Last news in Fakti

3 Октомври, 2018 12:21 4 011 18

Варненско семейство готово да се самозапали заради жилището си

  • жилище-
  • семейство-
  • кредит

Семейството е готово на крайни действия, за да защити единствения си дом, в който се грижи за дете с аутизъм, съобщи Varna24.bg.

Хората са отчаяни от непрестанните атаки на частен съдебен изпълнител, който периодично прави опити да въведе във владение купувач на имота, закупил апартамента на ниска цена при трети търг, въпреки че текат процедури и оспорвания от страна на собствениците на жилището.

До това положение се стига, след като преди години семейството се вижда в невъзможност да заплаща високите вноски по кредита, теглен от банката за закупуването на апартамента. След известно забавяне се стига до съдебни дела с банката, намесването на колекторски фирми и частен съдебен изпълнител.

Докато хората се опитват да възстановят правото си да погасяват дългът си, имотът им е обявен за продан и продаден на смешна цена след трети търг. От тогава започват атаките на частния съдебен изпълнител да освободят апартамента, в който те се грижат и за дете с аутизъм. Частната съдебна изпълнителка не подбира средства и сезира дори отдел "Закрила на детето“, че момченцето може да остане на улицата, защото жилището ще бъде отнето.

Благодарение на адвокат Петър Николов детето е спасено от настаняване в социален дом и върнато на майката, но семейството продължава да живее и се грижи и за майката, и за синът й в единственото жилище, което има и да се бори за правото си да го запази.

Хората са пуснали жалби до прокуратурата, десетки до съда не само у нас, но и в Страсбург, но са отчаяни, че помощ не идва от никъде. Затова са на път да предприемат драстични мерки и заплашват да се самозапалят пред варненския съд, за да им бъде обърнато внимание. Ето какво още споделиха те:

"В нашия случай нещата стигнаха до там, че предстои пореден въвод на купувача на нашия апартамент в жилището ни, докато все още съдът не се е произнесъл окончателно по нашите жалби и оспорвания. Служител на ЧСИ Даниела Янкова ми се обажда, че ако не се отзовем на датата в жилището те ще извикат ключар, за да ни отстранят от апартамента. Така бях предупреден по телефона", разказа мъжът.

"Върху нас се упражнява системен натиск и тормоз за освобождаване на единственото ни жилище, а в това време текат съдебни процедури, оспорвания, в прокуратурата има заведени жалби за проверка. Тези проверки текат и все още никой не се е произнесъл. Според адвокатката, която се бори за правата ни, този въвод, който ЧСИ иска да направи, е напълно незаконосъобразен с оглед на продажбата на жилището, която те са направили в разрез със законодателството.

Тази продажба на единственото ни жилище е незаконна. Освен това то е продадено на трета продан за жълти стотинки. Има решение на съда, според което банката, от която теглихме кредита за закупуването на жилището, е загубила ипотечното право над жилището. Имаме заведено дело за това, че банката е продала на колекторска фирма събирането на дълга без да бъдем уведомени и сме продължавали да внасяме вноски по кредита си. При тази първа цесия без наше знание банката губи това ипотечно право върху жилището. ЧСИ би трябвало да знае за това падане на ипотеката, но въпреки жалбите в съда тормоза продължава.", сподели и съпругата на варненеца, теглил кредита преди години.

Семейството пита:

"Трябва ли да стигнем до крайни действия, да посегнем на живота си, за да ни обърнете внимание и защитите правата и интересите ни, да се докаже че тази продажба и действията на ЧСИ са незаконосъобразни? Нали съдът е независим, защо при нашите жалби реагира неадекватно и съдиите си затварят очите. Как бихме могли да се защитим, след като никой не иска да види незаконосъобразността на тази продан. Ако има доблестен и честен съдия би трябвало да ни помогне!

Досега всяка наша жалба се определя като недопустима. Има европейски закони и клаузи, които трябва да се прилагат в България, но явно не се прилагат. Ние вярваме в българското правосъдие и призоваваме, ако има все още честни съдии във варненските съдилища, а то със сигурност има такива, нека да реагират и защитят правата ни. ЧСИ Даниела Янкова побърза да впише купувача на дома ни в имотния регистър, с което целеше да ни парализира и приключи с нас. До момента не иска и не я интересува нашето становище. До момента няма разговор, а само натиск да освободим жилището. Ние имаме петиция в европейския парламент и в европейската комисия сме пуснали жалби, обърнахме се и към евродепутата Емил Радев за съдействие. Нужно ли е да се обесим или запалим пред варненския съд, за да ни обърнат внимание?"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕбългарин

    22 1 Отговор
    Българийо, за тебе те умряха.
    Една бе ти достойна зарад тях,
    и твойто име кат мълвяха,
    умираха без страх."

    Коментиран от #3

  • 2 балканец

    36 3 Отговор
    това чси-та са за белене всичките. няма такива изроди...

    Коментиран от #15

  • 3 И.В.

    27 1 Отговор

    До коментар #1 от "НЕбългарин":

    От времето, когато са писани тези думи до сега много се промениха ценностите.. Сегашните българи сме бледо копие на великите хора живеели преди нас тука. Само можем да се учим от техните дела, но за жаласт те са забравени както от държава, така и народ.
  • 4 пейо

    17 24 Отговор
    Сега си представете че сте си купили жилището за жълти стотинки на трети търг.. Вие също нямате къде да живеете. Нормално е да искате да влезете в нещо, което е ваша собственост и сте си дали последните пари за него. Отделно жилището не е на хората щом са го изплащали на кредит, а е собственост на банката до погасяването му. СЪжалявам за хората че са в това положение, но реалната ситуация е че те пледират за нещо което дори не е тяхно.

    Коментиран от #8

  • 5 гост

    14 18 Отговор
    Да са мислили когато са теглили заемите.

    Коментиран от #9, #11

  • 6 БХК

    8 3 Отговор
    "УМ ЦАРУВА, УМ РОБУВА, УМ ПАТКИ ПАСЕ"!
  • 7 Сатаната

    7 1 Отговор
    Преди да посегнете на живота си помолете добри БЪЛГАРИ да ви въоръжат, лично бих помогнал ако разполагам с оръжие.
  • 8 ти си българин

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "пейо":

    Как точно не е тяхно, след като няма влязло в сила съдебно решение от последна инстанция?

    Коментиран от #12, #13

  • 9 mitio

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Я па ти?
    Кой знае какво го чака утре? Кой знае, дали детето ти ще стане аутист или не? Дали ти ще си жив и здрав?
    Който има дом нека не тегли от банка, но който няма? Какво, да се плаща наем ли? Лесно се коментира отстрани...

    "... ще кажа на душата си: душо, имаш много блага, приготвени за много години: почивай, яж, пий, весели се.
    Но Бог му рече: безумнико, нощес ще ти поискат душата; а това, що си приготвил, кому ще остане? ... "
  • 10 ИВАН

    10 0 Отговор
    По надалеч от банка и от болница
  • 11 Plovdiv

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Tи се моли да нямаш дете с аутизъм, че друга песен ще запееш!
  • 12 пейо

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "ти си българин":

    Ако кредита е ипотечен трябва да е описано в самият договор за кредит. Ако е друг вид там също трябва да бъде описано това. Щом банката е стигнала до ЧСИ значи доста време не е плащано.
  • 13 пейо

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "ти си българин":

    Щом банката им е продала апартамента значи тя трябва да е собственик. Иначе няма как да продаде нещо, което не е нейно. Както казах съчуствам на хората, но тези пари трябва да се върнат и когато не могат да си г и вземат кеш, продават каквото е заложено. Има десетки апартаменти, които се продават така годишно поради същата причина. Отделно община Варна да се задейства и да им осигури жилище.
  • 14 Ефтини сензации

    5 9 Отговор
    Да се бяхте самозапалили преди да теглите кредити....
    Простолюдие....

    Коментиран от #16

  • 15 толерантен

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "балканец":

    За "всички" не знам, ама тая Даниела...
  • 16 бактисъл

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ефтини сензации":

    А, ти да вземеш да спреш да пишеш простотиите си, ама ноу доволен от себе си.
  • 17 Гост

    2 1 Отговор
    Там, където властва Златният Телец - добро не чакайте.

    Колко бързо почти всички хора станаха неспособни да живеят без пари.
    Нямам пари = не съм полезен на никого, не работя, не създавам!
    Взимам кредит = взимам пари, които нямам с идеята да върна още повече по-късно.
    Харча повече, отколкото изкарвам = пикая повече, отколкото пия...
    концепцията за парите е много криво разбрана. Трябва да се преподава икономика в началното училище, иначе така ще се случва на още хора.
  • 18 Към Мая Манолова

    1 0 Отговор
    Е що ни залъгват ,че сме тръгнали към Европата! Плащаме данъци да строим магистрали ,подписваме харти и конвенции , а пък сме у дупето европейско. Кво стана с фалита на физически лица?! Банките винаги се презастраховат!!! А и къде е сегурността,че ако днес си на работа ,утре фирмата ,към която работиш няма да фалира?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове