Last news in Fakti

23 Септември, 2018 07:27 5 054 33

23 септември 1947 г. Екзекутират Никола Петков

  • никола петков-
  • съд-
  • убийство-
  • екзекуция

От 5 до 16 август 1947 г. се провежда съдебният процес срещу водача на демократичната опозиция

На 23 септември 1947 г. около 00,15 ч след полунощ е изпълнена смъртната присъда на земеделския водач Никола Петков. Според решението на Народния съд врагът на отечеството трябва да бъде умъртвен чрез обесване, но разсекретени архивни документи от зловещата 1947 показват, че големият демократ е убит зверски с чукове по главата, а след това провесен на въже.

С убийството на земеделския водач България повежда в една черна класация – само за 40 години в една българска фамилия заради политика са убити бащата и двамата му сина. Заради партийните си пристрастия загиват либералът, съратник на Стамболов и министър-председател Димитър Петков, а след това и синовете му - земеделците Петко и Никола.

Никола Петков обаче се оказва враг на два режима - на Борис III и на комунистическата власт, олицетворявана тогава от Георги Димитров.

От 5 до 16 август 1947 г. се провежда съдебният процес срещу водача на демократичната опозиция Никола Петков.

Ликвидирането на Никола Петков е част от унищожаването на политическата опозиция в България, наредено на българските комунисти от съветския диктатор Сталин през 1946 г. Това коментира сайтът Държавна сигурност.

На 5 юни 1947 г. лидерът на обединената опозиция е арестуван в самия парламент, а опозиционният БЗНС, на който е лидер, е разтурен. Никола Петков е обвинен, че е организатор на военната конспирация „Неутрален офицер” и в подкрепа на Военен съюз. Поставената под комунистически контрол прокуратура му приписва създаването на организация, поставила си за цел да събори властта чрез въоръжен преврат.

Преди ареста лидерът на опозицията и лидерът на комунистите Георги Димитров влизат в словесна престрелка. Петков заявява, че ако е бил такъв голям реакционер Георги Димитров е нямало да го търси от Москва, за да влезе в Отечествения фронт. Димитров злобно отговаря, че земеделецът ще получи това, което заслужава. Никола Петков му отвръща, че „с мъст не се управлява”, след което е арестуван заедно с голям брой от депутатите опозиционери (изборът на 23 депутати е касиран).

Никола Петков е подложен на следствие от Държавна сигурност, а в началото на август 1947 г. срещу него започва монтиран политически процес, режисиран по подобие на сталиновите „процеси” в СССР. Обвинен е в шпионаж и организиране на преврат и е признат за виновен. Осъден е на смърт чрез обесване.

На 19 септември Държавният департамент на САЩ информира София, че предстои дипломатическо признаване на НРБ, настоявайки да се отмени смъртната присъда на Никола Петков.

Георги Димитров обаче определя подобна евентуална отстъпка за проява на слабост от страна на режима. След като получава одобрението на Сталин, настоява за бързо изпълнение на присъдата.

Смъртната присъда е изпълнена на 23 септември 1947 г. (72 часа след искането на САЩ). Комунистите не позволяват да бъде организирано публично погребение. И до днес не се знае къде е гробът му.

След краха на тоталитарното комунистическо управление през 1989 г. в градинската пред храма „Свети Седмочисленици” е изграден паметник на Никола Петков.

През януари 2017 г. по предложение на второто правителство на Борисов (ГЕРБ и Реформаторски блок) президентът Росен Плевнелиев удостои посмъртно Никола Петков с орден „Стара планина” – I степен за приноса му в борбата против комунистическата диктатура и за изключителната си гражданска позиция и противопоставяне срещу налагането на комунистическия тоталитарен режим.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    38 18 Отговор
    И с тия зверства и геноцид срещу собствения си народ нашите комунистически каскетаджии се гордеят,боже колко плиткочели са.
  • 2 Снайперист

    14 6 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !

    Коментиран от #26, #31

  • 3 Бърза помощ

    17 6 Отговор
    СССР, 2018г, КГБ. Телефонът звъни.
    - Ало, КГБ ли е?
    - Да.
    - Обажда се Иван Сидоров. Избяга ми папагалът.
    - Ние сме КГБ, а не зоопарк! За какво ни се обаждате?
    - Искам само да кажа, че не споделям политическите му възгледи.
  • 4 Трифонов

    32 10 Отговор
    Даааа... комунистът е като крокодил. Не можеш да кажеш дали ти се усмихва или се кани да те разкъса!!!
    Единственият вариант след 1989г. България да я
    беше сполетяло нещо хубаво, бе още през 1990г. да се бе действало спрямо БКП и всичките й функционери по същия начин, по който действат комунистите през 1945 - 1950. Но, разбира се, дотолкова доколкото в България "превратът от 1989г." бе мирен и организиран от новата смяна в БКП, а народът нямаше идея какво се случва, нито всъщност и желание да се случи нещо (на 99.5% от българите си им беше прекрасно преди 1989г.), си давам сметка, че не е имало и капка обществена, гражданска енергия да бъде затрита БКП и структурите на ДС, всичките им функционери, жените, децата, слугите и... целите им родове до най-далечно коляно. А днес ревем, че това, в което живеем, било лоша имитация на демокрация... Какво да ви кажа... каквато ни "революцията от 1989г.", такава ни и "демокрацията", която я последва. Свободата се извоюва. С кръв. Не за друго, а защото реката от кръв остава завинаги в народната памет, докато всичко друго чезне безследно. И ако един народ помни как е пролял невинната кръв на бащите и синовете си, на децата и майките си, за да извоюва правото си да бъде свободен, този народ не ще се остави да му я отнемат... поне не без безмилостно жестока битка... Някой ще каже, че подходът ми е също тоталитарен... Пък аз ще му отговоря така: Представи си, че играеш партия шах с човек, който мести фигурите както си ис

    Коментиран от #19, #23

  • 5 Трифонов

    24 3 Отговор
    Представи си, че играеш партия шах с човек, който мести фигурите, както си иска... а ти следваш правилата на играта... Възможно ли е, дори само теоретично, някога да спечелиш тази партия?
  • 6 Иван

    23 18 Отговор
    Ако седесарите от 1990 г бяха на местото на комунистите от 1945 г , нещата можеха да са и по страшни. Злобата на Желю, Тренчев, Филип Димитров, Лучников, Спасов, Соколов, Сугарев, Георги Марков, Луджев, Ганев никак не беше по малка от тази на Г Димитров. Сега просто времената бяха други.

    Коментиран от #9, #20, #22, #32

  • 7 СеСеСере

    23 15 Отговор
    Някой е прокълнал България да ни се паднат точно нас руснаците да ни "освобождават" и после 45 години да ни управляват неграмотни селяндури, егати късмета! Да почетем паметта на жертвите на комунизма!

    Коментиран от #10, #11, #25

  • 8 До предишните

    25 17 Отговор
    А след 30 години в САЩ убиват президента си-със организирано и цинично участие на ЦРУ...В еталона за демокрация-САЩ има още робство....Та комунистите са ангелчета пред америте-така да си знаете амерски подлоги...

    Коментиран от #33

  • 9 Георгиев

    14 4 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Изброените от теб също бяха комунисти, с редко изключения.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 и ТЕ ТАКА

    13 4 Отговор

    До коментар #7 от "СеСеСере":

    А в демократична Испания и Гърция след 46г. се води няколко годишна гражданска война А във Великобритания англичаните до 1988 г трепеха ирландците с армията по улиците.И за негрите и за много-много други има какво да се каже.
  • 12 СеСеСере

    10 9 Отговор

    До коментар #10 от "Ицо Хазарта":

    Явно си наследник на, някой от селяндурите, които ни управляваха 45г.
  • 13 НЯКОЙ СИ

    11 7 Отговор
    ПРАВ БЕШЕ ПЕТЪР МЛАДЕНОВ....
    ,,НАЙ-ДОБРЕ ДА ДОЙДАТ ТАНКОВЕТЕ....."
  • 14 някой си

    7 6 Отговор
    Този "демократ" е участвал в Деветосептемврийския преврат. Дал си е благословията за Народния съд, за убийствата без съд и присъда! Борбата с комунистите уе била за това, кой ще гризне кокала.
  • 15 СссереМ

    10 7 Отговор

    До коментар #10 от "Ицо Хазарта":

    Типичен пример си на нискочел,необразован и злобен каскет.

    Коментиран от #16

  • 16 хайдеее

    6 8 Отговор

    До коментар #15 от "СссереМ":

    А ти, какъв си? Същият!
  • 17 Кочина на Злото и Лъжата

    15 4 Отговор
    Няма по-отвратителна, вредна и опасна за човечеството заразна, крадлива и подла гнусотия от кремълската престъпна шайка.
  • 18 ЕДИ КОЙ СИ

    14 1 Отговор
    КОМУНИЗЪМ ИМАШЕ И В ПОЛША,ЧЕХОСЛОВАКИЯ,УНГАРИЯ....И ПРОЧЕЕ В ЦЕЛИЯ ИЗТОЧЕН БЛОК...АМА....КЪДЕ СА ТЕ...КЪДЕ СМЕ НИЕ...???
    ТАКА,ЧЕ НИКОЙ НЕ НИ Е КРИВ....САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ....

    Коментиран от #27

  • 19 Ефтини сензации

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Трифонов":

    Много точно и правилно сте разбрали нещата ставали след 1989г.
    Отдавна обеснявам, че комунистическата подлога желю жабата, който осуети всички опити на комунистическото простолюдие да му бъде потърсена отговорност за престъпленията от 1944г е главния виновник в България да вилнее комунистическото простолюдие все още!

    Коментиран от #21

  • 20 Ефтини сензации

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Дрън-дрън, изброените от теб бяха явни подлоги на комунистическото простолюдие, сложени да го играят "опозиция" за да се държат хората под контрол и да не потърсят сметка на комунистическото простолюдие за престъпленията им....
  • 21 Пенционер

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Ефтини сензации":

    Не само Желев-Дертлиев също беше демагог от класа.Към талантливите артисти спадат също и Вагенщайн,Паси,Лилов,Луканов,Зайков,а най добър според мен беше Валери Петров.
  • 22 Бесен Язовец

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    А бе, каскет с каскет такъв, има ли по страшно от това да ти размажат главата с чукове и да те закачат да висиш на въжето, а после на това отгоре и да скрият мястото на погребението, та да не могат близките ти едно опело дори да ти направят ! Ако ти смяташ, че по страшно има, значи ти си един извратен и ненормален тип !!

    Коментиран от #24

  • 23 Порно

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Трифонов":

    Коментар на квартален пияница. Като си толкова смел , ти как се бори преди 1989 за да извоюваш свободата си ? Ако си бил роден, съпротивата ти се е изчерпвала до псуване на чашка. Просто не си даваш сметка , че насилието е спирала . Насилието е временно решение, не решава нищо трайно.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Първанов

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "СеСеСере":

    А сега грамотни ли ни управляват. Бойко е завършил милиционерското училище. Повечето му депутати са завършили някакви изнесени факултети по градчетата. Има един завършил право във Варненския ТУ, но факултета е в Харманли. И този човек твори закони.

    Коментиран от #29

  • 26 Моамар

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Снайперист":

    Абе кво повтаряш като малоумен 2 ДУМИ ВЕЧЕ 5-6 ГОДИНИ !! ??? ИЗКАЖИ СЕ КАКВО ТОЧНО МИСЛИШ ? ИЛИ СИ ЗАЦИКЛИЛ НЕЩО ?
  • 27 СссереМ

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "ЕДИ КОЙ СИ":

    Когато проруските утайки влияещи на нашия режим бъдат отстранени и/или ликвидирани бъди сигурен че ще достигнем много бързо.
  • 28 Манаф

    3 1 Отговор
    Б.Б. кво чака и той да ликвидира опозицията
  • 29 СеСеСере

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Първанов":

    Всички сегашни управляващи са производни на онези преди 10-ти.
  • 30 istorik

    4 0 Отговор
    На първите митинги след 1989г. Тодор Живков, какво казваше.
    "Време е за митингова демокрация" във времето на преустройство при Горбачов.
    Та първите митинги на "опозиционери" Желю мелюКостовци са напрактика пратени от Политбюро на БКП и дирижирани от кръга около Тодор Живков.Самото СДС е напрактика отроче на октопода БКП и всички производни партии.
    Та, никога не е имало дисиденти от емиграция и чисти хора.Плюенето по капитализма и възхваляването на комунизма си е за заблуда и отвличане на вниманието при преразпределянето на държавното богатство в избрани ДРОГАри...Честит Ви посткомунизъм, Новото време изисква нови хора, дошли отдалеч спрямо старата номнеклатура, която е научена да краде, а не да създава.Затова и западни компании дават по 2000лв заплати, а тези местни наследници на комун върхушката плащат минимума от 500лв., ама плюят по упадъчния запад
  • 31 Снайперистът

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Снайперист":

    Пак се изходих за любимият фюрер.
  • 32 Просия

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Абе ей мършо долна !!!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове