Last news in Fakti

16 Октомври, 2018 12:35 2 651 28

България остава без учители съвсем скоро

  • образование-
  • учител-
  • учители-
  • янка такева

След 2 години недостигът ще е 10 000 учители, а след 8 - 39 000

България остава без учители съвсем скоро - 1
Снимка: БТА

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева сподели тревожна статистика за родното образование - след 8 години в системата ще липсват 39 000 учители, а само след 2 години - 10 000 учители.

„Недостигът на учители е изключително голям. Преди година и половина Дирекция „Квалификации“ направи едно проучване, което показва, че след 8 години в българската образователна система ще липсват 39 000 учители, а в Европа ще липсват 6 млн. учители“, обясни Такева по време на дискусия, посветена на кадрово обезпечаване на българското образование, цитирана от информационна агенция "Фокус".

„Водим политика по кадрово обезпечаване в системата. Работим по проект всяка година да се обучават по 600 учители, които да получават педагогическа способност, включително и ресурсни учители. В системата ни има 22 600 деца с образователни потребности и не достигат ресурсни учители. В България се води, че има 4000 ресурсни учители, но тук влизат и педагогическите съветници и психолозите, а те не са учители. Около 1460 са ресурсните учители“, уточни тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    16 3 Отговор
    ако се вдигне престижа на професията съм готов да стана дакал
  • 2 Банго Хабиб

    15 5 Отговор
    Чибапчита и чуфтиета да има очитили ни ни травват.
  • 3 Batushka

    20 1 Отговор
    Важното е звероукротители и дилъри да има!
  • 4 Бай Иван Майсторо

    21 4 Отговор
    Ай тръгни търси работа за даскал да видим дали ще те земат без връзки
  • 5 Bubbles

    33 4 Отговор
    Е какво се чудите?
    Учителя днес няма никакви права, нито авторитет пред учениците.
    Каквото и да направи все е насилие и/или тормоз, некадърните родители вдигат вой до небесата за най дребното нещо като дръпване на ухо или дори затова че им гонят гаменчетата от час или пък щото им давали много домашни и токувиж вземат да научат нещо. В същото време инстутициите и държавата като цяло се стреми да ограничава колкото се може повече правата на учителя и го заплашва с лишаване от работа и дори ЗАТВОР за най дребното нещо като това да кресне на някой ученик като му писне най после да търпи.
    От другата страна са малоумните отрочета наречени ученици на които мсово им липсват първите 7 години, поради което не питаят уважение към никого, най малко към учителя си, масово не слушат и без това вече безполезните уроци които им се преподават, обиждат и ругаят учителите си и често дори им скачат на бой, отговори ли обаче учтеля неминуемо той става виновния и носи последствията а тъпото гаменче остава ненаказано и даже напротив, водят го на психолог щото видиш ли даскала му увредил психиката щото му наложил тормоз.

    АЙДЕ СЯ МИ КАЖЕТЕ КОЙ НОРМАЛЕН ЩЕ СЕ ХВАНЕ ДА РАБОТИ ТАКОВА НЕЩО?

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българин

    12 7 Отговор
    Заплатите от януари 2019та по 2000 лева и проблема е решен
  • 8 Гост

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "Bubbles":

    Абсолютно точен коментар! Защото от години се тръби само за правата на Ганьо и отрочетата му, но дума не се обелва за задълженията му и последствията от неспазване на тези негови задължения! Проблемът даже не е в заплащането на учителите, а точно в това, което си описал.
  • 9 Българин

    4 6 Отговор
    Като има такива боклуци, като кУрни и без хора ще остане държавата, ще остане платеният и електорат , а на него учители им не трябвало , искат кон и каруца !
  • 10 Ventura

    9 1 Отговор
    Защо са учители в ЦИНГАНАРИЯ? Да има скрб и помощи.!
  • 11 Хк+йххххйххх

    10 0 Отговор
    Да ама имаме много барман камириерки и пишман бизнесмени. Разбирашшшшшшшш. А пишман политици силно наведини също бол.
  • 12 Всъщност

    4 12 Отговор
    Ако учителят е личност, с характер и човек с голямо “ Ч “ ще работи и ще си пее, както е в частните училища! Учителите имат привилегии! Две пенсии, ранно пенсиониране и ДМС!
  • 13 Пешо

    7 5 Отговор
    Няма реално свободни места. Кандидатствайте за работа, като учител и ще се убедите, че няма да се уредите. А заплатите им са повече от добри за работата, която вършат. Най-често вдиганите заплати са точно даскалските.

    Коментиран от #24

  • 14 Аааа

    11 8 Отговор
    Заплати от 2000 лв. ? За какво бе
    "Българино" ? За това , че учениците завършват средно образование неграмотни и след това записват висше ? Заплата се дава за положен труд . Кой и как оценява труда на учителите ? Каква ОТГОВОРНОСТ носят учителите за все по голямата неграмотност сред учениците ???

    Коментиран от #20, #21

  • 15 През късният соц

    5 5 Отговор
    Най-некадърните учеха педагогически профили, във ВУЗ. Тези сега се пенсионират, за радост. Последните учители, с призвание, се пенсионираха в началото на демокрацията! Дано новата вълна са по-качествени и знаещи хора!
  • 16 Българската

    3 3 Отговор
    Педагогическа наука обучава учителите по системата на Макаренко, щото и академичният състав е нейн възпитаник! Професори , пълни откачалки, и възпитаници, които ги задминават! Пример Проф. Б.....
  • 17 Много е жалко,

    3 4 Отговор
    Но е факт! Държавните училища, в средното, е 50-55 години от частното! В последното, децата са назад с две-три години с материала и с много години в знанията, уменията, навиците и културата! А и в “ безплатното “ държавно яко стригане пада, съм чул! Сигурно не е вярно.
  • 18 конгречулейшънс

    7 0 Отговор
    Като се има предвид как поскъпва всичко, може да няма кого да учат.
  • 19 Вакуум

    2 0 Отговор
    "Администратор на класна стая" е отдавна непривлекателна професия. Грешката обаче е в системата насочена не към нуждите на, а към печалбата от човечеството. Можете ли да си отговорите на въпросът: Бих ли работил без пари? Отговорът ще ви проясни доколко сте независими.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Българин

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Аааа":

    Млъкни ма пачаврооо не ми пука за българия и дадкалите и неграмотността там
  • 22 Ненавиждам тъмнозелени

    6 1 Отговор
    И, за какво са ни даскали? Кого да учат неродените българчета ли? Не виждате ли, че от година на година отрицателния прираст все повече се увеличава а смъртността е най висока при нас в БГ? Ако е за циганетата няма, за какво да има даскали те и без това нито имат желание да учат, нито да ходят на училище.
  • 23 Машинист

    2 0 Отговор
    И при нас е много зле---няма хора,няма отпуски,няма пари...........
  • 24 Бацещ

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пешо":

    Най-често лъгани са учителите.
  • 25 Баце

    4 0 Отговор
    Няма да са нужни, с тиквата след 8 години няма да има кого да учат.
  • 26 безработен учител по история

    4 0 Отговор
    Само да вметна, пак дрънкат по медиите 920лв. начална заплата.
    Да ама не, през настоящата учебна година заплатата е бруто 760лв.
    Бруто не е, като нето.Та чисто си е 560лв.Учителската работа не свършва с натрупване на хорариум от 36часа седмично часове, за Ви заплати държавата 560лв.Учебният ден продължава и след последният Ви час с административна и организационна работа.Става въпрос за работа от порядъка на 12 часа.
    Срещу това там горе сте го описали какво получава, като отношение от обществото.Даже на 45г. възраст има колеги с "издухана гарнитура", които са за пенсия по болест, а не за старост.Стресът е близък до това на медицинските лица, пожарникари и полицаи, всеки ден..
  • 27 дядоИван

    0 0 Отговор
    Това е в резултат на системно, многогодишно неглижиране труда на учителите.
    Впрочем, на медицинските кадри - също. И такива няма да достигат след време, но за това - в друга статия.
  • 28 пенсионер за демокрация

    0 0 Отговор
    Тя България след 8 години ще е останала и без българи,
    а на другите не им трябват учители.
    Честити да с ви новите магистрали и дано настигнете американците/за тия дето остават тук/
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове