Last news in Fakti

28 Февруари, 2012 16:15 1 156 1

ДПС питат Борисов за бонусите на властта

  • лютви местан-
  • бонуси-
  • сребърен фонд
ДПС питат Борисов за бонусите на властта - 1
Снимка: БГНЕС

Заради будещия „недоумение отказ на ресорните министри“ да дадат информация за това какви бонуси и на кого са раздавали, ДПС изпраща писмо на премиера Бойко Борисов, в което настоява в писмен вид да получи от него даде пълна и точна информация. Това обяви зам.-шефът на ДПС Лютви Местан, който прочете черновата на писмото, което ще бъде изпратено в сряда.

От Движението питат кои министри и ръководители на ведомства, назначавани от премиера, както и членове на политическите кабинети, на какви групи лица са раздавали ДМС, по колко пари и в кой точно момент от управлението на ГЕРБ до сега.

Местан уточни, че в писмото се цитира Законът за достъп до обществена информация и ще бъде заведено в деловодството на МС, за да може, ако партията не получи отговор, да бъде задействана законовата процедура. Според закона за достъп до обществена информация предвидената съдебна санкция е глоба от 200 до 2000 лв.

По думите на Местан проблемът с бонусите в министерства и институции няма съществено значение дали е законосъобразен. Проблемът е дали е справедливо по време на криза едно правителство да раздава бонуси на елитна класа от партийни функционери.

„Тази политика е укорима не защото не е редно, а е укорима и аморална заради договора, който ГЕРБ сключиха с избирателите да не водят двойнствена политика. Те излъгаха и сега оправданието е „ама Тройната коалиция“, Тройната коалиция имаше такава политика, но първо се внасяше в хазната, каза още Местан.

„Няма нищо по-необяснимо при толкова силен обществен интерес те панически да крият пълната и коректна информация за бонусите, които са раздавали по министерства“, коментира зам.-шефът на ДПС. „Очакваме министър-председателят да прояви доблест и да отговори“, допълни той.

Ако не получат отговор  премиера за бонусите на властта, от ДПС ще прибегнат до иницииране на анкетна комисия в парламента.

Освен бонусите, друга тема, която днес е била обсъден на заседание на ЦОБ и ПГ на ДПС, са идеите на финансовият министър Симеон Дянков във връзка със Сребърния фонд. ПГ на ДПС няма да подкрепи Дянков за новите схеми в управлението на Сребърния фонд. Намеренията на Дянков са игра на хазарт, смятат от ДПС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    DPS dasi hodiat dasi pitat v turcia.