Last news in Fakti

12 Февруари, 2012 09:26 966 0

53 чувала помощи по интернет – защо не

  • бисер-
  • наводнение

Трагедията с хората от село Бисер отекна в обществото с кампании за благотворителност и събиране на помощи. Катастрофата, отнела 10 човешки живота, този път като че ли не чакаше да получи собствена банкова сметка за дарения. „Този път много хора сами се организираха и помогнаха”, разказва пред Факти.бг доброволката София Ел-Хатри, част от Организацията на българските скаути.

С призив по интернет тя и нейните приятели от столицата успяват да съберат 53 чувала дрехи за бедстващите жители на с. Бисер. Само за два дни.

”Доброволци, приятели, роднини, колеги от работа и университета, съученици допринесоха за събирането на дрехите”, разказва София, признавайки че не е очаквала толкова много хора да откликнат на призива бързо и навременно.

Всеки дал по нещо от себе си – пуловер, одеало, кърпа, чорапи. Доброволците събрали всичко на едно място – накрая преброили общо 53 чувала. „Всеки, с когото аз самата се свързах, прие радушно тази идея. Всички знаеха за нещастието на хората. Искаха да помогнат, но не знаеха как”, споделя тя.

„Нямахме готовност да открием пункт за събиране на дрехи отворен за всички граждани в София, но запретнахме ръкави и почнахме да публикуваме съобщения из интернет пространството”, допълва доброволката.

Предимството на интернет за подобни спонтанни акции е, че позволява на всеки да се включи в удобно него време. Информация лесно се намира, бързо се правят и контакти с организации и хора. Така бързо се намерила зала, ползвана от „Изкуството да дишаш”, за събиране и сортиране на даренията.

Зад каузата застава и спедиторска фирма, която поема безплатната доставка на чувалите до клона на Дирекцията за социално подпомагане в Хасково.

Въпрос на желание и на готовност е ти сам да направиш първата крачка, дори и да е малка на фона на големите усилия, които се полагат в помощ на хората, споделя София.

Дрехите вече са пристигнали при нуждаещите се. „Те ще продължават да имат нужда от храна, вода, дрехи ... както и от помощ при възстановяването на домовете им”, казва 26-годишната доброволка.

Иначе скаутската организация в Шумен е събрала почти 300 чувала с дрехи и 1 тон храна за една седмица. БНТ съобщи, че скаутската организация е готова да предостави свой лагер край Шумен за подслон на хората от с. Бисер.

В първия ден на трагедията доброволци от организацията на любителите на офроуд у нас отидоха с джипове си да доставят храна и топли дрехи на бедстващите, загубили домове и близки.

Кампания за събиране на помощи започна и БЧК –  чрез смс (номер 1255) или чрез банкова сметка. Само за ден бяха събрани 100 000 лв.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА