30 Април, 2018 19:42 1 339 3

МРРБ отпуска 100 млн. лв. за развитието на туризма

  • мррб-
  • туризъм-
  • региони в растеж

Средствата идват от европейската програма "Региони в растеж"

МРРБ отпуска 100 млн. лв. за развитието на туризма - 1
Снимка: БТА

Министерството на регионалното развитие и благоустройството осигурява близо 100 млн.лв. за развитие на туристическите атракции в страната по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Управляващият орган на програмата днес откри процедура по набиране на проектни предложения за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“ на програмата с общ бюджет 98,5 млн. лв.

Основната цел е създаването на цялостни туристически продукти за обекти на културното наследство от национално и световно значение. Финансиране ще получат интегрирани проекти, включващи не само дейности по консервация и опазване на съответния обект на културното наследство, но и дейности по неговото популяризиране и развитие, които да привличат значителен брой туристи.

Проектите ще се осъществяват посредством комбинация от финансиране с безвъзмездни средства и с финансов инструмент под формата на нисколихвено кредитиране, след извършване на оценка на проекта и бизнес плана от страна на съответния Фонд за градско развитие, избран от „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД. Комбинираното финансиране е предназначено за проекти, които нямат потенциал да генерират достатъчно приходи, за да се финансират изцяло чрез финансови инструменти и се нуждаят от безвъзмездно финансиране, за да са финансово жизнеспособни. Потенциални бенефициенти са Министерството на културата (за обекти държавна собственост, управлявани от Министерство на културата), общини за общинска собственост (или за държавна собственост с предоставено право за управление на общините), институции на вероизповеданията и техни местни поделения, които са юридически лица (за обекти собственост на съответните институции и техни местни поделения).

Кандидатстването за финансиране ще се осъществява на принципа „обслужване на едно гише“, при който кандидатът подава пред финансовия посредник проект и бизнес план. Мерките могат да включват отделни компоненти или цялостни проектни решения и да бъдат съчетани с безвъзмездна финансова помощ при доказани нужди, на базата на оценка на бизнес плана. Максималният размер на безвъзмездна помощ по проект може да достигне до 85% от общата стойност на комбинираното финансиране в зависимост от извършения от финансовия посредник анализ на бизнес плана. Крайният срок за кандидатстване по процедурата е 31.12.2021 г. Пакетът документи за кандидатстване е публикуван на интернет-сайта на ОПРР, в меню: „ОП „Региони в растеж“ 2014-2020“, под меню: Актуални процедури и в ИСУН 2020.

С отварянето на процедурата бюджетът на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. е отворен на 100 %. От началото на програмен период 2014-2020 УО на ОПРР е обявил 16 процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на обща стойност над 3 млрд.лв. като с тях се цели постигане на растеж и заетост в българските региони.

Към моментa по ОПРР 2014-2020, са отворени за кандидатстване 5 процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Сред тях са „Изпълнение на Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020“ с общ бюджет 1,373 млрд. лв., „Енергийна ефективност в периферните райони – 2“ с общ бюджет 38,2 млн. лв., „Регионална здравна инфраструктура“, с общ бюджет 163,5 млн. лв., „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания“ с общ бюджет 41,4 млн. лв. и „Развитие на туристически атракции“ с общ бюджет 98,5 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    5 0 Отговор
    Оха кво лапане ща падне. Само за гербераските приятели разбира се!

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Наистина ще падне лапане от"нашите фирми".
  • 3 коко

    1 0 Отговор
    Майките протестират, няма пари за деца с увреждания, за важни опрации, също няма пари, жена почина, защото от болницата и поискали 10 хиляди лв за операция, тя нямала и сега е мъртва.Но за разни простотии, има винаги купища пари, да крадат нашите хора и фирми.Дай им се връща на всички продажници, да гният от болка и мъка дано.Вместо да искат пари от хилядите хотели по черноморието и планинските курорти, които печелят, като къорави,те пак на гърба на народа да изцицат нещастниците мръсни.По този начин само правят услуга на мутрите с хотелите, да имат повече клиенти и да правят повече пари.А обикновените хора мрат по блниците, факт и пример с възрастната жена в окръжна болница-София, а те пак да харчат.Егати и гадната държава, по-лоша е и от мащеха, мащеха да бе за народа по-добре, а то и това не е.....Млади хора, няма да се оправят нещата, който е по-кадърен, да си хваща самолета и да бяга далече, не се подлъгвайте и не оставяйте да ви промиват мозъцит тук, работите за без пари и слугувате на внуците на комунистите и мошениците..бягайте, махайте се деца...колкото и гадно да звучи.отидете, някъде, където, ще оценят труда Ви и ще се чувствате хора, не се оставяйте разни комплексари и диви селяндури да Ви мачкат тук.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове