Last news in Fakti

17 Юни, 2018 08:48 2 317 18

Протест "Спаси България" тази вечер

  • спаси българия-
  • протест

Мащабно недоволство се очаква под прозорците на властта тази вечер (17 юни). Гражданската акция е под надслов "Протест на обединените каузи #СпасиБългария" и съгласно призивите във фейсбук се организира от близо 30 неправителствени групи от цялата страна, защитаващи различни инициативи във времето.

Гражданите се събират от 18:00 часа на площад "Независимост" в София, за да "покажат, че в България има гражданско общество и то не е безразлично към случващото се. Знаем, че "една птичка пролет не прави" и само сплотени, като Кубратовия сноп пръчки, сме силни. С раково образувание не можеш да се бориш "на парче", лекувайки симптомите, а се отстранява целият тумор. И единението ни не е, защото на фасадата на Народното събрание стои паметната фраза "Съединението прави силата", опорочена от ползването ѝ като мото на Българското европредседателство, а защото вярваме в народната мъдрост "Сговорна дружина, планина повдига", отбелязват организаторите и канят на протест.

"Не за да се молим за нещо на това правителство и парламента му, а за да изискаме и да наложим волята си над тези, на които плащаме заплатите. Нека потърсим отговорност заедно! И защото си данъкоплатец, и защото си избирател, и защото ти пука, този призив е към теб. Обърни гръб на олигархията и слугите ѝ в политиката. Олигархията, или общността на омертата, която завладя икономиката, и сега като не остана нищо повече за крадене, се насочи към последния останал публичен ресурс в страната - българската природа. Олигархията, която държи да запази статуквото, за да продължи да сече, мачка, огражда и бетонира нашата дива природа за своя лична финансова изгода", се казва още в съобщението за протеста.

"Пирин, Рупите, Кресна, Странджа, Болата, Корал, Делфин, Иракли, Карадере, Камчия, Калиакра, Шабла, Камен бряг, Дуранкулак, Синеморец, Розовата долина, Морската градина на Варна, Младост, Борисовата градина и Западния парк в София... къде ли още не? Багерите напредват, бетонът залива нашето общо природно, културно и историческо наследство, за да не го познаваме, за да не сме на "ти" с него.

Скаптопара е последният нагледен пример как бързото усвояване на пари от еврофондовете е по-важно от националния интерес. Една шепа клептомани, които завличат всичко по офшорки, парадират нагло с парите от заграбеното, поливат се с шампанско и самодоволно и самоуверено се хилят от охраняваните си палати, от парламента, от телевизионния екран, дори от червения килим в Холивуд. Защото притежават държавата и тя работи ежедневно за благосъстоянието им. Безнаказани, понеже правосъдието не е за всеки в тази превзета територия.

Не ги интересува как живеем, какво искаме и дали още дишаме. Важно е да се строи и да има повече кредити, които да връщат не те, а бъдещите поколения. И за новия инсинератор в София, и за АЕЦ "Белене" - все това е целта, за да може после подставени лица да стават собственици на енергийни дружества, банки, телевизии и др. А най-богатото "дете" на България, притежател на редица медии и с майка в банковия сектор, да продължи да се охранява от парите на държавата срещу скромната сума от 2.6 милиона. Нищо, че тези пари биха стигнали за да решат много проблеми, включително и на ловешката болница, примерно, или на хората с диабет", категорични са организаторите на протеста.

"Цинично е да даваш над 16 000 лв. за командировъчни до Ню Йорк на две служителки на Социалното министерство, а не за нуждите на децата с увреждания, чиито майки вече втора седмица са на палатков лагер пред парламента, в очакване някой депутат да им чуе исканията или премиерът да ги посети, вместо да плаче за съдбите им пред телевизора.

Лицемерно е министрите ти да откриват на Слънчев бряг плаж със специален достъп за хора с увреждания, а да не им даваш възможност на тези хора, в инвалидни колички, да стигнат до пясъчната ивица на Корал, тъй като пътят е заграден с колове и телена ограда - като частен имот. Нагло е да казваш, че си вярващ човек, да се кръстиш пред патриарси и папи, а да нямаш нищо против строеж на хотелски комплекс със СПА център до църквата на Ванга в Рупите.

олно е да си поръчваш ядливи чаши за еднократна употреба в министерството, когато голяма част от пенсионерите в страната нямат какво да ядат, след като си купят лекарствата и си платят месечните сметки за жилището. Мерзко е образованието на всички деца да ти е публично заявен приоритет и да приемаш в тази връзка Наредба за приобщаващото образование, а един първокласник от аутистичния спектър да не желае да го изучи нито едно училище в "европейска" София. В 21. век, в който дистанционната форма на обучение в средното образование, както и електронното гласуване на избори отдавна са реалност в страните членки на ЕС, само у нас те са на хартия.

Дъно е да икономисваш от парите за лъчетерапия на 19 000 онкоболни, а да хвърляш близо 40 000 лева за да правиш тридневен килим от холандски рози пред НДК. Време е да кажем "Стига!", заявяват протестиращите.

"Писна ни от корумпирани чиновници, ялови закони, некомпетентни институции и безхаберна власт. Писна ни от нереформираната съдебна система, липсата на върховенство на правото и независимо правосъдие. Край на безвремието! Нито метър повече за мутрите, ако ще да ни подхвърлят белязани пари, да ни слагат белезници и органите на реда да ни запушват устата с ръка. Няма да мълчим! За да остане нещо и за децата ни, а и за децата на техните деца. Гори, реки, делфини в Черно море, животни с ценните си кожи и без да служат за тестове на стоки.

За да имат причина децата и внуците ни да останат в родината си, заради природа, култура, история и близки, а не за да връщат с лихви безкрайните заеми, теглени без да се пита суверенът иска ли потомството му да е длъжник", отбелязват още гражданите и са категорични, че зад протеста не стои нито една политическа формация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    22 19 Отговор
    Зелени непрокопсаници!
  • 2 Минаваща

    13 25 Отговор
    Бас държа, че това е протест НА БСП. Ще ида да преброя автобусите на Александър Невски.
  • 3 гражданин

    10 20 Отговор
    Бкп и Кгб умират вече за власт тък като от 2008-9г до сега бяха само една година и някой месец на власт!
  • 4 Шошко

    15 4 Отговор
    Изключително точно казано. Това е българия днес.
  • 5 Бесен Язовец

    14 11 Отговор
    Герберастите против запазването на природата в България ! Герберастите бивши седесарчета подкрепят разграбването на държавата
  • 6 Инкогнито

    12 7 Отговор
    Герберастите подкрепят ГЕРБ и партийците от БКП Цветанов и Борисов! Едно време ги излъга черния партиец Костов сега ги излъга Борисов и кръгът на Т.Живков!
    О,свещенна простота!
    Помогни си сам за да ти помогне и Господ!
  • 7 Оня

    6 10 Отговор
    Хахахаха !!! Зелените мекерета които са маши герпаджийски за рекетиране на бизнеса ша протестират против олигархията. Му ха ха ха ха .Ятаците на най уникалните крадци да протестират против кражбите .Тънки герпаджийски Циркове, дами и господа
  • 8 ПЕЕВ

    6 12 Отговор
    ВСИЧКО СЕ ИНСЦЕНИРА ОТ БСП И КУРНЕЛИЯ.НО КОМУНИЗЪМ ВЕЧЕ НЕ.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Доктор Фройд

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "Да да":

    Ходи да се циментираш герберстче
  • 11 Bahti

    4 0 Отговор
    Не Протести а Секира и дръвник трябват. Кви партии, когато измряхме и се Евакуираме?
  • 12 месара

    4 5 Отговор
    а така хубаво се живееше когато бсп управляваше, нямаше майки на деца с проблеми, нямаше младежи напускащи България, нямаше бедни пенсионери, нямаше палати, нямаше строежи, нямаше дългове, нямаше мутри, нямаше ........! ше спасявате България?! забравихте или не сте чули за купони за гориво, за опашките за хляб, за девалвацията на лева, за приватизациите, за сдс =бсп =бкп?! та от кого искате да спасявате България бе, неориентирани платени протестиращи?
  • 13 Добър ден

    4 5 Отговор
    Ясно е, че протеста е организиран от Зелените. С наближаването на изборите се чудят как да вдигнат повече шум около себе си и да привлечат повече внимание.
  • 14 Минаваща

    3 1 Отговор
    Хора, какво стана с протеста? Колко души се събраха? Свалиха ли правителството?

    Коментиран от #15

  • 15 Munchen

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Минаваща":

    И аз това питам. Тук имаше протест именно срешу такива като тях. Точно такива зелени тикви подкрепят и незаконната миграция. Затова имаше и протест заради убийството на 14 годишно дете от незаконно пребиваващ мигрант.
    Така че да не забравяме и другото лице на зелените и за зеления цвят в политиката.

    Коментиран от #16

  • 16 Минаваща

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Munchen":

    Никой не казва... имах работа, та не успях да ида "на протеста" да им видя сеира... Нито някоя медия го отрази, а има медии, които щяха до небесата шум да вдигнат, ако имаше повече от 100 човека ...Ако БСП-то не организира безплатна екскурзия до Софето - никой няма да се мръдне да протестира. Това какво ти говори?
  • 17 Luben

    3 0 Отговор
    И това ако му се вика МАЩАБНО аз съм трамвай! Шепа хорица ...
  • 18 дедо Шишарко

    0 0 Отговор
    Ай де цяла България трябва да покаже ,че ни пука!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове