Last news in Fakti

25 Март, 2018 20:31 5 210 28

Георги Димов: Турция дължи на изселниците от Тракия между $5 млрд. и $20 млрд.

  • ердоган-
  • турция-
  • изселници

Тракийската душа има много по-големи душевни граници, отколкото душата на Ердоган

Тракийската душа има много по-големи душевни граници, отколкото душата на Ердоган. Едва ли обаче този въпрос ще бъде повдигнат на срещата във Варна с Ердоган. Форматът е в друг формат. Би трябвало дипломатите ни да поставят този въпрос постоянно. Това каза бившият ни консул в Одрин Георги Димов в предаването „120 минути“ по бТВ.

Може би господин Ердоган си мисли че ние българите нямаме душа и душевни граници, допълни той.

Става въпрос за така нар. Ангорски договор за приятелство между нас и Турция - в него се третира статутът на изселниците. В нашето Външно министерство има предостатъчно информация по въпроса. Обезщетението, което Турция дължи на изселниците от Тракия между 5 и 20 милиарда долара. През 1992 година има подписан договор за приятелство и доборосъседство. През 2008 г. в доклада на Европейска комисия за напредъка на Турция е отбелязано, че трябва да бъдат решени справедливите искания на нашите бежанци, по-късно този въпрос отново е засегнат, допълни Димов.

Не мога да гадая как Ердоган би реагирал, но наистина смятам, че няма да се засегне този въпрос. Все пак се надявам, когато турски политици идват тука, първата им приказка да бъде какво става с българските бежанци и след това да се засягат другите въпроси, коментира Георги Димов.

По въпроса какви са според него очакваните резултати от срещата с Ердоган утре той каза, че най-важното е, че все пак среща ще има и това е положителното, че трябва да поддържаме диалога с Турция. Можем да си бъдем полезни взаимно по глобални въпроси, в борбата срещу тероризма и др. Ердоган непрекъснато ни обяснява, че те ни пазят от тероризма чрез операцията в Сирия, но това не е вярно, най-сигурната граница на Турция е тук. Може би той е дошъл и заради неговия електорат вътре в държавата, да бъдат спечелени изборите, защото там работите са на кантар, без националисти няма как да бъдат спечелени тези избори, завърши бившият ни консул в Одрин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ххх

    26 37 Отговор
    Тази "особа"пак се изходи.Другарю,а защо мълча толкова време,паричките ти бяха сладки нали,а сега НЯМА и хайде срещу Турция.МЕКЕРЕ.
  • 2 Хасан

    27 36 Отговор
    Тоя си беше продажник и такъв си остана..като лапаше пари от визите като беше консул в Одрин ти беше добре нали???..знам го..съвремения Поп Кръстьо..за пари и рода си ще продаде

    Коментиран от #3, #12

  • 3 Абе

    29 13 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Че ти си същия..
  • 4 БАЙ КУКУ

    38 10 Отговор
    БАЙ ИВАНЕ ЗАЩО НЕ ГИ ИСКА ТЕЗИ ПАРИ КОГАТО БЕШЕ КОНСУЛ В ЕДИРНЕЛ
  • 5 _ЛЪВЧЕ_

    38 6 Отговор
    Това трябва да се каже. Но защо точно БСП? Като бяха в коалиция с турците нещо не им се чуваше гласа за тракийските българи... Бяха си на власт безродниците и лапаха пари, нали?
  • 6 само питам

    34 1 Отговор
    Къде са ПатрЕотете, да поставят тези въпроси? Къде е Волен да извади старите плакати с които висеше по кюшетата? Май нещо не им оттърва сега?! Сладко нещо е властта.
  • 7 gost

    17 13 Отговор
    "Едно си баба знае едно си баба бае". Всеки път се говори едно и също,да просим пари ,да сме жертви,и какво ли не .Престанете да се държите като роби ,време е да се държим като европейци,като държава ,която може да нещо повече от ратай.Важно в случая е ,че сме домакин и инициатор на такава среща.Повярвайте ако не сме приятели със съседите няма как да вървим напред.Не може непрекъснато да се връщаме към миналото и омразата.

    Коментиран от #9, #10

  • 8 1111

    19 4 Отговор
    Тоя'другар'като е бил консул,дали е имал смелостта да си отвори устата за нещата,които говори се?Сега като бивш такъв се прави на много компетентен,а бе 'другарю'защо ни баламосваш?
  • 9 Идиото

    14 11 Отговор

    До коментар #7 от "gost":

    Значи за да сме добре със съедите трябва да забравим какво са ни сторили? Тези хора са изгонени от домовете им. В сравнение с това деяние на турците в началото на двадесети век възродителния процес е нищо. Има договорености за размера на обешетенията. Просто Турция трябва да ги изпълни. А колкото повече навеждаш, толкова повече ще те унижават.

    Коментиран от #24

  • 10 ПЕНСИОНЕРА

    15 2 Отговор

    До коментар #7 от "gost":

    Така е прав си , но този въпрос да се реши веднъж за винаги . Такава е била ситуацията по онова време всичкоте балкански държави са постъпвали абсолютно по същиня начин. Турци и гърци са прочисвали , но и ние също сме гонили. Всичките бежанци са притежавали имоти , а кой на кого има да дава и вземе . Сядат разбират се , изчисляват и се разплащат . По добре с диалог от колкото войни и разкол.
  • 11 JPower

    18 8 Отговор
    Алоооо, ердоооо,искам си имотите в Йелкенджи, на север от Булгаркьой близо до Кешан.....или ми ги плащай. Имам си и документи. Гърция си плати всичко,а вие ,кога??... Май ще идвам да си ги взема,така както ги взехте от баба и дядо...

    Коментиран от #17

  • 12 СЕВАР

    11 7 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Живееш си с някакви комунистически ,,знания '' от време оно ....Отдавна се доказа , че Левски не е предаден и името на попа е изчистено . А колкото до милиардите , то те трябва да се платят , независимо от това кой повдига въпроса - все някой трябва да ги поиска и османлиите да ги дадат . Не ми се вярва обаче , защото при тях няма чест .

    Коментиран от #14

  • 13 Иван

    6 4 Отговор
    Нека да каже, защо е персона нон грата за Турция и не може да влиза там и тогава да излива кофите с помия !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Боко тиквата

    15 10 Отговор
    Вън турците от БЪЛГАРИЯ ! Вън и от Европа! Няма истамбул, това е Константинопол. Турците , на изток от Анадола, там от където са дошли.
  • 16 СЕВАР

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Каквото и да са строили , то е било на чужда земя .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Минувач

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "JPower":

    Сетила се Мара да се побара!:)
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ванката

    7 1 Отговор
    много изтрити коментари много нещо какво става тука ??? а по темата турция никога няма да даде тези пари те са нагли и нямат никаква чест буквално са още в племенските години на мислене и затова това племе трябва да си вирее в анадола и да не се смесва с цивилизования сват!!! вие защо не спите с кокошките си в леглото или с прасето си примерно ??? всяко животно си има място и тяхното не е сред нас!!!
  • 26 Малиййй

    2 4 Отговор
    Като ви дължат пари идете и си ги вземете ;)

    Коментиран от #27

  • 27 Някой си невеж

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Малиййй":

    Аз като българин ще предложа една идея , мир да има по нашите земи !!! Предлагам всички турско-говорящи " българи" в купом строени в редици,(като митинг на ДПС и ДОСТ) да си вземете тези 5-20 милиарда от султана ви. Като ваш лидер и духовен водач той не би ви отказал,ще си купите имоти и земи в новата имперска земя, наречена Нова Турция със столица гр. Африн. Хем ще се върнете във вашите духовни наследствени земи хем и ние ще се отървем от вашето гостуване, че като домакини почнах ме да се нервим. Обещавам, върнете ли се няма да се забравим, пак ще си пиша със Хасан,Осман,ivan4o и другите псевдо българчета !!! Лек ден и нека начинанието ви се овенчае със успех !!!!

    Коментиран от #28

  • 28 СЕВАР

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Някой си невеж":

    Много ми хареса идеята .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове