14 Февруари, 2012 14:29 1 064 1

Водолюбивите птици у нас намаляват

  • мосв-
  • птици-
  • пеликан
Водолюбивите птици у нас намаляват - 1
Пеликан

При обхода по маршрутите в контролираните територии на РИОСВ–Шумен е констатирано, че видовото разнообразие  и числеността на водолюбивите птици са намалели спрямо 2011 г., а експертите от РИОСВ–Русе са констатирали, че къдроглавите пеликани не са се установили на обичайните места за гнездене, съобщават от пресцентъра на МОСВ. През януари се проведе среднозимното преброяване на  водолюбивите птици на територията на страната, в което участваха експерти от РИОСВ съвместно с орнитолози от Българско дружество за защита на птиците.

В рамките на цялостната контролна дейност на регионалните инспекции по околната среда и водите през януари общо за страната са проверени 652 обекта, като са извършени 769 проверки. За отстраняване на констатирани нарушения са дадени 450 предписания. Съставени са 45 акта, от които 12 са за неизпълнение на дадени предписания. Издадените през месеца наказателни постановления са 86 на обща стойност 197 200 лв. За увреждане или замърсяване на околната среда над допустимите норми са наложени 35 санкции, като постъпилите суми по наложени санкции са 195 490 лв.

За неизпълнение на условия в комплексните разрешителни са наложени имуществени санкции на обща стойност 100 000 лв. от регионалните инспекции в Хасково, Стара Загора, Шумен, Бургас и Перник. С 30 000 лв. е санкционирано „ОЦК” АД, гр. Кърджали (за неизградена система за провеждане на собствени непрекъснати измервания на емисиите от вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух), с 20 000 лв. - „Е. Миролио” ЕАД, гр. Сливен (неизпълнение на условие за заустване в река Асеновска)  и „Родопа Шумен 1884” АД, гр.София, (необорудван котел с горелка за природен газ и изпускане на непречистени отпадъчни води) а с по 10 000 лв. - топлоелектрическа централа „Лукойл енергия и газ България” ЕООД в Бургас (неспазване на програмата от мерки за намаляване количествата на вредни и опасни вещества в отпадъчните води), „Стомана Индъстри” АД, Перник (неорганизирани емисии на вредни вещества в атмосферния въздух) и „Неохим”АД, гр. Димитровград (непроведени собствени непрекъснати измервания).

За замърсяване на атмосферния въздух със серен диоксид от РИОСВ - Стара Загора е наложена текуща месечна санкция в размер на 10 116 лв. на „ТЕЦ Марица изток” ЕАД.  Възобновена е месечната санкция от 2000 лв., наложена от РИОСВ - Велико Търново на „Свилоза“ АД, гр. Свищов за излъчване на миризми от дейността на дружеството в околната среда. За излъчване на шум над допустимите стойности от екоинспекцията в Пловдив са санкционирани с по 1000 лв. “Растер Павлов” ЕООД за обект “Печатница” в гр. Първомай и “Захарен комбинат Пловдив” АД, гр. Пловдив.

За заустване на отпадъчни води без  разрешително в нарушение на Закона за водите са наложени имуществени санкции от по 2000 лв. на дружествата  "Солт Лейк Девелопмънтс" ЕООД (заустване в река Дермен ) от РИОСВ – Бургас и, “НИК 97” АД, с. Калугерово от РИОСВ – Пазарджик (за заустване на производствени отпадни води в река Тополница без пречиствателно съоръжение и разрешително за заустване). Същата санкция е наложена от РИОСВ Пловдив на 5 дружества, притежаващи обекти в с. Ведраре и заустващи в река Бяла без необходимото разрешително

За изпускане на отпадъчни води, превишаващи индивидуалните емисионни ограничения в издадените разрешителни за заустване, са наложени 8 текущи месечни санкции. Най-голяма по размер е наложената от РИОСВ - Пловдив текуща санкция на „Стомар Инвест” АД, гр. Пловдив в размер на 18 238 лв. месечно. От РИОСВ - Смолян са наложени месечни санкции  от 3 991 лв. на  ”Лъки Инвест – Говедарника” ЕООД и от 1 224 лв. на ”Лъки Инвест – Джурково” ЕООД, гр. Лъки. Месечна санкция в размер на 1 435 лв. е наложена и от РИОСВ-Бургас на „СИС Индустрийс” ООД, гр. София на обект Промишлен комплекс за бутилиране на алкохолни напитки в с. Венец.

За неспазване на Закона за управление на отпадъците през месеца са издадени 20 наказателни постановления. Най-голяма по размер е имуществената санкция, наложена от РИОСВ-Русе на „Строителство, озеленяване и чистота” ЕООД, гр. Дулово, в размер на 8000 лв. На кмета на община Две Могили е наложена глоба от 1500 лв. за допуснато нерегламентирано замърсяване с битови и строителни отпадъци и неосъществен контрол за предотвратяването му. Със заповед на директора на РИОСВ - Велико Търново е спряна дейността по извършване на дейности с излезли от употреба моторни превозни средства, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване и негодни за употреба батерии и акумулатори от „Ровотел стийл“ ООД, гр. Нови Искър на площадка във Велико Търново. Мярката е наложена до привеждане на площадката в съответствие с нормативните изисквания.

От екоинспекцията в Русе е наложена и имуществена санкция в размер на 10 000 лв. на „Роял Палас и КО” ЕООД, гр. Русе, за притежаване и отглеждане на защитен животински вид; в резултат на контролна проверка от РИОСВ - Пловдив са конфискувани 28 птици от защитен вид, предлагани за продажба, и са съставени 2 акта. Птиците са транспортирани до Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаана

    0 0 Отговор
    Това е една трагедия, която означава и по малко туристи и по малко природно богатство за Бг. Природата е всичко ковто имаме, ако сме умни да я пазим ще сме добре, ако не никога няма да успеем да се мерим с индустриалните нации / а и за какво / аз лично не им завиждам, парите не винаги носят щастие.