Last news in Fakti

3 Март, 2018 07:33 9 073 83

Трети март е!

  • трети март-
  • сан стефано-
  • освобождение

Трети март e датата, която бележи възкресението на българската държава

Днес е Трети март – Националният празник на Република България. На тази дата през 1878 година се полагат основите на Третата българска държава.

Мнозина считат, че датите 6 септември 1885 – когато двете части на разделена България (Княжество България и Източна Румелия) се обединяват или пък 22 септември 1908, когато княз Фердинанд обявява тържествено независимостта на България от Османската империя, са по-подходящи за национален празник, тъй като събитията тогава са извършени с усилията на самите българи.

Не трябва да се забравя обаче, че в Руско-турската война самоотвержено

се бие и българско опълчение,

което, особено в епопеята на Шипка, съдейства за победоносния й изход. Там 16 000 турци са хвърлени срещу 3500 българи и малко руси. На 8-9 януари 1878 г. в боя влиза целият състав на опълчението в атаката на укрепения от турците форт край Шейново. В щаба на ген.Скобелев е писателят П.Р.Славейков, който познава проходите в Стара планина. За него А. Н. Куропаткин, началник щаб на Скобелевата колона, пише: „И наистина мъчно е да се каже какво бихме направили ние без Славейков. Той ни доставяше безчет сведения за положението на турците отвъд Балкана. Той бе организирал цели чети, които минаваха там и оглеждаха турските позиции. По целия път при спускането на Скобелевия отряд отстраняваше множество пречки и снабдяваше с всичко необходимо две и половина дивизии…И само тогава отдъхна, когато минахме Балкана и турците бидоха съсипани при Шейново“.

Трети март e датата, която бележи възкресението на българската държава, което е и основанието днес да празнуваме нашия национален празник.

На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878) и се създава Българска държава след 500-годишно османско владичество.

Датата не е избрана случайно.

Тя съвпада с коронацията на Александър ІІ през 1855 година и освобождаването на крепостните селяни в Русия през 1861 година, за което руският император получава прозвището Освободител. Договорът е прелиминарен – т. е. предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили. Според него, освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 000 кв. км.

Една от основните причини за Руско-турската война е жестокото потушаване на Априлското въстание от 1876 година, което предизвиква огромен отзвук в Европа. Редица видни европейски общественици и държавници, сред които личат имената на Уилям Гладстоун, Виктор Юго издигат глас в подкрепа на потиснатите българи.

Санстефанска България, с малки изключения, припокрива картата на Екзархията от 1870 година, с която султанът легитимира православната духовност на българското население.

За съжаление, договорът е ревизиран от Великите сили. Берлинският конгрес, открит на 13 юни 1878, в който участват Русия, Англия, Австро-Унгария, Франция, Германия и Турция решава да раздели България.

По силата на неговите клаузи Санстефанска България е разделена на пет части

- Северна България и Софийския санджак формират васалното Княжество България, което плаща ежегоден данък на турския султан, има своя милиция и се ръководи от княз, избиран от народа, но със съгласието на Великите сили и султана; земите между Стара планина и Родопите се обособяват в отделна автономна област с име Източна Румелия, управлявана от генерал-губернатор, назначаван от Високата порта; Македония и Одринско остават в пределите на Османската империя под пряката власт на султана; градовете Пирот и Враня се предават на Сърбия, а Румъния получава Северна Добруджа.

Един от важните резултати на Санстефанския договор е,

че той създава един идеал, който е в основата както на големите успехи, така и на националните катастрофи за българската държавност след 1878 година

Големите успехи, както знаем са Съединението и обявяването на независимостта. Двете последователни национални катастрофи – при Междусъюзническата и Първата световна война обаче слагат край на идеала за „България на три морета“. От загубените тогава български земи тръгва вълна от бежанци, които се установяват в рамките на българската държава и постепенно се интегрират в нея.

За първи път Трети март се чества през 1880 г. – две години след Освобождението – като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори.От 1888 празникът започва да се чества като Ден на Освобождението на България от османско господство. Еднократно като национален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод на 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно, през 1988, той става официален празник, а през 1990 г., когато в България започнаха промените, с решение на Великото народно събрание, датата бе обявена за национален празник на страната.

На този ден се вдига националното знаме и се поставят венци на паметника на Незнайният войн в София, в паметта на българите, загинали в борбата за освобождението на Отечеството. Вечер на площада пред Народното събрание, до паметника на Цар Освободител - Александър II, се провежда тържествена заря-проверка. Гражданите поставят венци и цветя на паметника на загиналите за освобождението на България руски, финландски и румънски войници.

Голяма част от воювалите за освобождението на България

офицери и войници са били украинци.

И в това няма нищо странно - руският императорски щаб е предпочел да използва военния потенциал на най-близко разположената до България своя вътрешна колония, вместо да праща гарнизони от районите на Москва и Петербург. Затова мобилизацията за войната е проведена преди всичко сред украинското население на Киевското, Одеското и Харковското военни окръжия.

В структурата на воювалата тогава армия има голям брой полкове и други военни формирования, чиито имена издават произхода на рекрутираните войници - Киевски, Харковски, Полтавски, Гродненски, Житомирски, Черниговски, Мариуполски и още десетки други. Във войската се включват и голям брой украинци с български корени, които с огромен ентусиазъм тръгват да освобождават своята прародина, а някои от офицерите остават след това в България, за да подготвят младата ѝ армия.

Интересен е и съставът на първата руска военна част, която стъпва в България. Това е 14-та пехотна дивизия, която създава предмостие за инвазията. Тя се състои предимно от украинци и се ръководи от генерал Михайло Драгомиров.

Честит празник!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анибал

    49 23 Отговор
    Какви украинци тогава?Украинската нация е измислена по късно.

    Коментиран от #43, #75

  • 2 Безспорно

    63 8 Отговор
    Честит Празник Българи...Най-светлят празник в историята ни...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Салам Алеко

    69 5 Отговор
    Слава на героите освободили ни от душманите!
    Честит празник на всички които се чувстват Българи!

    Коментиран от #6

  • 5 Салам Алеко

    45 6 Отговор

    До коментар #3 от "Расулюлах":

    Ти имаш възможност да се вдигнеш от робството и да си заминеш! Ако се откажеш от поданството си, лично ти плащам билета до Константинопул! Върви си щом не ти харесва бе!
  • 6 ххх

    14 45 Отговор

    До коментар #4 от "Салам Алеко":

    Саламе:сега България е под друго робство,което е в пъти по лошо от османската империя.Питяй някой "българин"който не е пристрастен за да ти каже,а не онази изопачена история,която е промила мозъците на почти всички българи.Наистина има българи знаещи истината за османската власт.

    Коментиран от #10, #12

  • 7 Антитурцист

    41 6 Отговор

    До коментар #3 от "Расулюлах":

    Расулюлах, ей къде е Турция. Ако избираш робството на Ердоган, заминавай! Стига сте си вирили задниците в центъра на София. Това не са молитви, а обида към Господ!
  • 8 Един Българин

    25 2 Отговор

    До коментар #3 от "Расулюлах":

    Кажи само как турската управа се е уредила като „законна” по него време?
    И не смей да наричаш светец ....терорист, и то точно на тази дата!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Един Българин

    18 4 Отговор

    До коментар #6 от "ххх":

    Самото поставяне на името Българин в кавички , говори много за пристрастията ти!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Салам Алеко

    38 7 Отговор

    До коментар #6 от "ххх":

    Не си живял под турско робство!Зсщо твърдиш че сега е по-лошо? Защо скачаш срещу мен, един скок е достатъчен и си в Одрин! За нас няма друг вариант, ние сме българи и тук ни е родината! Вие даже нямате куража да си отидете и да изстрадате свободата си! Виж по време на голямата екскурзия се получи естествения подбор, силните, гордите, стиснаха зъби, изстрадаха свободата си и днес са турски грждани!
    Кои се върнаха?????? Пък после се сърдите че ви викам бракми! Ти ми обясни кои се върнаха! Аз бях там в Свиленград, Тодор не позволи да ви покажат като се връщате, направо ви съжалих тогава, мислех какво сте изстрадали, щом минавахте границата и целувахте земята! И днес пак ви виждам, горди, силни, подлъгани, даже и на празника не ни оставяте! Сега ще ви използват дпс-тата, да вдигнат още сараи, да живеят като бейове, а ти ще гладуваш заедно с мен!

    Коментиран от #27, #39

  • 13 Бай Кольо

    53 9 Отговор
    Престанете с това османско владичество , присъствие и т.н. Има само ТУРСКО РОБСТВО !!!!

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Един от хората

    53 8 Отговор
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!!БЪЛГАРИЯ Е БЛАГОДАРНА НА РУСИЯ ЗА ТОЗИ ВЕЛИК ДЕН!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 tost

    44 4 Отговор
    Защо турците неса направили българско опълчение срещу Русия ?

    Нали българи и турци са съжителствали в мир и любов
    нищо че с идването си турците налагат геноцид спрямо балканските народи,справка Влад Цепеш (Дракула) Уикипедия.
    нищо че са избили стотици хайдути,Ботев ,Левски,Караджата.
    нищо че има и Батак ,в следствие на което дори и привържениците на султана са били отвратени от дейсвията на турския башибузук.

    Поклон пред загиналите за освобождението на България.

    Коментиран от #22

  • 18 Uflaf

    13 3 Отговор
    , Високата порта измисля организирането на задължителна лотария сред българите, под формата на лотарийни билети (всеки от по 10-20 гроша). Така за няколко месеца само за нуждите на турските гарнизони в Русе, Шумен, Варна и Силистра са събрани над 9 млн. гроша ,---- Лафка 1877 год. Капитан Петко ще се завърти в гроба на 26 .март във Варна. Отново и за кой ли път ? Да посрещнем новия султан и му покажем любовта си. Струва си пътуването до там.
  • 19 Румяна Костова

    27 3 Отговор
    Научих от статията,че в освобождението са участвали малко руснаци,но затова пък много украинци.Колко е бил глупав и тогава народа ни,че се е объркал и не е наясно кой му е помогнал да трепе турците.Добре,че е е господин Михайлов да ни светне.Нищо чудно да е имало и украинци,но те не идват да оставят костите си тук доброволно,пращи ги руският император,господин Михайлов,защото Украйна като република я създава Ленин.Няма до тогава държава Украйна.
  • 20 B52

    14 1 Отговор
    Честит празник на всички!

    А вижте какво пише под заставката на Гугъл днес. Дано да е грешка на некадърен редактор.
  • 21 342234

    14 1 Отговор
    Честит празник!

    Не знам за какво се джавкате на тази дата вместо да гледаме напред... и защо новината за националния празник на България е забутана в нищото?!
  • 22 Салам Алеко

    11 3 Отговор

    До коментар #17 от "tost":

    Страхотно си го написал! Браво!
  • 23 Relax

    18 3 Отговор
    Никога да не забравяме каква саможертва и подвиг са направили истинските Българи и Руснаци. С всяка изминала година национализма и гордостта и на двете нации намалява дрстично. ПОМНЕТЕ !!!!

    Коментиран от #29

  • 24 Българин

    24 5 Отговор
    Къде е политическия елит сега и Боко, защо не са на най важния празник ? От страх да не викне някои (хвърляйте телата) или от Анкара имат забрана.

    Коментиран от #30, #38

  • 25 циган

    7 2 Отговор
    Не е лошо и Костофф и Царя и кумонягите да се качат на празника.
  • 26 Румяна Костова

    16 1 Отговор
    Аз пък се питам защо статията за празника ни е поръчана на господин Михайлов,най-изявеният русофоб от журналистите тук.Дали е случайно?.Минус за това на факти.бг.И честит празник,българи!Още е рано за наздраве.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Дедо Йоцо

    9 1 Отговор
    Верно ли че Боко щел да ходи на Шипка днес????Майтап бе Уили ...
  • 29 Реалист

    9 20 Отговор

    До коментар #23 от "Relax":

    Руснаците не ги интересували въобще българите, имали свои цели:) Просто били по пътя им.
  • 30 Реалист

    3 13 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Един прозрял истината:)
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 есо хомо

    6 4 Отговор
    Няма по безнадежно поробен от този ,който вярва ,че е свободен.
  • 33 Хасан

    2 15 Отговор

    До коментар #31 от "Салам Алеко":

    Пезевенк е много обидна дума в Турция..но за българин като тебе е гордост

    Коментиран от #37

  • 34 Хасан

    6 24 Отговор
    Руската империя е воювала и победила Османската империя ...не разбирам защо трябва да се чества победата на руснаците?!'''правете като мене ..елате в Банско..

    Коментиран от #52

  • 35 Евробг

    7 9 Отговор
    Аман от проруско лигавене. Днес никой не пречи на българите да обитават "сан стефанска" България. И много го правят. Купуват имоти, развиват бизнеси.
    Само местните изгнили тюбетейки и фалшиви патриотари гъгнат прокоби против свободна, европейска, натовска България.
  • 36 не те ли е срам

    13 6 Отговор
    авторе на статията, не те ли е срам? Уж пишеш статия за 3-ти март, а още на второто изречение започваш да обясняваш как други дати били по-подходящи за национален празник. Кой си ти да решаваш? А върха на тъпотията е че имало "украинци" в Руската армия??? Къде се споменава за украински народ по това време, те са измислени 50 години по-късно, горе-долу когато бяха измислени и македонците!
  • 37 Салам Алеко

    9 2 Отговор

    До коментар #33 от "Хасан":

    Такава му била работата бе, да задоволиш нуждите на този град е необходима много работа! Но е предлагал най-доброто на пазара! Даже и ходжите са го молели за услуги!
  • 38 Наблюдател

    6 12 Отговор

    До коментар #24 от "Българин":

    Руските слуги никога не сте били и никога няма да бъдете българи.
  • 39 ххх

    5 12 Отговор

    До коментар #12 от "Салам Алеко":

    Саламе:аз съм си в родината.Няма къде да ходя ако не ти харесва присъствието на други хора ей ти Европата

    Коментиран от #41, #44

  • 40 Историк

    7 7 Отговор
    Преди сто години на 3 март 1918 година Русия капитулира пред България, Германия и Австро-Унгария и подписва Брест Литовския мирен договор. Честит празник и честита годишнина на всички българи!

    Коментиран от #42

  • 41 БРАКМА

    5 1 Отговор

    До коментар #39 от "ххх":

    Не можеш, не няма! Просто го приеми!
  • 42 гост

    10 3 Отговор

    До коментар #40 от "Историк":

    лъжец, през 1918 България капитулира в Ньой пред Англия и Франция, които почти я ликвидираха като държава.

    Коментиран от #47

  • 43 факт

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Анибал":

    Тя е нещо като македонската нация. Разликата е, че украинската нация е създадена от Ленин, след края на Първата световна война, а македонската - от Сталин, след края на Втората световна война.

    Коментиран от #45

  • 44 Салам Алеко

    6 1 Отговор

    До коментар #39 от "ххх":

    В 27 коментар съм ти отговорил!
  • 45 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #43 от "факт":

    македонската "нация" е създадена от Тито и Югославия, лъжец.

    Коментиран от #46, #48

  • 46 Салам Алеко

    7 3 Отговор

    До коментар #45 от "гост":

    Прав си Тито ги създаде, за да забравят че са българи, и успя!
  • 47 Историк

    3 7 Отговор

    До коментар #42 от "гост":

    Ами чети, руска подлого, Русия капитулира пред България на 3 март 1918 година. Или може би по руски образец искате да фалшифицирате историята?

    Коментиран от #49

  • 48 Историк

    4 4 Отговор

    До коментар #45 от "гост":

    Македонската нация и език са руска направа. Провъзгласява я Коминтерна през 1934 година а безродните комунисти русофили я приемат безропотно. А след това се сърдят когато ги нарекат безродници и национални предатели.
  • 49 гост

    6 3 Отговор

    До коментар #47 от "Историк":

    а в Ньой какво става, псевдоисторик???

    Коментиран от #54

  • 50 зомпи

    8 1 Отговор
    Чести празник Българи като гледам картата ми се напълва душата

    Коментиран от #51

  • 51 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #50 от "зомпи":

    за съжаление Западна Европа не разреши да има толкова голяма България...и днес ги наричаме "съюзници" от ЕС, срамно и гнусно.
  • 52 pomak

    17 2 Отговор

    До коментар #34 от "Хасан":

    Какво правиш на българска земя бе читак отивай си в Анадола. Или искаш да се покръстиш на рилския манастир най близо е до Банско.
  • 53 _ЛЪВЧЕ_

    20 1 Отговор
    Чест и слава на Българските Опълченци и Руската Империя!!! Дълбок поклон и почит за загиналите българи, руснаци, финландци, украинци и румънци за БЪЛГАРИЯ!!!
  • 54 Историк

    3 8 Отговор

    До коментар #49 от "гост":

    Псевдоисторици са руските, които преиначават историята и българските им подлоги подобно на Пантев и др.

    Коментиран от #60

  • 55 ъъъъъ

    7 4 Отговор
    хахаха, това много ми хареса, сещам се от миналата година за един колаж: "Руски агресори и български сепаратисти - в бой със законната турска власт." -:))))) Доста гадничко да го пиша днес, но евала на този, който е измислил тоя майтап.
  • 56 фдс

    9 2 Отговор
    Хахха авторчето пак иска да ни натрапи,че едва ли не Руснаците нямат кой знае каква роля в освобождението, но видиш ли "украинци" помагали....и тоя 3-ти март не бил особено важен, за да е национален празник....колко ви личи покровителството от Сащ....ама ще има видов ден :))
  • 57 Горд Българин

    8 2 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ И ДА ИЗМРАТ ВСИЧКИТЕ НИ ДУШМАНИ ЗАЕДНО С ЦЕЛИТЕ ИМ РОДОВЕ. КОЙТО НЕ СЕ ЧУВСТВА БЪЛГАРИН ВЪН ОТ СВЕЩЕНАТА НИ БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 vasik atanasova

    12 2 Отговор
    ДА ДНЕС Е 3 МАРТ
    НАЗДРАВЕ И ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ
    А ТУРЦИТЕ ДА СЕ СКРИЯТ НЯКЪДЕ
    ХАСАН ОСМАН И ПОДОБИЕ
  • 60 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #54 от "Историк":

    Отговори ми какво става в Ньой като си голям историк!
  • 61 Историк

    6 2 Отговор

    До коментар #58 от "Расулюлах":

    дума "турско" не е имало тогава, имало е османско, "турско" го измисля Ататюрк след 50 години.
  • 62 юрист

    6 4 Отговор
    Много съм ядосана на официалната руска военна доктрина. В този материал само се споменава, че българското опълчение се е сражавало геройски, но не пише в какво точно се заключава геройството му, а всички военни заслуги на българското опълчение се приписват на руската имперска армия! И това се изучава в руската военна държавна академия!
    http://encyclopedia.mil.ru/encyclopedia/history/more.htm?id=11229007@cmsArticle Никъде тук не пише, че именно българското опълчение е било тази военна част, която след изчерпване на малкото си муниции, хвърля и телата на загиналите си другари срещу редовната османска армия, с цел спиране на нейното настъпление и завладяване позициите на Шипка! От тук и от нашата политическа линия идва твърдението, че руснаците ни били ДАРИЛИ свободата! Неглижира се геройството на българското опълчение, защото само хора, които защитават РОДИНАТА СИ и висшите ценности на народа си, могат да извършат такива геройства като българското опълчение при боевете на Шипка през август 1877г. и да удържат ПОБЕДА в тази стратегическа за войната битка!

    Коментиран от #63

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Историк

    5 5 Отговор

    До коментар #63 от "гост":

    САЩ два пъти спасява Франция от Германия, като загиват стотици хиляди американци. Т.е. десетки пъти повече отколкото войници на руската империя за “освобождението” на България. И въпреки това Франция води абсолютно независима от САЩ политика, няма паметник на американски президенти пред техния парламент, няма френско национално движение "Американофили", и лизането на американски задници не е вменявано като знак на благодарност към САЩ и задължение во веки веков на всеки французин.

    Коментиран от #67

  • 66 СЛАВЯН

    13 3 Отговор
    Помнете братя и сестри, днеска не честваме просто свободата си, а честваме победа над исляма и турските талибани по нашите земи!!!
  • 67 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #65 от "Историк":

    защо под всяка статия пишеш едно и също? Това е типично за един трол. Не си никакъв историк. Германия окупира Франция за няколко години, и то не цяла Франция. А ние сме били 500 години под османско робство. Не може да се сравни.

    Коментиран от #69

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Историк

    2 7 Отговор

    До коментар #67 от "Гост":

    Трол си ти, русофилче и прокарваш руската гледна точка за историята. Освобождението и на Франция и на България все е освободжедние. Раздликате в освободителя. В единия случай Русия иска да ни направи Задунайска губерния, в другия САЩ остава Франция да се развива свободно.
  • 70 Историк

    5 4 Отговор
    Никому не се надявайте, — говореше той. /Левски/ — Ако ние не сме способни сами да се освободиме, то значи, че не сме достойни да имаме и свобода; а който ни освободи, той ще направи това, за да ни подчини отново в робство…”

    Цитатът е от фототипно издание на „Василъ Левски (Дяконътъ). Черти изъ живота му”, Захари Стояновъ, ПЛОВДИВЪ, 1883, глава 11 „Трябват пари”, стр. 97
  • 71 юрист

    0 3 Отговор

    До коментар #68 от "гост":

    Има си гугъл преводач за превод от руски на български език, но поне разчиташ от къде е материала и кой е неговията автор, нали? А за останалото- щом ми пишеш такива глупости, значи е нормално да очакваш в отговор не особено любезен към теб коментар. Ти пръв започна да се заяждаш с мен, при това- без никаква причина от моя страна.

    Коментиран от #72, #73

  • 72 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #71 от "юрист":

    чакай ти гугъл преводач да ти преведе точно...в повечето случаи са несвързани глупости.
  • 73 Българин благодарен на Русия

    3 0 Отговор

    До коментар #71 от "юрист":

    Не се заяждай с човека. Никой не ти е искал"компетентното" мнение по въпроса за освобождението на България ти сама се натисна да "обясняваш" на явно всички нас "неуките". Никой не те е молил за помощ в това отношение.
  • 74 мАРМОТ

    2 2 Отговор
    Като видят тази карта, македонците пак ще ни почнат...
  • 75 кпсс

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Анибал":

    Преди да има ушанкия е имало Киевска Рус. Почети малко история преди да пишеш глупости.
  • 76 кпсс

    2 4 Отговор
    “Русофил” е политически джендър - ражда се българин, а се самоопределя като руснак.

    Коментиран от #77

  • 77 селянин

    3 0 Отговор

    До коментар #76 от "кпсс":

    А русофоб е индиански чвор,ражда се негар и се определя за американец..
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 За ТОШИБИЯН(РАСУЛЮЛЯХ)

    2 2 Отговор

    До коментар #78 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Защо живееш в България??Прав ти път за Анадола!!!Ще се докажеш на кюрдският фронт!!! ( ОТ Един от хората)
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Расулюлах

    2 0 Отговор
    Ка па са ва изтраяли турците толкоз много е?500 годин железни нерви са имали
  • 83 Slavic Vibes

    1 0 Отговор
    По случай 3ти март, със закъснение, пожелавам на ВСИЧКИ нелицемерни и логично мислещи българи -- България на 3 морета. Може да не е в нашето време, но поне да положим стъпките на Крум, Аспарух, Авитохол и останалите братленки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове