Last news in Fakti

28 Септември, 2018 10:30 5 743 30

Над 22 000 държавни служители пътуват безплатно в София

  • софия-
  • градски транспорт-
  • център за градска мобилност-
  • транспорт

Най-много превозни документи за градския транспорт са закупили от МВР

Над 22 000 държавни служители пътуват безплатно в София - 1
Снимка: БТА

Над 22 хиляди държавни служители ползват безплатно градския транспорт в София с карти, закупени от министерствата и комисиите, в които работят. Това става ясно от справка на Центъра за градска мобилност, изготвена за „Монитор“.

Най-много превозни документи е закупило вътрешното ведомство. Работещите в силовото министерство разполагат с 19 000 карти на хартия и над 1000 електронни.

„МВР закупува превозните карти по ред, определен от Министерския съвет, който изплаща на Столична община стойността на картите, съгласно публично обявено постановление“, обясняват от ЦГМ. В министерствата на здравеопазването и образованието цифрата е далеч по-скромна. В МЗ разполагат с 90 месечни карти, а в МОН с едва 79 шестмесечни карти.

Държавните комисии също осигуряват пътуване в градския транспорт на служителите си. Комисия за защита от дискриминация предоставя 150 тримесечни документа за превоз. Държавната комисия по сигурността на информацията пък разполага с 110 тримесечни карти, НАП също залага на тях, като са закупили 399. С тримесечен абонамент за 2200 служители разполага и летище София.

От ЦГМ отчитат над 12 хиляди по-малко гратисчии през изминалата година в сравнение с 2016 г. Събраните глоби за нередовни пътници през двете години надвишават 2,2 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хейтър

    66 0 Отговор
    Не е безплатно, просто не идва от техния джоб.
  • 2 без име

    59 5 Отговор
    А защо? Заплатите в държавните служби започват да изпреварват заплатите в частният сектор! - Не плащат осигуровки и на това отгоре един куп допълнителни привилегии! Да не говорим, че накой като се пенсионират получават по 20- на заплати на куп! - А бе ние да не бачкаме за чиновниците? -Я да вземат да вървят на ....

    Коментиран от #4

  • 3 onq s konq

    23 8 Отговор
    Ех ако имах такава карта...По цял ден щях да се возя по всички линии и да си гледкам през прозореца с кеф!И на пешеходците ще помахвам от време на време...ама пренебрежително.
  • 4 Мъка,мъка....

    29 0 Отговор

    До коментар #2 от "без име":

    Още ли не си разбрал за кого работиш???
  • 5 Прост

    36 1 Отговор
    Тея да не са социално слаби? Не стига че плащаме за тъмнозелените, ами и за тея търтеи!
  • 6 scbg

    47 1 Отговор
    Супер 12 млн годишно само в София от нашия джоб. Иначе няма пари за болни деца...
  • 7 F@CK bb

    30 1 Отговор
    СТАВАЙТЕЕЕЕ! ВДИГАЙ СЕ НАРОДЕ!

    Коментиран от #13

  • 8 Димов

    21 1 Отговор
    Що само с градски транспорт? Ами ако рекат, че искат с колите си да ходят, и бензина ли ще им плащаме? И ГО, и данък, преглед, винетка.....? Я виж с колко ще скочат разходите на МВР, тогава. Ето ти една сериозна причина за настояване, да се увеличи бюджета на съответната институция, което неминуемо ще доведе до остра нужда, от вдигане на данъците.
  • 9 ХХХ

    17 0 Отговор
    Говорите само за служителите от МВР , важно е да се подчертае това! Вероятно има и от външно и отбраната, без да твърдя със сигурност, но е факт, че другите ведомства не ползват подобни привилегии. За Министерство на финансите потвърждавам със сигурност. Така че, чуете ли за в бъдеще държавни служители (чиновници), веднага да ви светва лампичката, че това са и МВР, чиято структура наброява мнооого лица.
  • 10 me be re

    7 21 Отговор
    Ей това журналята сте големи преписвачи. Поне заглавието на статия да бяхте применили да е коректно. Не пътуват безплатно, плаща им го службата пътуването, ами като пътуват по служба от джоба ли да си го плащат билета ?
    На вас служебните пътувания за ваша сметка ли са ?

    Коментиран от #12

  • 11 Ленка Варшавска

    16 1 Отговор
    То в тая "държава" останаха само гюпци и държавни лапачи.
    на 6 000 000 народ, 28 области, с безброй кметства и дебела администрация, на която останалата част плаща келепира им.
    Държава на търговци от раждането до гробищата.
    И това ако е Европа с нейните прословути ценности, където всеки ден "политици" ни плюнчат от студиата та телевизиите.
    Уважаеми политически клекала самозакопайте се!
  • 12 У лево е Крим

    15 0 Отговор

    До коментар #10 от "me be re":

    Кой чиновник ходи служебно с автобуса? - Аз не познавам такива! -Ползват служебните коли, които също не са никак малко!

    Коментиран от #25

  • 13 никой

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "F@CK bb":

    късно е бацеее,машината е добре смазана в цял свят.там разни Ротшили Маршали вече ряботи много добре
  • 14 гост

    11 0 Отговор
    По 100лв да им я дават годишната карта това са над 2млн. лв които могат да влизат в различни пера я за лечение на деца, я за облагородяване на паркове, я за културни мероприятия. Това са над 20млн. за 10г. представете си какво може да се направи с тях и допълни към това, че труда ще дойде от доброволци, това са пари само са материали например. Луда работа. А държавен служител да плаща по 8лв на месец за карта при положение, че един билет струва 1.6лв, това си е невероятна сделка. Защо се подаряват пари като може да се взимат и да пак и двете страни ще са доволни стига да се поднесе по правилния начин?
  • 15 Илко

    16 0 Отговор
    Всички служители на Столична община и районните администрации също пътуват безплатно.Ние останалите сме много богати щом можем да поемем тези огромни разходи и търпеливи - като овчици.
  • 16 Николай

    2 11 Отговор
    Фалшива новина- в нашето ведомство се предоставят тримесечни карти за цялата градска мрежа, за които всеки месец ни се удържат по 28 лв. от заплатата. Лъжете.
  • 17 ХХХ 2

    8 0 Отговор
    И само да вметна още нещо към коментара си по-горе, което забравих да спомена: Служителите на МВР, в качеството им на държавни служители и работещи по Закона за държавния служител, нямат, повтарям НЯМАТ правото под каквато и форма да протестират! Могат единствено да направят това символично, с поставяне на лента на ръката си, и то, когато не са на работа. Ще ми пушат те... и ще ми мрънкат, че са им ниски заплатите. Да, някой наистина вършат добнра работа, но повечето ... А базите им по морето и не само, няма да ги коментирам. Има публична информация, просто четете където трябва.
  • 18 qwerty

    5 0 Отговор
    Ченгетата по Закона за държавния служител, т.нар "чантаджии" не се ползват с тази привилегия. Тя е само за останалите служители - униформени и цивилни. Дайте инфо за общинските служители и броя паркоместа "за служебно" ползване + броя на тези с безплатни карти за градския транспорт.
  • 19 Стига

    12 0 Отговор
    Стига с тези привилегии за държавните чиновници! Кой ще плаща сметката?

    Коментиран от #27

  • 20 вуйчо Ваньо

    12 0 Отговор
    Държавата им плаща осигуровките, почивките, обяда, командировките сега и транспорта, а те само реват за още по-високи заплати. Докога ще се толерират тези търтеи? Реформа в администррацията въвеждане на електронно правителство и орязване на дебилите с 100%
  • 21 груйо

    11 0 Отговор
    Вай сиромашките и транспорта им плащат.Живи да ги ожалиш.За наистина бедните хора,нема милост.Плащат си транспорта.
  • 22 Няма такава държава

    13 1 Отговор
    Няма държава по Света с 500 хиляди чиновници на 1.5 млн. реално работещи и 6 млн. население!!!
  • 23 Георги Димитров

    9 0 Отговор
    е казал: -Не допускайте България да стане чиновническа!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 me be re

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "У лево е Крим":

    И според вас, кое е по-евтино, да се бръмчи в София със служебен автомобил или да се ползва градския транспорт ?
  • 26 Димитър Кънев

    6 1 Отговор
    Не се притеснявайте другарят Борисов не се ползва от тази безплатна услуга.Него просто го возят.Така че той е чист като света вода ненапита.Блазе му.
  • 27 .Д.Кънев

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Стига":

    Как кой.То се знае.От нашият джоб.Как още ли не си разбрал.
  • 28 Стойко

    0 0 Отговор
    Това за МВР изобщо не е вярно. Там държавните служители нямат карти за пътуване платени от министерсгвото/дъравата. Плащат си пътуването сами. Друг е въпроса с униформения състав. Но пжмислете малко естеството им на работа.
    Авно в обществото ни все още властва метода - разделяй и владей... А не е ли по- добре да се стимулира всички да пътуват с градски транспорт а с колите да е скъпо удоволствие. Помислете бре хора какво дишате. Да затворят центъра за коли и нека е скъпо .пътуването с кола в центъра...сам човек в кола...Нека градския транспорт да е евтин
  • 29 Асся

    0 0 Отговор
    Хич не се обяснявай, ами ако си катаджия, бой по журналята - големи нарушители са на пътя. Ами тия от икономическа и те да не спят. Бая матрял има в жур гилдията. Ама ви е шубе и затова е така.
  • 30 нфсб

    1 0 Отговор
    ХРАНТУТНИЦИ НА НАРОДА И ОСИГУРОВКИТЕ СИГУРНО ИМ ПЛАЩАТ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове