Новини

Да ти издадат фиш отпреди 12 години

Публикувана: 27 Януари, 2018 09:47
17 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 18418
Да ти издадат фиш отпреди 12 години
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Пловдивчанка – редовен данъкоплатец, остана сащисана като отиде в общината и разбра, че има фиш за неправилно паркиране, който е отпреди 12 години. „До миналата година плащах данък за метален гараж, който продадох, така че по всяка вероятност не трябваше да дължа нищо, но съм свикнала да проверявам", обясни Любка пред TrafficNews.bg

Жената обаче с почуда разбира, че има фиш за неправилно паркиране... от преди 12 години. От справката се вижда, че фишът е залепен на стъклото на автомобила на 2 август 2006 г. Колата е продадена преди повече от 7 години. Тя обясни, че добре си спомня глобата, тъй като рядко ѝ се случва да бъде в нарушение, но веднага отишла и заплатила дължимите 15 лева за неправилното паркиране.

Плащането обаче може и да не е било отчетено от системата на КАТ, тъй като 14.09.2006 е било издадено наказателно постановление. Какво се е случило точно остава мистерия, но по-непонятното е защо цели 11 години глобата не излиза в ежегодните справки за задължения.

Проблемът е, че жената разбира се не пази архивен платежен документ, с който да удостовери, че през 2006-а е платила заветните 15 лева за неправилно паркиране.

Всъщност информация за глобата излиза за първи път едва през 2018 година, 12 години по-късно, когато дори глобата да е била дадена за принудително събиране вече е минала абсолютна давност по ДОПК.

Какво казва законът за глобите?

От миналата година след тълкувателно решение на ВАС, глобите, налагани от Пътната полиция, вече са с давност 2 години /условна/ и 3 години максимална. Давността от 2 години започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. Ако през тези две години властите се свържат с нарушителя, срокът започва да тече на ново, но той никога не е повече от максимално 3 години от влизането в сила на постановлението.

Защо изобщо излиза глобата и какво се прави в подобна ситуация?

Вероятно глобата излиза след преобразуване/сливане или синхронизиране на бази от данни. По решение на общинския съвет, могат да бъдат отписани задълженията към счетоводния баланс на градската хазна, както се случи и през месец декември в Пловдив. Тогава с решение на ОБС Пловдив фишове, актове и наказателни постановления /в периода 2001-2006/ на обща стойност 783 155 лева отпаднаха след изтичането на давностния им срок. Защо обаче Глобата на Любка не само не е заличена, ами и се появява чак сега, остава мистерия.

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Писна ми
1 Отговор
Случвало ми се е. Миналата година 2017, платих такава глоба от 15лв. за паркиране издадена на автомобил на мое име през 2002. Видях я за първи път през 2016. Нямаше я до преди това. Минала е давност, и пуснах молба да се отмени за да мога да запиша дъщеря ми в ясла. 2017 година като отидох, пак стоеше!!! На въпрос защо - ми се отговори че може да искам да си я заплатя... Не ми се разправяше повече и я платих..

Коментиран от #3, #6


Оценка:
-5 +37

Глобяващ
2 Отговор
Ами лесно ... плащаш глобата, някой изтрива записите че си платил (разбирай парите също може да бъдат отклонени) ... и ти трябва да плащаш втори път. В математическото уравнение от 2-ри клас се пита ... кой има право да изтрие данните и второто неизвестно е къде са отишли парите ? )

Оценка:
-1 +64

да действаме
3 Отговор

До коментар #1 от "Писна ми":


Ами щом е така трябва по-сериозно да си търсим правата. Жалби срещу длъжностните лица, дела в съда.

Коментиран от #17


Оценка:
-1 +31

друга случка
4 Отговор
Майка ми е починала и сме трима наследници на кола. Дал съм пари да плащат вместо тримата по една трета щото колата я ползвам аз, а като влязох веднъх през интернет да си направя справка за дължими данъци, сумата като за цялата кола ми я водят на мен изцяло неплатена - т.е. дължима. Просто нямам време и нерви да ходя да се разправям, ама пари няма да плащам два пъти, щото си пазя всичките квитанции. Та затова очакам каква ще е бозата с разните електронни правителства и техния обмен на документи по електронен път.

Оценка:
-0 +17

ххи
5 Отговор
то и аз имам един фиш.....не бях си регистрирал колата в 2-седмичен срок и ми писаха 30лева фиш,веднага го платих на касата в КАТ, но в НАП си стои като неплатен,обаче си пазя квитанцията че съм го платил...и вече няколко пъти им показвам на НАПаджиите че е платено,те само обещават да го махнат

Оценка:
-0 +18

БУК
6 Отговор

До коментар #1 от "Писна ми":


Много лошо си направил!
Те само на това разчитат и така системата никога няма да се оправи!
Всичко е умишлено!

Оценка:
-1 +19

Шаран БГ
7 Отговор
Уважаеми съотечественици, нашият държавен чиновник е с манталитета на турски бирник,отпреди 150 години. Изгледи за оправяне няма, ако ще да минат още 100 години и да станем следващия щат на САЩ.!!!
СЪХРАНЯВАЙТЕ ВСЕКИ ПЛАТЕЖЕН ДОКУМЕНТ, РАЗПИСКА, КВИТАНЦИЯ, КАСОВА БЕЛЕЖКА -- ПОНЕ 40 /четиридесет/ ГОДИНИ ! Там където си дал пари - пази документа !! Някой бумажки трябва да се пазят дори цял живот ! Някой бандити се опитват да ме убедят, че било по-добре да плащам по електронен път. Няма такова нещо - дават дУкимента - плащам !!
В такава държава живеем за съжаление !
И никакво предаване на оригинал на чиновник с молбата да го приснеме /фотографира/. Излиза от канцеларията, отива до тоалетната и .....край. Правете копия предварително ! Патил съм !
Много е неприятно и обременяващо първите 3-4 години, после човек привиква . Изключително е ефективно срещу некадърността на родния бюрократичен гений !!!!

Коментиран от #10


Оценка:
-2 +22

НАСЛЕДНИК
8 Отговор
ПОЗНАТА КАРТИНКА. НЯКОЛКО МЕСЕЦА ПРЕДИ ДА ПОЧИНЕ, БАЩА МИ СИ БРАКУВА КОЛАТА. СЕГА 6 ГОДИНИ СЛЕД СМЪРТТА МУ АЗ ПОЛУЧАВАМ СЪОБЩЕНИЕ , ЧЕ КАТО НАСЛЕДНИК ТРЯБВА ДА ПЛАТЯ150 ЛВ. ДАНЪК.

Коментиран от #11


Оценка:
-0 +17

гост
9 Отговор
Миналата година имах същия проблем. Привикаха ме в НАП за глоби от 2011,2013 и 2015 г. , които бях платил в двуседмичен срок. Добре, че си пазех платежните от 2013 и 2015 г. , но документ от 2011 г. не пазех. З дена ме разкарваха и се държаха с мен сякаш съм откраднал милиони. Писах молба за опрощение и месец след това ми опростиха огромния дълг от 20 лева. Сега всички документи ги нося в колата. Препоръчвам и на вас.

Оценка:
-0 +15

Vasik Atanasova
10 Отговор

До коментар #7 от "Шаран БГ":


о колко много си прав човече
не давайте никога ОРГИНАЛА
на който и да е документ

Оценка:
-0 +12

Vasik Atanasova
11 Отговор

До коментар #8 от "НАСЛЕДНИК":


БОГ да го прости
твоя и моя баща
но аз сега плащам кредити
и съдебни дела
това е нашата държава
децата плащат на родителите си задълженията

Оценка:
-1 +9

Да се смееш ли да плачеш ли
12 Отговор
Преди две години се получи в пощата съобщение за баща ми да си плати данъка за селската къща , а той е починал преди 13 !! Ако не си пазиш документацията изгаряш .

Оценка:
-0 +10

Garrincha
13 Отговор
Така, като чета коментарите, явно няк'ви мръшляци опитват, от време на време, да дръпнат пари от хората и то съвсем умишлено ! Смятай, ако, да речем, 1/4 от хората си плащат за да избегнат главоболия, колко сгъват тия мизерници, без нищо да се отчита !

Оценка:
-1 +11

Хайдутин
14 Отговор
Дори и нещо повече може да се случи, след като сега си плати. Догодина може пак да и търсят 15-те лева. Тук сме в Абсурдистан. Ние сме си виновни, дето търпим. На мен ми търсят данък на кола, която не е моя от предната година и им показах документ. Такъв бил законът. Заинатих се не заради 19-те лева остатък от данък. Вече една година общината не ми отговаря на жалбата.

Оценка:
-0 +3

ЬЯАОЯОО
15 Отговор
ДАЖЕ ЦИГАНИТЕ ЗНАЯТ ЧЕ КАТО МИНАТ 3 ГОДИНИ НЕ СЕ ДЪЛЖИ НИЩО НА ОБЩИНА И ДЪРЖАВА.ТЕ ЗА ТОВА И С ПОКОЛЕНИЯ НЕ ПЛАЩАТ НИ ДАНЪК СГРАДИ НИ ТАКСА СМЕТ.
НЕ МОЖЕ И НИКОЙ ДА ГИ НАКАРА ЗАЩОТО НЯМАТ НОТАРИАЛНИ АКТОВЕ. АКО БЪЛГАРИН НЯМА НОТАРИАЛЕН АКТ НИ ЕНЕРГО НИ ВИК МУ ПРЕКАРВАТ ТОК И ВОДА И СТОЙ НА СУХО И ТЪМНО КАТО АБОРИГЕН И МУ ТЪРСЯТ СМЕТКИ СЛЕД 15 ГОДИНИ.

Оценка:
-0 +1

16
Този коментар е премахнат от модератор
гост
17 Отговор

До коментар #3 от "да действаме":


И колко нерви, разправии и пари ще ти струва да си търсиш правото за подобно нещо? Единственното, което може да се направи е да се пусне молба, както коментар Номер 1 е направил, на място, веднага след като е забелязано. За 15лв не си струва нищо друго, защото се превръща в пирова победа цялото разправяне, без оглед на това, че твоите права са нарушени.
Само се замислете, как е допустимо да отпадат глоби, без да ги плащаш? За какво ги пишат тогава тези актове? Навремето не можеше да извършиш каквато и да е покупко-продажба или необходимо удостоверение за задължения, ако не си платиш данъците, а сега оже да си избереш кои данъци и глоби да си платиш и кои да отпаднат по давност. Идиотско е за хорат,а които го рабоят това.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.