Last news in Fakti

21 Април, 2018 06:00 3 565 1

Международната академия по ментална аритметика организира Първа национална олимпиада

  • ментална аритметика-
  • олимпиада

Международната академия по ментална аритметика AMAKids повече от една година е в България. За това време стотици български деца се възползваха от модерното напоследък в света обучение по ментална аритметика и постигнаха забележителни резултати в развитието си.

Всъщност какво е това ментална аритметика и защо е толкова важна за децата, за хората в разцвета на силите си, както и за възрастните?

Менталната аритметика обикновено се представя като един от най-иновативните методи за развитие на детската интелигентност. Всъщност нейният произход е скрит дълбоко в древността, във времената преди повече от пет хиляди години. Всичко започва в Китай с изобретяването на дървеното сметало. Еволюцията на този „дървен калкулатор" продължава цели столетия, докато през 16 век в Япония се появява сметалото, наречено Абак, и успешно се налага като учебен метод.

В японските училища менталната аритметика е задължителна част от общата учебна програма. Методът вече е тестван успешно в 634 центъра в 12 държави по света. През последната година този начин на преподаване трайно се налага и в България чрез бързо развиващите се учебни центрове АМАKids в София, Варна и Пловдив.

Защо менталната аритметика е толкова нужна на света напоследък?

Менталната аритметика е тренировка за мозъка на човека. Тя е програма за смятане наум или с помощта на сметалото Абак. Отначало децата смятат със сметалото, а после само държат в ума си неговия въображаем образ. Науката казва, че предразположеността към успеха се определя от едновременното развитие на лявото и дясното полукълбо на мозъка. При повечето хора по-добре е развито лявото полукълбо, което отговаря за логическото мислене. А интуицията, способността за избиране на печеливши стратегии, великите идеи и творчеството са заложени в дясното полукълбо. И точно там е уловката, там е разликата между гениите и обикновените губещи в битката за успех. За да бъдат развити и двете полукълба на мозъка, трябва да се работи целенасочено още от най-ранна детска възраст точно чрез тази или подобни на нея програми.

В процеса на извършване на упражненията центровете, отговорни за интелектуалните способности, се усъвършенстват благодарение на тази дейност. Бързото смятане наум е само впечатляващ и ефектен допълнителен бонус към обучението, но всъщност то е само една малка част от ползите за детето при работа със сметалото. И така, с негова помощ, треньорите по ментална аритметика бързичко създават от вашето най-обикновено дете… гений!

Още на третия урок децата работят с двуцифрени числа при смятане и получават задачи за изчисления наум. Изумително е, че ефект има дори след първия урок! Работата със сметалото повишава концентрацията, бързината на мислене и паметта, затова е много подходящо за неуверени, срамежливи и мудни деца. Последните изследвания посочват, обаче, че тази програма помага за справяне и с хиперактивните младежи, които напоследък са все повече и са сериозен проблем за своите родители и учители.

Какви способности на детето развива менталната аритметика, които не са по силите на класическото училищно образование?

Менталната аритметика е начин да се развие творческият усет на детето, да му се даде възможност да проникне в един нов, вълшебен свят – на креативността. Тази стъпка може да промени целия следващ живот на вашия малчуган като личност, от обикновен човек да го направи творец.

Защо в Академията по ментална аритметика AMAKids не е скучно и защо децата идват с радост и желание?

Ами да започнем с това, че има пъстри и очарователни образователни материали за игри, ръководства, книжки и помагала, съставени според психологическите характеристики на различните възрастови групи. Децата работят по една модерна и много забавна онлайн платформа, която им дава възможност докато учат да играят, да се състезават, да изпробват себе си и страхотно да се забавляват. Да си подготвяш домашното в Академията е весело, защото това значи да се състезаваш с компютъра. Кой би отказал?

Основен принцип при преподаването е да има радост, веселие и усмивки. Така да се обучавате по програмата на Амакидс, става лесно и приятно! Затова „Да си гениален е просто!“- твърдят треньорите по Ментална аритметика.

Удоволствието от надпреварата и естественото създаване на лидери са причината за провеждането на Първата олимпиада по ментална аритметика в България „AMAKids Bulgaria 2018” в София на 22 април. Тя ще се проведе в учебния корпус на Детския научен център „Музейко“ в зала 6. Над 80 деца, които са се класирали при първоначалната селекция, ще се включат в изключително атрактивната надпревара. И, разбира се, ще победят най-добрите!

Защото тази древна и модерна методика създава дори от най-обикновеното дете победител.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 AMAKids

    0 0 Отговор
    Повече информация може да видите в сайта ни https://amakids.bg/mentalna-aritmetika-za-deca/
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове