Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Репортерка се оплака от тормоз на боклукчийски бос

Публикувана: 17 Август, 2018 12:31
28 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6848
ШРИФТ ПЕЧАТ

Репортер на TrafficNews.bg бе тормозен и ограбен, докато изпълнява служебните си задължения. Грозната история се разигра в сряда следобед в село Царацово пред безучастните погледи на двойка патрулни полицаи от РПУ Труд.

Около 17 часа вчера Деница Лещева , дежурен репортер, пристига в село Царацово по сигнал на читатели за горящ склад.

Прави снимки и видео на останките след пожара, след което се представя, съобщава за коя медия работи и моли за информация служител на „Охранителна полиция“, който стои пред обекта. Той не й предоставя подобни данни и Лещева влиза в двора на склада, за да потърси собственика за актуална информация, като заснема и в близък план изгорелия боклук.

В същото време от сградата излиза служителка, пред която репортерката отново се представя и пита за информация. Жената се интересува дали Лещева е разговаряла с управителя преди да влезе, при което тя отговоря, че не е виждала служители на фирмата, към които да се обърне, но иска да намери такива.

Жената влиза вътре и след минути излиза придружена от мъж на средна възраст. Включват се още една служителка и охранителят на обекта.

„Управителят започна да крещи срещу мен и заяви, че веднага трябва да изтрия всички направени от мен снимки. Закани се, че ако някоя от тях се появи в медийното пространство, ще съди фирмата, в която работя. Пожела да види съдържанието на телефона ми, за да е сигурен, че снимките са изтрити, като се опита да завърти екрана към себе си. Отговорих, че няма да публикуваме съдържанието при изявено несъгласие от негова страна и изтрих няколко от клиповете и снимките в телефона си, като доброволно завъртях екрана си към него.

Назовах отново двата сайта, за които пиша, за да е сигурен мъжът, че няма да публикувам снимки в тях и да може във всеки един момент да се увери. Тъй като установих, че никой не желае да коментира случая, не изпратих никакви материали на дежурните колеги в редакцията. Пожелах да напусна мястото”.

Това обаче очевидно не е достатъчно и едната от жените иска телефона, за да се увери, че кадрите, заснети извън обекта, също са изтрити. Лещева отказва с мотива, че в телефона има лична информация и снимки.

На няколко метра присъства служител на „Охранителна полиция“.

„Обърнах се към него с молба за съдействие. Той отказа и заяви, че се намирам в чужд имот. Отново се обърнах към служителите на фирмата и предложих да изтрием кадрите, които считат, че не съм имала право да заснема, в присъствието на служител на реда. В този момент управителят заяви, че лъжа, хвана ръката ми и измъкна мобилния ми телефон. Другите служители на фирмата препречиха пътя ми, след като опитах да си го взема обратно. Управителят го даде на своята подчинена, която се отдалечи на няколко метра и започна да разглежда снимките ми.

След като се увери, че всички кадри, касаещи обекта, са изтрити, започна да разглежда снимки и видеоклипове от по-стари дати. Заявих, че не разрешавам мобилния ми телефон да се намира в ръцете им и настоявам да ми бъде върнат. Припомних на господина, че съм тук, за да си свърша работата, а именно да отразя пожара, и не желая да нахълтвам в личното им пространство, нито пък те - в моето. Изявих желание да напусна района, след като телефона ми бъде върнат. Управителят ми отговори, че той ще ми бъде върнат, след като декларирам писмено, че няма да използвам снимките и видеоклиповете.

Лещева отново се обръща към полицая с въпрос дали имат право да вземат мобилния й телефон и да ровят в него. Моли го за съдействие при разговора си със служителите. Той обаче отново не предприема мерки.

„Заявих на управителя, че няма да разпространявам кадрите и помолих да ми върнат телефона, а тогава охраната заяви, че няма да ми бъде върнат, но той лично ще го счупи, ако продължавам да отправям претенции. Междувременно батерията се изтощи и телефонът се изключи. Жената, която бе прегледала галерията ми със снимки и видеоклипове, бе започнала да разглежда и менюто на телефона, за да потърси възможни архиви. Тя заяви, че ще вземе телефона и ще го занесе в офиса си, за да го зареди. Отвърнах, че не желая устройството да ми бъде отнето, настоявам да присъствам в офиса и сама да боравя с него. Жената влезе в сградата, а управителят ми съобщи, че няма да допусне да вляза в офиса. Междувременно разпореди на другата си служителка да донесе празни листове и ми ги връчи, за да напиша декларация, че няма да разпространявам снимките”, разказва Лещева.

Въпросната декларация бива саморъчно написана на капака на полицейския автомобил. За попълването й служителите на фирмата настояват Лещева да предостави документ за самоличност и да запише ЕГН-то си. Тя категорично отказва, като подчертава, че единствено служител на реда може да изисква лични данни.

Подобна "спънка" се появява и когато най-накрая управителят я упътва към офиса, от който да вземе телефона си. При влизането, служителката, заела се да зарежда устройството, обявява, че все още не е проверила за архиви и се обажда на управителя, за да потвърди, че Деница е попълнила декларация. За да върне устройството, тя отново иска личната й карта. Репортерката отново отказва. В крайна сметка я показва на служител на реда, който потвърждава самоличността й пред представителите на фирмата.

Така най-накрая й връщат мобилния телефон. Малко по-късно отива в РПУ Труд и подава жалба за случилото се. По-късно открива, че липсва и SD картата на телефона, в която тя съхранява всичките си снимки, направени през последните години.

Днес жалба със същото съдържание бе подадена в прокуратурата в Пловдив и изпратена до Инспектората на МВР.

Тъй като никой от участниците в скандалната история не се е легитимирал, както е направила Деница Лещева, TrafficNews.bg направи проучване по отношение на собствеността на склада. Оказа се, че наемател на помещението е фирма с претенциозното име „A&G Consult” , собственост на 25-годишната Гинка Иванова от първомайското село Виница.

Управителят, позволил си да посегне на репортерката, е 48-годишният Иван Ангелов от същото село, който й е баща. Фирмата е с предмет на дейност консултантски услуги, търговия, хотелиерски, импресарски и туристически услуги и пр. , но складът е за преработка на отпадъци.

Всъщност при пожара са изгорели близо 7 кубика отпадъци, машина „Шредер” за раздробяване на отпадъци, два магнитни сепаратора и ел. табло.

Според пожарната причината за запалването е техническа неизправност. На място са били 5 пожарни, които в продължение на 2 часа са потушавали огъня. Подаден е сигнал и до районното в Труд, но от фирмата са заявили, че нямат претенции към никого и няма да подават жалба.

Потърсен за коментар, управителят Иван Ангелов заяви, че складът е негова частна собственост и никой няма право да влиза вътре без негово разрешение. Което, разбира се, никой не отрича. По отношение на репресивните мерки, предприети спрямо репортерката, боклукчийския бос смята, че те са били напълно адекватни спрямо ситуацията. Отрече да е дърпал телефона от ръцете на момичето и заяви, че тя сама им го била дала.

Т.е. на пръв поглед случаят изглежда прозаичен, но очевидно от фирмата има какво да крият, за да предприемат подобни есесовски мерки спрямо репортера, озовал се на мястото на пожара.

Пловдив / България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери