Last news in Fakti

9 Май, 2018 23:54 1 797 9

Геноцид над врачани, остават без спешно отделение

  • враца-
  • болница-
  • спешно отделение-
  • здравеопазване

Парите за болницата били вече в нечий джоб, министърът кърши ръце - нищо не можело да се направи

Геноцид над врачани, остават без спешно отделение - 1

Има реална опасност Враца да остане без спешно отделение, съобщиха от многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев“. Причината са множеството напуснали лекари и големият брой медици, излезли в болничен. Така отделението е останало без медицински персонал. Това е начинът на служителите в бели престилки да протестират срещу нередовното изплащане на трудовите им възнаграждения.

Тази сутрин началникът на спешното отделение д-р Тихомир Донов е изпратил рапорт до новоназначения директор на лечебницата Евгени Любенов, с копия до министерството на здравеопазването, областният управител на Враца Малина Николова и кмета Калин Каменов, предаде BulNews. В него се посочва, че не може да бъде обезпечен графикът и реално няма кой да посреща болните, потърсили помощ.

Ето какво пише д-р Донов до отговорните институции:

Уведомявам ви, че поради масовото напускане и ползването на отпуск по болест на голяма част от медицинският и немедицински персонал на СО е невъзможно да бъде спазен предварителния график за месец май 2018 година.Нещо повече - възможно е на част от дежурствата до края на месеца да няма нито лекар, нито медицински специалист, нито санитар. Това прави невъзможно извършването на каквато и да било лечебно-диагностична и реанимационна дейност по отношение на спешно болните пациенти потърсили помощ в СО и пряко застрашава здравето и живота на хората.Спешно отделение. Съгласно Закона за лечебните заведения е задължително звено за МБАЛ Враца и невъзможността му да функционира и извършва своята дейност е в разрез със закона и може да има юридически последици. Освен това при липса на дежурен персонал консумативите и оборудването на СО остава без надзор и би трябвало да се организира някаква охрана за да се избегнат евентуални кражби.

Като пряк свидетел на агонията на МБАЛ-Враца през последната година и при желанието си да спазя своите задължения поради моралните си принципи аз успявах да задържа дейността на СО така, че да не рефлектира върху населението, което обслужва. Молих се на колегите си да работят в СО, да дават дежурства, въпреки факта, че няма да получат пари за това и им благодаря за разбирането и желанието да помогнат. Спешното отделение работеше адекватно и съобразно разпоредбите и с дейността си допринасяше за това 400 - 450 пътеки на месец да влязат в тази болница и така благоприятно влияеше на доходността ѝ. Но именно поради морала си и факта, че не сме получавали трудови възнаграждения от януари досега - почти средата на май сме, повече няма как повече да се опитвам да съхраня това статукво.

Господин директор, пиша ви това със съзнанието, че сте запознат напълно с всичко случващо се и ви моля този рапорт да бъде изпратен до властимащите в момента, до широката общественост и медии, за се разтоваря от моралната отговорност, която неадекватно ми се вменяваше на мен и моите колеги от МБАЛ в последните месеци, че сме длъжни без пари да работим, за да връщаме чужди борчове, а тези, от които зависим и са наши собственици, с престъпното си нехайство да обричат на геноцид хората във Врачанска област. Искрено се надявам да ги натоваря поне малко с отговорност и морал. Министърът сам заяви на срещата, на която присъствахме, че му е ясно, че парите, които болницата дължи, са в нечий джоб, но нищо не можел да направи. Как така? Питаме ние. Как не можаха да се намерят няколко милиона за живота и здравето на 200 000 души от Врачанска област, пари които дори много повече ежедневно се пръскат за какво ли не в България. Не е ли това престъпно нахалство, безхаберие и геноцид. Да, геноцид. Защото като дойде болен в шок и умре пред врата на МБАЛ поради това, че няма кой да му помогне - това е геноцид!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 в държавата на Боко милостивия

    18 0 Отговор
    Гарантирано от ГЕРБ !!!
  • 2 Дам

    17 0 Отговор
    Държавата затъва все повече в блатото... Учители, доктори, армия, полиция са на ръба... Данъкоплатците са отдавна в пропастта
  • 3 Знам!

    0 9 Отговор
    Там има само мошеници! Да се оправят.
  • 4 Stefko88

    13 0 Отговор
    А вие какво очаквате ,? Да се скъса човек от зубрене сума години за да работи в клозет и да го бият орките?
    Е са веднага...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 див карък

    7 0 Отговор
    "...Нашия народ е достигнал до такова гнуснаво скотско положение, щото аз не зная какво още по-голямо зло може да съществува на светът, което да го накара да се стресне и да протестува против своите скотски теглила. Тука се подиграват с имота ти, с живота ти, с трудът ти, с децата ти и най-свещените предмети на твоето човешко съществувание, а ти мълчиш като риба, търпиш като вол, молиш се богу като най-последният грешник и чакаш второто дохождане на Месия, за да добиеш награда за твоите страдания! Какво искате от подобен народ? Той е роб, и роб безусловен...."

    Коментиран от #7

  • 7 див карък

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "див карък":

    Това е част от публикация на великия Христо Ботев отпреди повече от 140 години, "Не сме народ, а мърша". още един велик българин го е казал през 1875. И никак не е преувеличил. Кажете сега, през 2018 други ли сме?
  • 8 Froid

    3 0 Отговор
    Веднага да спрът да плащат здравни осигуровки !
  • 9 E Nikolov

    3 0 Отговор
    Това наистина е геноцид , много правилно. В 21 век вместо да напредваме е лечението и да ценим човешкия живот като най-висша ценност ,ние се гаврим с тях.Нямам думи с който да опиша отвращението си от здравната система и още повече безхаберието на властимащите.Живота вече не е най-голямото богатство ,а парите властта и всичко материлално.Само протести могат да помогнат нещата да се подобрят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове