Last news in Fakti

21 Август, 2018 14:41 124 295 91

Пет години стаж за пенсия в Германия

  • пари-
  • пенсии-
  • стаж

Свободата на движение на хора в ЕС позволява българи, работили в страните от съюза, да получат европейска пенсия, с която да разполагат у нас. За всяка държава правилата за възраст, стаж и стойност са различни, съобщи бТВ.

В Германия например са нужни пет години стаж, за да получиш пенсия, макар и не пълна. Отразява се всеки трудов час и точка за определено количество работа.

Във Великобритания са нужни 10 години стаж за държавна пенсия и това няма да се промени с излизането на страната от ЕС.

Стажът във Франция и Гърция е 15 години.

В южната ни съседка пенсиите са все така високи въпреки критиките върху социалния сектор, а пенсионната възраст не е толкова голяма – 62 години.

В Испания минималният стаж е 20 години.

"Тази картина показва истинския ЕС – всеки един, където и да работи, щом е един от 510-те милиона европейци, получава права, които ще може да ги ползва, където иска", коментира Иван Нейков, бивш социален министър.

"Това не е хитрина или трик, това е най-голямото благо на ЕС – свободното движение на хора - добави той. - Имаше период, в които много хора в чужбина първо работеха в сивата икономика и на ръба на закона, но вече искат осигуровки и здравословни условия на труд".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    362 32 Отговор
    Чудесно било, че има такава несправедливост? Абе този Нейков е за бесилото - тук ще опъваме каишка до 65 години, а търтеите в Гърция ще се пенсионират след 10 години стаж с 5 пъти по-високи пенсии. И няма да се стремим да махнем тази несправедливост, а ще насърчава емиграцията. Уникален тъпанар!

    Коментиран от #5, #21, #40, #49, #66, #82, #84

  • 2 Активен Борец

    113 82 Отговор
    Това не става за няколко месеца БЕ човек !!! Нямам нищо против да го обесим ТОЯ ама ... ЕХ ТАЗИ ПРОКЛЕТА ПАРТИЯ ех този ПРОКЛЕТ ЛУКАНОВ и неговите Български и Руски Ятаци , ( те си го Убиха ДЕ ) АМА ех ТАЗИ ПРОКЛЕТА ПАРТИЯ ...................

    Коментиран от #87

  • 3 Нейко Мазнейко

    142 37 Отговор
    Ходом марш при Фрау Меркел на работа.
    Тук кърлежите няма да дадат пенсии , защато те са да цялааата роднинско - комашинска администрация.
    Че както е тръгнало бежанците ще бъдът по добре осигурени от нас.
    На бежанците им плащат да бягат в Аврупа, а на българите НЕ ИМ плащат за да бягат още по бързо от Вулгария.
    Кой ще ползва благата : то магисрали, то дедски гардини, то градинки и полянки. На кой оставате всички тези благинки?:)))))))
  • 4 Емигрант

    206 29 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ 42 ГОДИНИ СТАЖ ТИ ТРЯБВАТ ЗА ПЕНСИЯ
    НЯМАШ ЛИ ГИ ЧАКАШ СОЦИАЛНА ПЕНСИЯ НА 70
    УВИРАЙТЕ ПРАВИ

    Коментиран от #39, #63

  • 5 Активен Борец

    155 19 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    НЯКОЙ ВЪОБЩЕ РАЗБИРА ли че НЯМА ПАРИ БЕ ХОРА , ТЕ ГИ ИЗНЕСОХА ОТДАВНА !!!!!!!! за бесене са И такива като ОНЯ Вальо или там къвто беше с Бугатито за 5 000 000 " баща му е бил от Тех "

    Коментиран от #38

  • 6 ттков

    169 43 Отговор
    То всичко хубаво, но проверихте ли в Германия на колко се пенсионират. На 67 и 65 мъже/жени. Сега гласят да вдигат пенсионната възраст на 70 г. Така, че смятайте кога ще вземете немска пенсия и евентуално колко време ще я вземате! А знаете ли, че няма минимална пенсия в Германия? За тези 5 г. стаж, ако се пенсионираш ще вземаш около 80-90 евро пенсия на месец и то преди облагането с данък и то ако си работил на средна заплата горе-долу. Да немските пенсии се облагат с данък, който достига 50%. Така, че като кажете А, кажете и Б, за да знаят хората, че положението никак не е розово и да не си помислят, че бачкайки 5 г. в Германия ще станат богати пенсионери след време. И да ви кажа, че пенсионерите плащат здравна осигуровка минимум 7,3% от пенсията, плащат 2% за дълготрайни грижи и 0,25%, ако нямаш деца. Не случайно хиляди пенсионери напускат Германия и отиват на по-евтини места да си изкарат старините, защото с пенсия 800 евро, която е масова (след данъци и осигуровки) не могат само наема на жилището да платят, а какво остава да живеят. И още по-зле ще става, защото масово фалират пенсионни фондове в Германия и хората остават на социална пенсия от държавата, kоято стига колкото да живееш в мизерия. Пълна мизерия!
    Статистиката за 2016 г. показва, че пенсията на 77,4% от хората в Германия недостига. Изследването е направено на базата взети пенсии и допитване на 22 млн. пенсионери в Германия.
    Германия е решила да дава пари за социални помощи на милионите е

    Коментиран от #23, #44, #54, #77, #86

  • 7 Стефан

    161 38 Отговор
    Ти си абсолютно прав Аз живея вечв 20 години тук Пенсията която ще получа на 67 години е около 1200€ Но повече от половината ще отидат за наем и текущи сметки Останалите стигат точно за ядене от Лидл и бензин за нищо друго Българите като се оплакват винаги забравят най важното Че повечето от тях цели85% (германия 35%) притежават собствено жилище Може да е панелка но .. собствено
  • 8 Невидим

    115 32 Отговор
    6 и 7 най добре представят нещата в Германия. Аз се пенсионирах след общ стаж България и Германия —45 години и получавам общо 860€. Не мислете че съм бил общ работник или по полето съм брал репички!

    Коментиран от #9, #18, #89

  • 9 Стефан

    70 21 Отговор

    До коментар #8 от "Невидим":

    Ти си прав пенсията от 1200€ която аз ще получа е една доста добра или по точно висока Средната е около 1000€ А женските пенсии още по ниски С една дума предвид високите наеми тук повечето пенсионери са зле Добре са вдовиците ( 60%от пенсията на мъжа) и собствената
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Руслан

    37 8 Отговор
    Не знам до колко е вярно, но четох някъде, че Европейския парламент е приел нови правила, който улесняват гражданите на ЕС, работили в различни страни-членки, да запазят своите пенсионни права. "Работещите ще получават пенсия от друга страна в ЕС след 3 години работа по разпоредбите, както вместо бе досега от 5-10-20 години". Ако това наистина е вярно и Европейския парламент е приел тези правила, МОЛЯ ПРОВЕРЯВАЙТЕ СИ ИНФОРМАЦИЯТА КОЯТО ПОДАВАТЕ - ДА НЕ Е ГРЕШНА, АКО НЕ Е ВЯРНО - ИЗВИНЯВАМ СЕ

    Коментиран от #73

  • 12 мухаха

    37 71 Отговор
    На комунягите няма угаждане-искат 100 те лева пенсия от соца и да махат към трибуната на Тодор Живков на 9 септември!
  • 13 Бъдещ пенсионер

    84 7 Отговор
    В България трябва да си на 65 г. и стаж 37/40 г. мъже/жени за да вземеш пенсия И двете условия ЕДНОВРЕМЕННО. Иначе на 70 г. социална. Много хора на 65 г. не им достигна 5-6 години стаж, защото след т.н. демокрация много от фирмите не осигуряваха работниците. И чакат...
  • 14 Бъдещ пенсионер

    75 15 Отговор
    Тези хора с по 25-30 г. стаж вГермания щяха успешно да се пенсионират. Ето разликата.
  • 15 Снайперист

    57 10 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 16 vasik atanasova

    12 9 Отговор
    а какво е при нас
  • 17 ГЕРМАНИЯ

    65 53 Отговор
    Наема ми е 1300 евро за малко жилище и още 300 режийни за блока всеки месец и 50 евро за гараж и 80 за ток и 60 за интернет. 600 евро трябват за храна на човек ако си взема плодове и хубави домати..полезните неща в Германия са скъпи.А данъци, а бензина..

    Коментиран от #24, #30, #48, #78, #80, #91

  • 18 Анонимна

    60 15 Отговор

    До коментар #8 от "Невидим":

    С тези 860€ в България ще живееш като цар.

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 карa

    43 5 Отговор

    До коментар #18 от "Анонимна":

    До 17
    Ами напускаи, идваи си тук
  • 21 Светлини

    82 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Бате, опъвай каквото искаш, щото ти докато си дремел последните 30 години, гърците протестираха по площади и улици, а не лаеха по форумите.
  • 22 гост

    20 6 Отговор
    Получих много полезна информация! Благодаря Ви!!
  • 23 Емигрант

    101 5 Отговор

    До коментар #6 от "ттков":

    С 800 € в Бг. си цар,не пенсионер.
    Ти блъскай в Бг. на 4 часа осигуровки и след 42 години ще получаваш 200 лв.пенсия.Ще ти стигнат да си купиш едно качествено немско въже и да се обесиш

    Коментиран от #62

  • 24 Емигрант

    89 7 Отговор

    До коментар #17 от "ГЕРМАНИЯ":

    Ти в центъра на Мюнхен ли живееш бе брато.Сега остава на кажеш че си на Джобцентъра.Мръдни 10 км вляво и ще плащаш наполовина..
  • 25 stupid dog

    69 15 Отговор
    Чужбина ,даде много на някои български емигранти!Брак, пари, работа!Ако беше ме послушала кучката,сега и ние щяхме да сме далече от мизерията!
  • 26 Гост

    64 7 Отговор
    За да вземеш пенсия в Германия трябва да имаш адресна регистрация там. Ако нямаш няма пенсия. Става дума за чужденци.

    Коментиран от #53

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Siegfried

    49 119 Отговор
    Лека- полека ,бавно,яваш-яваш , но вървим напред .Като си се знаем какви плиткоумни мърльовци сме , всичко е O'K.Преди 89 г бяхме по добре само от Албания .
    На едно дередже с Румъния и далеч по -добре от СССР .А сега ако извадим ци - га- ни-те , пенсионерите с мин.пенсии , ще се окажем по средата на Европата .Ако е жив и здрав Бат Бойко , доброто бъдеще ни чака .А кучката Корнелия и БСП ще ни завлечат в
    на дъното отново .
  • 29 Иванов

    49 18 Отговор
    Хора, внимавайте какви ги пишете, защото ме радикализирате и тъмни мисли нахлуват на талази. Току виж съм заминал доброволец за Сирия, там плащат редовно и ако човек е пестелив, не му е нужна пенсия.
  • 30 ванката

    117 9 Отговор

    До коментар #17 от "ГЕРМАНИЯ":

    колега за 1300€ на месец наем трябва да живееш в центъра на мюнхен в 4-стаен апартамент и за да харчиш по 600€ на месец за храна от лидъл то значи че храниш цяло семейство с тия пари тия ги разправяй на хората които само са чували за германия живял съм в мюнхен сега зимата живея в касел от 3-4г насам 600€ на месец в мюнхен беше в краен квартал за 3-стаен апартамент наема ми който включваше гараж парко място маза и таванско 200€ ток вода нет и още 200/250€ храна на месец със плодовете десерта бира всяка вечер ... недей засилва така хората

    Коментиран от #72

  • 31 Малко

    57 16 Отговор
    Абе глупости на таркалета,двама сме,работим си нормална работа.Ако нямате кредити и не си давате парите за цигари алкохол и машинки....спокойно може да спестите по 500 евро на месец и то като хапвате сьомга по два пъти на седмица
    Аз съм бояджия 1400 евро брутто
    Тя е Чистачка по часово 11 евро на час
    Квартира всичко около 650 евро Ядене около 300-400 взависимост колко партита правите.
    И още 200-309 странични разходи Интернет,Бензин,и д-р.

    Коментиран от #68

  • 32 Бай хой

    36 24 Отговор
    И тука ми е добре,не съм се лишил от нищо ,не че желая много ,даже и три коли притежавам под10 год така че който иска прав му път

    Коментиран от #50, #55, #64

  • 33 Боцмана

    20 51 Отговор
    На 50 съм...от 3 години пенсиониран...за сега с 910 лева пенсия... от следващата година с 1040 лева пенсия и към момента с още 1000 лева заплата-да живей,живей труда!)))

    Коментиран от #36, #70

  • 34 Антимафия

    53 7 Отговор
    Нейков е пълен боклук бивш канесебар биш министър на труда настоящ защитник на работодателите баща на задължителната втора пенсия от която печелят само пенсионите дружества
  • 35 Патриот

    29 13 Отговор
    Ами да... всеки само това търси, а кой ще остане в държавата и кой ще я спасява. Затова само роми и мутри ще останат, докато интелигенцията си гледа удобството и интереса.
  • 36 Капитана

    37 13 Отговор

    До коментар #33 от "Боцмана":

    А така Боцмане,а децата вълци ги ялии.
    От пенсионерите по - големи самогъзци няма.
    После ревете що децата ви бягат в чужбина и няма държава..
  • 37 До мрънкащите

    36 14 Отговор
    Кой както си го направи Капитане. Боцманът е блъскал цял живот сега ще взима заплата и пенсия. Какво мрънкаш за децата. Младите в сегашно време са толкова сериозни,че още не са постъпили и искат на Боцмана заплатата да взимат. Изкарат 3 мес и се чупят. Това е младежта на Бг
  • 38 Пешо

    75 9 Отговор

    До коментар #5 от "Активен Борец":

    Значи няма пари? А 11 милиарда годишно за корумпирани и никому ненужни и нищо не произвеждащи чиновници има, а? 450000 чиновници, прибави даскали, полицай и военни, хора с фалшиви ТЕЛК... За 1500000 цигани да не говорим, които нито работят, нито търсят работа... Нищо не са изнесли, а много маймуни са на държавната софра и лапат ли лапат. Съкращение като начало с 50% ще е добре, но няма да е достатъчно.

    Коментиран от #56

  • 39 Мари

    44 7 Отговор

    До коментар #4 от "Емигрант":

    Социална пенсия , 120 лв. Егаси държавата...и ако си жив до тогава...И да си работил 30 год...отиват на вятъра, обаче това е целта !

    Коментиран от #41

  • 40 Росен Златев

    30 8 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Каква несправедливост !?

    Вие с какво мислите !?

    Още малко и ще поискате, българската социална политика, да е равна на германската !

    На кой свят живеете бе хора !?
  • 41 Росен Златев

    15 6 Отговор

    До коментар #39 от "Мари":

    И Вие не знаете, какво говорите !

    Социалната пенсия е за тези, които нямат трудов стаж !

    Тези, дето имат 30години стаж, не взимат социална пенсия !

    Коментиран от #43

  • 42 Зайко Байко многознайко

    18 5 Отговор
    Социялни пенсии се изплащат на болни, инвалиди и безработни, достигнали пенсионна възраст. За да получиш що годе добра пенсия, трябва да работиш минимум 15 г. Там има класове, А1, В, В1,2,3. Рабитнически т.н. Beamte или служителски пенсии Stuffe 1,2,3. Ако си се осигурявал в частен пенсионен фонд ( за което трябва да си лекар, звезда или адвокат и собственик на компания ) е друга бира. А простосмъртните такива частни пенсионни осигуровки са непосилни. В Мюнхен ако живееш в Schwabing, Gruenwald , Bogenhausen, смятай Гоце Делчев , Манастирски ливади, Иван Вазов, плащаш едни наеми, ако живееш в Erding, Moosach на село или в работническите Sendling, Obersendling и Pullach , смятай Обеля, Люлин ,Лагера Орландовци и Сухата река е различно. По ниски наеми, повече криминалитет , паркираш на улицата а в Швабинг си паркираш в двоен подземен гараж и разбира се Mercedes Benz.
  • 43 Пацо пойзана

    20 5 Отговор

    До коментар #41 от "Росен Златев":

    Аз от три години живея и работя в мюнхен и тази тема ме вълнува.та въпроса ми е следният-един мой колега 20г. Работи там а догодина е пенсионер и му казаха че ще вземе 400 евро пенсия.защо като заплатата му е 1500-1700 евро нето.как я формират тази пенсия

    Коментиран от #45, #59, #90

  • 44 Таня

    15 7 Отговор

    До коментар #6 от "ттков":

    В Германия имат право след пет години трудов стаж на пенсия по болест но не и на нормална пенсия .
    Всичко останало което си писал е самата истина .

    Коментиран от #51

  • 45 Таня

    13 9 Отговор

    До коментар #43 от "Пацо пойзана":

    Не е възможно само 400 евро,при положение че месечната му заплата е 1500-1700 и то нето...
    Ако през цялото време е получавал средно на месец горепосочената сума,то той би трябвало да взима минимум 600 евро.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Кирил

    20 1 Отговор
    Може би трябва да спомене че за 5 години осигуряван в Германия на 1300 евро ще получи 48 евро пенсия след навършване на 67 години

    Коментиран от #57, #60

  • 48 Пацо пойзана

    19 3 Отговор

    До коментар #17 от "ГЕРМАНИЯ":

    Не е така.аз,жена ми и племенницата ми живеем в тристаен на лаймър плац. 1-3 ринг и плащаме общо за гараж и режийни 1200 евро.не сме някакви специалисти,работим по ресторанти и хотели,общо взето чистим и мога да ти кажа че на месец слагаме по 700-800 евро настрана,като работим на две места и заплатите са ни по около 1500 евро на човек.така че не е толкова скъпо,освен ако всяка вечер не ядеш филе от сьомга.
  • 49 Бай Ганю

    21 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    5 години стаж ама ще вземеш пенсия когато навършиш пенсионната възраст/ т.е. като станеш на 65 или 67 колкото е в различните държави/ Някой си мислят че като поработят 5-10 години и готово. Пенсионират се почват да вземат пенсия. Да ама не...

    Коментиран от #61

  • 50 Бай Ганю

    67 7 Отговор

    До коментар #32 от "Бай хой":

    Кое ти е добре бе приятел. Че успяваш да си платиш скъпия ток, скъпата вода, скъпите тел. разговори, скъпия бензин , скъпата некачествена храна. Добре ти е да живееш в мръсотията , разбитите улици и тротоари. Сред навъсените и озверели хора. Да те псуват другите шофьори по кръстовищата. Да те хокат чиновници по институциите и да висиш наведен по гишетата. Да търсиш връзки при доктора и да плащаш рушвети за всяко нещо.. И мислиш че ти е добре... Хм .... Ако спреш ракията може и да осъзнаеш колко си "добре"

    Коментиран от #52

  • 51 Германия

    11 1 Отговор

    До коментар #44 от "Таня":

    Вземат нормална но е около 25о евро не повече
  • 52 ПОЗНАВАЧ

    6 8 Отговор

    До коментар #50 от "Бай Ганю":

    Тоя е от Позитанското добрютро; добре си им е там, още от 44-та...
  • 53 Германец

    18 3 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Естествено, че ще имаш адресна регистрация. Иначе как ще работиш официално. Без регистрация може само на черно, но за черна работа няма пенсия. Така, че коментарът ти е кух.
  • 54 Германец

    29 3 Отговор

    До коментар #6 от "ттков":

    Това за 70 г. пенсиониране е лъжа. Коментарът за 5 те години също е подвеждащ. Право на пенсия след 5 години не значи, право на достатъчно голяма пенсия. Пенсията е резултат от вноските които се правят. Тя не е социална помощ . Няма как за 5 години да направиш толкова отчисления, че да вземеш пенсия, с която можеш да живееш нормално. Петте години са срок след който получаваш права в пенсионната система на Германия, а не гаранция за висока пенсия.
  • 55 Германец

    10 2 Отговор

    До коментар #32 от "Бай хой":

    И за какво са ти три коли? Дори и да приемем, че са коли, а не таратайки на по 20 г.
  • 56 Германец

    19 2 Отговор

    До коментар #38 от "Пешо":

    Щом слагаш "даскалите" в една група с полицаите и фалшивите телк, значи в твоя случай даскалите действително са били калпави
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Николай Методиев

    11 3 Отговор
    Аз работя и живея в Германия вече 5 години още не съм мислил каква пенсия ще взема тук а едва съм на 39 години имам още време много до германска пенсия.
  • 59 Зайко Байко многознайко

    11 0 Отговор

    До коментар #43 от "Пацо пойзана":

    Спокойно, докато стане време да вземеш пенсия, нещата, ще бъдат съвсем различни. Всяка година дойчовците променят нещо в движение.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Vivian

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Бай Ганю":

    Така е.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Emigrirala

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Емигрант":

    Dyado mi s 39 godini trudov staj kato , stroitel vzima 170 leva pensiya ( na 78 gidini e )
  • 64 Hila

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Бай хой":

    Nay veroiatno si mutragen!!!
  • 65 Емигрант завърнал се в родината след 15г

    19 3 Отговор
    Хора, с "радост " разбрах, че само в Бг си длъжен да плащаш социална осигувовка ( осигуровка за пенсия) даже и когато пенсия няма да имаш поради факта, че няма как да направиш 40 г стаж в Бг.

    Казват, че ще ми дадат социална пенсия, когато навърша 70 г., но социалната пенсия се отпуска ако заедно с жена ти имате на месец по - малко от 80 лв месечно.

    Разбира се реших да се боря с тази несправедливост, като реших да не плащам осигуровка за пенсия.

    И какво стана? Спряха ми здравните права. Нямам право на здравно обслужване, независимо, че си плащам здравните осигуровки.

    Няма друга държава в свта в която да ти спрат здравното обслужване заради неплатени пенсионни осигуровки.
    Ако смятате, че е несправедливо, да направим нещо та да не ни доят като овци.

    Ходих при Депутата Адемов той е председател на Социалната комисия в народното събрание. Той ми каза,че пенсионната система в Бг била СОЛИДАРНА и трябвало да плащам осигуровка за пенсия, НЕЗАВИСИМО ЧЕ ПЕНСИЯ НЯМА ДА ИМАМ.

    АКО СМЕТНЕТЕ ЧЕ НЕ Е СПРАВЕДЛИВО ДА ЗАЛЕЕМ КОМИСИЯТА С ПИСМА ПО ЕЛЕКТРОННАТА ПОЩА, ЧЕ това не е справедливо.
    Ако имате друго предложение предложете го.

    Това чака всеки, който се подлъже да се върне в Бг.
    Аз искам да не плащам за пенсия след като НЯМА МИ ДАДАТ ПЕНСИЯ.

    СПРАВЕДЛИВО ЛИ Е? СПОРЕД МЕН Е СПРАВЕДЛИВО.

    ХАЙДЕ ДА ПИШЕМ ПИСМА ДО КОМИСИЯТА НА АДЕМОВ.
    БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

    Коментиран от #67, #71, #88

  • 66 Като чуеш

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    за много грозде, не взимай голяма кошница! Никой не дава никъде парите със затворени очи. :)
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 И в коя държава

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "Малко":

    сте? Нещо не си уточнил. 11 евро на час, беше едно време.

    Коментиран от #85

  • 69 SSS

    2 3 Отговор
    Germanija ako se 4ete posledovatelno stava jasno 31 kadee.!!!No dori i sega ima hora koito rabotjat za 10.56 evro na 4as s dokumenti ,,deset i pedeset i6est zenta ,, da otu4nja.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 !!!!

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Емигрант завърнал се в родината след 15г":

    Бих искала да се включа във вашата борба с въпросния абсурден казус. Уведомете ме как и ще го направя!
  • 72 един там

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "ванката":

    Коя година си го плащал този наем? В момента двустайно жилище в най-най-крайните квартали и дори близките села до спирка на S-Bahn няма за под 1000 евро. Просто НЯМА!!! От няколко години наемите са скочили страшно много. А пък за центъра да не говорим. Скоро познат си взе жилище под наем в Богенхаузен, което дори не е център за скромната сума 950 евро калт. Жилището е 22 кв.м. една стая с кухненски бокс, баня и тоалетна. Кибритена кутийка буквално. Просто работата му е наблизо и заради това се принуди да го вземе. А иначе с по 2 стаи малко по-големи апартаменти са над 1400 евро. Отделно плащаш 3 наема кауцион. Много пенсионери напуснаха Мюнхен, защото с тези пенсии само наема не могат да си платят.

    Коментиран от #74

  • 73 Иви

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Руслан":

    Това АБСОЛЮТНО НЕ Е ВЯРНО !
  • 74 Дългия

    1 0 Отговор

    До коментар #72 от "един там":

    Точно така плащаш и за паркинг вечер ,а за мохабети само ще си мечтаеш кога ще се върнеш в БГ.....
  • 75 мишо

    6 2 Отговор
    40 години осигуровки 207 лв пенсия
  • 76 Иманяр

    8 1 Отговор
    Я си сам добре три години копах и вече нищо ми не требува имам злато за три живота арллиа нека ви са пенсиите
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Маров

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "ГЕРМАНИЯ":

    Приятелю ти в коя Германия живееш на коя планета, защото аз също живея в Германия и тези суми за които говориш са нереални
  • 79 Ваня Вангелова

    3 0 Отговор
    Здравейте имам въпрос ако може някои да ми поясни аз съм със телк от 2011год във бившето гдр имам работено две зими по 6 месеца след 1982 год признаха ми общо 23 мес.въпросът ми е сега съм със телк и съм на 56 год имам ли право на частична инвалидна пенсия
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Ю Кортес

    1 1 Отговор
    Само дето не да написали че с 5 години осигурявани на 1200 евро при навършване на 68 ще взимат 48 евро пенсия
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Германска надежда

    0 0 Отговор
    Сега проучвам въпроса
  • 84 Мозъкът точка

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Къде мога да го намеря този урод, да му забия един! Глупости, ще го спукам от бой!
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Държавен РЕКЕТ за връщащите се в БГ

    4 0 Отговор

    До коментар #65 от "Емигрант завърнал се в родината след 15г":

    Здравната и пенсионна система нямат нищо общо.

    Ако не искаш пенсия или не можеш да направиш 40г стаж, НЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАШ ПЕНСИОННИ ОСИГУРОВКИ. И НИКОЙ НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ТЕ ЗАДЪЛЖИ ДА ПЛАЩАШ. НИ ДЕПУТАТА АДЕМОВ НИ АДЕМОВИЦА, НИ НОЙ НИ НАП, НИ СЪД, НИ ГОСПОД- НИКОЙ РАБРАХТЕ ЛИ? Ако някой те задължава да плащаш пенсионни осигуровки, като не искаш пенсия ТО Е РЕКЕТ. ДА РЕКЕТ Е и го водиш в ЕВРОПЕЙСКИ СЪД.

    АКО СИ ПЛАЩАШ 8% здравни осигуровки (240 ЛВ.месечно, ако изкарваш над 3000 лв месечно ) ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА ИМАШ ЗДРАВНА ОСИГУРОВКА и право на ПЪЛНО здравно обслужване.

    Депутата Адемов е за изгонване от Парламента, вече кара 5 ти мандат и РЕКЕТИРА ЗАВРЪЩАЩИТЕ СЕ БЪЛГАРИ ОТ АМЕРИКА ДА ПЛАЩАТ НА МЕСЕЦ 510лв. без да имат право на пенсия защото не могат да направят 40г. стаж в БГ.
    Рекет е и пенсиониране с 15г. стаж, тъй като размера на пенсията е пълна мизерия.

    Ето тел. ми номер. 0899 67 24 28 за да направим общо протестно писмо до социалната комисия на Адемов в Парламента против РЕКАТА на "солидарната" му пенсионна система и да го посетим в комисията в парламента.
  • 89 Мария

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Невидим":

    Здравейте , желая да разбера как става и кой изчислява общия стаж за пенсия от Германия и България !? Моля за по-подробно обяснение , ако е възможно ! Как да постъпя ? Благодаря Ви предварително ! Мария
  • 90 Стефан

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Пацо пойзана":

    Значи, ако на година получава по 30000-32000 Евро бруто то тогава получава 1 точка. 1 точка в западна Германия е 30-32 Евро, в източната част е 28 - 30 Евро на година
  • 91 Ники

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "ГЕРМАНИЯ":

    Еее какви са тези суми?? Моя разход на семейството ми е максимум 750евро. За нещата които изброяваш.зависи и от щата колко ще плати човек но ми се вижда много това.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове