Last news in Fakti

22 Април, 2018 20:16 11 323 42

40 ергени на село не щат булки, а бебета няма

  • село-
  • родопи-
  • ергени

Децата са кът, а е пълно с ергени, които обаче не искат и да чуят за семеен живот. Така се топи едно родопско село, в което безработицата е сведена до нулата. Единственото бебе от началото на годината в девинското село Селча е родено във… Франция. Едва шест пък са малчуганите в местното училище, съобщава 24rodopi.com.

Това е един от най-големите проблеми в селото, което иначе има отлична инфраструктура – подменени водопроводи, канализация, две пречиствателни станции и чудесно разположение, са констатациите на кмета на Селча Венелин Иванов. „Селото ни е много хубаво, жителите са около 500, няма безработица, но ни е най-болно, че няма деца. В момента в училището, което е до 4 клас, има едва шест деца, а от новата учебна година, може и да го няма, въпреки че е защитено“, споделя Иванов. Той се ядосва на ергените в селото, които ги е преброил че са четиридесет, но не искали да се задомяват.

„Ако всеки от тях се задоми и има по две деца, в селото ще си имаме достатъчно и за градина, и за училище, но не искат“, кахъри се кметът. Той е пресметнал и колко семейства през годините са напуснали селото, като според него само 300 са се заселили в Пловдив. „В чужбина нямаме много хора. Тези в селото си имат и работа, кой пътува всеки ден до Цалапица, Девин, Михалково и т.н., но работят. Малко семейства са на гурбет зад граница, но единственото новородено за тази година от селото е във Франция. Хубавото, е че сега майката си гледа детето в Селча“, коментира още Иванов.

Той се надява да се запази училището и повече млади хора да се задомят, за да остане живо селото. „От мен каквото зависи, аз го правя. Не сядам на кметския стол, постоянно помагам на хората и правя нещо по селото. Съпругата ми даде 500 лв. за стол, но аз не стоя на него. С лични средства съм закупил и лампи за уличното осветление и където е нужно ги подменям. Стремя се да помагам на хората, ако не съм аз на старата баба и дядо, няма кой да помогне“, добавя още селският кмет. Обезлюдяването е сериозен проблем в Родопите, като Смолян води в негативната класация в страната, а от началото на годината едва 99 бебета са проплакали в болницата в Смолян.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еее

    13 52 Отговор
    Скоро няма да има на кого да е кмет и ще стане безработен,затова се кахари кмету.
  • 2 Ерген

    58 6 Отговор
    Явно живота на тези хора е хубав в това красиво село ! Защо да си го развалят ?!
  • 3 Ерген като оксижен

    121 5 Отговор
    Много взискателни станаха момите!!!Малко са ергените които могат да изпълнят тези изисквания!!То вече не се издържа на това вечно искане.....
  • 4 Гошо патладжана

    75 4 Отговор
    Ами кмета да им купи по едно бенве на ергените, да ги прати на море и ще се върнат с булки!
  • 5 неутрален

    62 4 Отговор
    Не само в родопското село!Така е в цяла Българиа,затова тази държава е обречена да изчезне!
  • 6 Ломски Скитник

    41 4 Отговор
    България е обречена,ше изчезне като Римляните
  • 7 Балканския

    58 4 Отговор
    Всичко вече е уруспия и гювендия, все ламтят за пари и коли! Те за тва сме на тоя хал!
  • 8 Иво

    46 5 Отговор
    Първо жените в селото погледнете що за стока са, чак тогава обвинявайте мъжете.
  • 9 Plovdiv

    16 4 Отговор
    В Пловдив бувално всяка четвърта кола е с регистрация СМ, РА, К, Х... Специално съм ги броил.
  • 10 Ани

    11 44 Отговор
    А какъв живот ще предложи на жена си един селски ерген,защо жените да са урспии,я си помислете нима е хубав животът за една жена на село,ако майките ви са нямали избор и са се примирявали,жените имат избор,работа в градовете се намира за тях,намират се и ергени,а и чужденците доста харесват българските жени.......

    Коментиран от #12, #13, #20, #22

  • 11 Телевизора на Елвис

    23 2 Отговор
    То булки кат' нема тия ергени кого да опрашват, че да се пръкнат деца?
  • 12 Бай Ганю

    30 5 Отговор

    До коментар #10 от "Ани":

    Ани кво да им харесват чужденците на нашите трътлести селски пръчки дето хем кухи , хем грозни. Я погледни в нета кви красавици имат хората по света.
  • 13 Тони

    35 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ани":

    Много важни взехте да ставате нещо. Щом сте "прекалено добри" за тукашните мъже, прав ви път. Те чужденците и те щото се избиват за родните кухи лейки с превъртян километраж, но големи претенции без никакво покритие.

    Коментиран от #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дядо Мраз

    41 2 Отговор

    До коментар #14 от "Мара":

    Маро, така ти се струва. Ние искаме истински жени до себе си. Жени, които не само по моите наблюдения са изчезващ вид. Не искаме кухоглави разпоретини, които очакват охолен живот без грижи и единствената разменна единица, която предлагат насреща е изтъркана слива. Не, мерси. Няма сделка.
  • 16 da ama ne

    18 7 Отговор

    До коментар #14 от "Мара":

    Грешиш Маро, грешиш.
    Просто хубавите българки много намаляха. Имам чуството че за последните 17 години жените в България се изрудиха. Или са трътлести и ниски, или кльощави и космати с остри черти на лицето.
    Та за това съм женен не за българка. а за чужденка(еврейка)

    Коментиран от #28, #29, #30

  • 17 da ama ne

    27 4 Отговор

    До коментар #14 от "Мара":

    Освен липсата на женственост и красота, голяма част от днешните българки страдат и от липса на интелект, но за сметка на това имат огромно самочуствие без никакво покритие.
    Разбира се има и изключения.
  • 18 da ama ne

    11 9 Отговор

    До коментар #14 от "Мара":

    В допълнение към горното, днешните българки не могат да се мерат по красота с хърватки, чехкини, словачки, рускини, холандки, британки.
    По скоро принадлежат към групата на грозотийте от Полша, Гърция, Румъния, Турция, Испания, Франция, Белгия.

    Коментиран от #42

  • 19 Препатил

    23 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тони":

    Живота в едно хубаво родопско село е несравним с този в някой панелен комплекс !
  • 20 Ерген

    22 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ани":

    Нищо чудно , при жени , като теб !

    Коментиран от #21

  • 21 Ерген

    11 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ерген":

    Предния коментар, разбира се е към #14 Мара.
  • 22 Градо

    33 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ани":

    Това , че си избягала от село в града , не те е направило , нито по-умна , нито по-грамотна ! Познавам ви винаги , на кафе ,задължително на центъра , облечени безвкусно и изглеждащи жалко ,оглеждайки се за някой "градски" ерген!
  • 23 123

    4 2 Отговор
    Емиии кмете, така и така не седиш в стола, започвай ги по график. Виждам ти е на сърце, ще се справиш...И ергените, и тях, да ги .....
  • 24 Гого

    5 2 Отговор
    След Индианците и Инките Българите са следващите на ред!
  • 25 Катил

    7 0 Отговор
    Докато спорите кой е по-по-най-,животът си минава...вижте циганите как се множат като хлебарки и не избират грозна, дебела, тънка, саката...аргасват като за последно.Скоро тия ще ни превземат!!Но това си е наша българска карма.
  • 26 гост

    10 0 Отговор
    Мъж с под 1000лв заплата,живеещ при родата си - жените не го смятат за много подходящ за размножаване. Установяват по некое време, че не е голямата им любов...
  • 27 Бате Цецо

    6 0 Отговор
    Хубаво, че има ергени, а моми дали има?
  • 28 Аз съм Българче

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "da ama ne":

    Ти пък да не си манекен на Версаче ?
  • 29 юрист

    5 5 Отговор

    До коментар #16 от "da ama ne":

    Аз пък съм българка и съм омъжена за българин, на когото ти не можеш да стъпиш на малкия пръст нито като интелект, нито като добронамереност, нито като ум, нито като чар и характер. Гледай си еврейката, но не забравяй, че в България държавообразуващият етнос сме народността българи. Впрочем- ти имаш ли 3 магистратури и 1 докторантура, както и реализация по някоя от тях? Не,че нещо, но пък съпругът ми- „смотаният българин“ , ги има, а аз - смотаната “изродена българка“ съм с 2 магистратури...Ако живееш сред мишки, е нормално един коч да не се чувства на мпстото си, но ако живееш сред лъвове, трябва да си водачът на прайда, за да имаш високото, но неподплатено самочувствие, което показваш в коментарът си! Е- ти коч ли си или си лъв и сред кое стадо живееш?

    Коментиран от #35

  • 30 юрист

    3 6 Отговор

    До коментар #16 от "da ama ne":

    Не ми блъскай минуси, а се замисли за това, че има мнооого по-умни от теб и от еврейската ти рода семейства, създадени от ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИ и то тук- в България! Когато ти получиш само за 1 месец нетната заплата на съпруга ми, тук,в България, БЕЗ да ползваш протекциите на еврейската си рода, ела и ми се обади:) И посмали малко омразата си към българките- ние, “изродените българки“, не се омъжваме за парите на мъжа, а за мъж, който има ума, образователният ценз и способностите да направи законни пари чрез труда си, да съхрани постигнатото и да го умножи, а не да го разпилее по чужди жени, алкохол и комар- в това инвестираме....

    Коментиран от #31

  • 31 Мръсник

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "юрист":

    Хаха, да не те ударихме по мазола нещо или какво? 'Звинявай. Мъж ли описваш или еднорог? И аз мога да опиша жената на мечтите си, но аз поне знам, че тя не съществува в реалния живот.

    Коментиран от #32

  • 32 юрист

    1 5 Отговор

    До коментар #31 от "Мръсник":

    Описвам мъж, ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИН, а ако това не ти харесва- разбираемо е - завистта няма почивен ден:)
    Вместо да се нервиш, вземи, че стани като него! Обаче НЕ МОЖЕШ, просто защото НЯМАШ неговите дарби и е добре да го знаеш- не всеки човек от който и да е етнос е на нивото на съпруга ми- вундеркиндите са малцинство във всеки етнос...Аз обаче имам честта и късмета да съм съпруга на такъв българин.Така, че- по-леко с определенията за българките и по-малко злоба и омраза към нас от страна на лица от мъжки пол от небългарски етнос....

    Коментиран от #33

  • 33 Мръсник

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "юрист":

    Благодаря Ви за мнението, госпожо юрист. Само една поправка ако може. Да, аз не съм дете-чудо като мъжа ви. Признавам. Аз съм wonderman. И видяхте ли колеги, официално е: тук-там измежду разните представители на хомо-еректус като Николети и руси Златки имало и по една качествена жена.

    Коментиран от #34

  • 34 юрист

    1 3 Отговор

    До коментар #33 от "Мръсник":

    Търсете си съпруги, които да ви приемат такива, каквито сте- с всичките ви недостатъци, обичайте ги, грижете се за тях и за децата си и с времето всичко си идва на мястото! Не търсете красота само по лице, а търсете хармония между лицето и душата! Човешката физическа красота е преходна, но човешката красива душа остава красива до края на живота. Помнете, че ще дойде време, когато физическата красота с годините може да повехне, но човешката душа, хранена с любов, обич, грижи и внимание, ще остане с вас до смъртния ви час. За това оставете всеки да си живее живота така, както той го разбира, но си подберете брачен партньор за себе си според собствената ви мярка- слънцето свети еднакво за всички и за всеки влак си има пътници.
  • 35 da ama ne

    2 4 Отговор

    До коментар #29 от "юрист":

    Здравей, аз имам само една магистратура, в момента следвам докторантура и явно съм постигнал нещо в професионалното си развитие след като имам два успешни патента направени въз основа на бакалавърската ми теза , много преди да се запозная със съпругата ми и без да ползвам протекциите на новата ми еврейска рода.
    Също така съм съгласен с теб, че твоя съпруг е добронамерен и благ човек, иначе как би те търпял. Колкото да парите, аз направих моите на 26 годишна възраст и вече не ми се налага да работя(освен изследванията, които правя за удоволствие).
    Що се отнася до физическите ми дадености, аз съм доста як(навремето съм тренирал борба, което не е типично за човек с интереси в приложната физика). Приятен ден.

    Коментиран от #38

  • 36 Кмета

    3 0 Отговор
    Да ви кажа пичове тоя ,,кмет” за никакъв х*й не става.Лично го познавам и мога да ви кажа че нищо не е направил за това село.
  • 37 Кмета 2

    3 0 Отговор
    Ейй то една инфраструктура то едни водопроводи след две най много три години в тва село "асфалт" няма да има. А що се отнася до уличното осветление и него като "кмета" го няма.
  • 38 юрист

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "da ama ne":

    “...Публикувано във факти.бг: Също така съм съгласен с теб, че твоя съпруг е добронамерен и благ човек, иначе как би те търпял...““ Аз съм адвокат- т.е. човек, който свети със собствена светлина като човек, упражняващ добра професия. По въпроса за изтърпяването- такава генетична мутация в посока дегенерация на личността, каквато се наблюдава у теб, не е характерна масово за лицата от женски пол и от етноса българи в България. Според моето мнение, ти не си от бг. етнос, откровено мразиш жените- българки и по-неприятното- пропагандираш език на омраза към жените- българки. Как ще се почувства жена ти, ако напиша коментар, в който ццитирам твой коментар № 16, но за еврейките- а не за българките, а? Всички ли еврейки са красавици? Хаха- точно пък те, при които съществува левиратът и при които жената на починалия е ДЛЪЖНА да се ожени за неговия брат! Ти знаеш ли какви генетични мутации предизвиква това? И ако не знаеш, защо пишеш омразни думи за външността на българките, а се правиш, че не виждаш, че над 99% от еврейките са с огромни криви носове тип “римски нос“, лицето им е с едри черти и не се подчинява на симетрията, а на асиметрията?
  • 39 Гост

    2 2 Отговор
    Аз лично познавам кмета . Той прави всичко възможно хората в селото да са добре и винаги е помагал с каквото може . Жалки са тези хора , които не оценяват неговия труд ....

    Коментиран от #41

  • 40 Кмета 2

    3 0 Отговор
    Абе я кажи "кмета" с какво помага на тези хора, то ей тоя гледа той да е добре.
  • 41 Кмета

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    Е да
    То е ясно че по ядене, пиене и купони няма кой да го надмине
    Ама за нищо друго пръста не си мърда
  • 42 Суйо

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "da ama ne":

    Простено ти е в 1:08 да напишеш "нещо такова", предвид, че "си почнал" от 20:30. :) Британките и холандките са за долу, горе качвам полякините и добавям унгарки и украйники. (- без последните накъде). Лично аз съм респектиран от сръбкините.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове