4 Август, 2018 23:30 11 050 38

Рекорд - произвеждаме вече по 20 грама домати на човек

  • домат-
  • зеленчуци-
  • производство

Центърът за икономически изследвания в селското стопанство предвиди по-слаба реколта от зеленчуци полско производство през тази година. Като една от причините се сочи неблагоприятното време от началото на юни, което се характеризира с висока влажност и по-малък брой слънчеви дни.

По текущи прогнози на анализаторите общото производство на домати през 2018 г. е нас може да падне до 145 хил.тона, което ще бъде приблизително с 9% по-малко отколкото е реколтата през 2017 г. -това е унизителна цифра, ако човек реши да я пресметне спрямо населението ни. Това пресмята „Български фермер“.

От тях се предвижда полските домати да са около 91 хил. тона, което пък вече е намаление с около 11% в сравнение с 2017 година.

Производството на краставици през 2018 г. се очаква също да е снижено и да се колебае в рамките на около 58 хил. т. Отбелязаният през 2017 г. ръст в количествата от открити площи ще претърпи най-сериозен спад и от 15 хил. т. може да стигне до около 9 хил. т.

Предвижданията на центъра при пипера са за производство от 55 хил. тона.

В същото време глобалните данни показвали, че за 2017 г. /по данни на Рабобанк/, в света са произведени 170 млн. т. домати, лук - 95 млн. т., краставици - 82 млн.т, пипер - 40 млн.тона.

Доматите са най-търгуваният зеленчук - заемат 22% от обема на зеленчуковата търговия, докато пиперът е на второ място с дял от 12%, а краставиците - с дял от 6%.

При производството на сладък пипер светът отчита общо около 40 млн.т. през 2017 г. Най-голям производител е Китай с 51%, после Мексико - 8% и Турция - 7%. Стойността на световната търговия със сладък пипер възлиза на 6 млрд. американски долара. Лидери в износа са Мексико- 22%, Испания-21% и Холандия-17%.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 00359

    41 2 Отговор
    До като се позволява дъмпинг, чрез евросебсидии ще произвеждаме и по- малко!. Да не говорим, че начинът им на производство противоречи на природата. За незапознатите особено Холандците произвеждат зеленчуци по метода Аквапоника. Крайният резултат е "пластмасов" зеленчук израснал в химически разтвори за 3 пъти по- бърз период. За краставиците е още по- бързо.

    Коментиран от #6

  • 2 Кълвач

    25 12 Отговор
    По времето на бай Тошо, всичко беше по хубаво и редовно хапвах банани, за разлика от мишките на Костов!
  • 3 стоян георгиев

    17 9 Отговор
    не съм видял някакви проблеми с доматите тази година.хубави са и ги има на всякъде.по-скоро дините тази година нещо не ги бива.

    Коментиран от #16

  • 4 Пища Хуфангел

    18 1 Отговор
    Голяма работа че поляците произвеждат по малко домати
  • 5 ежко бежко

    12 0 Отговор
    Хубави са доматите,3 лева килограм!Оплакват се производителите от болест по тях,заради дъждовете!
  • 6 фючър

    23 6 Отговор

    До коментар #1 от "00359":

    Самата истина, но джендърите това харесват! Каквото търсенето такова и предлагането ! Наскоро американците одобриха производството и продажбата на синтетично телешко, пияницата Юнкер ни продаде на Тръмп да ни тъпчат с ГМО соя и царевица за да си продават пластмасовите голфове в Америка и те така...светът се е запътил на към майната си ! Затуй народе да ка можеш и има яж градински домат и домашна ракийка, чеееее.....!

    Коментиран от #15

  • 7 ПОЗНАВАЧ

    25 3 Отговор
    За кратуните прости списвачески: 145 000 тона = 145 000 000 кг. Делено на 7 000 000 население = 20,7 килограма на човек. Кви 20 грама, кви 5 лева. Вероятно на Венци тия 20 грама не са му стигнали вчера...

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 профайлър

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "ПОЗНАВАЧ":

    Ти му виж алкохолишката мутра на снимката и ще ти отпаднат всякакви въпроси.
  • 10 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Хубаво смята "Български фермер"- много БЕ ! А "Български текезесарин" от 1975 година колко е пресметнал, че сме произвели ?? Само за сравнение питам !?!?
  • 11 Игорь

    7 0 Отговор
    А где Болгарские помидоры и перец?
  • 12 Гого

    10 0 Отговор
    Просто селяните от София вече не произвеждат домати.

    Коментиран от #22

  • 13 Borislav Popov

    10 1 Отговор
    Преди демокрацията всеки 3-4 домат в Европа е бил Български! Да не говорим колко изнасяха консервните фабрики за Русия !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 00359

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "фючър":

    Четох за това с месото... - Нямам думи! Ей сега ще подкорат производството и ще ни залеят с "вкусни, веган, безвредни и природно съобразни" бургери. Както беше на времето с маргарина...
    Четох, че ЕС одобрил нови ГМО продукти от царевица преди няколко дни. - Защо ли има такъв ръст на стомашно-чревните заболявания и рака? Ужасяващо е! Скоро мой познат ми обясни, че краставиците стават за няколко часа след като в оранжериите пускат азот. Вечерта ADR-те спират пред оранжериите и директно ги свързват с помещенията където отглеждат краставиците. Пускат клапите на бавно и до сутринта камиона подава азот към оранжерията. После влизат работниците обират продукцията сортират и в любимите ни Кауфланд, Била, Лидъл и т.н. Вече се произвеждат и при нас по този начин. Оранжериите за които ми споменаха се намират някъде около Шумен. - Май беше в Провадия. Вероятно и на други места в страната. То се вижда че по зеленчуците няма прашинка пръст, кал или каквото се сетиш.

    Коментиран от #17, #26

  • 16 САП

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    Просто си се отучил да ядеш хубави домати и си им забравил вкуса.

    Тази продукция от домати по добре не я проверявай за химикали защото може да се уплашиш. Направи тестове за пестициди, фунгициди и хербициди(за последните две никой не прави тестове) и ще разбереш какво точно ядеш. Пръскането с тия отрови е на всеки 14 дни по програма без да се гледа имали нужда или не.

    Коментиран от #25

  • 17 САП

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "00359":

    То не е само там. В старозагорско знам няколко такива. По принцип новите оранжерии създадени след 2007 почти всички използват подобни системи. И не само за азот. Ползва се и въглероден диоксид за ускорен растеж(пълни се оранжерията до ниво около 1/3 от височината на растението и няма заболявания), но доматите са дървени стават за средство за само отбрана.

    Коментиран от #23

  • 18 1944

    4 6 Отговор
    по тошово време какви високотехнологични домати се произвеждаха... безаналогови... по савецки почин.

    Коментиран от #20

  • 19 Angel

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "CUKOVSKI":

    Неграмотник, ти български домат ял ли си някога???
  • 20 Borislav Popov

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "1944":

    Пишеш колкото да не заспиш !Изобщо не си наясно за какво става въпрос ! Нашите сортове домати преди демокрацията не бяха като сега хибриди ! Бяха големи и с мека кора! Сега за да траят ги правят "пластмасови "! А нашите сортове домати ги взеха турците ! Също и гърците. Като почна демокрацията който е излизал в Гърция знае какво търсене на семена от Български домати имаше !
  • 21 така и трябва

    3 0 Отговор
    Държавата изчезна, за доматите се косим?
  • 22 лимонад

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гого":

    селяните не само от софия, а и от други градове не произвеждат. И не е проблема в цената на продукцията, а в това, че няма организация за изкупуването и. Почти няма тържища за производители. На всички такива отдавна се продава и внос. Това отказва и производители и купувачи. Да не подценяваме и политиката на хипермаркетите.... трудно се прави връзка с тях и искат прекалено много гаранции за малки производители.
    Необходими са асоциации аналог на едновремешните ТКЗС, но следящи защита на производителите, не само собствена печалба.
  • 23 00359

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "САП":

    А ми вярвам на думите ти. Аз не съм толкова добре запознат понеже работя в друг бранш. Но имам приятели, които се занимават. Единият работи за една швейцарска компания, която продава ГМО-та и химикали за почвата и ми обясни преди няколко месеца какво се случва. А другият после ми каза за това с азота ... - Добре, че поне част от зеленчуците си ги произвеждам сам, ей така за удоволствие. Не че излиза по- евтино! - Напротив! Цената е 2 - 3 пъти по- висока като сметна разходите за транспорт, вода, обработка и т.н.
    Така или иначе положението с тези производства са страшни! .Вече човек не знае какво да я де!
  • 24 Антон 1

    7 0 Отговор
    Розов градински домат или биволско сърце ! Белени и на шайби ! Отгоре биволско или овче сирене с песто и зехтин и балсамико ! Отстрани току що изпечен пипер с филиран чесън и много магданоз !
    По желание , сливова , узо или нищо , просто така !
    Айде наздраве !
  • 25 стоян георгиев

    1 7 Отговор

    До коментар #16 от "САП":

    аз ям основно градински домати.същите като от преди 40 години.пълно е с такива през тази част на сезона и струват само лев от бабите по селията ако самия ти не гледаш.и не ми обясняваи за преди ,тогава домати имаше само август месец и едва ли са били с по-малко пестициди от сегашните.или си мислиш че в апк то едно време не се ползваха химически препарат и химически торове?бъди сигурен че се ползваха и то в пъти в повече от сега.азотноторовите заводи бълваха продукция,която се изливаше в държавните земеделски стопанства.просто тогава си нямал право да се оплакваш,нито пък да изискаш някакъв контрол,а хубавите домати и тогава и сега се раждаха в малки стопанства ,предимно частни!

    Коментиран от #27

  • 26 ХИМИК

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "00359":

    Приятели, не забравяйте, че въздуха е 78% азот ;-) Па и СО2 има... Ако почетете още, ще видите, че има и технологии с етилен, които са по-притеснителни. Ползват се основно за цитрусите.

    Коментиран от #28, #29

  • 27 САП

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Не казвам, че навремето не са се ползвали торове и препарати, но съм сигурен, че много по-малко от сега. Навремето в АПК-то имаше бригади, които се занимаваха с зеленчуко производство. А сега по-голямата част техния труд се замества от химически препарати(ръчния труд е скъп). Сигурен, че се пръскаше по-малко просто имах поглед върху нещата тогава и сега. Много от препаратите просто ги нямаше или бяха скъп внос. А от носно бабите продаващи домати по лев в момента на пазара не си мисли, че и те не пръскат и торят(и те се изучиха, а препаратите са много лесно достъпни) или по честия вариант това е домати внос от Гърция или Турция. В момента, като се разхода по пазара в съседния областен град има много търговци, които обявяват, че продават от моето село продукция, а дворовете им са празни и нямат ниви със домати, според теб каква продукция продават.

    Коментиран от #33

  • 28 ТАС

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "ХИМИК":

    Господин Химик, то в атмосферата е 21% кислород, защо не вземеш да дишаш чист кислород, да видим, колко време ще изкараш. Прекомерното наличие на тези газове неизбежно изменя растежа на растенията и клетъчната им структура. И от там много от качествата им. А никой не е наясно тези изменения как ще повлияят на нас.
  • 29 00359

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "ХИМИК":

    Това, което си написал ме притеснява още повече! Има нещо много просто и то се вижда като резултат! - Всичко, което е в прекомерни количества е отрова. Ръстът на раковите заболявания е толкова очевиден, че не разбирам защо не се вземат бързи и ефективни мерки. В челната класация е ракът на дебелото черво. Това мисля допълва горната теза. Хората започнаха да измират много по- рано от родителите си, а уж живеем по- добре!?! Аз лично погребах много близки, които не стигнаха преклонната възраст на предшествениците им. А онези стари хора, които средно умираха на по 70-80 години ядяха сланина, пиеха вино и ракия и не мислеха за диети. Сега мерим калорийте правим диети с уж по- здравословни храни а хората започват да измират на по 40-50 години... - Ако причината бе стресът то американци, японци и още няколко нации щяха да измират като мухи заради това. Тоест основната причина е боклуците с които ни тъпчат! - От кога консумацията на повече от 40 лютеница представлява риск за здравето. - Това каза преди около 1,5 години производителна лютеници във връзка с детските закуски... - За какво говорим въобще! Иначе благодаря за допълнителната информация! - Не бях чул за ползването на Етилен! - Стряскащо е и се надявам много скоро, хората да излязат и да поставят условия, с които ще се върнат нормалните стандарти както и задължителното условие супермаркетите да продават поне 51% от стоките с български произход по подобие на няколко източноевропейски държави.
  • 30 Кван

    1 1 Отговор
    Хич не са малко 20г стигат ми за цяла година и ми остават.

    Коментиран от #31

  • 31 САП

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Кван":

    Така си мислиш. Дори не осъзнаваш колко много домати консумираш годишно. И не говорим само за прясно домати. Помисли си, колко изяждаш под формата на кетчуп, лютеница, сокове, пюрета, сосове и др. Това всичкото домати трябва да дойде от някъде.

    Коментиран от #32

  • 32 !!!

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "САП":

    Ти пък ако си мислиш, че в купешкия кетчуп, лютеница и подобни има домати много си наивен. По твоята логика от кутията бисквити "Катеричка" трябва да изскочи катеричка.

    Коментиран от #34

  • 33 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "САП":

    ръчния труд е скъп ама и препаратите са скъпи другарю.преди бяха без пара и без контрол.сега като те барнат ,че имаш лоши показатели и ядеш сапа ,а тогава нали си спомняш чернобиловата година?рупахме безконтролно ядрено гориво директно от зарзавата и никои не ни каза.така си изял тонове нитрати в ония години.заводите дето вече ги няма за химически торове бълваха кво ли не всяка година.няма да обяснявам че ни тровеха и заводи като кремиковци чиито зарази отиваха директно и безконтролно в земята,а такива заводи замърсители имаше бол,като почнеш от враца стигнеш до кърджали и от разлог до русе.тва дето ти обясняват търговците с празните дворове няма как да ти го обясни вкуса на доматите бе убавец.хубавите български домати няма как да ги купиш от турция или гърция щото там няма такива ,а както ти писах по пътя е пълно в момента с хубави домати.аз лично купувам такива на лев,но и много ми носят я роднини я приятели абсолютно без пари,щото няма кво да ги правят тази година явно има.и да ти кажа по млад фермер има хиляди малки стопанства дето гледат домати само заради субсидията и нито ги пръскат с препарати нито ги берат.да,точно така дори не ги берат щото не им излиза сметката ,та ако толкова ти се ядат домати без никакви препарати виж в региона дето ходиш кои гледа по млад фермер и купуваи смело!

    Коментиран от #35

  • 34 САП

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "!!!":

    Ако приемем, че са другите химии дето дават подобен цвят и др. То по добре гладен да стоиш
  • 35 САП

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "стоян георгиев":

    Да сега по-голям контрол как пък ли не. Икономист ще ти продава препарати и ще ти казва дозите. Сам ще си определяш дозите без да си учил за това и ще знаеш. Просто не знаеш каква е истинската карти в момента и гледаш с розови очила. Не казвам, че и преди е било идеално, но сега просто контрола е нулев.

    Къде ги видя тия хиляди малки стопанства. Па и млад фермер. Много научно фантастични филми гледаш. По селата хора не останаха ти искаш да кажеш, че има кой да гледа зеленчуци за пазара. Колкото и да не ми харесва сравнението с преди сега едно 70-80 процента от дворовете са на практика пустеещи. За животни пък да не говорим, там положение в сравнение с преди е трагично. С тия кражби хората се отказаха да гледат каквото и да било. Я кажи на практика колко от тия дето ти носят домати са под 50 години, а ако ти ги носят по млади те ли ги гледат или по възрастни родители. И се замисли за демографската картина по селата. Едно 80 % от тия по програмите млад фермер са нечие чедо и цуцат от евро фондовете по някоя схема.

    Коментиран от #37

  • 36 The TRAPPER

    1 0 Отговор
    Супер , - аз с половин домат изпивам една туба ракия.
  • 37 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "САП":

    каква е истинската карта в момента?черно слънце,черен дъж,черно небе...или мрънкането на всеки соцносталгик.сега има много повече възможност да ядеш хубави домати ,щото избора от през соца е в пъти по-голям нали прочете в пъти по-голям.конкуренцията си казва думата и всеки търси сега хубавото и евтиното затова и въпросната конкуренция се опитва да го набави.през соца ти даваха квото решат ,а ти нямаше право на избор.единствено е можело да се опъваш ако си гледал домати в градината.сега също не ти пречи да гледаш ама са умрели баба ти и дядо ти ,а ти неможеш .тва е драмата нали?а що неможеш?щото си соцпродукт,демек нищо неможеш!затова е такава демографията в селата ,щото измряха тия дето се бяха родили преди да доиде баи ви тошя .сегашните нещете да гледате домати щото много ги крали!!!смях!!!не ги гледате щото неможете пич.нямате нито възпитанието нито културата.и нямам розови очила ,а ти казвам самата истина.провери колко стопани гледат домати по млад фермер само във вашия регион,а региони бол.що се отнася до демографията в селата ,да прав си там където е имало силен комунизъм от селата не е останал камък върху камък,но иди в родопите и гледаи села по 2000-3000 всяко.иди в пиринския краи пак е същрото и е пълно с домати.

    Коментиран от #38

  • 38 САП

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "стоян георгиев":

    Село то ми е на 15 км от един 10-те най-големите градове на българя земята е равна като тепсия. От работа до селото си стигам по-бързо отколкото до апартамента си в града в час пик пътищата са супер. Селото реално е с около 1200 жители. В момента в селото има 2 - ма човека дето са по тая мярка млад фермер. В съседните села са по един двама. За това, че възрастните научиха младите да не работят (да не се мъчат) има нещо вярно.

    Просто сме започнали да гледаме домати на частно от 87 година до към 2002-2003 и тогава се отказахме заради вноса от гърция и турция, който подбиваше цените. По стечение на обстоятелствата работа ми е свързана със селското стопанство и имам ясна представа за картината региона. А какво отглеждам за себе си е отделен въпрос.

    Влизане в дворовете и крадене от цигански тумби с цел да оберат продукция за да я продадат. След като засадиш една нива 10 декара с дръвчета за овощна градина и след 2 дена дръвчетата са изскубани и така още два пъти. И много други подобни примери мога да дам. Човек няма ли да се откаже от земеделие. И не ми говори за застраховки. До скоро никой не сключваше застраховки срещу кражба на земеделска продукция.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове