18 Април, 2018 16:17 1 582 4

Домусчиев: За бизнеса, войната с тарикатите в енергетиката и... омразата!

  • кирил домусчиев-
  • криб-
  • бизнес-
  • енергетика

Бизнесменът и председател на най-голямата работодателска организация в България КРИБ Кирил Домусчиев даде интервю пред Блиц по най-горещите теми в държавата.

Ето какво каза той за: бизнеса, далаверите в енергетиката, мерките срещу корупцията, топящото се население, хейтърството и омразата.

-Г-н Домусчиев, ще бъдат ли прекратени договорите с централите ТЕЦ "Марица-Изток" 1 и 3 и остава ли готовността на бизнеса за протести в случай, че правителството не реагира?

-Има решение на дирекция "Конкурентоспособност" на Европейската комисия, че се касае за неправомерна държавна помощ към тези централи. Отделно има определена формула от ЕК, по която трябва да бъдат изчислени надвзетите приходи на всяка една от тези централи или да им бъде доплатено, ако не е покрит размера на инвестицията им.

Това нещо е изчислено от външни експерти от Министерство на финансите, което е ресорното министерство по въпроси касаещи неправомерната държавна помощ. Доколкото имам информация има пуснати писма до двете централи. При едната от тях те имат да връщат пари на България и всичко е изплатено. При другата централа става дума за някакви скромни средства от порядъка на 50 до 100 милиона лева, които ние трябва да платим, за да се прекратят договорите. Нормално е тези две централи, които всеки ден правят огромни печалби на гърба на българския бизнес и домакинства да протакат и да не приемат предложението на правителството за едно предоговаряне и разваляне на договорите. Нормално е също така, когато някой ти плаща нещо надпазарно ти да се опитваш да прокаташ във времето. Бизнесът, обаче не може да търпи повече това нещо и при всички положения, както колегите обявиха, ние сме в код "Оранжево" за протести срещу американските централи и всички други централи, които се опитват по непазарен начин да изкарват пари и да крадат пари от бизнеса и от населението.

- Защо държавата допуска заради договорите с двете централи всяко едно домакинство да плаща средно по 161 лева на собствениците им?

- Това е едно наследство още от времето на правителството на Костов, минало през полезни за двете централи анекси по времето на Румен Овчаров и в крайна сметка се стига до трудни за разваляне от страна на всяко едно българско правителство договори. Добрата новина е, че Еврокомисията отново ни спасява и дава възможност да се отървем от тази огромна далавера. Надявам се, че отговорните хора в българското правителство ще си свършат колкото може по-скоро работата и ще ускорят този процес.

- Докъде ще стигне битката Ви срещу далаверите в енергетиката, след като тези дни виждаме заявления към КЕВР от множество централи, в това число и от ТЕЦ "Варна" за увеличаване цената на тока от 1 юли т.г.?

- Тази битка няма да свърши скоро, тъй като в нашата енергетика няма никакво желание за реформи. Точно обратното - апетитите да се краде и да се правят схеми и далавери са постоянни. Тъкмо затворим един проблем и се появяват три нови, както ламята от приказките - когато й отрязваш една глава, излизат още 3. Не съм оптимист кога тази битка ще приключи, защото дори да я спечелим ние сме във война с енергийната мафия и ни предстоят още много битки. Относно заявленията до КЕВР за увеличаване на цената на тока, то те са още една илюстрация на думите ми. Виждате, че централи подават заявления, включително и ТЕЦ "Варна" и ТЕЦ "Бобов дол" за цени, които са 2-3 пъти по-високи от тези на борсата. Въпросните централи искат тези пари да бъдат плащани от българските граждани и от българската икономика. За съжаление ние не продаваме на преференциални цени нашите стоки и услуги, а българското население не получава преференциални заплати без да работи, за да плащаме на тези хора преференциални цени. Куците им схеми не трябва да се случат. Надявам се, че КЕВР ще отстоява достойна позиция и ще спре всякакви апетити за увеличаване на цените. Ако това не се случи пак отиваме на протести! Не очаквам българските граждани да стоят и мълчат, когато им увеличат сметките за тока. Същото се отнася за "Марица-Изток" където синдикатите искат увеличаване с 15% на цената на въглищата. В нито едно държавно предприятие ние не видяхме да се случват някакви реформи. Точно обратно - увеличават се злоупотребите, съответно и разходите им. Това води до увеличаване на възнагражденията и разходите за социални привилегии без никаква оптимизация в производството и себестойността. Крайно време е министърката на енергетиката Теменужка Петкова да вземе нещата в свой ръце и да предприеме реформи и мерки, защото за момента само се приказва. Няма такава цена на въглищата, за каквато претендират синдикатите на "Мини Марица" никъде в Европа! И отново започват да ни плашат с протести! Няма как да приемем такова поведение за нормално и всички ние трябва да продължим да се борим с тези аномалии. - Докато беше депутат, Валери Симеонов водеше битка срещу ВЕИ-тата, беше подал сигнал до ресорната парламентарна комисия и срещу "Икономедиа". Защо сега спря да е активен по тази тема, въпреки че като вицепремиер разполага с повече власт?

- Не мога да коментирам, тъй като нямам представа какви са му приоритетите. Явно битката срещу схемите в енергетиката може би не е от приоритетите на вицепремиера.

- Какви са полезните ходове на българската икономика, която в момента е в подем? - Българската икономика трябва да продължи да инвестира, защото този подем трябва да продължи и през следващите години. Инвестициите трябва да продължат, защото дори и във времена на криза, когато си инвестирал правилно, ти оцеляваш. Инвестициите са едно от най-важните неща, което българският бизнес трябва да реализира. Другото нещо, е че трябва да работим с нашите кадри, за да вдигаме тяхната квалификация и производителност. Това е от съществено значение, защото все още България е на едно от последните места в ЕС по отношение на производителност на труда.

- Каква е рецептата за привличане на повече чужди инвестиции в България?

- Рецепта няма. Трябва да се реализират всички реформи, за които ни се говори и да се създаде такава среда, в която всеки един инвеститор, български или чужд, би се чувствал комфортно и сигурно. Не можеш да бъдеш сигурен, когато не знаеш кога може да се появи някой нов тарикат с някаква нова измислена мощност и да поиска да му плащаш електроенергията на преференциална цена и ти да си в една зависимост, и да не можеш да си прогнозираш себестойността за години напред!

- Изчезна ли българското трудолюбие, че се налага да внасяме работници от чужбина?

- Мисля, че тук не става въпрос само за трудолюбие. Проблемът е по-скоро, че българинът изчезва! Факт е, че населението ни отива под 7 милиона, а перспективите е до 20 години то да се стопи до 5 милиона. Това говори ясно, че може да страда българската икономика и държава! За това са необходими мерки, така както правят и на Запад, когато населението намалява, а икономиката расте и има нужда от квалифицирана работна ръка и се прибягва до внасяне на работна ръка от чужбина. Радостното е, че има сериозна българска диаспора в Украйна и Молдова. Това дава възможност в България да влизат приоритетно работници от двете държави. Но и това няма да е достатъчно. В България, ако не се оправи въпроса с раждаемостта и бягството на български кадри в чужбина, няма как да минем без внос на чужди работници от цял свят, с цел да захраним нашата икономика и мощности. Българският бизнес инвестира, но той има нужда от специалисти!

- Как ще се изкорени вредният навик на "вечното недоволство"?

- Нямам представа! Хейтърите и мрънкачите са много, а поведението им започва да се превръща в национален спорт! Нямам никаква идея как това нещо може да се промени.

- Защо успехите пораждат омраза в България?

- Това отново е национална черта! Голяма част от българите не обичат успелите хора и това е отново нещо, което не виждам как можем да променим. Факт е, че много успели хора в нашата страна се крият и не се показват, за да не станат жертва на омраза и проблеми.

- Тежат ли Ви омразата и хейтърите?

- На мен лично не! Старая се да стоя над тези неща!

- Защо част от българските политици не се вслушват в бизнеса?

- Егото им е голямо! Мислят си, че разбират повече от хората, които създават брутния вътрешен продукт, дават заплати и осигуряват работни места, плащат данъци и осигуровки и в крайна сметка плащат и техните заплати. Хубавото е, че има и политици, които се вслушват в бизнеса. Затова ние се принуждаваме да се обръщаме към тези хора, които се вслушват в нашето мнение. От друга страна те стават жертва на омраза и атаки, тъй като много други от т.нар. политици не уважават хора, които са уважавани от бизнеса и индустрията.

- Адекватно ли се бори държавата срещу корупцията?

- Аз смятам, че с последните промени, които се направиха в законите и създаването на единния антикорупционен орган - Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество "КПКОНПИ), нейния председател Пламен Георгиев и екипа, който той създаде, битката с корупцията ще бъде доста по-успешна. Действията на КПКОНПИ и са спецпрокуратурата са обнадеждаващи! Пожелавам им успех! Дано да не разочароват обществените очаквания.

- Днес навършвате 49-години. Кое е най-ценното Ви обаждане?

- Трудно мога да определя кое е най-ценното обаждане. Естествено на първо място са обажданията от близките - майка, баща, брат и много, много приятели!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчо

    10 0 Отговор
    Кире гела тръгнал да говори за далавери.... А не него кой му даде старт ? Кой го тласна за големия бизнес, кой му даде първия милион и кой му помага в момента ? Палячо !
  • 2 Юююбряяяяя

    9 0 Отговор
    Само кръгли идиоти могат да вярват във светлинката и края на тунела. ТОВА НЕ Е ТУНЕЛ А ДЪЛБОК ГРОБ ИЗКОПАН ЗА БЪЛГАРИЯ!
  • 3 Хаха

    2 0 Отговор
    Ут*айки, бас хващам, че като прекратят договорите с американските централи ще забравят прекупвачите на ток да свалят цените за домакинствата. Май ще се окаже, че цялото кракане е продавачите на ток да печелят повече, и единствено за фабриките на Доносникчиев ще има по-евтин ток, за да печели повече
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове