Last news in Fakti

10 Май, 2018 15:29 2 449 4

Общините ще сменят печките на хората с пари по ОПОС

  • смог-
  • общини-
  • софия

Очакваме скоро да отворим за кандидатстване мерките за подобряване на чистота на въздуха по Оперативна програма „Околна среда”. По нея бенефициенти ще са общините и ще могат да получат средства за подмяна на уреди за битово отопление, филтри за комини и други мерки за подобрявана качеството на атмосферния въздух. Това каза министърът на околната среда и водите Ненов Димов пред Фокус във връзка с предстоящото заседание на комитета за наблюдение на Оперативна програма „Околна среда”, което ще се проведе на 17 май тази година.

„Очаквам около 7-8 общини да отговорят на критериите при първото отваряне на прозореца за кандидатстване и може би още толкова при следващия прием, който се очаква да бъде през януари 2019 г. Общият ресурс за подобряване на чистотата на въздуха по ОПОС е около 111 млн. лева. Той ще бъде разделен на два приема като първият ще бъде за 60-65 млн. лева. Предполагам, че няма да бъдат изхарчени всички те пари, част от тях ще останат за след нова година. Целта не е да има ресурс за максимален брой общини”, обясни министър Димов.

Ясни са вече и критериите, които ще бъдат прилагани за директната покана към общините. „Те са свързани с това да имат програма за намаляването на въздуха, която да е действаща. В тази програма трябва да е ясно, че основното замърсяване е с фини прахови частици и се дължи на битовото отопление. Това е основният фокус, който е препоръчан в предварителния доклад на Световната банка за мерки на национално ниво за подобряване на качеството на въздуха. Друг критерий е, че в програмите на общините трябва да има заложена подмяна на индивидуалните устройства за битово отопление. Тук говорим за това, ако има уреди на твърдо гориво, да бъдат газифицирани, да включени към ТЕЦ, ако има такъв. Също така термо помпи, климатизация, печки на пелети или друго гориво с ниски емисии ”, поясни министър Димов.

„Тази сутрин получих писмо от Национално сдружението на общините, с което те възразяват, че не са допустими филтрите за комин, които да пречистват. Ние ще се съобразим с това тяхно настояване, защото това е съпътстваща мярка, която може да допринесе за намаляване на замърсяването на въздуха”, поясни още министър Димов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варна

    7 0 Отговор
    Нещо не разбирам! - Ще газифицират циганите, които използват въглища и дърва в къщи, които са незаконни? Или ще ги включат в ТЕЦ?
  • 2 Откривател

    5 0 Отговор
    Стара наша приказва: Да откриеш топлата вода ... мине не мине време и буквално я откриваме, как се топли водата, че да се греем )
  • 3 Колю

    3 0 Отговор
    И кой ще им плаща Тец, газ или пелетите после ? И това ли ще поемат общините освен предизборните средства ,надутите придобивки за "самотна майка " с 6 -7 деца и двама-трима мъже , перманентната регистрация на "болни " за пенсия от 18 годишни ? А тарторите на махалите вече стягат за продажба печките за пелети които ще вземат от махалата срещу някое кило ракия. Ще има евтини климатици ,печки ,радиатори и въобще каквото стана с кофите за боклук на колелца и всичко до което са се докоснали. Три етажни къщи са незаконни и ТЕЦ ще и вързваш. За това ли говорихте за узаконяване на минимална стойност , а който спазвал законите да си е за негова сметка. Да не е спазвал ,имал бол пари -дал ./ Бай Ганьо /
  • 4 Ром европеец

    0 0 Отговор
    Лелеле колко яко пак далавера сега всеки Ром ще получи песплатна камина на пелети кефф
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове