Last news in Fakti

14 Март, 2018 14:37 1 822 12

Майка осъди ресторант, искал такса „Дете“

  • ресторант-
  • такса-
  • дете

ВАС върна дело за дискриминация в Старозагорския окръжен съд и му разпореди да се произнесе отново, след като там вече веднъж отхвърлили жалба на майка срещу заведение, което искало надценка за играещи деца, пише "Монитор".

След продължили близо 30 месеца митарства по съдебните инстанции майка на 3 непълнолетни деца от Стара Загора успя да докаже, че е станала жертва на дискриминационно отношение в заведение, в чието меню била записано, че дължи 50-процентна надценка на сметката, ако рожбите й се заиграят помежду масите.

В социалните мрежи Живка Александрова написа: „Делото срещу едно старозагорско заведение, което преди 2,5 години си позволи да заплашва с такса „Дете" е решено от ВАС, в полза на всички деца и родителите им.

Това решение лично за мен, не само като жалбоподател, но и като родител е глътка въздух и лъч надежда, че все пак в съдебната ни система има мислещи и съвестно работещи хора“.

Александрова припомня, че Комисията за защита от дискриминация и Старозагорският административен съд не са установили дискриминация в конкретния казус, но състав на Върховния административен съд с председател Здравка Шуменска в свое заседание от 26 февруари т.г.е заел коренно противоположна позиция.

Върховните съдии отменят предходните решения и връщат делото обратно в Града на липите за ново произнасяне, а КЗД ще трябва да плати 500 лв. за направените от Александрова разноски за адвокат.

В мотивите за отмяната на предходните решения съдиите са записали дословно: „Съгласно надписа, нарушението на изискването за недопускане на детска игра се санкционира със сума, която е обвързана със сметката за консумация. Това означава, че по същество, при преценка на представител на заведението, че е допуснато нарушение (детска игра), за съответната категория посетители по този начин се въвеждат различни, по-високи цени, отколкото за останалите посетители на заведението, а това без съмнение ги поставя в особено неблагоприятно положение в сравнение с последните. Това е нарушение не само на забраната по чл. 4, ал. 1 от Закона за туризма за предоставяне на туристически услуги в туристически обекти на цени в различен размер, но и по-неблагоприятно третиране на основата на признака „семейно положение“, представляващо проява на пряка дискриминация по смисъла на чл. 4, ал. 2 от Закона за защита от дискриминация“.

Репортерска проверка в заведението установи, че скандалният надпис вече го няма в менюто.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!

    22 15 Отговор
    Ресторантът не е мясдто за игра и заради това, че някои хора не могат да си възпитават и контролират децата не трябва да го отнасят останалите посетители !

    Коментиран от #3

  • 2 Гост

    13 6 Отговор
    Да, няма да има надписа, но на всички маси ще има табелка "Reserve". И като дойде семейство с деца - няма свободни маси. Като дойдат друг вид клиенти - заповядайте. То и за това се иска акъл, ама собственика или управителят на заведението явно имат голям дефицит в тази посока.
  • 3 Анонимен

    12 11 Отговор

    До коментар #1 от "!!!":

    Ресторантът е място, което може да бъде посещавано от всички, включително и семейства с малки деца.
    Малките деца могат да си играят на всички обществени и безопасни места.
    Ресторантите са обществени и безопасни места.
    Ergo, ресторантите са и място за игри на малки деца.

    Коментиран от #9

  • 4 Гостенин

    6 1 Отговор
    Едно не мога да разбера в тая съдебна система.Един и същи казус за едните е бяло , а за другите черно. Ако търси правосъдие къде е то?Може би е сиво!
  • 5 4321

    5 6 Отговор
    Да им седи празно идват зализани чичковци със скъпи коли и пият по едно кафе
  • 6 неродител

    14 6 Отговор
    Толкова ли е трудно да приемете, че невъзпитаните деца дразнят всички освен безотговорните им родители.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 tost

    3 3 Отговор
    А бе вие не сте ли били деца?
  • 9 harri

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Да, посещаван и от деца.
    Но възпитани деца а не бъдещи джендъри и настоящи разглезени уродечта.
    И некадържи родители дето са лишили децата си от първите 7 години.
    По простота причина че и на тях им липсват.
    И това си е било ясно написано.
    Като не могат да си контролират изчадията, да ги водят в зоопарка.
    Никой не длъжен да търпи зверчета покрай него си когато си плаща да му е спокойно и приятно.
    Точно тези клиенти се е опитало да защити заведението.
  • 10 Клиент

    2 0 Отговор
    Само че мен какво ме грее, че тез малоуми ще платят 50 % повече на ресторанта, след като аз търпя последствията от "играта" на отрочетата им? Или ще ми приспаднат 50% от сметката?

    Коментиран от #11

  • 11 harri

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Клиент":

    Ще спечелиш това, че следващия път няма на съседната маса да ги има тези навлеци.
    И удоволствието да им видиш увисналите клюнове като си видят сметката...
    Също и тъмнокожата "индийка" Живка Александрова няма да я има.
    А заведението е чудесно!
  • 12 Kiro

    3 1 Отговор
    Собственика на ресторанта решава кой да идва и кой не. Никаква дискриминация не е това, пък и ако не и харесва има и други ресторанти. Хората не са длъжни да търпят и слушат разлигавени чавета да им скачат между масите това не е детска градина.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове