Last news in Fakti

8 Май, 2018 20:29 2 478 27

Лекари обидени на Андрей Райчев, че крадат повече от циганите

  • лекари-
  • андрей райчев

Столичната колегия на Българския лекарски съюз излезе с декларация, осъждаща изказването на социолога Андрей Рачев, че “лекари крадат повече от циганите в тая държава“.

Преди ден Райчев заяви пред Нова телевизия в коментар по темета за корупцията: ”Ще ме извините, но лекарите влачат... отвлачват - не всички... Но тези лекари, които влачат, отвлачват или крадат повече от циганите в тая държава! Не се шегувам. Ако сметнете в пари, ще видите".

От Столичната лекарска колегия изразяват несъгласието си с казаното с декларация, адресирана от председателя на Българския лекарски съюз (БЛС)– д-р Венцислав Грозев. Засега съсловната организация не е реагирала официално на изказването.

“Лекарите от Столичната лекарска колегия намираме за абсолютно недопустимо подобно изказване и набеждаване. Да казваш, че онзи, който помага в най-деликатните, най-трудните и най-отговорните моменти – когато се спасява живот, когато се появява живот и когато здравето трябва да се подобри, “краде” и “отвлачва” повече от всеки в държавата, е израз на грубо незачитане и неуважение към денонощните грижи за пациентите, към ежедневното себеразвиетие, което правят всеки лекар и всеки работещ в сферата на здравната система“, се казва в декларацията, цитирана от mediapool.bg.

“Напомняме, че да си лекар е призвание, което изисква много от теб към другите. Само който е дежурил денонощно, който е извършвал животоспасяваща операция, който е бдял край пациентското легло, знае какво е да посветиш живота си на другите. Ето защо категорично не сме съгласни с подобни квалификации срещу нас и нашите колеги. Нашето съсловие НЕ заслужава подобни клевети и осъждащи оценки“, допълват столичните лекари.

Отворено писмо до социолога и медиите бе изпратено и от д-р Георги Тодоров, който е член на Контролната комисия на Лекарския съюз.

“От години слушаме анализите ви и поучителните ви речи от всички медии – и електронни, и печатни, и в интернет. Поведението ви на познавач на процесите и изявите ви по-скоро на народопсихолог, отколкото на социолог, нерядко преминават границите на добрия тон към цели обществени прослойки и даже етноси. В предаването на Нова телевизия "Здравей България“, обаче, според мен, преминахте всички граници на търпимост“, заявява Тодоров.

По думите му сравнението на професионална прослойка с предполагаемо престъпно поведение на един етнос за мислещите хора би следвало да значи, че “нашите колеги от цигански произход са най-крадливите в съсловието – имат и двата признака за “отвлачване“: и са лекари, и са цигани“

“Ако имате каквито и да е данни за престъпно поведение, според конституцията на нашата страна следва да ги предадете в прокуратурата. Ако нямате, не подвеждайте под общ знаменател цял етнос, съсловие или когото и да било“, призовава д-р Тодоров.

“Уважението се гради с години, вие може да сте го изградили и поради това да обикаляте студията, в каквото и да е качество припознато у вас от медиите. Тази седмица загубихте много от това. Дано да го осъзнавате, а дотогава, около 30 000 лекари би следвало да получат вашето опровержение. Дължите подобно и на съгражданите си от етноса, обявен в масово практикуване на престъпно живеене“, заявява Тодоров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    49 3 Отговор
    Истината е "Обидна"
  • 2 goni

    30 4 Отговор
    E! За Райчев не е проблем да го каже! Той, така , или иначе се лекува в чужбина!:)
  • 3 Умният

    45 5 Отговор
    Голяма част от лекарите в БГ са в числото на онези, дето уж са полагали клетва нямат проблеми с изписването на ненужни лекарства и операции с единствената идея да вземат кинти от "доставчика". Така че Андрей Райчев знае какво говори.
  • 4 случаен

    39 8 Отговор
    Крадат нагло и безочливо! Не умеят да се отнасят както трябва с пациентите. На какво ги учат в академията и кой ги учи? Лекарите отдавна са забравили какво е главното им предназначение. Мислят само и единствено как да печелят повече. Егоизъм, крайно несъвместим с благородната професия. Винаги остават безнаказани, а всички, които са прибегнали до помощта им, разказват как се държат, как крадат здравната каса. Все някой някога трябваше да им го каже. Не се обиждайте, лекари, сигурно има и много възпитани, благородни между вас, за които печалбата не е приоритет, но общото впечатление е такова. Това е скъпоплатена професия, но зависи от възможностите на хората в държавата. Милионерите не плащат даже осигуровките си, а вие все гледате в ръцете на бедните и все плашите, че ще отидете да работите в чужбина. Ами отидете, дано поне там разберете за какво става въпрос. И без това тук само ви бият.
  • 5 Гост

    35 7 Отговор
    Познавам лекари, които купуват апартаменти в София на децата си без кредит, за да не седят по общежитията, а се водят на по 700 лв заплата в провинцията..... Дори се хвалят, как гърбят пациентите си, които са опрели до тях.
  • 6 Гост1

    34 5 Отговор
    До колкото съм запознат във Швейцария един лекар по закон няма право на две практики едновременно т.е. държавна и частна . Защо тук е във България това е позволено? Как да очакваме адекватно обслужване от лекари и сестри които са се "трепали " 8 часа във държавната болница и след това застъпват във частните кабинети? А това че "някои" лекари след преглед във държавната болница те изпращат във частните си кабинети в които има по-добра техника?

    Коментиран от #19

  • 7 Е пак ли

    22 6 Отговор
    Айдааааа лекарите прочетоха статията и почнаха да пляскат минусите.

    Коментиран от #21

  • 8 Гост

    9 18 Отговор
    Този народ не заслужава нито лекарите си нито армията си нито който и да било
  • 9 Гост

    3 10 Отговор
    Завист и жлъч към всеки
  • 10 Ахил

    25 5 Отговор
    Най- после някой да каже истината.
  • 11 НАТО ВЕЦ

    8 4 Отговор
    Крадец вика: "Дръжте крадецът."
    Вервайте на Андрейрайчевци. Те шъ ви "оправят".
    А Андрейчо да каже нещо за фармацевтичната мафия? Няма. Ще му откъснат шишарките. Само на "умряло куче", нож може да вади.
    Да ви кожа, че от друг може и да не го "чуете" - 90% от "бюджета на Касата" е за "лекарства". За "лечението" ви остават 10%.
    Айде сега, ръкопляскайте на Андрейчо.
  • 12 ОЛЕЛЕЕЕЕЕ

    20 3 Отговор
    Истината боли много.
    Скоро изписахме родилка , направо ще ви кажа 1' 400 лева ми олекна джоба. Уж плащаме осигурени сме , ама защо ?
    Като чели корупцията в здравеопазването е на второ място в BG .

    Коментиран от #13

  • 13 НАТО ВЕЦ

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "ОЛЕЛЕЕЕЕЕ":

    И защо плащаш? Документ получи ли?
  • 14 Ахаха

    14 6 Отговор
    В БГ няма лекари, а крадци в бели престилки с купени дипломи!!!! Трябва 70% от лекарите да се уволнят и българите да се лекуват в Турция, Гърция и Румъния. Поне в тези държави здравеопазването е на светлинни години пред нашето
  • 15 Реалист1

    16 3 Отговор
    Истината винаги боли. Специалисти в други сфери не вземат доходи от 5000 нагоре. И далавери с лекарства. И зъболекарите са същите. Само няма кой да ги провери. Или не иска

    Коментиран от #16

  • 16 НАТО ВЕЦ

    4 9 Отговор

    До коментар #15 от "Реалист1":

    Тая глупост от къде я "научи". Щом смяташ, че лекарите вземат по над 5000, що не станеш и ти лекар? :))))
  • 17 Варна

    15 1 Отговор
    Обидно или не, това което се вижда през последните години потвърждава тезата.
    -По- лошото, е че съвсем го ударихе през просото от гледна точка и на професионализъм. - Абсолютно безцеремонни и неангажирани професионално, за това което трябва да вършат.

    Мисля, че по- лошо обслужване има само в гробищата и то какво да е след като е следствие на "добре свършената работа" в болниците ни. Аз за нещастие имам достатъчно негативен опит с нашите обидчиви лекари и твърдо подкрепям тезата на Райчев.
    Мисля че няма друг такъв бранш пропит от непрофесионализъм и огромни претенции за работата им. - Може би и то съвсем рядко отстъпват на онези които работят на държавна или общинска служба, назначен от някой роднина. - Те са също толкова нагли!
    Липсата на контрол и безнаказаност довежда именно до това, на което сме свидетели всички.
    Отчайващо е! - И не говоря само за моят град! - Имах случаи преди години в Александровска, където въпреки предварителната уговорка с така наречените уж светила просто никой не дойде. Останах си с разходите и 1200км. за 10 часа. В повечето случаи без значение на това да ли си плащаш, отношението е едно и също. Имам познати лекари и мед сестри и те потвърждават абсолютно същото, което констатирам. Даже ми разправят истории от кухнята, които са честно казано потресаващи.
    Тоест искам да кажа, че хич не ми пука да ли са били обидени! - Да вземат да си вършат работата и тогава никой няма да каже лоша дума за тях. Иначе все ще има няко

    Коментиран от #18

  • 18 НАТО ВЕЦ

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "Варна":

    Нали си чувал "приказката": "Като знам какъв инженер съм, страх ме е да ида на лекар."
    Те така ни е всичко.
    Понеже не съм безгрешен, не "хвърлям камъни".
    А вие и Андрейчо безгрешни ли сте?
    Много лъжа. Много незнание.
    Здравеопазването ни е точно като всичко останало. Ни повече, ни по-малко.
  • 19 Справедлив

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Гост1":

    В Швейцария заплатите на лекарите почват от 7000 € на месец( във франкове). Затова не се примиряват там.

    Коментиран от #20

  • 20 Гост1

    12 3 Отговор

    До коментар #19 от "Справедлив":

    Нали знаеш че там прага на бедност е 3000 евро . А тук е около 550 лв . Или един лекар тук трябва да взема около 1300 лв нали така?
    Но там го няма понятието "Източване на Здравната Каса" и всичко е регламентирано със закони които ако не спазваш отиваш на съд . И няма ама аз съм човек на еди кой си . Все пак точноста на швейцарците не е само във часовниците.

    Коментиран от #27

  • 21 Аааа

    7 6 Отговор

    До коментар #7 от "Е пак ли":

    Не мисля , че при лекарите е най голяма корупцията ! Не е справедливо всички да бъдат критикувани ! Само се моли ( да не дава Господ ) един ден , вместо лекари , в БГ да останат само ветеринари ...
  • 22 бббббб

    13 6 Отговор
    Един познат счетоводител ми каза,че води счетоводството на две лични лекарки.На година всяка взимала около 70-80 хил.в. от здравната каса.Тук не слага парите от потребителски такси,които не се отчитат никъде. А,за докторите не ми се мисли как крадът от касата.Здравето го обърнаха в бизнес.

    Коментиран от #26

  • 23 лек

    8 0 Отговор
    Здравна реформа по нашенски ги направи такива.
  • 24 Фен

    3 4 Отговор
    По корумпирани може би са само финалите магистрати
  • 25 SAAB

    6 2 Отговор
    Който е НЕДОВОЛЕН да се лекува сам........
    Хлябът е с една и съща цена за вас и за тях.......никой насила НЕ ви вкарва в кабинета !
  • 26 НАТО ВЕЦ

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "бббббб":

    Умчо, това е брутен приход на фирмата, а не печалба. Като не отбираш нищо от икономика и бизнес, по-добре на се плющи.
    От Касата се краде, но не от лекари. И ако си пропуснал, здравеопазването е бизнес. Личните лекари ЕТ основно. Болниците АД, ООД и ЕАД-та.
  • 27 НАТО ВЕЦ

    2 3 Отговор

    До коментар #20 от "Гост1":

    А кой мислиш е измислил "точенето" на здравни фондове?!
    Щом има пари, има и всевъзможни "системи" за "точенето" им.
    Например номера с кожният разрез и уж махнат апендицит или киста, да не мислиш, че е родно творчество?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове