6 Септември, 2018 14:23 14 480 58

Дължим гражданска и за кола на трупчета в гаража

  • гражданска отговорност-
  • трупчета

Гражданите на ЕС са длъжни да плащат застраховка „Гражданска отговорност“ дори и за возила, които не се използват и са паркирани на техен собствен терен. Това произлиза от отговор на Съда на Европейския съюз на преюдициално запитване от Върховния съд на Португалия, пише „Телеграф“.

Запитването е във връзка с пътнотранспортно произшествие, при което загиват трима души. На 18 ноември 2006 г. синът на португалската гражданка Алина Антониа Жулиана без знанието или разрешението ѝ взема ключовете на автомобила ѝ от шкаф, намиращ се в спалнята ѝ, и изкарва автомобила от двора. Към този момент Жулиана е спряла да използва автомобила по здравословни причини и не е плащала „Гражданска отговорност“.

На следващия ден синът ѝ губи контрол върху автомобила, докато го управлява по обществен път. В резултат на произшествието загиват той и двама пътници. Поради липсата на застраховка Гаранционният фонд на Португалия изплаща обезщетение за вреди на роднините на другите двама загинали. Фондът предявява регресен иск срещу Жулиана в качеството ѝ на собственик на автомобила и срещу дъщерята на починалия водач за обезщетението, което вече е платил заедно с лихвите. На първа инстанция съдът уважава иска.

След обжалване Апелативният съд обаче го отхвърля с твърдението, че Жулиана не е имала задължение да плаща „Гражданска отговорност“. След поредно обжалване Върховният съд спира делото и задава въпросите до Съда на ЕС. Задължението за сключване на застраховка „Гражданска отговорност“ се отнася и до положения, при които по желание на собственика превозното средство е спряно от движение в частен имот и е извън обществените пътища, но не е прекратена регистрацията му по законоустановения начин, отговаря Съда.

В отговора си той допълва и че всеки Гаранционен фонд има право на регресен иска за вреди, причинени от автомобил без застраховка, не само срещу шофьора, а и срещу собственика на автомобила. Катастрофата, заради която стартира делото в Съда на ЕС, е от 2006 г. КАКВИ СА ПРАВИЛАТА В БЪЛГАРИЯ?

Отговор дава: broko.bg НЕ КАРАМ КОЛАТА, ТРЯБВА ЛИ ДА ИМАМ ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ?

ДА! Задължението да поддържате валидна полици произтича от регистрацията на превозното средство. Независимо от това, че периодично или сезонно не ползвате превозното средство сте длъжен да поддържате валидна полица по гражданска отговорност. За да отпадне задължението да имате сключена застраховка, трябва МПС-то да е свалено от отчет, т.е. да е дерегистрирано или спряно от движение. в КАТ.

КОЛАТА Е НЕ Е В ДВИЖЕНИЕ, ТРЯБВА ЛИ МИ ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ?

ДА! Дори и превозното средство да е в такова техническо състояние, което да не позволява то да бъде използвано, задължението за валидна полица не отпада. Повреда или продължителен ремонт не са основание за несключване или прекратяване на действаща полица. Задължението да поддържате валидна полица по гражданска отговорност може да бъде прекратено само с дерегистрация на преводното средство.

ОТКРАДНАХА МИ КОЛАТА, ТРЯБВА ЛИ МИ ГРАЖДАНСКАТА ОТГОВОРНОСТ?

ДА! Въпреки, че превозното средство е противозаконно отнето, формално то продължава да бъде ваша собственост. Докато не бъде дерегистрарно в КАТ, сте длъжен да поддържате валидна полица за него.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El comandante

    147 3 Отговор
    Да ама НЕЕЕЕ!!!Не наядохте се застараховтелчета изсипани!!!
  • 2 Именно

    61 7 Отговор
    Така де, крадците без Гр.Отг. ли да карат!
    Тази кола чия е все пак? ;)

    Коментиран от #9

  • 3 ivan4o

    23 6 Отговор
    Как е спането
  • 4 ЧАПРАЗА

    66 2 Отговор
    А С ОЛИМПИК КВИ ГИ КЪДРИМ АВЕ ДА
    ВИ ОСТАВЯ ДАЛАКА ЗА ГАРАНЦИЯ

    Коментиран от #40, #48

  • 5 Мизирабъл

    96 2 Отговор
    Ние не сме пълноправни членове на ЕС, доходите ни са като на Африкански Съюз.

    Коментиран от #11

  • 6 Пасатор

    79 1 Отговор
    По тази логика и автомобилите по витрините и паркингите на официалните вносители и производителите на автомобили трябва да застраховат всеки автомобил и това няма как да стане.
  • 7 гост

    6 49 Отговор
    Ахахахаах , продължавайте да купувате кюмбета и да си мислите , че може да ги зарежете където и както ви падне !!! Ама да няма после изненадиииии , ама не бях аз , ама дадох я на приятел , ама само за малко я изкарах , свършииии !!!!!!!!!!
  • 8 Ни мЪ иВе

    33 2 Отговор
    А да ме хванат за кожения ннИ щЪт ли а... , след гаража или рем онта, нова полица и аре бегай !

    Коментиран от #12

  • 9 гост

    3 14 Отговор

    До коментар #2 от "Именно":

    Ами като не си направил каско за кражба така е , после и за крадците трябва да мислиш , а също как да докажеш , че са КРАДЦИ , а не приятелчетата ти , излезли за "едно кръгче" , хахаххах !!!
  • 10 Morgoth

    14 1 Отговор
    И да и не. От една страна задължението да имаш ГО е факт докато колата е регистрирана в КАТ. От друга страна последствието от липсата на ГО е глоба, която реално могат да ти наложат само, ако те видят на пътя. Ако колата излезе то може да бъде по две причини - тръгнала е сама, което е почти невероятно, но да речем, че стане - тогава освен глобата ще трябва да платиш всички щети които тя нанесе. Втория вариант е като в описания случай - някой реши да я кара въпреки че няма ГО. Тогава всяка щета нанесена от нея ще трябва да бъде платена от този някой, а ти като собственик ще отнесеш глобата за липса на ГО. В гореописания случай жената се явява не само собственик, но и майка на келеша, който сигурно е непълнолетен и съответно на нея се пада честта в ролята на собственик да плати глобата и в ролята на родител да плати щетите.

    Коментиран от #14

  • 11 Morgoth

    15 6 Отговор

    До коментар #5 от "Мизирабъл":

    Ние СМЕ пълноправен член на ЕС ... беден член, на който не са останалите му виновни за това.
  • 12 гост

    2 18 Отговор

    До коментар #8 от "Ни мЪ иВе":

    Искаш ли да ти кажа какво ще ти хванат , топките с менгеме , умнико !!! С двама свидетели и записан номер мога да ти спретна дело във всеки съд в България , а липсата на гражданска ще е предостатъчна за съда да приеме , че си ИЗБЯГАЛ от местопроизшествието , ако ще да си я направил като излязла от завода !!! Дори да си бил в чужбина , това не значи , че колата ти не може да е участвала в катастрофа , а последствията са за СОБСТВЕНИКА , който е длъжен да надзирава собствеността си !!!

    Коментиран от #15, #31

  • 13 Бла, бла

    6 2 Отговор
    Първо фонда и платил, после с регресен иск си искат парите обратно един вид! Общо взето, умрял синът и други двама.
  • 14 гост

    4 27 Отговор

    До коментар #10 от "Morgoth":

    И какво я греят тия "размисли" собственичката , при положение , че може даже да я откраднат , убият човек и избягат , а тя посмъртно не може да докаже , а тя ще бъде осъдена за стотици хиляди , че може и милиони , затова , че е спестила една гражданска !!! Кола която няма гражданска трябва да е в моргата , а не в двора , че и с номера !!!
  • 15 Може

    14 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    ама не е толкова лесно, както го описваш ти. Както ти можеш да заведеш дело, така и аз( примерно) мога да обжалвам.

    Коментиран от #16

  • 16 гост

    2 19 Отговор

    До коментар #15 от "Може":

    А случайно да ти мина през акъла , че в момента в който вещото лице докаже , че скоро е имало ремонт , което е елементарно доказуемо , ще лежиш и ще си плащаш докато си жив не само за катастрофата , а и за лъжесвидетелство и заблуда на съда !!! Ако знаеш адвокатчетата как ги обичат такива селски тарикати , малеее !!!!

    Коментиран от #17, #21, #52

  • 17 Пешо

    23 1 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Ти живееш на луната! Пълни глупости пишеш. Ще спретнеш дело за колата ми, която не излиза от двора? И ще го загубиш, и ще бъдеш осъден за набеждане...
  • 18 onq s konq

    2 17 Отговор
    Недоумявам как изобщо може да се дискутира подобен казус във връзка с необходимостта от ГО,след като ЗАСТРАХОВКАТА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА до момента,в който МПС-то се ДЕРЕГИСТРИРА В КАТ!И никакво специално юридическо образование не е необходимо в случая-предостатъчно е човек да има елементарна обща правна култура!А дали ще си държи колата на трупчета в гаража или не ЗА ПО-ПРОДЪЛЖИТЕЛЕН ПЕРИОД- това е избор на ДОБРИЯ СТОПАНИН.И ще обясня:Трупчетата на предния и задния мостове елиминират ненужния натиска върху гумите,които пък като са във въздуха могат старателно да се измият и почистят със четка за зъби,както и да се извадят попаднали между грайферите камъчета.По-важни са обаче ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ТРУПЧЕТА в краищата на предната и задната брони/възможен и друг подобен подбор на 4 точки НА КУПЕТО/,които пък повдигат цялото купе и ОБЛЕКЧАВАТ НАТИСКА върху пружините /ресорите/.
  • 19 onq s konq

    17 1 Отговор
    Язе като съм диф селянин требе ли да плащам гражданска?Язе у градо не стъпам даже!Та те затва питам требе ли - не требе ли ?

    Коментиран от #24, #43

  • 20 М124

    31 0 Отговор
    Дължим им по голяма тояга за Теа боклуци
  • 21 Я си

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    пий диазепама...
  • 22 Бат Сали

    21 0 Отговор
    Европейското законодателство казва още много други неща ,но ние го четем както дявола евангелието, като ни стане всичко като там тогава.Много им се ще на някои яка лапачка ,ако може и данък пръдня да сложат на всички даже и на децата ,защото се замърсява въздуха но да го духат ,там правят отстъпки за дълъг стаж зад волана ,за безавариино каране и тн,като стане и тук така тогава,това защо никой не го коментира а само давай та давай.
  • 23 ШИБАНЯЦИ СЯ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТРАЗБРАХТЕ ЛИ

    31 1 Отговор
    КОЙ Е ПО ГОЛЯМ ГАДНЯР СЪВЕТСИЯ СЪЮЗ ИЛИ ЕВРПРОПАДНАЛИЯ СЪЮЗ.?;?
  • 24 Боко умния

    12 0 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Абе я си дрифти тебе и книжка не ти не требе.
  • 25 Бай Тошо

    14 1 Отговор
    Боко е нашия месия, той ще спаси света от гибел , примерно де
  • 26 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    30 0 Отговор
    Въпрос: колата отдавна е претопена в пещите трябва ли да има гражданска и каско?
    Отговор: да колата трябва да има каско гражданска и преглед и данък и сключен договор за обслужване в сервиз и всеки път като видиш кат да меткаш 50 пари така за здраве муахахахаххахаха
  • 27 Казус

    27 0 Отговор
    Интересен казус, излиза че ако ви откраднат колата и тя няма ГО и с нея извършат катастрофа и причинят щети вие, ще поемете всички финансови пасиви !!! Не е достатъчно това, че са ви я откраднали, ами плащате и ГО и данъци, а предполагам, като изтече и техническия и глоба за това ! Законодателят е помислил, как да ви е още по-гадно и финансово неизгодно, но за сметка на това не позволява да гръмнете крадеца, ако някакси го откриете или поне лекичко да го пребиете !

    Коментиран от #58

  • 28 волен сидеров

    12 1 Отговор
    терминал2

    Коментиран от #29

  • 29 офчар

    13 0 Отговор

    До коментар #28 от "волен сидеров":

    240 офсе да се подкарат с тоягата...къф терминал ?
  • 30 карчо

    20 0 Отговор
    Това не е ли рекет,имам предвид застраховката гражданска отговорност
  • 31 Hector

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Не четеш ли какво е писал човекът- "нова полица и аре бегай ! " Къде реши, че ще я кара без застраховка колата?!
  • 32 карчо

    8 0 Отговор
    РЕКЕТ
  • 33 Софиянка

    12 0 Отговор
    В Европа за това плащаш, за друго плащаш- правилно.Така трябва. Ама да напишат и какво трябва да ни плащат като в Европа.
  • 34 АЛ КУРОПАТКИН

    17 0 Отговор
    нали приеха че ако дадена кола няма гражданска то тя се сваля от отчет или регистрация ли беше
    така че ако някой ви крадне колицата и катастрофира би трябвало да се води че е станала катастрофа с нерегистрирана кола,кола без собственик
  • 35 бай Иван

    4 0 Отговор
    Хахахахаха.
    А фанете ме де.
  • 36 КОЧА

    10 0 Отговор
    НЕ Е ПРАВИЛНО ЗАСРАМЕТЕ СЕ ХОРАТА СА БЕДНИ И ДУШАТА ЛИ ИСКАТЕ ДА ИМ ................С ТЕЗИ ДУПКИ ПО УЛИЦИТЕ НЯМА МАРКИРОВКИ ШАХТИ ТО ЕДНА ПЕДЯ ---КОЛАТА ПОДСКАЧА НАГОРЕ НАДОЛО ЛОШО ДА ТИ СТАНЕ ---НЯМАМ ПОВЕЧЕ ДУМИ ...................................................................................................................
  • 37 Само така

    6 1 Отговор
    Аз съм за въвеждане на 7 дневна и 24-часова работна седмица, забрана да се плащат заплати и пенсии и т. н. и т. н. Тъй ами.
  • 38 бат мишо

    6 0 Отговор
    за кола на трупчета у двора ,а елате да ми земете гражданска .....
    ма си сложете червени сака да не личи кръвта
  • 39 Иво

    10 0 Отговор
    Да ме хванат за шмайзера застрахователите. Хич не ме интересуват тъпите лобистки закони, аз не съм длъжен на никого за нищо. Ако съм решил да не карам колата и тя стои в гаража, нека дойдат със спец частите да ме накарат да си платя гражданската.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Uflaf

    4 0 Отговор
    Хората дето все ги споменаваме в Европа имат алтернативи за обществен транспорт поне до месторабота. Тук обаче не е така ако живееш извън града. Колко места има без ЖП и обществен автобус , но на властта пари и трябват. На тях не им пука ,че автомобила е единствения начин на много хора да стигнат до работа. С тези цени те обезмислят ходенето на работа изобщо. Та само за колата ще трябват за бумащини и за да си изряден едни 500 -1000 лв което в малките населени места си е около три заплати от 398 лв. От там на тази сума извади на всичко ДДС 20 % и стават около 4 месеца труд само за това. За данъците работим 6 месеца.Спомнете си кога приключва изкарването на парите за осигуровки,данък общ доход, здравни и т.н. И остава за да си изпратиш детето на училище да работиш още 2 месеца от годината. Какво ще ядеш ,какво ще обличаш, ток и вода ,телевизия и медии, телефон ли ? За това управляващите не мислят и всеки казва ,че проблема е на давещия се да се спасява. Е ,добре . Ще ни циганизирате всичките . Вие господа оядени какво тогава ще спечелите ? Парите в хазната няма да са в повече.Вие мислите как да ни оберете ,ние сме длъжни да се спасяваме за да оцелеем. Превърнахте обикновения беден трудещ се във Ваш враг и ще си го получите. Щом искате и не разбирате от невъзможност ,ще получите още цигани и бандитизъм. В банки няма да влезем за заеми за да плащаме данъци . Нали това си мислите ,че ще се юрнем към банките на Вашите роднини и приятели за да плащаме да
  • 43 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Щом си диф селянин ще си направиш не гражданска а селянска застраховка да возиш селските моми с БеМеВето по къра!!!
  • 44 Като гост

    14 0 Отговор
    Гражданска на шофьора, има катастрофа, плаща повече. С тази застраховка си карам всичките коли. Сега е на колата, води се на дядо, той не кара и внук му катастрофаджия плаща като мен. А аз трябва да плащам за четири коли, ясно е че не мога да ги карам едновременно. Обаче така е по-изгодно за застрахователите.
  • 45 Дългия

    10 0 Отговор
    От утре ако искат и за игрите с коли на компютъра дето детето играе и на тях гражданска ще искат !!
  • 46 Гост

    12 0 Отговор
    Хахахахха гледам и не вярвам на очите си. Значи ако колата е открадната аз да си плащам гражданската че да могат крадците спокойно да си я карат докато мвр и ония кавали в кат спят. Колата си седи в двора без двигател,врати и таван ама плащай гражданска нали има номера. Лелее тия от тоя еврогейски съюз са изтрещяли напълно. Вдигайте се и да протестираме защото докато ние мълчим политиците си правят каквото искат
  • 47 Роман дизел

    0 0 Отговор
    Във Враца най добре изплащат обезщетения по ГО . Тече разследване кой какво обещетение е получил в натура.
  • 48 Ставрю

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "ЧАПРАЗА":

    Търсят още пари застрахователите а нали знаете компаниите чии са и къде отиват паричките. Ще измислят и нещо друго дори да е налудничаво ние трябва да плащаме и плащаме. МА ЛЕТО ВИ ПРОКЛЕТО.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Един

    2 0 Отговор
    На ви ЕС! На ви ГЕРБ! На ви демокрация !!!
  • 51 Валери

    0 0 Отговор
    Лобистки закони, лобистки решения. Прокарани от застрахователи и техни слуги. Би имало логика ако застраховката действително стане гражданска, т.е. на шофьора, а за автомобила остане каското. Тогава отговаряш персонално на какъвто и автомобил да се качиш. Това естествено не е изгодно на някои компании но, ако се замислят, ще реши и въпроса с измамите в чужбина с българските регистрации. Но кой да мисли. Важно е пари да се събират по закон.
  • 52 Да го д@ хаш 7424

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Ти за коя Застр компания работиш ? Като си толкова загрижен що не направиш нещо по въпроса с ОЛИМПИК ?
  • 53 БЪЛГАРИН

    1 0 Отговор
    Само данък въздух и данък слънце още не са въвели.А като фалира Олимпик,гаранционния фонд ,какво направи.....едно нищо.Ама като си кротуваше и мълчим това си заслужаваме!!!
  • 54 БЪЛГАРИН

    1 0 Отговор
    Само данък въздух и данък слънце още не са въвели.А като фалира Олимпик,гаранционния фонд ,какво направи.....едно нищо.Ама като си кротуваше и мълчим това си заслужаваме!!!
  • 55 AK47

    1 0 Отговор
    Държавен рекет !
    Шах и мат за данъкоплатеца.
    Затова среден до лакти изодзадзе в
    *зъ на държавата ВИНАГИ когато има възможност.
  • 56 Члена

    2 0 Отговор
    Бойко,бойко яла да ти платим гражданската .ще ти капе гъзъ като на кьорав кон окото
  • 57 Gasterbayter

    1 0 Отговор
    Daaa ama neee vijte v germania kak e posle ste govorim
  • 58 Moonwalker

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Казус":

    Добро утро.
    Ти вчера падна от Луната, нали?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове