за нови коли, къщи, мебели, телефони, храни дрехи и т.н. Това вдига нивото на икономиката приятелю. В същото време София определя бюджетите на останалите общини понеже е главен разпоредител с бюджетни средства. Тоест тя решава на кой колко да върне от събраните пари. Сега си представи ако Пловдив, Стара Загора, Варна или Бургас ползват на 90% от събраните средстав ги усвоят на местна почва вместо София да ги харчи за саба си какво ще се получи? - Тоест ако бюджеутите на изброените е средно по 2,5 млрд. лева вместо София да им връща средно по 100млн. какво ще се случи в тези градове?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове