Last news in Fakti

27 Юли, 2018 06:30 48 615 129

От март 2019 г. всяка кола ще е с екостикер

  • кат-
  • коли-
  • стикери
От март 2019 г. всяка кола ще е с екостикер - 1

Екостикерите за автомобилите ще влязат в сила вероятно през март 2019 г. Те ще отбелязват в коя екологична група попада колата откъм вредните емисии, които отделя с отработените газове.

Промените в Наредбата за техническите прегледи, която ще ги въведе, вероятно ще бъдат готови през септември. Те ще бъдат разписани от министрите на транспорта и на вътрешните работи Ивайло Московски и Валентин Радев. Това заяви зам.-шефът на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” Дамян Войновски пред "24 часа".

Ще се даде гратисен период от 6 месеца до 1 година, за да се изработят стикерите, както и да се снабдят пунктовете за технически прегледи с тях. Лепенките ще отразяват нивото на замърсяване от автомобила, което е измерено по време на техническия преглед.

Водещи са стандартите от Евро 1 до Евро 6. Те обаче са определени от производителите, а с времето автомобилите могат да отделят повече емисии, отколкото когато са били купени. Една кола може да е Евро 4 по производство, но като отделяне на емисии да е вече Евро 3, така че меродавни ще са данните от техническите прегледи, каза Войновски.

Той поясни още, че ако една кола бъде оборудвана с газова уредба - на метан или на пропан-бутан, то това ще се отрази и на стикера ѝ. Освен това собственикът може да е внесъл подобрения над стандарта на производителя. Няма да се изисква колите извънредно да минават на газанализатор.

Екостикерите се разработват по искане на общините, за да могат в дни на замърсяване на въздуха над нормите да ограничават навлизането на наймръсните коли в определени зони.

Автомобилите няма да се окичват с лепенки, а ще се използва стикерът от техническия преглед на колата.

В момента се обсъждат два варианта. Първият предвижда на лепенката да има зона с пет цвята, които ще обозначават степента на замърсяване на въздуха. Ще започват от червено за най-замърсяващите и ще вървят към зелено - за най-чистите. Цветът, на който отговаря екологичното състояние на колата, ще бъде перфориран, за да знаят проверяващите в коя екогрупа е тя. Например червената зона ще е за най-старите коли, които отделят най-много вредни емисии, т.е. отговарящите на Евро 1 и Евро 2. Средната зона на замърсяване ще се отбележи с жълт цвят - това са данните на колите, които отговарят на Евро 3 и Евро 4. За тези, чиито емисии отговарят на Евро 5 и Евро 6, ще е зеленият цвят. Синьото е запазено за електромобили или за коли с водородни клетки.

Все още не е уточнена цялата гама от цветове. Обсъжда се още дали да има цветова зона в стикера за преминат технически преглед, или той да бъде целия в цвета, на който отговаря откъм отделяните вредни емисии автомобилът. Вторият вариант - със стикер в един цвят, обаче ще натовари финансово пунктовете, които ще трябва да купуват от всички стикери, за да им бъдат на разположение във всеки момент.

В лепенката ще има и чип, в който ще бъдат данните от техническия преглед. Елемент от тях са и показателите за екологичност. Така че освен перфорацията в цветовата зона ще има и още един източник на информация колко мърси съответният автомобил, която ще може да се чете дистанционно. Това се прави, за да се помогне на общините. Ако монтират рамка, през която да минават колите, то чипът ще може да се чете и автомобилите, които замърсяват, да се таксуват допълнително или да се ограничават зоните, в които може да се движат. Данните в чипа ще бъдат защитени и не всеки ще може да ги чете, казва Войновски.

Намерения за поставяне на рамки имали Столична община и Бургас.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Попара

    231 5 Отговор
    Някой пак ще лапа кинти под масата
  • 2 Boxer

    131 21 Отговор
    "Вдигаме ви цената на прегледа, за да ви ограничим карането" Ако искаха да подобрят наистина качеството на въздуха, данъкът на колата да се определя от изгорелите газове. Плюс мобилни анализатори за контрол и глоби на димилниците.

    Коментиран от #4

  • 3 дядо Дичо

    211 20 Отговор
    Замърсяването на въздуха през зимата е най-вече заради отоплението с твърдо гориво. Замърсяването от колите е под 10% от общото. Тези нови мерки целят да принудят по-бедните да се откажат от колите си. (и да яхнат магаретата).

    Коментиран от #10, #13, #15, #71, #72, #90, #123, #124

  • 4 Иво

    84 13 Отговор

    До коментар #2 от "Boxer":

    Правилното не е ограниченичение о вдигане на данъци, а финансиране от Държавата за закупуване на еко автомобили.

    Коментиран от #6

  • 5 Колю

    214 5 Отговор
    Бързо да сложите чипове и на хората които могат да плащат и при проверка разстрел на място за тези които не могат. Тези хора не са нужни на оправляващите и другите партии. За данъци ,такси ,глоби,лицензи,налози,акцизи , най-скъпите горива ,електричество ,ДДС ,такси обслужване в администрация , боклуци които ядем и пием от магазините,Китайски и Турски ментета , скапан хляб ,изкупувано мляко 0,40 лв и продавано 2,10 лв , минимални заплати от 398 лв чисто ,но и те не са "чисто " защото всичко е с 20% данък ДДС. Слагайте чипове и на хората да видим колко ще останат .Какво още мислите да крадете от тези които все още имат ? А тези които нямат защо ги мъчите чрез пенсионна система,здравеопазване и образование . Направо ги застрелвайте .По-хуманно е и видяхме ,че можете да убивате. Да живеят Богатите ! А останалите " дебили" си заслужаваме обидите и положението щом още сме тук -на територия наречена България в която българска реч ще чуеш рядко извън трите големи града. Държава в която в курортите не те обслужват българи ,храната е произведена в съседни страни и е най-скъпа за живеене при взети доход от труд спрямо цени на каквото се сетите. Намаляла с близо 3 милиона население за 30 години. Скоро ще плащат и живеят там само гласуващия електорат който всъщност е безработен и най-богат.

    Коментиран от #21

  • 6 Boxer

    54 4 Отговор

    До коментар #4 от "Иво":

    Мислиш ли,че тия дето карат "премиум" марки с чипосани и надути двигатели, смърдящи и димящи, ще се наврът в някоя еко-цвъчка? И от къде на къде, аз ще ги подпомагам да си купят еко автомобил ? Нали се сещаш от кого държавата ще вземе парите за тия еко автомобили?

    Коментиран от #73

  • 7 среднощен

    73 8 Отговор
    Истината е, че няма "икономика", която да ни дава възможност да купуваме нови коли! Нисък стандарт- "димилници по пътищата"! А това, че трябват пари на бюджета е ясно и на малките деца!? Също така, МВР ще бъде и "регулатор" при финансирането на общинските бюджети, чрез контролирането на постъпленията от техническия преглед! Все "ползи", "ползи"....!?

    Коментиран от #9

  • 8 Расулюлах

    54 54 Отговор
    Я кат ви рекох че по лошо от българското робство нема слагате мивуси....да идем на крака при Ердоган и да му кажем че така не се живее вече и да си прибира територията и да настане благоденствие тука ......лески и останалите терористи за кво скачаха против изконната турска власт тука?са да доиде сикажията тиква и останалите от крадливата шаика и да мрем ли?рекет на рекета

    Коментиран от #11, #49, #102, #129

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Boxer

    38 9 Отговор

    До коментар #3 от "дядо Дичо":

    Дичо, ела сега във Варна. Кой се отоплява през лятото? И пак въздуха е мръсен! Едно време си имахме Икаруси, сега си имаме премиуми нов внос...

    Коментиран от #68

  • 11 Салам Алеко

    60 10 Отговор

    До коментар #8 от "Расулюлах":

    Ти поне можеш да си идеш в Анадола, мястото откъдето дядо ти е бил подарен от султана за да слугува на някой яничарин! А за Ердоган, вземе ли тая хубава земя, на негови хора ще я даде, ти пак за Анадола ще бъдеш изселен! Правите се на смели, а нямате смелост да отидете в "родината" си и да се установите там! Явно обидите от екскурзията още ви държат влага!
  • 12 Далавера

    56 1 Отговор
    И сега почват да копират и презаписват чипове :) Гледаш КАДЕТ и пуши като самолетоносач, а по стикер електромобил :)))

    Коментиран от #48

  • 13 ВЪРНАХА НА 50 ГОДИНИ НАЗАД

    43 11 Отговор

    До коментар #3 от "дядо Дичо":

    ЗАТУЙ СМЕ НА ТВЪРДО ГОРИВО. ПО БАЙ ТОШОВО ВРЕМЕ КОЙ ВЛАЧЕШЕ ДЪРВА И ВЪГЛИЩА А.....???
  • 14 среднощен

    34 2 Отговор

    До коментар #9 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    България няма необходимия "суверенитет", за да "печати"! При такова "печатане" единственият ефект ще бъде, вътрешна задлъжнялост и нова инфлация, което означава още по-голямо "заробване"! Верният път е: стимулиране на "реалната" икономика извън механизмите на субсидиите от Европа! Най-тежкото препятствие по този път ще е изкореняването на корупцията в държавната и общинска администрация и постигане на атрактивен икономически климат за външни инвестиции!
  • 15 мунчо

    34 20 Отговор

    До коментар #3 от "дядо Дичо":

    От къде го измисли това твърдо гориво бе, дядовото! София е с парно, а е най-замърсения град. Селата са на дърва и въглища, а въздухът е чист.

    Коментиран от #69

  • 16 onq s konq

    41 0 Отговор
    На моито беенве ше му лепнат един череп с два кръстосани кокала отдоле

    Коментиран от #54, #96

  • 17 Сссерем

    10 26 Отговор
    Това го има от доста години в Австрия,и мисля че е правилно.
  • 18 На хората им прекипява

    66 4 Отговор
    Спрете да тормозите хората, защото наистина ще се самосвалите.

    Коментиран от #19

  • 19 гроб за българия

    67 3 Отговор

    До коментар #18 от "На хората им прекипява":

    Без кютек няма да мине работата брат, изборите за тях са, като да плашиш куче със салам!
    Само бой, нищо друго, вече 30 години само кражба, колко още ще трябва да минат за да им се опънем на тия боклуци?

    Коментиран от #20

  • 20 onq s konq

    13 32 Отговор

    До коментар #19 от "гроб за българия":

    те да не искаш да доидат пак кумунистите та да не мое кило банани да си купиш ?

    Коментиран от #29, #125

  • 21 Евала

    29 2 Отговор

    До коментар #5 от "Колю":

    Браво, бай Кольо! Жалката картинка наречена България, събрана в един пост.
  • 22 Дабе

    62 2 Отговор
    Братчеди, като ви е скимнало толкова за чистия въздух и изгорелите газове, дайте да видим с какво гориво караме колите си... Щото незнам какво ни продават, ама всички видове датчици и сензори по колата ми са.за смяна след няколко зареждания, да не говорим за горивен филтър... Всичко е катран, мазут, каша, сажди....как няма да е колата ми от евро 4 на евро 2 паднала...

    Коментиран от #38

  • 23 чичоХ

    36 7 Отговор
    Този пореден обир е предпоставка обеднелия народ да продължава
    да кара таралясници.Като взимаш парите на хората за разни
    глупости те не стават по- богати господа от ГЕРБ.Всеки има нужда
    от движение и с ограничения бюджет това избива на неподържане
    и каране на стари курници.
  • 24 Лош

    51 1 Отговор
    Какво, ще ограничават достъпа на колите. Ако гледаме София, има моменти заради ремонти и недоизмислени кръстовища, на които се чака повече от пет минути и понякога се влучва да прекосиш столицата за около 45 мин. Още нещо столицата е в котловина, което води до задържане на мръсния въздух до 2-3 дни ако няма вятър които да го раздвижи. Преди въздуха го „цапаше” Кремиковци сега уж колите. Да вземат да се разходят по евростолиците и да видят, че и там инма стари коли, но имартат пътища, градски транспорт и свобода на движение. акво ми се сравняват с 20/30 милионни градове, като в България общото население е около 7. Цялата дандания е да се взимат пари от народа и да се изсели населението от хубавата ни родина, защото му писва от всички тея тъпи идеии.

    Коментиран от #118

  • 25 Българина

    18 1 Отговор
    А защо просто на техническия преглед не се добавят 6 дупки и да се пробива за съответния стандарт?

    Коментиран от #105

  • 26 гост

    41 3 Отговор
    Тия гербери са неизчерпаем източник на идеи за крадене.....това е още едно перо да си пълнят гушите. Турците са сваляли по 9 кожи от хората, но тия ги надминаха...
  • 27 Роги

    11 5 Отговор
    Дано не си остане само пожелание.Иначе са видели нещо от Европа и да не го побългарят както винаги.
  • 28 Ivan

    3 39 Отговор
    Страхотна идея, много ми харесва. Така е и в Европа! Браво!!!

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 гроб за българия

    52 6 Отговор

    До коментар #28 от "Ivan":

    Да ама в Европа германеца взима 4-5 хиляди евро заплата и си купува НОВА кола и не го бърка, а тука колите са масово на 15-20 години, как ще покриват изискванията, като нямат пари за нова кола???????
    Искат хората да спрат да карат коли и да минават на каруци. Вече минаха на дърва и въглища, спряха да се къпят и миришат на пот, спряха да се хранят, сега и колите им да спрат и да им раздадат по едно въже да се бесят.
  • 31 СссереМ

    12 58 Отговор

    До коментар #29 от "гроб за българия":

    Това че си необразован и некадърен,и не можеш да се реализираш в обществото не значи че ГЕРБ са ти виновни,такива като тебе и в америка да отидат пак ще висят по кофите.

    Коментиран от #32, #33, #34, #45, #55, #112

  • 32 Ivan

    10 29 Отговор

    До коментар #31 от "СссереМ":

    Много точно казано!
  • 33 гроб за българия

    73 6 Отговор

    До коментар #31 от "СссереМ":

    Палячо, дохода ми е два пъти над средния, както и на съпругата ми, работиме много и с тези разходи пак не може да си позволя нова кола, излиза ми скъпо, така, че не ми говори глупости.
    Цените на храните и дрехите са по високи от Германия, примерно!
    Имам си собствен апартамент и не плащам лизинги и духинги и пак не остават достатъчно пари!
    Идеята е да се създаде бизнес климат, да остават повече пари в джоба на хората, за да могат да си купят нова кола евро 6, не да им слагат нови и нови глоби и такси, разбираш ли, за какво иде реч.
  • 34 гроб за българия

    50 2 Отговор

    До коментар #31 от "СссереМ":

    Ако се сравняваш с Конго примерно, Код ди воар, сигурно сме супер, това ли ти е критерия?
    Какво прави управлението за да има по спокойна, сигурна и просперираща България?
    Нищо, увеличават само данъчната тежест, това е истината.
    Какви инвестиции има, какви закони и облекчения за бизнеса има в България?
    Вдигат данъците и акцизите, таксите и гледат, колко ще ги изтърпят хората, ако се надигнат и намалят леко, после изчакват и пак почват.
    Спрат ли помощите от ЕС сме умрели от глад, това е истината и въобще не съм комунист или червен, даже напротив, но не съм праволинеен прост полуидиот.
  • 35 Гого

    33 15 Отговор
    Вместо да намалят дизеляците както направи западна европа пак ще ни кичат като коледна елха със стикери. Кога най после ще признаят че карането на газ и метан е най екологично или ще продължават да пълнят гушата на Валентин Златев

    Коментиран от #37, #57

  • 36 МАК

    36 1 Отговор
    Как никой не тропна по масата и не повдигна въпроса за подобията на горива в тая държава и че никоя кола няма да покаже реално колко замърсява винаги ще е отгоре в емисийте заради тия скапани горива!!а за стикери ще ми говорят!!
  • 37 МАК

    31 2 Отговор

    До коментар #35 от "Гого":

    Не е проблема в дизеляците а подръжката им и скапаните горива !!
  • 38 МАК

    29 0 Отговор

    До коментар #22 от "Дабе":

    Абсолютно вярно това казвам и аз !! Първо горивата тогава стикери!!!
  • 39 читател

    21 2 Отговор
    нещо умно могат ли да измислят Радев и Московския, пак ще смучат пари за тези лепенки, махат едни лепенки за да сложат други , тиквеници....
  • 40 1234

    32 0 Отговор
    АЗ ПРЕДЛАГАМ : Всеки човек да има еко стикер,да се вижда кой е вреден за обществото,кой краде от евро субсидиите,кой краде от данъците на държавата,кой получава голяма заплата ,а не е свършил работа и за пет пари,кой живее на гърба на другите.Това ще има много добър ефект.

    Коментиран от #114

  • 41 Гост

    16 9 Отговор
    А какво ще се направи за самолетите които изгарят хиляди тонове петролни продукти на ден.Бих предложил летищата да са на поне 20 км от населеният пункт.И драконовски еко норми за самолетите.Или понеже са на високо и не се вижда майната му.Бих предложил и забрана за дизелови автомобили в страната. и нови и втора употреба.На камионите задължителен монтаж на метанови уредби.И драстично ще се намали смъртността в големите населени места.А не да се търсят начини да се вдигат данъците и някой да гепи кинти от данъкоплатците.

    Коментиран от #43, #108

  • 42 Патето Яки

    22 4 Отговор
    Пълни глупост са измислили, всеки ден се разминавам с пушещи нафтови бараки които правят димна завеса. Всичко пушещо се пуска на прегледите, всеки пункт се бори за клиенти и пари а кат си спинка.

    Коментиран от #44, #46

  • 43 МАК

    7 0 Отговор

    До коментар #41 от "Гост":

    Твоите забрани някъде другаде!!
  • 44 МАК

    14 2 Отговор

    До коментар #42 от "Патето Яки":

    Съгласен съм !! Повечето пушат от Лоша подръжка и скапани горива!!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 smeh

    16 2 Отговор

    До коментар #42 от "Патето Яки":

    Така наречените пушеци, срещу които всички лаят са върга на айсберга. Това на което му викат еконорми се измерват други показатели. Чернилката която излиза от дизелите означава само едно - богата смес/липса на въздух/ и с ДПФ се решава много лесно. Обаче останалите емисии, които издишва и бензина, които са невидими, да не се окаже, че спъват и 90% от бензините, еле пък тези с директното впръскване. Че тогава да ви питам срещу кой ще лаете псевдоеколозите.

    Коментиран от #47

  • 47 МАК

    4 0 Отговор

    До коментар #46 от "smeh":

    Много добре казано !!внимавай Госта ще ти обясни нещата!!

    Коментиран от #50

  • 48 PlimP

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "Далавера":

    кадетите вече ги няма, изяде ги ръждата, а ако има едвали ще пуши, колкото и да ти е неприятно, факт е че едно време се правеха здрави маши, сега кенефи
  • 49 ganio

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "Расулюлах":

    Човече, защо плюеш Левски??? Та той се е борил и за свободата на турците, които са били също неоправдани:
    Ние не гоним турския народ, ни вярата му, а — царя и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и самите турци. — до чорбаджията Ганчо Милев в Карлово, 10.В.1871 г.
  • 50 smeh

    9 1 Отговор

    До коментар #47 от "МАК":

    Госта, ако му прибирах такса левче, за всяко нещо което научаваше от мен, досега да съм станал милионер. То не става само с четене и цитиране на опорни точки. Изисква се познание в дълбочина. Затова и се включвам от време на време, че ме дразни как сума народ повтарят като папагали глупости, дето изобщо не разбират. И в заключение да добавя, дизелите със затапени/изолирани ЕГР-и на Nox теста не знам как ще му баят, та да покрият изобщо някаква норма.

    Коментиран от #64

  • 51 уякиш

    9 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: то чипът ще може да се чете и автомобилите, които замърсяват, да се таксуват допълнително

    Ето това е най-важият откъс от статията, от който ти става ясно за какво е цялата разправия.
  • 52 гост

    16 12 Отговор
    Още преди 10г. трябваше да обърнат данъчното облагане висок евро стандарт ниски данъци и обратното. Но България остава страната на абсурда: 25г. дизелов барутник плаща 10лв данък, а нов с последни технологии 700лв. Новите коли в повечето нормални страни са освободени от данък и преглед за първите 3г., а у нас точат колкото могат повече по логиката: щом имаш да дадеш за нова кола ще имаш да дадеш и на нас несправедливо висок данък и такси. Извинението, че хората нямали пари е глупаво, защото една кола е голям разход и ако човек няма пари не трябва да има и кола, тя го закопава много повече. Но, идиоти управляват, няма какво да се направи.

    Коментиран от #53, #60, #65, #75

  • 53 smeh

    17 1 Отговор

    До коментар #52 от "гост":

    Точат, ама за N1 категория има други данъци и Еконорми, според теглото на автомобила. Така, че вратички отново се намират. Преди години и аз го играх "съвестен", обаче се убедих, че те хващат за доилка, като всеки с нов автомобил. И в един момент ти писва. Затова подкрепям, който може да мине метър, да минава...щото тая бездънна хазна пълнене няма.
  • 54 Комунист

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Евала бе МЕН кефиш ме 😂😂😂😂😂
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Boxer

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Гого":

    Гого , тихо! За приятелите бензин и газ, за всички останали - дизел. Лошото е че в единия случай, газта ще поскъпне, а в другия въздуха съвсем няма да става за дишане...
  • 58 Моля

    13 0 Отговор
    Как да разбираме - за стари коли така, а за нови онака? Ами че всеки който има някакъв стаж като шофьор може да каже, че има автомобили по на над 20 г., които работят перфектно и такива по на 2,5, които могат да замърсяват. Тя работата не е в стари и нови, а е въпрос на двигател и поддръжка, нали?

    Коментиран от #66, #74

  • 59 пейо

    5 16 Отговор
    И за 100 лв при бай Иван в кварталният пункт за прегледи ще си евро 4 стандарт. А на светофара ще димиш здраво. Няма управия. Единственият вариант е да се вдигнат данъците, защо така не го разбират тези нашите управници
  • 60 ГНГ

    12 0 Отговор

    До коментар #52 от "гост":

    Абе Мунчо , данъка притежание се определя въз основа на стойността на автомобила, а не на годините.Колкото е по-скъп , толкова по-голям данък се плаща.Също е и прии имотите, въз основа на данчъчната оценка се определя и размера на данъка ,явяващ се определен процент.По твоята тъпа логика ако имам ново строителство жилище да плащам 10 лв. ,а ако имам стара къща на 100 години в село - 1000 лв.???!Тъпо е.Със еко стикерите може само да се ограничи движението на автомобили в ЦГЧ на големите градове, всичко останало е бошлаф, като знам автопарка в Бг, 90 % са със стари коли и като избиратели ще ревнат яко, и този, който е приел подобна щуротия няма да види власт близките 20 години!

    Коментиран от #76

  • 61 гостенин

    7 3 Отговор
    Искам да уточня,че стандарт евро 4, 5 ЕЕV и евро 6 , в ЦЯЛА ЕВРОПА получават стикер за ЗЕЛЕНА ЗОНА,това са ЕКОЛОГИЧНИ автомобили.Нивото на отработени газове няма нищо общо с нивото на евро 3. И не се допуска понижаване на стандарта с възрастта.Ако автомобилът е изправен и работят всички системи,той получава стикер,отговарящ на еконормата,декларирана от производителя. Евро 0 се води черен автомобил, Евро 1 и Евро 2 се водят червени автомобили , Евро 3 се води жълт автомобил, а Евро 4 , Евро 5 , ЕЕV и Евро 6 се водят ЗЕЛЕНИ ЕКОЛОГИЧНИ автомобили. Те попадат в една категория,поради сходните нива на емисии между Евро 4 , Евро 5 и ЕЕV. Няма място за сравнение между Евро 3 и Евро 4!!! Който се интересува,нека си направи справка с данните,публикувани от водещите производители и приети от законодателните органи. Освен това, стандарти Евро 4, Евро 5, ЕЕV и Евро 6, в ЦЯЛА ЕВРОПА се ползват с данъчни и застрахователни облекчения. Но за жалост,в България не е така.
  • 62 004130

    4 0 Отговор
    Я че изрежем 5 катализатора, ке ги боднам на бангията и па че си карам.
    Боли ме дедовио.
  • 63 Пламен

    12 1 Отговор
    Нищо добро не очаквам от тази държава!
  • 64 МАК

    15 2 Отговор

    До коментар #50 от "smeh":

    Не се сърди , става като се направи грамотен чип тунинг при грамотен човек , като се регулират гориво въздушната смес !! Аз се бях леко притеснил ,когато се наложи да отида на сериозен където проверяват всичко и беше даже под нормите които дава производитела но доста неща съм изменил въздушния дилтър е друг скапания егр е завинаги премахнат за по добър достъп на въздух, оттам горенето е по пълно което е разковничето.НО потвърждавам въпреки тези промени горивата са пълен Боклук в България.имах късмета да го карам до Германия. Как сипах нафта от Омв До Виена колата стана друга ,а в Германия сипах Арал двигатела работеше в пъти по тихо а отзад нямаше никой нарочно направих няколко форсирания нищо не се виждаше!! Което за мен значи че всичко опира до правилната подръжка и качеството на горивата.
  • 65 СссереМ

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "гост":

    то щот софето се напълни с такиви кат теби оди си

    Коментиран от #77

  • 66 МАК

    2 1 Отговор

    До коментар #58 от "Моля":

    Ааа един да каже и потвърди тази истина!
  • 67 прост българин

    2 0 Отговор
    САМО ....ЕВТАНАЗИРАНЕ......ДРУГО СПАСЕНИЕ ...НЯМА.....В ТАЗИ държава 1002 процента ГАРАНЦИЯ ......
  • 68 12345

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Boxer":

    Интересно, според airsofia.info от месеци не съм виждал нищо близко до замърсяването което се вижда през зимата и то всеки ден.

    Всеки да си прави извода кой точно замърсява

    Коментиран от #95

  • 69 Азът

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "мунчо":

    София била с парно така ли?

    Това го кажи на Драгалевци, Симеоново, Бояна, Манастирски ливади, Кръстова вада и прочее "елитни" софийски кочини където улиците са неасфалтирани, улично осветление няма, зимата не се чисти и си трябва 4х4 и нямат централно парно и топла вода.
  • 70 Марио

    4 1 Отговор
    Поредната глупост,с цел пробутвате на тъпите електрички.Надявам се ,че тези стикери ще се лепят на някое от стъклата, а не на ламарината(капак и др)на колата,защото в противен случай забравете да ви дам да лепите.
  • 71 Марио

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "дядо Дичо":

    Абсолютно си прав.
  • 72 Марио

    4 14 Отговор

    До коментар #3 от "дядо Дичо":

    Само с едно не съм съгласен.Защо по-бедните.Можете да пушите по 5 кутии цигари, а кола хубава не можете да си купите.Отделно,че данъците ви са ниски а трабва да са тройни както в Германия за тия стари дръгели.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Марио

    2 9 Отговор

    До коментар #58 от "Моля":

    С течение на времето един двигател се амортизира.Колкото по-стара е колата,толкова е и по-амортизирана.Не си мисли,че като на твоята 25 годишна кола пише малко километри,тя е на малко.На старите километража на ръка се върти.А няма стара кола която да не е над 500 хиляди километра.Не си занят километрите.Отделно,че новите покриват стандарти и емисии като изброените евро 4,5,6
  • 75 Марио

    1 4 Отговор

    До коментар #52 от "гост":

    Абсолютно прав си.Поткрепям те напълно.
  • 76 Марио

    8 6 Отговор

    До коментар #60 от "ГНГ":

    Мунчо си ти.В Германия ходил ли си.Нали уж сме като там.По техен стандарт.ЕС.Тогава защо у нас всичко е изопъчена(за да крадат още).Не сравнява имот с автомобил,няма нищо общо.В другите държави колкото по-нов автомобил,толкова по-малък данък.Не замърсява и си покрил стандартите.Тук давай да те крадем.Щом имаш хубава кола имаш и пари.Защо да не те крадат тогава.Това е България и нейния проблем.
  • 77 Марио

    2 6 Отговор

    До коментар #65 от "СссереМ":

    Като гледам как си написал изречението се плаша.Май ти трябва да си ходиш, че си дълбок провинциалист.
  • 78 Марио

    6 5 Отговор
    И като ми вдигнат данъка на новата кола още или ми забранят ако е дизел ще им я вкарам през главния вход на Парламента.
  • 79 Георги

    8 0 Отговор
    А ретро колите? За тях ще важи ли същото,както е в Германия,например?
  • 80 Tomba

    11 3 Отговор
    Хората праят това цивилизовано,примерно 2025 се спират автомобили с евро 1 и 2 2028 с евро3 2030 с евро 4 .А не от днес за утре.А зашто не направят гражданската да е на книжка а не на автомобил както е в доста страни.Можеби не им изнася.Държава с данаци,такси и глоби не е държава.Вдигнете доходите на хората и всичко ще се подреди.
  • 81 Българин

    9 2 Отговор
    А Вартбурга ми къде ще го сложат. Сигурно за него ще има допълнителна група. Какъв ли цвят ще ми изберат !
    Обаче пак ще си го карам- на инат !
  • 82 Чичо от село

    5 8 Отговор
    Аз предлагам да се забрани изобщо движението на МПС задвижвани от двигатели с вътрешно горене на територията на всички градове с повече от 5000 жители в България. Пеш или е електрически превозни средства.

    Коментиран от #115

  • 83 Марио

    3 1 Отговор
    Еййй.Бе ти си много"умен".И как ще стигнеш пеш от единия до другия край на София с багаж примерно.А електричките не ги коментирам.4часа и повече да се зарежда.Е аз яко трябва извън България 2 месеца няма да стигна.

    Коментиран от #107

  • 84 vasik atanasova

    5 0 Отговор
    спрете вече с тези глупости ве
    на хората им писна
    и без това имаме тежко ежедневие
    само нови работи и глупости
    че да ни е гадно
  • 85 Ал Капоне

    3 10 Отговор
    Проблема може да се реши като например още при вноса на кола - ако е над 100 коня да се облага с много висок данък. Така който му трябва кола за да си върши работа ще може да кара някаква малолитражка. А който иска да се прави на гъзар ще си плаща солено.

    Коментиран от #86

  • 86 Марио

    13 3 Отговор

    До коментар #85 от "Ал Капоне":

    Ти добре ли си.Това,че колата е голяма не значи,че трябва да е за гъзарлък и нещо друго.Аз съм висок 1.97 как ме виждаш в малолитражка.Това е пълна глупост.То колата трябва да върви,не за я буташ.Да не говорим,че кола до 100 коня нова няма вече.

    Коментиран от #88

  • 87 гнида

    10 1 Отговор
    Гроб си организират държавна хранилка ! Но платена от нас , народа !
  • 88 Сссерем

    1 2 Отговор

    До коментар #86 от "Марио":

    Амчи ша са снишиш ша са наведеш напални са софя с такиз кат теб

    Коментиран от #89, #91

  • 89 Марио

    4 3 Отговор

    До коментар #88 от "Сссерем":

    Едър човек съм.Ти да не си 1.50 та говориш така.Аз няма да се навеждам,на мен ще ми се навеждат.
  • 90 Aaa

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "дядо Дичо":

    Дядко, ела ми на гости на село, за да видиш, че тук всички се отопляваме с дърва, пък въздуха ни е чист - не като в големия град. Е, вярно, че и селяните при нас са по-малко, отколкото в градовете, но мисли, дядко, мисли...
  • 91 Сссерем

    0 1 Отговор

    До коментар #88 от "Сссерем":

    добре няма повече така айде мир
  • 92 Бай

    11 0 Отговор
    Я немам видимост от стикери винетки застраховки платени зона пак винетка са и тази ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ ИЛИ НЯКОЙ ТЪПАНАР СИНА МУ Е НАРИВАЛ ФИРМА ЗА СТИКЕРИ И НЯМА РАБОТА !!!ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИМ ДА НИ МАЧКАТ!!!ИСКАМ КАМЕРА В ВСЯКА СЛУЖЕБНА КОЛА И ДА СЕ ГЛЕДА ОНЛАЙН КОЙ ЗА КАКВО Я ПОЛЗВА И СПАЗВАТ ЛИ СЕ ЗАКОНИТЕ И ПРАВИЛАТА ЗА ДВИЖЕНИЕ !!!!
  • 93 Дизел

    17 0 Отговор
    Пак ще се правят милиони от някой депутат с поставени лица и фирми. Тия от ГЕРБ са невероятно изобретателни в измислянето на масови кампании за свличане на пари от народа. Таз година стикери, догодина нови номера, следващата видеорегистратори и така за всяка година по 50-100 млн. осигурени със закон. Досега не е имало по-големи "законни" крадци от тия.
  • 94 ФОРИ

    0 0 Отговор
    Да,да,ама не-много хубаво за да е вярно!
  • 95 Boxer

    7 0 Отговор

    До коментар #68 от "12345":

    Стотици хиляди прекарват по 2 часа и повече , всеки ден, зад ауспуха на някой друг, барабар с децата си. Още толкова поне живеят покрай булевардите. Недей им вярва на некви сайтове. Винаги измервателните им станции , са поне на 300 метра от булевардите, на възможно най-чистия въздух.
  • 96 Алфа Ромео

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Нищо бе брат пак ша може да джиткаш между селата, има рикия, винце, прасенце на село, сгодни моми за малко пари, кво повече ти тряя.
  • 97 Ильо Войвода

    7 2 Отговор
    София е мръсна заради голямото движение и нулево миене, а и колко хора карат с мръсни кални гуми от полето и мръсна кола, камион. Просташка дива орда сме ако ще юнкер да дойде на витошка да живее. Ама и как ще познаеш че си в бг ако няма ганьо не е интересно някак.
  • 98 Ей оня

    4 0 Отговор
    Добре, така вече има смисъл.Щом се замерят на място ще се види кон боб яде ли?Да не станат от евро 5 на 3 някои уж нови коли.
  • 99 Един от Всички

    7 0 Отговор
    Предлагам Парламента да си гласуват стикери за надгробните си камъни, та и от там да изцоцат кинти. Само че , преди да гласуват поредната си грабителска безумица , да направят справка , че никой не е успял да вземе нищо със себе си на оня свят ;-)
  • 100 Дабе

    8 0 Отговор
    Както гледам трябва и черен стикер.Някои камиони и бусове са за тях.Черните без право да влизат в населено място.Хахахааа
  • 101 elektro

    2 3 Отговор
    Стикер еко безопасност ще има ли? Тези с газовите бомби в колите не са ли опасни отровители на въздуха?
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Skk

    5 0 Отговор
    Много ми е интересно, като отида на преглед и като щракна копчето на газ коя каъегория ще покрие. Мойта евро 4 ако стане евро 7 и тогава калъв живот ще настъпи. Сега сериозния въпрос, как това написането кореспондира с препоръкат на КАТ да отида до вноситела да ми даде сертификат за еко категория от там в КАТ на канал и нов талон за да ми признае общинат еко категорията за намаляване на данъка? Защо, след като ще имам стикер общината не го признае директно за данък и ще иска да ходя в кат за нов талон. Тука май никой не връзва един закон с друг?И как общинат ще забранявапо стикери, а ще таксув по талон? Пак някакъв цирк с хорат се заформя, ниемерим ама не може!!!
  • 104 Ала бала

    5 1 Отговор
    Пари нема бегайте заплатите ни няма да стигат само за такси и данъци а искат еко автомобили що не спрат нафтовите печки на фирми и фирмички където автопарка им е леш хората им работят за без пари и почивка обаче не на баба печката замърсява повече то май дизелите са в пъти повече от печките на твърдо гориво обаче и дядото с 20г дизел не е виновен че не може да има нова кола ама на кой ли министър му пука че народът ще изпука
  • 105 Келера

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Българина":

    Защото на българина най му приляга дупки да прави!Ако е с дупки,дали моя милост няма да кара Евро 8-ца?
  • 106 Иван Велев

    7 0 Отговор
    Някой да е помислил за обратния вариант, автомобил който с времето е станал по чист и съответно причисляването му към друга еко норма, мога да дам пример с личният си автомобил който от завода е излязъл с Евро 2, 15 години по късно е претърпял газификация с минат технотест в Германия и сменени документи отговарящи на Евро 4 стандарт, не би ли трябвало след като около 50% от колите на бензин в България да има осезаеми привилегии за тях понеже не замърсяват по начина по който когато са излезли от завода. На моя технически преглед ме помолиха да замерят изгорелите газове на бензин защото при работеща кола на газ уреда не отчитал или доста ниски стойности.
  • 107 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #83 от "Марио":

    интересно за колите няма милост ама за убийство и кражба има споразумение с прокуратурата
  • 108 1984

    6 0 Отговор

    До коментар #41 от "Гост":

    Абсолютно си прав. Да се лети над Булгаристан е ефтинко щот някой е лапнал доста кинти за това. Средно по 12 000 самолета преминават над БГ за денонощие. По един тон керосин да изгарят смени го колко е на година...
  • 109 Анто

    11 1 Отговор
    Огромна е разликата за замърсяване. Едно е твърди частици. Друго е сажди от дизелите. И въглероден двуокис от бензинов автомобил. Хора кога ще разберете че ни базикат по всеки един параграф. Замърсяването идва от лоша инфраструктура. Няма държава в Европа с Толкова много прах във въздуха. А той идва от опясъчаването на улици. Липса на тротоари. Липса на контрол на строителни машини който излизат с калните гуми на асфалта. От там е и замърсяването. Защото този прах няма време да падне на земята. А мпс тата го разнасят. Не е проблема от въглища и дърва. Едно време работиха толкова много заводи и предприятия на твърдо гориво и нямаше проблеми. А сега просто колите станаха много и те разнасят тези прашинки из градовете. Защо. Хора осъзнайте не колите са виновни. Аз се занимавам от 15 години с ГТП НА МПС. И ви казвам че Европа ни налага норми и ние щем не щем трябва да ги спазваме. А за качество на горива в България ви казвам че сме под всякаква критика. Горивото ни е боклук. И от там и МПС СЕ РАЗВАЛЯТ И НЕ ВЪРВЯТ. ТОВА Е ИСТИНАТА.
  • 110 Ха-ха-ха

    4 0 Отговор
    Ами самолетите, дето прелитат по няколко на всяка минута.Че пада и отгоре ни.
  • 111 Гост!!!

    5 1 Отговор
    Аз съм за Анто,много си прав.Много неща ни налагат, а нашите управници са ни робовладелците/изпълнителите с камшика като в Египет/фараона кот каже, треба да се изпълнява. И това не е се отнася само за тези наредби ами за всичко.
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Георги

    3 0 Отговор
    Обратно в каменната ера. Тъкмо махнахме винетния стикер, за да освободим място за новия стикер за евростандарт....
  • 114 СЛБ

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "1234":

    Е-ТОВА Е МИСЛЕЩ ЧОВЕК.ДОКАТО В ДЪРЖАВАТА СЕ ТОЛЕРИРАТ ТЪРТЕЙ ,ХРАНТУТНИЦИ И ЧИНОВНИЦИ КОЙ
    ТО НИЩО НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ НО ПОЛУЧАВАТ ВИСОКИ 4-5 ХИЛЯДАРКИ НА МЕСЕЦ ЗАПЛАТИ , ЩЕ ГО ОТНАСЯ ГЪРБИНАТА НА РАБОТНИКА В ЗАВОДИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ПО ПОЛЕТА ДОКАТО ШАВА.
  • 115 Абе чиче

    3 2 Отговор

    До коментар #82 от "Чичо от село":

    Ами ток за любимите ви електрички от къде идва...от тецовете. А те сигурно съвсем не замърсяват. Добре са ви промили мозъците!
  • 116 Селянин

    2 0 Отговор
    Разделението на хората е все по-видно. Само богатите ще притежават автомобили, а бедните с градския превоз. Изчислих, че ако си махна автомобила ще спестявам около 4000 лева на година и много главоболия. Чиста далавера. Няма да плащам данък и винетка и да пълня гушата на корумпирани политици и на олигарха от Правец. Ха, дано се наядете алчни управленци.
  • 117 SkyT'Hunter

    1 0 Отговор
    А по въпроса с крадените катализатори и DPF - фиртри?? Всеки познава някой, пострадал от тая мафия, но нищо не се прави в тази посока! Криминализиране и забрана за изкупуване, иначе няма съ упраим!
  • 118 Кеф ти риба кеф ти паламуд !

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Лош":

    Вашата в София е лесна. Имате метро за който бърза. А който иска за 45 минути да обикаля с колата си.
  • 119 GROB

    1 0 Отговор
    На циганските катуни, ще има ли екостикери на комините?
  • 120 Bike

    2 0 Отговор
    Моя велосипед е евро 7. И няма да минава преглед за изгорели газове, дано да не пръдна като го карам.
  • 121 Сандокан

    1 0 Отговор
    На мен ми е интересно какъв стикер ще залепят на продуханите полицейски Астри???
  • 122 Бойкуууууууууууууууууууууу..............

    0 0 Отговор
    Да мрем - това е положението !!!
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 и аз да ти кажа

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "дядо Дичо":

    извинявай дядо дичо!!!сега като се замислих и като прочетох стари апокрифни книги,стигнах до истината,защо сме оцеляли през вековете,а тя е,че нашите пра-пра-пра-родители,когато са се пръкнали по неведоми пътища на земята,най-напред са си осигурили отоплението ,като са използвали подземни геотермални источници.Със специални сонди с корундови глави са пробивали земята на дълбочини 150 и повече метри и са изпомпвалитоплата вода с винтови компресори.в много редки случаи,но само за по-богатите,са вадели готова лава от земните недра за отопление,макар това да е водело до вторични затруднения,защото топлоизолацията се осъществявала с азбестови платна,които при открит огън се пръскат и могат да нараняват.....
  • 125 и аз да ти кажа

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "onq s konq":

    хайде стига с тия комунисти и банани-сега като има банани,само тях ли ядеш?едно и също във всеки коментар ломотиш,като латерна си.кого си тръгнал да плашиш?бил съм по комунистическо време,живея и сега и виждам разликата.Хайде кажи на мен и другите тук един от управляващите,който не е бил комунист!!!публикувай си и ти биографията!нали имаме демокрация,не се плаши!Да дрънкаш глупости под псевдоним е лесно(и заплатено)кой,мислиш,че ти вярва?
  • 126 Булшитс

    2 0 Отговор
    Абе що ме се гръмнете бе гробаджий аз съм су платил данъка ще си карам където искам аре ще во се и незнае простата държава
  • 127 Шах

    0 0 Отговор
    Докога така Българи? Демокрацията (каквато почти не съществува никъде) се състои, от будни силни граждански общества-отвоюващи правата Си! Докато си седим, те ще продължат..
    ПС:Да говорим за качество на въздуха, докато горим боклука на половин Европа..верно ли?
    Някога..за едни велики сънародници, #СъединениетоПравиСилата, е било повече, от просто думи.
    Съберете се, събудете СЕ!
  • 128 Мат

    0 0 Отговор
    Междудругото цяла Европа и не само-са по площадите! Ние, докарани до първи по смъртност, бедност, корупция и емиграция, в ерата на комуникацията, не можем да се съберем и да променим бъдещето Си? Тез си тръгват (за 3ти път) , временно правителство на Радев, докато се издигне управление от необвързани с досегашните, мажоритарно издигнати смислени личности? 21век сме, докога само ще слушкаме и вайкаме тихо? Вие..80%та изгладнели Българи, какво толко има да загубите, ако се изправите за истинска промяна? Това навсякъде (Милиони англичани на улицата, безброй жълти жилетки в Франция, скорошните действия в Чили..без да споменавам блокадите на Гърци и Румънци) ма се постига, от Народа-за Народа!
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове