9 Октомври, 2018 23:00 3 519 29

Всеки трети българин е с висше образование

  • висше образование-
  • университет-
  • колеж

Според данни на НСИ у нас през миналата година е имало 54 висши училища

Около 28% или почти всеки трети наш сънародник на възраст 25-64 г. е имал висше образование и това в значителна степен е повлияло на качеството на живота и социалния статус на тази категория българи, показват данни от анализ на Евростат за нивото на образование в ЕС през 2017 г.

През миналата година около 31% от жителите на ЕС на възраст 25-64 г. са имали висше образование.

Най-високо ниво на висшисти у нас е било концентрирано в район Югозападен, където близо 40 на сто от населението в тази възрастова категория е имало висше образование. На втора позиция по този показател е район Южен Централен, където 32 на сто от населението на възраст 25-64 г. са били висшисти, а на трета позиция е бил район Североизточен с близо 27 на сто висшисти от трудоспособното население.

В дъното на тази класация с най-малко висшисти е бил район Северозападен, където едва 20 на сто или почти всеки пети българин на възраст 25-64 г. е бил висшист.

Според данни на НСИ у нас през миналата година е имало 54 висши училища, от които 50 университета и 4 колежа.

Пак по данни на НСИ най-ниско е било нивото на безработица сред българите с висше образование - едва 3% при общо 207 хиляди безработни през миналата година.

На обратния полюс най-висок е бил делът на безработните в редиците на нискообразованите българи - около 45% от българите с основно, начално или по-ниско образование, показва родната статистика.

Топ 5 на европейските държави с най-висока концентрация на висшисти се оглавява от Финландия - 43,7%, Великобритания и Норвегия - по 43%, Исландия - 42,5% и Люксембург – 40% от населението в трудоспособна възраст са притежавали квалификация за висше образование. Тези страни общо взето, са и сред държавите в ЕС с най-висок жизнен стандарт и най-добро качество на живот, отчита Евростат.

При съседите ни ситуацията е следната - в Гърция 31 процента от трудоспособното население на възраст 25-64 г. са били висшисти, в Румъния - 17 на сто, а в Турция - 18 на сто.

Като цяло нивото на образованост на европейците се е повишило като за 10-годишен период броят на висшистите в ЕС е нараснал с 8 процента - от 23 на сто през 2007 - до 31 на сто през 2017 г., отчита Евростат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    31 0 Отговор
    Само с една отметка всеки трети висшист е брак!
  • 2 Киро

    17 5 Отговор
    И със висше образование нищо не им е гарантирано.Вместо да бачкат за 700 лв ще бачкат за 1500, пък и зависи от още много работи.Според мен не си заслужава.Стартова заплата на млад доктор е 800 лв.Правете си изводите.
  • 3 Тодор

    27 0 Отговор
    Кой ще пасе овце,не знам !Всеки се натиска да става ай ти инженер,артист,певец и пр.!Кой ще вади хляба ?

    Коментиран от #26

  • 4 Plovdiv

    19 0 Отговор
    Живея точно до ВМИ-Пловдив... Студентите там на поне 60% са амуджи, муджахидини, чукумби, индийци, талибани и пр... Разбира се, всички са я "англичани", я "немци"... Истината е, че обучението е безбожно скъпо, перспективата никаква, даже и да вземеш диплома. Така че български студенти почти няма и ония, дето само със социалните си помощи могат да си покрият семестъра и да си купят дипломите, са единствената причина учебното заведение да не е затворило врати. Тъжно, но е истина.
  • 5 бай Ангел

    6 0 Отговор
    А аз с две. Обаче Бойко е велик!
  • 6 И ВСЕКИ ПЪРВИ ДА Е С ВИШЕ

    4 0 Отговор
    ВСЕ ТАЯ Е ,С ВИШЕ ИЛИ НЕ ,
    ВСИЧКИ ЩЕ СЕ ПЕЧЕМ ПОД ЕДНО СЛЪНЦЕ 😏в ЕДНА ЗЕМЯЯЯЯЯЯЯЯ
    На ЗАТОПЛЯНЕТО ОТ ВАВИЛОНЦИТЕЕЕЕ 🤨
  • 7 Той

    17 1 Отговор
    Щом да вземеш средно е по трудно от висше образувание-смятай за какво иде реч.
  • 8 Крадец

    23 1 Отговор
    Сегашните студенти,не ходят да учат за знания,а за да си поживеят 4-5 годинки на гърба на мама и тати,които плащат скъпото "образование "!Калпазанлък и нищо повече !
  • 9 ВишУ

    15 0 Отговор
    28 процента е по близо до 25 от колкото до 33 процента, демек около една четвърт а не една трета от българите са с висше образование.
  • 10 Ventura

    15 1 Отговор
    С купени дипломи вшисти бол,ама умни хора 0(zero).

    Коментиран от #12

  • 11 НКВД

    11 0 Отговор
    И 50% на тия висшисти са завършили с успех 3.50!!познавам един който завърши в,, Киров"Робототехника после учи в МЕИ и завърши със златни медали и стипендии,, роботизирани машини и му предлагат работа за 800 лв.!!
  • 12 НКВД

    13 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ventura":

    Познавам една др. наборка която в 10 класне знаеше танлицата за умножение и делене и завърши в,, Нов БГ. " две висши математики с парите на макаи от щатите!!

    Коментиран от #19

  • 13 месара

    14 0 Отговор
    ако и всеки трети работеше.......
  • 14 Bubbles

    14 0 Отговор
    Айде да перефразираме - Всеки трети българин е с виШО а от тях неповече от 10% са с виСШЕ образование.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Потребител 555

    12 0 Отговор
    Ми много евтини станаха дипломите, за това . После сричат от парламента , от европарламента говорят на някакъв странен език-те си го разбират
  • 17 Цв.Цв.

    14 0 Отговор
    Страната с най много дебили с висше(ха, ха) образование!
  • 18 Гадната Англия

    3 2 Отговор
    вишистите са супер за бърсане на го Bна в лондон MHoro ca cTapaTeLHu KAT0 uzbършат го BHATa He cLy6aT чалгата ами четат вестник SUN, защ0т0 са интелектуалци.
  • 19 498

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "НКВД":

    Аз също имам позната, която като я попиташ някой труден въпрос от таблицата за умножение, например 7 x 8, ти казва петдесет и нещо, там някъде, горе-долу. Тя също има диплома за висше образование, индустриален дизайнер е.
  • 20 ГосТ

    5 2 Отговор
    За специалистите от България, единственият път е Терминал 2. Светът има нужда от математици,физици,химици,биолози,инженери и лекари. Това трябва да е презумпцията на всеки захванал се да се развива в тези тежки,но истински сфери. В България виреят мениджъри и икономисти. За програмистите, зъболекарите и адвокатите може би е добре.
  • 21 Вишо

    8 1 Отговор
    Интересно, ако не се броят гюпците излиза че почти всеки втори българин е с виШо. Броят на неграмотниците, вкл. и на журналистите обаче е шокиращо висок.

    Коментиран от #22

  • 22 ГосТ

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Вишо":

    -,ти каа честно,българската граматика пък ми е последна грижа. По внимателен съм с английската. Боли ме фара,за к'во ми е? Аре кАжи ? Да не съм граматик бе бате,и освен това Сульо и пульо почна за правопис за намила 😂
  • 23 гощо

    2 0 Отговор
    Само дето на две магарета слама не могат да разделят повечето завършили университет!!!
  • 24 111

    6 1 Отговор
    Аз имам 3 висши образования: бакалавърска степен по Финанси и 2-ве магистърски - по Банков и Финансов мениджмънт. + 2-ве специализации и множество международни обучения ... И в крайна сметка, месечната ми заплата е 1 500 лв. чисти (в София), от които 2/3 отиват за покриване на най-основните разходи. Интересна работа, и тъжна. А Бойко-велики, който е много по-малко образован, не знае дори елементарен английски, а заговори ли на български, няма 2-ве правилно изказани изречения ... е, милионер е. По-лесно е да си мутра и прост, от колкото образован и честен. :/

    Коментиран от #27

  • 25 onq s konq

    1 0 Отговор
    Язе па съм с основно ама ми не пречи да си живеем охолно
  • 26 куку руку ку

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тодор":

    Голяма част от хората с висше и за чобани не стават... Или както е писал Чудомир: "Събрали се тук едни висшисти със средно образование."
  • 27 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "111":

    Аз имам само бакалавърска степен и взимам 2000 чисто стартова заплата, зависи човек кой как се ориентира, в каква сфера и тн..
  • 28 незнайко

    0 0 Отговор
    Нали сме държавата с най ниско образование ? Каква е тази безумна статистика ??? КАЙ КОГО ЛЪЖЕ ???
  • 29 ar146ts

    0 0 Отговор
    Правете разлика между хора с висше образование и хора с диплома за висше образование.Първите са много по-малко.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове