28 Март, 2018 15:43 2 263 10

Комбайни и трактори тръгват към бензиностанциите на 3-ти април

  • трактори-
  • протест-
  • бензиностаниции

Зареждане на земеделска техника в бензиностанции. Така ще протестират земеделските производители на 3 април. Това стана ясно на съвместна пресконференция, в която участваха национално представителните организации на земеделските производители. Протестът се подкрепя и от Националния съюз на земеделските кооперации и от 29 браншови организации в сектор земеделие. Поводът за него са промените в Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Земеделските производители настояват да бъдат извадени от обхвата на този закон. Според тях промените са лобистки, пише news.bg.

Целта на нормативните промени е да бъдат обхванати горивата, които не са обложени с ДДС. Земеделците са категорични, че те не са търговци, а ползватели на горива. Затова и нивомерите, които ще бъдат задължени да поставят за закупените и съхраняваните от тях горива за собствени нужди, са излишни, но те ще струват на бранша 100 млн. лв.

В обща декларация на браншовите организации се посочва, че проектозаконът е в противоречие с останалата част от законодателството и нормативната уредба. Те са категорични, че земеделските производители не осъществяват икономическа дейност и търговия, свързана с нефт и продукти от нефтен произход, за да подлежат на регистрация по други действащи специализирани закони. "Ние искаме земеделските производители да не се третират като бензиностанции", заяви Явор Гечев от Националния съюз на земеделските кооперации.

От бранша са категорични, че ако някой купува контрабандно гориво, той ще го сложи в друга цистерна, а нивомерите, които са задължени по новите закони да монтират, не решават контрабандата на гориво. Използваното от земеделците гориво е с платен акциз, мито и ДДС, а в момента, в който се изкарва горивото, което са си закупили, то се изнася по конкретни маршрутни карти, определени за всяка земеделска култура.

Ако целта на закона е да бъдат обхванати случаите, в които хора, които се занимават с търговия с горива, се регистрират като земеделски производители, то контролът следва да е на входа на системата, настоя Гечев. Той поясни, че в така написаните текстове в закона- земеделските производители са от кофти страната и са "изтеглили късата клечка".

"В държавата има едни други, които никой не ги проверява", настоя той.

"Ние не сме бензиностанции. Ако някой има ведомствена бензиностанция и продава гориво това не е земеделецът. Шизофренно е поведението на държавата, когато не може да спре танкер, а го търси в 11 хиляди села",коментира още той.

Гечев отбеляза, че в цял свят земеделието е под черта, защото си има специфики. Това, което казваме, че този закон в един момент са се появили земеделците вътре и са дописани, в шестте икономически дейности - търговия на едро, на дребно, съхранение и газовите връзки.

Казват ни, че сме в търговията на дребно - ние не извършваме търговска дейност. Това ни е средство за потребление и подлежим на достатъчно контрол, коментира още Гечев. Според него е абсурдно, положението да търсим нелегалното гориво в 11 хиляди села. "Самата философия е изконно погрешна. Ние сме най на далавера да имаме маркирано гориво", категоричен бе Гечев.

"Няма луд земеделски производител, който да ползва контрабандно гориво.Не може да си върнеш 20% от ДДС и да възстановиш акциза на горивата - този закон третира земеделските производители като търговци и техните обекти за съхраняване на собствено гориво като бензиностанции. Това ще оскъпи ползваният от тях бензин средно с 40- 50 ст на литър", обясни още Гечев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бинзинжия

    3 0 Отговор
    Ама на кои биньинстанции ще зареждат ? На Марешки ли ?
  • 2 Реалист

    5 3 Отговор
    Като не могат да докажат произход и разход на горивата, да зареждат постоянно на бензиностанции които са лицензирани и плащат всички налози.
    Законите трябва да са еднакви за всички!
  • 3 ТАСС

    8 4 Отговор
    Стига сте мрънкали милионери мръсни - позлатиха ви и все сте недоволни. То не бяха ролсове , ML-и сега самолети ли искате ?
  • 4 Расулюлах

    5 1 Отговор
    Като законите са за сички московския кога ше ида у затвора за убииството на чавето си?
  • 5 анонимен

    3 4 Отговор
    В момента на декар обработваема земя се полагат около 7 литра гориво. Всеки земеделски производител купува гориво от търговци на едро или директно зарежда от бензиностанциите. Ако вземе гориво от търговец, още в същия ден е длъжен да декларира полученото гориво с електронен подпис в НАП, а търговецът също декларира точното количество, което е доставил на съответния производител. Всеки ЗП има право да получи платения акциз само за тези 7литра/декар, които са изчислени като достатъчни за всички обработки от МЗХ. Получаването на акциза става с представянето на копията на всички фактури в земеделската служба и след проверка на фактурите, акцизът бива възстановен. В момента контролът е голям и напълно достатъчен.

    Коментиран от #7

  • 6 Гост

    4 3 Отговор
    Не съм видял тракторист да кара бензинова кола,ами само дизел.А пък и нафта продават на черно колкото си щеш,направо се лее като река.А сега кажете няма ли да ревът ?
  • 7 прав си за

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "анонимен":

    7 литра на дек.,но не трябва ли да се гледа кой колко разходва?Едно е само да косиш,а друго е да ореш,сеиш,ториш и жънеш!Един ЗП е скромен стара техника,а друг печели еврофинансиране и нова икономична техника ;)

    Коментиран от #8

  • 8 анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "прав си за":

    Това, което съм написал, важи за зърнените култури. За овощни градини, пасища и зеленчукови градини, нормите са други. Тези 7 литра включват оране, двукратно култивиране, сеитба, торене, пръскане и жътва.
  • 9 Коко

    2 1 Отговор
    Егати земеделците сички са милионери в евро разстуриха АПК ТКЗС да нагълтът земите на селяните те отам се крепеше българското село не изплащат реални ренти а за тия евросубсидии да не говорим каква мафия са там както и за зърнената мафия а за мафията с земи и там тъмна индия както цялата ни даржава наред с тоя ЕС сега и за вбъдеще ще става по лошо и по лошо с тая европейска окупация че дори може и във война да ни въвлекат алчната брюкселска измет и господарите от ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО САЩ
  • 10 личо

    2 1 Отговор
    Като ви даваха земята вие вярвахте на Орсов ,сега завиждате ли на труда им.Ако тръгнат и трактори и комбайни по пътищата колко народ ще се избие
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове