Last news in Fakti

22 Февруари, 2012 11:29 825 0

И третокласниците ще учат по цял ден

  • целодневни занимания-
  • ученици

От следващата учебна година учениците от първи до трети клас ще имат целодневни занимания. Това реши на днешното си заседание правителството, като прие постановление за изменение на свои нормативни актове.

С ПМС 186/2010 г. досега беше уредено финансовото осигуряване на целодневната организация на учебния ден за учениците от I и II клас на държавните и общинските училища. Новият документ осигурява финансово целодневните занимания и за децата от III клас, като остават условията за наличие на необходимите санитарно-хигиенни условия и желание от страна на родителите.

Предвижда се да бъдат обхванати около 40 000 ученици от III клас, като в това число не са включени пътуващите от средищните училища. За целта ще са необходими 5 млн. лв. до края на 2012 г., които са планирани по бюджета на Министерството на образованието, младежта и науката.

С постановлението се повишава и размерът на допълнителните средства за обхванатите ученици в целодневна организация на учебния ден от I до III клас и за пътуващите ученици от средищните училища.

Считано от 1 април 2012 г. се възстановява размерът на норматива за допълнителните средства за обхванатите ученици в целодневна организация на учебния ден до стойността, която беше първоначално определена с ПМС 84/2009, а именно 474 лв.

Осигуряването на това увеличение ще бъде за сметка освобождаването на бюджетни средства, планирани за целодневната организация на учебния ден за първокласниците и второкласниците в средищните училища, които вече ще се получават от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА