Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Правителството прие промени в комисията за хазарта

Публикувана: 27 Юни, 2018 16:22
2 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1789

Министерският съвет прие Постановление за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) и на нейната администрация. С промените се синхронизират текстовете от Закона за администрацията, свързани с процесуалното представителство на ДКХ, създават се условия за осъществяване на своевременни и всеобхватни проверки от контролните органи на ДКХ и се подобрява оперативният обмен на информация в организационната структура. Разширяват се обхватът и обемът на административната и контролна дейност на ДКХ, с което ще се подобри ефективността при осъществяването на правомощията на държавния орган за надзор върху хазарта.

Предвижда се процесуалното представителство на Комисията да се осъществява от юрисконсултите в дирекция „Финансово-стопански дейности и административноправно обслужване”. За да се гарантира по-ефективното осъществяване на правомощията на председателя на ДКХ, се създава дирекция „Лицензионна и контролна дейност”, която освен с основните функции в хода на лицензионното производство, ще отговаря за текущия и периодичен контрол на хазартната дейност.

Оптимизираните функции и структура налагат намаляване на числеността на персонала на ДКХ с три щатни бройки, с които ще се увеличи съставът на Министерството на финансите, за да се укрепи капацитетът на дирекците „Правна“, „Човешки ресурси и административно обслужване“ и „Информационни системи“ във връзка с изпълнение на възложените им функции.

С проекта на Постановление се актуализират и правомощията на министъра на финансите и функциите на Инспектората, дирекциите „Човешки ресурси и административно обслужване“, „Държавни помощи и реален сектор“, „Държавен дълг“ и „Методология на контрола и вътрешен одит“ в Министерството на финансите съгласно приети промени в Закона за администрацията. Наредбата за структурата и минималната численост на инспекторатите, реда и начина за осъществяване на дейността им и взаимодействието със специализираните контролни органи. Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и регламентираната в него отмяна на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Закона за концесиите, Закона за публичните финанси и Решение № 662 на Министерския съвет от 2017 г.

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Григор Димитров
Тенисистът Григор Димитров с признание за спортната си форма
Не съм в мир със себе си"

Още бисери
ТОП 5