Last news in Fakti

7 Юли, 2018 08:45 2 843 39

България с над 2 млн. души по-малко през 2080-а

  • българия-
  • население

Населението на София ще стане 30 процента от това на цялата страна, показва прогнозата на НСИ

България с над 2 млн. души по-малко през 2080-а - 1

С над 2 милиона души ще падне броят на населението на България през 2080-а година. Това сочи гласи актуализирана прогноза за развитието на населението за периода до 2080 г. на Националния статистически институт.

НСИ прави своята прогноза за всеки 5 години от този период. Според данните през 2020-а населението на страната ще е 6 942 142 души. Десет години по-късно се очаква то вече да е съвсем малко над 6,5 милиона. Предвижда се да падне през 2045 г. населението вече да е под 6 милиона души, а под 5 милиона – през 2075 г. И така през 2080-а НСИ прогнозира, че българите в държавата вече ще са 4 872 317.

Това е така наречената реалистична прогноза на Института. Има и още два варианта песимистичен и оптимистичен. При песимистичния в края на прогнозния период българите ще са едва 4 692 336. Според оптимистичния топенето на българите ще стане малко по-бавно и падането под 6 милиона ще стане между 2050 и 2055 г., а в крайната дата на прогнозния период – 2080-а, ще е 5 205 354 души.

НСИ прави прогноза за населението и по градове във въпросния период и по области. Предвижда се обезлюдяването да не засегне столицата и тя официално до повиши населението си. Докато през 2020-а във София – град се прогнозира, че ще живеят 1 336 554 българи, през 2080-а се предвижда софиянци да бъдат 1 419 473, което е 30 процента от прогнозното население на страната.

С изключение на областите Пловдив, Варна, Сливен и Ямбол се предвижда до почти двойно намаляване на населението. Правят впечатление обаче няколко области, за които се прогнозира шокиращо стопяване – населението на област Смолян през 2020 се очаква да е малко над 103 хиляди души, докато през 2080-а вече ще е 29 хиляди. При Видинска област спадът ще е от 82 хиляди до 28 хиляди, а при Габровска – от 106 хиляди до 39 хиляди.

Междувременно в понеделник НСИ ще даде старт на подготовката за следващото преброяване на населението, което ще се проведе през 2021 г. През тези две години и половина дотогава трябва да се приеме специален закон само за това преброяване, държавата да предвиди бюджет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Расулюлах

    17 5 Отговор
    До 2080 в софето ше има кпп и бариери и огради и ше пише преминаването е на ваша отговорност нататък е другата българия
  • 2 no name no face no number

    11 7 Отговор
    Супер кеф едно зло по малко да изчезва напълно
  • 3 Истината е

    25 0 Отговор
    Че ние в момента сме под 5 млн.
  • 4 1984

    22 2 Отговор
    Най мизерната държава да изчезне заедно с мизерията си
  • 5 СиксКилър

    11 0 Отговор
    А циганите ще са 3.8 м,и как ще ги ро..ме,не знам? :)
  • 6 Шарлатанче

    22 1 Отговор
    Не е далече времето, когато ще бъдем малцинство, за съжаление. Мургавите братя се множат, а ние се топим. Всеки ден от БГ напускат 220 души. До там ни докара наща управа.
  • 7 манго

    14 2 Отговор
    Ухааа, кеф! Най после и ние ромите ше си имаме държава.
  • 8 бай Тодор

    8 6 Отговор
    Еми правете деца бе, вместо да се тюхкате правете деца. На времето всяко семейство имаше по 3-4 деца и мизерията и бедноста не бяха пречка.

    Коментиран от #10, #13

  • 9 Трифонов

    6 3 Отговор
    През 1973 г. Кисинджър пише доклад,в който формулира най-голямата заплаха за САЩ във външнополитически аспект за следващия век - свръхпопулизацията.И формулира приоритет на американската външна политика - депопулизация на света и най-вече Африка, чиито ресурси трябва до три десетилетия да бъдат изцяло под контрола на САЩ.Почти веднага,американска правителствена лаборатория "открива" вируса HIV и започва организираното паникьосване на Света с цели в следните насоки: Налагане масовото използване на презервативи, като условие за оцеляване, с цел ограничаване на раждаемостта; Налагане на масовото подлагане на населението на HIV теста, който дава положителен резултат при над 30 заболявания от най-различен вид; В резултат от диагноза HIV носител, масово лечение с AZT (ретровир) - силнотоксичен препарат, изобретен 1970г. за борба с рака, но забранен поради силната си токсичност, който безконтролно убива клетките в организма, включително тези, които отговарят за имунната система, за да се стигне в крайна сметка до смърт именно в резултат от СПИН; И накрая, в резултат от микробиологични изследвания, доказали, че тютюнопушенето стимулира работата на имунната система - най-яростната борба за забрана на едно конкретно нещо, което САЩ са водили някога... Всичко това не можеше да не даде резултат.
  • 10 no name no face no number

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "бай Тодор":

    Ква мизерия е имало преди промените???Имаше сигурност и нормален живот
  • 11 Чеп

    2 2 Отговор
    До всеки бъчгарин.... мин.3 деца иначе лошо .
  • 12 среднощен

    9 0 Отговор
    Всички ще умрем! Едни тихо и спокойно, други в страдание, трети в самодоволство и лъжа..! И продалите се за "жълти стотинки" също! Най-зловещото, обаче е, да умреш без РОД и РОДИНА!
  • 13 ЗЕВС

    19 2 Отговор

    До коментар #8 от "бай Тодор":

    България по времето на БАЙ ТОДОР беше на 25-то място по жизнен стандарт, за 2016 г. е на 88 място. Ако искаш да знаеш, мизерията е сестра на демокрацията, и недей да пишеш повече глупости.

    Коментиран от #17

  • 14 Софиянеца

    1 5 Отговор
    Като направим жителството по родословно дърво в София нещата ще си дойдат на мястото. имаш право да избираш Юндола от на мама страната или Бобошево от на татае айде чал от ,,софето"!!

    Коментиран от #16

  • 15 BMW

    1 3 Отговор
    Който иска да целува задника на някакъв бай Тодор и бизнес номенклатурата да стои далече от живите хора и да си мизерства в мутренската държава.
  • 16 среднощен

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Софиянеца":

    А за изгонените от София, по политически причини, след 1944г., какво!?

    Коментиран от #18

  • 17 НКВД

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "ЗЕВС":

    Айде стига с това Бай Тошо!! Всички където го защитавате сега едно време плюете по него бай Тошо не е цвете за мирисабе рочно той набута циг..... по ж.комплекси и ги направи българи 1986г.!!! И тия твари сега от ГЕРБ сега са негови отрочета!!

    Коментиран от #19, #28

  • 18 Софиянеца

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "среднощен":

    Без право на амнистия щом са след 1945!!

    Коментиран от #20

  • 19 ЗЕВС

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "НКВД":

    Трудно е да обориш някой с празни приказки, за съжаление това са фактите, но ти продължавай да опитваш.

    Коментиран от #21

  • 20 среднощен

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Софиянеца":

    Разбрах! Нормално! Имотите на дядо ми в София са "национализирани", а след това предадени с "министерско постановление" на нови собственици! Наистина не ни е мястото в София! Но се заблуждаваме, че от тук от Мелбърн, можем да помогнем с нещо на Родината! Тъжно!
  • 21 НКВД

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "ЗЕВС":

    Аз защитавам идеите на Маркс и на Сталин не на Бай Тошо и компания точно защото заради Бай Тошо и компания в момента народа мрази комунистите!!

    Коментиран от #23

  • 22 Гостa

    5 2 Отговор
    Такъв народ заслужава точно това.
  • 23 ЗЕВС

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "НКВД":

    Не ти е виновен Бай Тошо а
    Хората на преврата и "архитектите на прехода", в съзнанието си не са имали нищо общо с идеологията на комунизма. Членували са в БКП единствено за лична изгода, обсебени от блянове за капитализма. След 10 ноември 1989г. пребоядисаните "комунисти" в така наречените "демократи", бързо обсебиха властта и присвоиха над 110 млрд. долара материални активи, създадени от същия този комунизъм. Така новите капиталисти- олигарси чрез капитал, корупция и робска експлоатацията на хората, само за десет години постигнаха това, което олигарсите в най- корумпираните капиталистически държави, дори не са си мечтали!

    Коментиран от #24

  • 24 НКВД

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "ЗЕВС":

    Така е, дойдохме си на думата.това всичко сега където плюе по труда на истинските комунисти и хората построили бг.от (0) след 1945 индустрялизацията на държавата са ПАРТИЙЦИТЕ НА БКП !!! Самоче вятъра на мизерията задуха от изток по скоро от Москва 1989г.и Горбачов не срути социализма сам!! Предадени върхушката

    Коментиран от #26

  • 25 Щирлиц

    2 0 Отговор
    Болестта на мизерията е партийната бизнес номенклатура и партийния башибоздук - ВИСАДЖИИ, СИКАДЖИЙ, ТИМАДЖИИ, ГЕРБЕРИ, КОМУНИСТИ, СЕДЕРАСИ..... и цялата проклета чума дето прокуди хората да се скитат по чужбина.

    Коментиран от #27

  • 26 ЗЕВС

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "НКВД":

    Вятъра на промяната задуха не- само от изток а и от запад. Още през 1990 г Американски и наши учени разработиха планът Ран- ът, за съжаление нищо от това не беше изпълнено, в България "вятъра на промяната" се превърна в "урагана на разрухата".
  • 27 ЗЕВС

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Щирлиц":

    Вместо думата КОМУНИСТИ, е правилно да се използва думата СОЦИАЛИСТИ!
  • 28 no name no face no number

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "НКВД":

    Беше си супер и имаше ред нито съм го плюл нито съм бил част от ония малоумници по барикадите 89. Чувствах, че нещата се скапват, а най тъпото радио, което съм чувал е гласът на А.......
  • 29 ЦИК

    2 1 Отговор
    Бизнес другарите и тъпите им фамилии ще внасят евтини трудещи се от нубия и араби да правят деца на туземките, така че положението ще се нормализира. А за светите братя ТИМ да се чува само добро. И на неуморен труд за претворяване решенията на любимите ръководители в дела.
  • 30 Крум

    1 0 Отговор
    Съветвам ви да видите статията от 30 юни. Към гибел България падна под 7 милиона. Съветвам ви да прочетете 118-ти коментар на Калин Орелът и ще видите, че в тези думи е цялата истина за България.

    Коментиран от #31

  • 31 Тома Неверни

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Крум":

    Не ти вервам Круме. Не ти вервам.

    Коментиран от #32

  • 32 Бате Борко

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Тома Неверни":

    Е шо не верваш? А щот си Тома Неверни. Или по-скоро Тома Безверни !!!
  • 33 Stefko 88

    2 0 Отговор
    И 90%цигани

    Коментиран от #34

  • 34 Бай Ганю

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Stefko 88":

    ... и кой ще ги храни?
  • 35 Ганьо style

    2 0 Отговор
    Конгретюлейшън на управляващите за успешно провеждания геноцид.
  • 36 Калин Орелът

    1 0 Отговор
    България си заминава.
    А от нас нищо не става.
    Какво сбърка тази държава.
    Че Бог не ще да и прощава.
    България е държава с история.
    А настоящето ни е чиста ирония.
    Какво ще правим тук за напред.
    Ще хапваме лук с омлет.
    България върви по грешна посока.
    Защото политици ни крадяха за отскока.
    Вече три десетилетия има демокрация.
    Но отскоро ми миреше на автокрация.
    Тука вече няма честност, добро.
    Тук вирее подлост и зло.
    Управници ни изпълняваха коронния си номер:
    Ляв-десен гледай как ги мамим,
    Джан-джун гледай как ги грабим.

    Хора трябва да се обединим за да я има България и за следващите поколения.

    Ще посъветвам политиците:
    Недей пипа звяра че се тръгне.
    И властта от вас ще изтръгне.

    Коментиран от #37

  • 37 Петър Опров

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Калин Орелът":

    Баце с теб съм. Напълно те подкрепям. Страхотен си, както и римите ти.
  • 38 Горан Вишнич

    1 0 Отговор
    Каква 2080 година? България до 2050-та може да е изчезнала !!!
  • 39 Искрен

    1 0 Отговор
    Искрено се надявам, че положението ще се оправи. Но вече сериозно се съмнявам.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове