Last news in Fakti

21 Февруари, 2012 11:02 805 3

РЗС с декларация за ядрената програма на Иран

  • яне янев-
  • рзс-
  • иран-
  • ядрена програма
РЗС с декларация за ядрената програма на Иран - 1
Снимка: БГНЕС

Лидерът на РЗС Яне Янев внесе в деловодството на Народното събрание проект на декларация на парламента по повод военния характер на ядрената програма на Ислямска република Иран, съобщиха от партията.

Декларацията потвърждава заключенията на Европейския съвет и Съвета на министрите на външните работи на ЕС и определя ядрената програма на Иран като „една от най-сериозните заплахи за световния мир“.

С тази декларация България има възможност да докаже, че е предвидим партньор и да изрази солидарност към усилията на международната общност за спазване на установения правен ред и международните договорености, заявяват от РЗС.

На 8 ноември 2011 г. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) разпространи доклад за ядрената програма на Ислямска република Иран, в който се изразява сериозно безпокойство свързано с ядрената програма на Техеран и се заявява, че е налице достоверна информация, според която ислямската република може да разработва ядрени оръжия. Докладът на МААЕ не представя преки доказателства, че Иран е взел стратегическо решение за реалното създаване на ядрени бойни глави, но констатира, че иранската ядрена програма е много по-амбициозна и напредъкът по нея е значително по-голям, отколкото се е предполагало, се посочва в декларацията.

На 22 ноември 2011 г. американският президент обяви началото на нови икономически санкции срещу Иран. Великобритания въведе допълнителни ограничения, насочени към прекратяване на всякакви делови отношения с ирански финансови и кредитни институции. Съгласно тези санкции банките в Обединеното кралство трябва да замразят всички операции с иранските си партньори, включително с централната банка на Иран.

На 27 ноември 2011 г. в отговор на въведените от Великобритания санкции иранският парламент проведе гласуване за отстраняването на британския посланик от Техеран. На 29 ноември 2011 г. група протестиращи ирански студенти нахлуха в посолството на Великобритания в иранската столица, запалиха знамето на Обединеното кралство и издигнаха флага на Иран на територията на посолството. Същевременно изнесоха от друга сграда на посолството секретни документи.

В резултат на разразилата се дипломатическа криза между Иран и Великобритания, последната експулсира иранските дипломати от Обединеното кралство и затвори посолството си в Техеран. В отговор на действията на Иран Франция, Германия, Холандия и Швеция отзоваха дипломатическите си представители за консултации, а Норвегия затвори посолството си в ислямската република.

На 23 януари 2012 г. на заседание на министрите на външните работи в Брюксел страните от Европейския съюз официално одобриха налагането на петролно ембарго срещу Иран като част от санкциите заради ядрената му програма. Мерките включват незабавно ембарго върху нови договори за суров петрол и петролни продукти, а вече сключените договори да могат да се изпълняват до месец юли.

Четиридесет и първото Народното събрание на Република България,
- като взема предвид критичния дух на Доклада на Международната агенция за атомна енергия и сериозните опасения за военния характер на ядрената програма на Иран;
- като отчита реакцията на международната общност и наложените от партньорите на България от Северноатлантическия алианс и Европейския съюз санкции и петролно ембарго срещу Иран като отговор на опитите на Техеран да създаде ядрено оръжие;
- като осъжда нарушаването на Виенската конвенция за дипломатическите отношения и актовете на насилие срещу дипломатическото представителство на Великобритания в Техеран;
- като намира опита на Иран да прикрие разработването на ядрено оръжие зад гражданските цели на своята ядрена програма за една от най-сериозните заплахи за световния мир;

ДЕКЛАРИРА:
1. Изразява съгласие с Доклада на Международната агенция за атомна енергия относно ядрената програма на Иран и вероятния опит на Техеран за разработване на ядрено оръжие.
2. Настоява Ислямска република Иран да окаже пълно съдействие на Международната агенция за атомна енергия и незабавно да й предостави пълен достъп до всички работни площадки, оборудване, лица и документи, поискани от МААЕ, в т. ч. да не се противопоставя на изпращането на инспектори.
3. Призовава Иран да преустанови разработването на технологии за обогатяване на уран, които надхвърлят гражданските потребности на страната.
4. Обръща се към Съвета за сигурност на ООН да предприеме незабавни превантивни действия, които да гарантират спазването от страна на Иран на Договора за неразпространение на ядрено оръжие.
5. Подкрепя ЕС и международната общност за налагането на сурови санкции срещу иранския финансов, газов и петролен сектор, както и срещу компаниите и лицата, въвлечени в ядрената програма на Иран.
6. Препоръчва на министъра на външните работи да връчи на посланика на Ислямска република Иран в България дипломатическа нота, с която да представи на иранската страна съдържанието на настоящата декларация в качеството й на официална позиция на българската държава".
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    0 1 Отговор
    Да г-н ЯНЕВ.Иран е световна заплаха.На последък политиката им
    заприлича на"ела вълчо изяшме".АЗ като обикновен редови член
    на РЗС,те подкрепям с внесения проект на декларация относно ИРАН
    Г-Н ЯНЕВ,незабравяте,че в един голям областен град на БЪЛГАРИЯ
    имате свои съмишленици,още он създаването на партия през
    11.12.2005 г.,не всички тук са предадатели като ДАРИН МАТОВ!
  • 2 киро

    1 0 Отговор
    Хората са си го казали на всяка манджа мерудия, ние им пращаме декларация те на нас ракети, защото иранските ракети могат да ни сринат до основи. Вместо да си стоим и да си траем и да не се месим там където не ни е работата ние само подкрепяме тоя и оня и после си плащаме бензина по 3 лв и гинат наши момчета в чуждите войни. Поредната глупост на нашите депутати
  • 3 Мартин Найденов

    0 0 Отговор
    Пич, всички ли от вашта партийка не може да пишите