Last news in Fakti

5 Септември, 2018 20:13 1 939 22

Борисов към Нетаняху: Като се скараме, ще дойдем да се сдобрим на този паметник

  • бойко борисов-
  • бенямин нетаняху

"И двата народа сме малки, минали сме през какво ли не, но накрая сме оцелели. Така стана, че се сприятелихме - и като правителства, и като държави и работим за добруването на двата народа", подчерта той

Премиерът Бойко Борисов участва в тържествената церемония за откриването на паметник-символ на подвига на българите за спасяването на евреите в парк "Чарлз Клор“ в Тел Авив. Той отбеляза, че народите ни имат сходни съдби - преживявали сме несправедливости и тежки периоди в историята си.

"Възстановена е историческата справедливост за българите, които са спасили над 100 хил. евреи", заяви премиерът. По думите му благодарение на българите, хиляди евреи са получили възможност да избягат.

„Една историческа справедливост беше възстановена“, каза Борисов. По думите му всички, които са направили, така че над 100 хил. евреи в момента да ги има, трябва да получат заслуженото си. Борисов отчете, че те го получават.

„Благодаря ви, че сте тук", каза още министър-председателят на събралите се сънародници.

Премиерът обърна внимание, че на събитието присъстват премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, кметът на Тел Авив. Борисов коментира, че с израелския си колега са се обединили заедно да проверят архивите, защото може да се окаже, че още хиляди евреи са спасени от българската държава.

"С този паметник подпечатихме една несправедливост за България - че не сме успели да спасим евреите в Македония. Тези обаче, които са били в България, сме ги спасили. Тази несправедливост не трябваше да тегне над нас," добави премиерът

"Когато слушах българския и израелския химн, изпитах удоволствие и удовлетворение. Благодаря на всички, че сте тук", заяви министър-председателят.

"Може да се окаже, че много други, хиляди, евреи са спасени от българската държава. Хиляди евреи са получили възможност да избягат. Оставих една голяма дебела папка с документи, която вашият премиер да разгледа", разкри Борисов по време на откриването на паметник за спасяването на българските евреи в Тел Авив.

"И двата народа сме малки, минали сме през какво ли не, но накрая сме оцелели. Така стана, че се сприятелихме - и като правителства, и като държави и работим за добруването на двата народа", отсече той.

"Когато се скараме, да дойдем тук на паметника да се сдобрим", призова премиерът.

Той багодари на своя приятел Бенямин Нетаняху, че е дошъл на този паметен ден и още веднъж подчерта близките връзки между двата ни народа.

По време на церемонията хор изпълни химните на двете страни. Деца от българското училище в Тел Авив казаха стихотворение на български език. На събитието присъстваха десетки български евреи, които живеят в Израел, както и кмета на Тел Авив.

Депортирането на българските евреи в нацистки концлагери е спряно след силната реакция на обществеността. От вероятна гибел са спасени около 50 хил. евреи. През март 1943 година обаче са депортирани над 11 хил. евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пиротско. От лагерите оцеляват само около 300 души.

Идеята за поставяне на паметник за спасяването на евреите се зароди през 2013 година, по повод отбелязването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста. Тогава правителството отпусна 150 хил. лева, за да се отбележи годишнината и да се направят два еднакви паметника- за София и за Тел Авив. 5 години след отливането на монумента стана ясно, че той се е повредил заради неправилно съхранение. На 14 март кабинетът отпусна 36 хил. лева за промяна на дизайна му и нова отливка на паметника.

Борисов се срещна с близките на загиналите в атентата в Сарафово

Роднините на жертвите благодариха на България и на министър-председателя за бързото разследване. Според тях българското правителство е доказало, че е партньор на Израел в борбата с тероризма, а терорът и смъртта са сближили двете държави.

Според роднините България и Израел са работили по този варварски атентат като едно цяло. Терорът и смъртта са сближили двете държави, категорични са близките на жертвите. Те споделят с премиера Борисов на какъв етап е делото, връщат се в спомените си към южасния юлски ден преди шест години. Трудна и тежка среща!

Близките настояват за справедливост, те искат да бъдат открити поръчителите на терористичния акт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОЧКАТА

    21 6 Отговор
    Като послушни пудели и консулство в Йерусалим откриваме......

    Коментиран от #17

  • 2 onq s konq

    5 14 Отговор
    И румънците и чехите ни изпревариха с посолствата си в Йерусалим!За другите страни няма да говоря.
  • 3 ХАСАН

    17 5 Отговор
    Борисов що не казва нещо за убитите палестинчета!?? Спомняме си за гоненията на фашистите ,но това същото става и в Палестина и Газа...и после "велики" българи....прости дупедавци

    Коментиран от #15

  • 4 Кънчо

    8 2 Отговор
    Да си завери индулгенцията....Винету рапонов
  • 5 Шарлатанче

    12 0 Отговор
    Абе най умният ни политик, няма как да не каже нещо умно.
  • 6 Пасатор

    18 1 Отговор
    "Когато се скараме, да дойдем тук на паметника да се сдобрим", призова премиерът. Изключително ерудиран, не съм виждал и чувал друг такъв. ХВАЛА НА ТОЗИ ПРЕМИЕР
  • 7 Анонимен

    9 1 Отговор
    Евреите не са лоши хора, ама и те имат върхушка. Горките народи по света, те просто не се сещат...
  • 8 Ганчо

    8 0 Отговор
    Бе, ти не се карай с Нетаняху, щот у Банкя, на мястото на къщата ти, можеш да намериш кратер. То да не ти е Комбъла или Ветко или метко.
  • 9 Хосе

    13 3 Отговор
    Ий тоз нашия много прост

    Коментиран от #21

  • 10 МиГ 23

    12 1 Отговор
    Бойко, защо направи консулство в Йерусалим, като въпросът е спорен? Скарахме се с всички арабски държави. Какво направи, Бойко? Поне ако имаш малко акъл не прави посолство там.

    Коментиран от #14

  • 11 Виалба

    4 0 Отговор
    Е простия ,си е прост!
  • 12 Тоягата

    5 1 Отговор
    Правилното беше да се спомене името на великия Цар Борис, който спаси евреите! Той лично се опъва на Хитлер като след няколко години на увъртания царят е отровен 12 дена след завръщането си от среща с Хитлер в Германия. - бавно действаща отрова.
  • 13 ГосТ

    3 1 Отговор
    Баце залага на сигурно,с евреите и швейцарците всеки играе,недейте го хулите 😁
  • 14 Хрис

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "МиГ 23":

    Консулство в Йерусалим и то генерално. Следващата стъпка - преместване на посолството. Очакваме само деня в който от Козяк ще кихнат. Като знем какви са ни службите за сигурност, неми се мисли за послед -
    ствията.
  • 15 аналитик

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "ХАСАН":

    Хасане, що за дивотии пишеш? Има и велики българи, съградили с тфуда си мостове, къщи, ... Има и помияри, като фукнята и поне 2 млн. тук.
  • 16 Усмивката

    0 0 Отговор
    За какво да се караме с евреите .....за пари ли?????
  • 17 куку руку ку

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТОЧКАТА":

    И с това все едно обявяваме война на всички мюсюлмански държави...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Истината

    2 2 Отговор
    По време на Втората световна българските войски изпратени в окупираната Македония вкарват 11 хиляди евреи във влакове за конц лагерите. Това е.
  • 20 Хи их хи

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Невидим":

    Ми харесват му ангорската порода кози въдеща се там, ама коча от тази порода достига до 90 кг. и дреболиите му са впечатляващи. Та се е уплашил момъка някой ревнив коч да не го заклещи у кюшето! Та затова още се двоуми са си ходи в Анадола!
  • 21 оня

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хосе":

    E ти сега ли го разбра.. Не е направил нищо като хората пак се хвали за всичко...
  • 22 Момчил

    1 0 Отговор
    Всички евреи в България живеят втори живот и трябва да ни бъдат благодари до последното поколени през идните векове - ако ни има. Вместо това има настроения да се забрави тази част от историята. Без Българския народ, евреи в България нямаше да има! Поклонете се пред величието на Българския народ и да живеем в мир.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове