27 Август, 2018 20:28 7 310 52

Държавата ще съди "Трейс"

  • искърско дефиле-
  • своге-
  • трейс груп

30 години проектираме по норми от времето на комунизма. Гарантирам и в лично, и в служебно качество, че ще има справедливост, обещава министърът на регионалното развитие и строителството

Държавата ще съди "Трейс" - 1

Министърът на регионалното развитие и строителството Николай Нанков даде да се разбере, че държавата ще съди фирма "Трейс", изпълнител на ремонта в Искърското дефиле. Нанков, който бе гост в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия подробно обясни, че фирмата не се е съобразила с предписанията да отстрани дефектите по некачествено извършения ремонт. Още вчера при сбирката на властта при премиера Бойко Борисов строителният министър обяви, че фирмата имала пет предписания да поправи ремонта и ги игнорирала.

На 19 август, поясни министърът, се разбира в АПИ, че пътят не е отремонтиран, както е било предписано.

Затова Нанков гарантира, че сега всички длъжностни лица, отговорни за пътя, ще понесат своята отговорност.

Сега държавата ще стартира дела, за да си търси правата от фирмата.

„Знам, че всички хора и цялата общност очакват справедливост,“ заяви в предаването "Здравей, България" министър Николай Нанков.

Той сподели, че също е губил свои много близък в ПТП и е запознат със ситуацията. Доста трудно, но все пак разкри - загубил е най-добрата си приятелка в челна катастрофа преди три години в участък, където в момента се строи магистрала.

„Затова гарантирам и в лично и в служебно качество, че ще има справедливост“, бе категоричен министър Нанков.

Той обясни, че през 2011 година е подписан договор за ремонта на този участък от пътя София-Своге – там са посочени както ангажиментите и всички дефекти, които трябва да бъдат отстранени от изпълнителя.

Този опасен асфалт е положен през 2014 г.

Има възлагане на строителство, увеличен бюджет по договора за ремонта. Отделно на това, пътят се въвежда в експлоатация две години след полагането на асфалта, което е необяснимо.

Той е приет от 20-членна държавна комисия без нито една забележка, което наистина е притеснително, защото само няколко месеца след това се констатират зачестили ПТП-та точно в тази отсечка, където е станала катастрофата вчера. Тогава се поставя и знак за повишена концентрация на ПТП, посочи Нанков.

Той гарантира, че всички длъжностни лица със своето действие или бездействие в тази ситуация ще понесат своята отговорност.

„Защо е предписан този асфалт и приет по този начин е работа на процесуално-следствените органи да установят причината за това. Ние ще окажем пълно съдействие”, допълни Нанков.

„Трите версии за катастрофата ги знаем – една, от тях е за лошото състояние на пътната настилка, поясни Нанков.

„Не може обаче да се спре път, който е абсолютно безалтернативен. Затова колегите от АПИ и колегите от Пътна полиция са предприели действия за ограничаване на скоростта. Има 22 проблемни точки по този път край Своге “, коментира той.

Той е категоричен за спиране на пътя не може да говорим, но са дадени предписания за отстраняване на пороците на пътя. По думите на Нанков 25 точки на нередности са констатирани през март т.г. от нарочна комисия. Но предписанията не са изпълнени. И след като по институционален ред не са решават проблемите, тогава се отива към съдебно решение. АПИ е ангажирана с отстраняването на пороците, дори когато се констатирани от МРРБ. Както и поставянето на самите знаци, които се поставят на съответните участъци, с концентрация на ПТП, посочи регионалният министър.

Министърът подчерта, че вече и изработена нова наредба за строителство на пътищата, която е съобразена със съвременните норми за изграждане на пътната инфраструктура.

Вече сме изработили нова наредба за проектиране на пътища. 30 години проектираме по норми от времето на комунизма, изтъкна регионалният министър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 878

    76 10 Отговор
    Ще съдят Бойко :О не вярвам
  • 2 Пешо

    72 8 Отговор
    Нанков, значи да разбирам ли, че ти и 20 - те корумпирани от комисията ще върнете откраднатите пари или поне рушветите, които сте получили? Не вярвам! Твърде много лъжеш.
  • 3 Живите мъртви на България

    73 7 Отговор
    Прах в очите. След като досега тази фирма е печелила поръчка след поръчка, нима чак сега разбраха, че не работи качествено. Поради очевидната некадърност на Борисов и обществената реакция ще има дело в продължение на години и накрая нищо. Искаме оставка на Борисов сега.
  • 4 Адвокат

    66 5 Отговор
    Защо сега... Късно е.... Министъра вече трябваше да е затвора.... Нали е писал 5 писма на Трейс..и 17 човека ги утрепа на пътя, че и още берат душа. Как не се сети.... едно да беше написал до съда, за да оправят пътя.

    Коментиран от #24

  • 5 Boko

    68 6 Отговор
    То това фирмата на ГЕРБ бре как че ги съдите
  • 6 Антон

    68 7 Отговор
    Добре де ще съдите фирмата. А тези 20 инспектора приели очевидно некачесъвения ремонт БЕЗ ВЪЗРАЖЕНИЯ за тях какво? То дори тези 20 човека като представители на държавата са много по-виновни от строителя. Защото фирмата може да си направи каквото си иска, а тази комисия е сложена там и получава заплати от нашите данъци , да не приема творенията на частника! Ама частника като е човек на асфалт паша, смее ли някой да каже че пътя е некачествен. Виждате ли до какво води култа към личността и едноличното управление на държавата, сякаш ти е бащиния. След трагедията в Своге борисофф се скри в миша дупка и поне ни отърва от досадното си присъствие от всяка медия послените няколко дни.

    Коментиран от #9

  • 7 Boko

    45 5 Отговор
    Те и санирват същите ще чакаме и неков фасада да падне ме да се усетиме
  • 8 Мъдурко

    47 3 Отговор
    Ще пръднете на Черепа на кочана, и вие това много добре го знаете, Нанков, мушморок такъв! Важното е да има още няколко дена цирк и да се отклонява вниманието на хората. Сега още две седмици тази катастрофа ще е 3/4 от новините - добре, че поне за моста в Генуа млъкнахте....и керванът си върви...
  • 9 Гоуст

    34 3 Отговор

    До коментар #6 от "Антон":

    Много си зле. Надзора не е надзор. Каква власт и права имат пред степитешната мафия с милиарди оборот? ДНСК същата работа. Не случайно на надзора му казват бушон, защото ако има нещо, такива риби като теб да си мислят, че те са виновни

    Коментиран от #10, #19

  • 10 Гоуст

    24 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гоуст":

    *строителната мафия
  • 11 ЩЩД

    40 3 Отговор
    Тъп..нар. Виновни са "нормите от комунизма". Що не ги променихте, като не са адекватни? Бушон задръстен.
  • 12 Пасатор

    27 3 Отговор
    Развръзка към 2050 година! Дерзайте

    Коментиран от #16

  • 13 Уолстриит

    25 2 Отговор
    Да живее Трейс Труп - мърши крадливи!
  • 14 мнение

    42 5 Отговор
    Две неща са напълно ясни. Едното е, че фирмата е или на ГЕРБ, или на техния скрит партньор ДПС. Второто нещо ,което за пореден път се потвърди е, че Борисов не се справя с ролята си на премиер и трябва да се махне. Всичко е ясно, но народът прави своя избор с бюлетините и после плаща съответната цена. След като премиерът не е на мястото си, то пределно ясно е, че и администрацията му е калинкова и некадърна.
  • 15 Миризлив пор

    34 2 Отговор
    Колективен орган от 20 човека е приел това което е направил консорциум т.е пак колективен орган. На всичкото отгоре гаранцията е 2 години НО банковата гаранция е освободена в края на първата т.е. няма какво да се вземе за ремонта. Та някой запознат с нашето законодателство да ми обясни КОЙ може да бъде подведен под отговорност? Все пак колективна отговорност няма. Единствения виновен ще се яви шофьора за несъобразена и превишена скорост. В чест на катастрофата е добре да се напише пак писмо на фирмата и да се постави ограничение 30, и патрул с тринога да събира глоби също.
  • 16 ......

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Пасатор":

    Дали?
  • 17 Малка Шишка

    38 3 Отговор
    Кой лъжеш дупе шиляво, не комунистите Хан Крум ви е виновен, че не съдим по неговите закони, всички да сте без ръце.10 години сте на власт стига оправдания, живота ни мина в тъпотии!
  • 18 тя Държавата

    27 1 Отговор
    почна да съди и мошенниците и нагли крадци от КТБ!И какво -досега нищо.С такива темпове ги съдят,че някои от обвинените ще си изкарат живота в благодатен рахътлък!Че и сега, министера много ядосан и непримерим го раздава.И след 30 години демократичен цъфтеж-пак комунизма им виновен,че така проектирали!Пък то хората си мислят,че лакомията и усещането за безнаказаност са причини за дадените невинни жертви!
  • 19 Антон

    22 2 Отговор

    До коментар #9 от "Гоуст":

    Хайде понеже ти не си риба като мене, да ми кажеш каква е точно функцията на тези 20 човека от комисията приели пътя НЕЗ ВЪЗРАЖЕНИЯ.Точно за това са там, ама смеят ли да напишат констатация , нали от утре стават безработни.

    Коментиран от #22

  • 20 МиГ 23

    28 1 Отговор
    Цитат, ако е верен - "20 членна държавна комисия е приела пътя без забележки" - тези 20 човека ще ги съдиш ли или само Трейс груп ще съдиш?

    Коментиран от #25

  • 21 Далавера

    22 2 Отговор
    Пак после, след нещастието! Никого няма да осъдите!!!
  • 22 Гоуст

    21 2 Отговор

    До коментар #19 от "Антон":

    Да, ти си служител на фирма. Там си да подписваш. Ако не приемеш, фирмата ти няма да види обект в тая община/област съответно шефа не е доволен... В надзора са масово пенсионери на пенсия и със смешни заплати. Никой нормален не кара дълго... говоря като бивш бушон, с чест и достойнство, за който човешкия живот е по-скъп от парите

    Коментиран от #26

  • 23 Nilo

    24 4 Отговор
    А трябваше ли цял автобус с невинни хора да загинат , че тогава да плещиш бе бърборко смотан?
  • 24 Гост1234

    19 2 Отговор

    До коментар #4 от "Адвокат":

    Лицемерен Мазник МИСЛИ ЧЕ САМО С КАМЕРИ И ГЛОБИ ЩЕ СЕ ОПРАВИ ВСИЧКОО НЯМА ПЪТИЩА А МИСЛИ ЗА ТОЛ ТАКСИ КАКВО МОЖЕ ОЩЕ ДА СЕ ОТКРАДНЕ ОТ ХОРАТА
  • 25 Te убиват "Законно"

    16 2 Отговор

    До коментар #20 от "МиГ 23":

    На края само шофьора ще е Виновен

    Коментиран от #45

  • 26 Антон

    11 1 Отговор

    До коментар #22 от "Гоуст":

    Съгласен съм с тебе че е бутафория. То и затова всичко е на такива ниво в държават
  • 27 КОЧА

    11 2 Отговор
    НИЩО НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ ТОВА ЗА ПОРЕДЕН ПЬТ Е ЛЬЖА ЗА УСПОКОЕНИЕ - ТИЯ СМЕ ГИ ЧЕЛИ И ПРЕДИ - НЯМА СЕРИОЗНА ВЛАСТ ....
  • 28 КОЧА

    12 3 Отговор
    УМНИТЕ И КЬДЬРНИТЕ ХОРА СА НА ИЗЧЕЗВАНЕ В ДЬРЖАВАТА ТОВА Е ПРОБЛЕМА НЕМА КОЙ ДА РАБОТИ ЗА МАЛКО ПАРИ ВЕЧЕ ВСЕКИ ИСКА ДА ЕНА СТОЛА И ДА НАТИСКА БУТОНЧЕТО ........
  • 29 Димитър

    17 2 Отговор
    Много мръсни фирми и фирмички са причинили смъртта на много много много хора по пътищата с некадърното си и престъпно строителство! После ги приписват на несъобразена скорост и прочие мъгляви причини, а никъде не се споменава, че ограничението за 60 км по първокласните пътища е почти невъзможно за спазване. Трейс е само една от многото приближени до герб фирми "печелещи" държавни и обществени поръчки във всички области, не само строителството на пътища. Ако знаете какви еднодневки правят държавните сайтове...пишат един php код за 10 лева а прибират милиони. Цялото ни така наречено правителство е в кюпа и докато те трупат милиони и милиарди, хората просто умират. Кой от нелепа катастрова причинена от дупка в новия асфалт, кой от рак причинен от опасна храна допусната от държавните органи в мрежата.

    Коментиран от #30

  • 30 Димитър

    19 1 Отговор

    До коментар #29 от "Димитър":

    Апропо, нали шофьорът бил виновен за катастрофата, защо сега тарашат фирмата?! Защо не претарашат и кабинета на бойко щом изведнъж някой е започнал да си върши работата?!
  • 31 Кълвач

    17 2 Отговор
    На , кой още не му е ясно, че от всеки вложен лев (няма значение ,за какво), тиквата прибира 0.90 лв. На, кой, на кой???? На Шайката на , които отпуска фандък, да гласуват за него и да крадат останалите 5ст. (пет стотинки), затова всичко е в сфинктери!
  • 32 Антисоциалист

    4 20 Отговор
    Господа, според мен, причината за катастрофата е неустойчивостта на автобуса. Предположението, че катастрофата е причинена от дефекти на пътната настилка не е за пренебрегване, но не е доказано. В по-ранни пубпубликации за катастрофата се твърдеше, че тогава и там е имало буря. В тези условия - дъжд, намаляващ сцеплението с настилката и силни странични пориви на вятъра, автобусът губи от устойчивостта на движението си. Това е са външни въздействия за катасрофа, но причината е друга. Причина за катастрофата е, че конструкцията на повечето автобуси за междуградски превоз напоследък е с високо разположен център на масите, което определя ниска степен на устойчивост. Те обикновено се люлеят силно и при завои с ниска скорост по градските улици - пряко доказателство за твърде ниската им степен на устойчивост. Тези автобуси неизбежно ще причиняват катастрофи, независимо от уменията на водачите им, техническата им изправност и състоянието на пътната настилка. Не за да плаша предупреждавам - с такива автобуси ще има още много катастрфи и човешките загуби - смърт и страдания, са неизбежни. Знанието на законите на устойчивостта не е задължително, но пренебрегването им убива.

    Коментиран от #33

  • 33 гост

    17 3 Отговор

    До коментар #32 от "Антисоциалист":

    Братчед, тези които проектират и произвеждат автобуси са по умни от тебе, не се и съмнявай в това.

    Коментиран от #36

  • 34 269

    16 3 Отговор
    ДЪРЖАВАТА ПАК СЕ ИЗМЪКВА ... ЕИ КЪДЕ СТЕ ВИЕ ,ЧЕ КОНТРОЛА НА ДЪРЖАВАТА Е СИЛНО ЗАНИЖЕН ВЪРХУ ФИРМИТЕ КОЙТО ПРАВЯТ РЕМОНТИ ПО ПЪТЯ .. НЕЩО ОЩЕ ПРЕДИ ДВА МЕСЕЦА СЕ Е ЗНАЕЛО ,ЧЕ АСФАЛТА Е КАЛПАВ .. МАЙ СА ВАШИТЕ ХОРА .... ТАКА СЕ ИЗТОЧВА ДЪРЖАВА ... ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА СЕ СЪДИ И ТО ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА НА ОПРЕДЕЛЕНИ ПОСТОВЕ ....
  • 35 барбалан

    18 1 Отговор
    Ей, мушморок, я кажи Трейсовете къде строят в момента, колко обекта изпълняват и за колко пари... Прихващай парите веднага и стига с тези лъжи... И изчезвай в затвора...
  • 36 Експерт

    9 5 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    Затова ли лек автомобил избута цял автобус от птътя и го вкара в канавката ?!

    Коментиран от #37

  • 37 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "Експерт":

    ''избута'' ...............не си измисляй
  • 38 Кукуригу

    8 0 Отговор
    Ше доживеем ли да чуем или прочетем когато я осъдите,а дано ма надали,аз не вярвам
  • 39 Гого

    8 0 Отговор
    Какво ще я съдят като нашият селянин от Банкя и подари всички обществени поръчки а АПИ е просто си е затворила очите за проблемите.
  • 40 мнение

    9 0 Отговор
    Прочетох всички коментари по темата и започвам да си мисля, че най-отпред на колоната от виновници за катастрофата стои Борисов и ръцете му са много кървави от невинна човешка кръв. Гадно е това, което написах, но прочетете и вие всички коментари и вижте какво мнение ще си оформите.
  • 41 театрална постановка

    8 0 Отговор
    Все едно Мафията сама да се осъди!? Това е невъзможно!
  • 42 джи пи

    10 0 Отговор
    Шофьора изгоря От тези тутманици никои няма да пострада Когато нямаш сцепление и Фитипалди да си пак ще изхвьрчиш Какво значи 10 километра над разлрешеното Тьрсят си оправдание
  • 43 пипи дългото чорапче

    8 0 Отговор
    Гарван гарвани око не вади.След 10 години когато гледат делото виновен ще е дъжда,който валял вчера
  • 44 АКО ШОФЬОРИТЕ

    1 7 Отговор
    СПАЗВАТ ПРАВИЛАТА ЗА ДВИЖЕНИЕ И СА ПО ТОЛЕРАНТНИ, НЯМА ДА ИМА ТРАГЕДИИ , НО С ТОВА БЕЗРАЗСЪДНО КАРАНЕ, ВСЕКИ СЕ Е ПОМИСЛИЛ ЗА ВЕЛИК ,ЩЕ ИМА ОЩЕ МНОГО ДНИ НА ТРАУР ! ПРЕДИ ГОДИНИ ПЪТИЩАТА БЯХА С ПАВЕТА, ДА НЕ БИ ПАВЕТО ДА ИМА ПО ДОБРО СЦЕПЛЕНИЕ И ОТ НАЙ ИЗНОСЕНИЯТ АСФАЛТ ?!
  • 45 Овластени паразити

    0 6 Отговор

    До коментар #25 от "Te убиват "Законно"":

    Като кажеш "само шофьорът" и излиза, че е обикновен човечец, от който нищо не е зависело, а той е един от собствениците на фирмата. Умишлено шофира автобус с изтекъл технически преглед, който не е подновяван, а може би е имал и сериозни иначе проблеми, за да не бъде изпратен на технически преглед, кой знае. Това обаче е престъпно поведение. Също умишлено "човечецът" шофира автобуса с непозволена скорост в този участък на пътя. Категорична вина. Друг е въпросът, че пътят е бил и е опасен, както и че трябва споменатата пътностроителна фирма да се съди за престъпна небрежност или нехайство, защото им е известено за проблемите с пътя и те не са взели мерки, което, в крайна сметка, доведе до жертви. Цялото разтакаване обаче може да доведе до прехвърляне на фирмата на някой неграмотен ром срещу стотина лева и избягване на отговорност. Преди 5-6 месеца бивш гербаджия точно така направи и като няма какво друго, изгониха го от ГЕРБ, а той си го премести в другия крачол...
  • 46 Някой си

    4 0 Отговор
    Какво означава - ЩЕ СИ ПОЕМАТ ОТГОВОРНОСТТА? Някой еди - кой си от някъде си е взел - дал некфи кинти за нещо довършено - незавършено, качествено - фалшиво и т.н. Някой ще бъде уволнен, друг ще бъде глобен с 300 лв. и кфо от тфа? 17 - те живота кой ще ги върне?
  • 47 Психопат

    1 4 Отговор
    Много наивен народ! Искам някой пътен инженер да ми обясни какво е хлъзгав асфалт!!!!!!!!!!:)))))) За стари гуми съм слушал,за неизправни превозни средства съм чел и гледал, ама хлъзгав асфалт не бях слушал,виждал и чел!:)))))) Ако имаше такъв щеше да има дисциплини на летните олимпийски игри, спускане,слаум,хокей,биатлон,бързо пързаляне , шорттрек,и.н.:))))и всичко това на асфалт:))))))))!!!!!!!!! Има ограничение на пътя! Ами спазвайте ги! Що се отнася до шофьорите на автобуси! Няма по големи нагледци от тях! То не може от комбайна на автобуса! Направете си експеримент, наблюдаваните движението на всички автобуси! Гарантирам ви ,че ще останете шокирани! Вижте ограниченията на междуградските автобуси ,които са залепени отзад и дали ги спазват?! За градския да не говориме и пишеме! Там се действа от позицията на по силния! Няма такава агресия! Дори такситата пасти да ядат! Така че хлъзгав асфалт няма!!!!!!!!!!!!!!!! За мантинелата да не говориме!!!!!! Имаш плочник който също е спирачка! Да ги прелетиш имаш само една обция! Скорост!!!!!!!! И моля хора които нямат практика на пътя да не ми обръщат внимание! Да се занимават с политика!!!!

    Коментиран от #52

  • 48 Фалш

    5 0 Отговор
    Нищо чудно ако се заведе дело фирмата тутакси да обяви фалит.КТБ втори номер
  • 49 Психопате

    3 0 Отговор
    да си знаеш,че неволно ти ударих един +.Не съм съгласен с мнението ти.За твое сведение не само асфалт,но и други покрития при определени условия стават опасно хлъзгави.Позаинтересувай се какво мерят по летателните писти с така няречения/мю/-метер!
  • 50 КОЙ Е ВИНОВЕН ?

    4 0 Отговор
    КОЙТО МУ Е ПРИЕЛ РАБОТАТА ! КОЙ МУ ПОДПИСАЛ ДОКУМЕНТА ЗА. - Пито ! Платено ! КОЙ ? ФИРМАТА И НАЕМАТЕЛЯ ИГРАЯТ В ЕДИН ОТБОР !
  • 51 БСФН

    1 0 Отговор
    кой ще им върне рушвета.
  • 52 Само питам

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Психопат":

    Рекох си да те питам, като лижеш герберски задници - много ли миришат, че като гледам - доста са се насрали?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове