Last news in Fakti

12 Април, 2018 10:34 7 459 17

Излишно е чип да показва техническото състояние на колата

  • преглед-
  • кола-
  • чип

5 милиона автомобила по 3 лева за един чип - това са един 15 милиона, които ще отидат при някого, който ще произвежда чиповете

Като неефективни и излишни приемат идеите за промени, свързани с техническите прегледи на автомобилите от Съюза на автосервизите. Това стана ясно от интервюто пред БНР на Юли Атев, председател на Съюза на автосервизите.

Предвижда се стикерът за годишен технически преглед на автомобилите да има чип, който да съдържа информация за техническото и екологично състояние на колата. Този нов стикер ще позволява дистанционен контрол, дали колата отговаря на всички изисквания. Промените предвиждат въвеждането на цветни стикери, според степента, с която автомобилът замърсява околната среда.
Според браншовата организация от една страна това е излишно оскъпяване, а от друга "чиповете могат да бъдат манипулирани".

"Вече всичко е измислено, защо трябва да се слагат някакви стикери, да се оскъпява и да се насочват някакви парични средства към някого. На практика, ако ги вържат в общ сървър - годишни технически прегледи, тогава контролиращите органи, когато прочетат номера на колата, те ще знаят тази кола дали има застраховка, с какво замърсяване е, дали е минала годишен технически преглед... Всичко останало е излишно. Тези чипове могат да бъдат манипулирани", заяви Атев.

Според него подобна идея оскъпява и няма особена стойност. Да кажем, 5 милиона автомобила по 3 лева за един чип - това са един 15 милиона, които ще отидат при някого, който ще произвежда чиповете ", каза председателят на Съюза на автосервизите.
Очаква се до края на месеца новият закон за превозните средства ще бъде пуснат за публично обсъждане. Той ще се регламентира и дейността на автосервизите и искания от тях регистрационен режим.

"Очакваме всички тези сервизи - фантоми да бъдат извадени на бял свят. На този етап, когато стане една катастрофа от КАТ казват или превишена скорост, или неспазване на дистанция, но никой не повдига въпроса, че този автомобил може да е направил катастрофа, защото той е ремонтиран от хора, които нямат квалификация и не разбират от това", заяви Атев.

Според него трябва да има законова основа, защото органите обясняват, че нямат правомощия да се борят с нерегламентирана сервизна дейност. Оказва се, че ежедневно хора, които нямат квалификация, ремонтират автомобилите си и тези автомобили в следващия момент са обществено опасни на пътя", допълни Атев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    71 0 Отговор
    Много ясно! Както и всички други излишни глупости, които трябва да се лепят по стъклата.

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ДДДДДД

    14 11 Отговор
    За манипулирането са прави. За лепенкитес еку нормите обаче не са. Техническите прегледи и сега и после ще се правят както дойде. Оправете тях. Не да ми вадят щеката от ауспуха и да ми нагласят нормите за да вляза в граници. Това е масовата практика.

    Коментиран от #12

  • 4 Работил в сервиз

    38 5 Отговор
    То и в сервизите сте такива майстори-кожодери, че човек да го е страх да си купи кола! Слава богу има нет, има и кадърни комшии и се соравяме! Иначе ако останем на вас, то само за вас трябва да работим!
  • 5 Иво

    27 1 Отговор
    Да не слагаме чипове добре. С това се взема хляба на тези, които ще произвеждат чиповете. Но да задължат хората, които умеят и сами си работят по личните автомобили да отидат на сервиз? То работата му на тоя стана - не давайте на тях пари, дайте на нас. Всеки си лобира за своето.
  • 6 Расулюлах

    18 1 Отговор
    Пак се почнаха глупостите ако не идеш на сервиз да те оберат значи ремонта е некачествен хаха ами като ви е толкова еня за нас човеците и колите ми направете всяка една услуга в сервизите по 1 лев и да се дотира деиноста им от печатницата на бнб
  • 7 Сашо

    15 0 Отговор
    Юли Атев го познаеам лично, много е прав!Всякакви щуротийки се измислят, а може да е толкова просто обвито в съответните наредби/закони, разбира се.Трябва да се точат пари от масата, няма друга причина за измислиците.Колата има рег номер, минала е техн преглед, спира те полиция, проверява по номера всичко ли ти е платено, регистрирано, техн изправност от сервиза и чао.
  • 8 Сашо

    28 0 Отговор
    Нямам вече видимост на стъклото от стикери и стикерчета.
  • 9 Баце Гошо

    15 1 Отговор
    Искате да не ходим в кварталните сервизи и да не си ремонтираме колите сами. Като оставим настрана това, че голяма част от хората нямат пари да ходят в оторизиран сервиз да им ремонтират 20-годишната кола, половината да не кажа повече от автомеханиците в така наречените оторизирани сервизи са меко казано неграмотни. Да не говорим, че даже като ме видят с кола над оперделени години даже не искат да я погледнат защото няма да искарат много пари от мен при евентуален ремонт. Брат ми ходи по мъките 1 месец с опел астра Г при много добри диагностици и механици и нищо. След посещението на кварталния сервиз за 1 час проблема беше разрешен.
  • 10 Gele

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    Добре де, 21-ви век е, сложете камери на патрулките и определени места по пътищата, които могат да четат номерата на колите, да вадят информация от сървърите дали са платени данъците, дали има висяща глоба собственика на колата, дали може да премине натам по пътя ако няма винетка и т.н. Тези проверки не трябва да са само, когато ни спират на пътя и отнема 20 минути да ме проверят. Ненужно губене на нашето време и това на полицаите, за което всички ние плащаме между другото.
  • 11 ПенаОтНощнатаСмена

    11 1 Отговор
    епа при мене до сега най-големите мизерии по колите са ми от големи и прехвалени автосервизи .. а от хора без квалификации не съм имала никъв проблем
  • 12 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДДДДДД":

    А ти навярно им буташ мангизи за да не те върнат а ?
  • 13 someone

    10 1 Отговор
    излишни глупости и пак опит за грозно крадене.Единствената ефективна мярка е вдигане и пак вдигане на доходите на хората, тогава никой няма да бъде принуден да кара стара таратайка.
  • 14 Василий

    1 0 Отговор
    И пак всичко ще е нормално, най добрата оферта спечели по честен начин
  • 15 Оторизиран сервиз

    5 0 Отговор
    значи само ЕДНО - сервиз на НАШИТЕ ХОРА. В такъв сервиз има най-много един кадърен и той я прави коли, я не. Останалото са ушатковци дето нищо не разбират. До сега не съм чул да има осъден някой затова че е затрил някой с безотговорност и некомпетентност. Но иначе много реват, за да могат да унищожат всеки малък занаятчия, а той е най-уязвим. Нали като някой се оплаче ще остане без работа веднага, а оторизирания ще има работа независимо колко е скъпо, бавно и накадърно. Анадънму?
  • 16 Аирлия да е

    2 0 Отговор
    Догодина чип на чипа да сложите, ама по 5 лева.
  • 17 gnida

    5 0 Отговор
    А някой друг лапа милиони от еко такси , платени веднъж в ЕС , но наложени ни още веднъж нагло и алчно ! А дали не са един и същ ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове