БСП с два сигнала до Цацаров

Публикувана: 30 Март, 2018 15:41
КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 515

Два сигнала до главния прокурор ще подаде БСП - за плащания ток от "БДЖ-Пътнически превози" и за градския транспорт в София. Това обяви пред журналисти в парламента депутатът Георги Свиленски.

По думите на социалистите от БДЖ са плащали с 20 лева повече за мегаватчас, тъй като по сключен договор цената е 75 лева, а през месец октомври, без анекс или проведена обществена поръчка, фактурата е била за 94 лева на мегаватчас.

„Два месеца оставихме ръководството на БДЖ да обяснява в какво добро финансово състояние е, как са намалили разходите, как са повишили качеството на услугите. Ето така работят в защита на обществения интерес – за 3 месеца, щетите за държавата и българските граждани е 500 000 лв.“, заяви Георги Свиленски.

Той се закани, че ако прокуратурата не се самосезира, БСП ще внесе този сигнал, за да провери прокуратурата дали правилно са разплащани тези средства.

Друг казус, по който също ще бъде сезиран главният прокурор, е градският транспорт в София. От 28 януари целият градски транспорт в столицата се движи без документи, разписания, с изтекли договори, обяви Георги Свиленски.

Той припомни, че преди няколко месеца БСП е запознала обществеността как Столична община се готви да подари 36 млн. лв. на частни фирми, обслужващи градския транспорт в София, продължавайки им договорите неоснователно.

„Тогава посочихме одитен доклад на Сметната палата, според който такива договори не могат да бъдат сключвани. Позволих си на комисия да попитам изпълнителния директор на „Автомобилна администрация“, в присъствието на зам.-министъра на транспорта Ангел Попов, как работи транспортът в София“, каза още народният представител.

БългарияТОП 5