Last news in Fakti

18 Февруари, 2012 14:43 1 527 0

70 възрастни хора от Искър остават без помощи

  • искър-
  • възрастни хора-
  • помощ

Повече от година в община Искър, Плевенска област, 70 самотно живеещи и възрастни хора, някои от тях с увреждания, получават ежедневно помощ и грижи.

Социалната услуга е по проекта "Грижи за достоен живот", който реализира местното читалище "Ламби Кандев". Тревогата на подпомаганите сега е, че с приключването на проекта, те отново ще се окажат изолирани, предупреждава БНР.

Почти две трети от жителите на общината са стари хора, повечето от които живеят сами, разказва заместник-кметът Емилия Тончева.

В продължение на 14 месеца по проекта усвоиха 170 хиляди лева за дейности, свързани с обгрижване на лица, живеещи на територията на общината с различни трайни увреждания, както и самотно живеещи лица на възраст над 65 години.

За възрастните хора се грижат 70 домашни помощници, които след обучение са назначени на трудов договор, но вече идва краят на проекта.

В община Искър няма социални домове, няма дори и дневен център за възрастните хора. Според Тончева, най-добрият вариант е да бъдат отворени нови схеми и възможности за предоставяне на подобни социални услуги в домашна среда, тъй като броят на хората нуждаещи се от тях непрекъснато нараства. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА