17 Ноември, 2018 11:20 1 663 20

Борисов: Няма по-добро място от ЕС

  • бойко борисов-
  • ес-
  • солун

Премиерът участва в Третата среща на високо равнище в Солун

Борисов: Няма по-добро място от ЕС - 1

„Няма по-добро място от Европейския съюз”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на Третата среща на високо равнище в Солун, посветена на европейската перспектива и свързаността.

На форума бяха обсъждани и енергийни теми. Българската компания „Булгартрансгаз“ е готова да придобие акции в терминала за втечнен газ в „Александруполис”.

„Българското участие в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис е стратегически важно за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки“, заяви министър-председателят Борисов и подчерта, че този проект ще осигури нови количества газ за снабдяване на пазарите в региона.

Ключовият очакван източник на газ чрез този терминал е с произход от САЩ, Катар и други големи производители на втечнен природен газ като това ще доведе до допълнителни източници на природен газ за европейския газов хъб „Балкан“. Премиерът припомни и че изграждането на нов LNG терминал е класифицирано от Европейската комисия като проект от общ интерес.

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” Владимир Малинов изрази готовност компанията да предприеме стъпки по придобиване на акции в проектната компания, която осигурява развитието на проекта за изграждане на новия LNG терминал в Александруполис.

В Солун Борисов обсъди и транспортната свързаност между България и Гърция с министъра на инфраструктурата, транспорта и мрежите Христос Спирдзис. Фокус на разговорите беше поставен върху развитието на железопътната връзка „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“.

„България и Гърция винаги са имали отлични отношения, през годините страните ни са си сътрудничили активно в сферата на транспорта и тази основа, която имаме ще бъде надграждана”, каза Борисов пред гръцкия транспортен министър. Премиерът подчерта, че трябва да се работи усилено по железопътната връзка „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе” и посочи, че осъществяването ѝ ще допринесе допълнително за икономическия подем на региона. Проектът цели развиването на устойчива двойна железопътна ос, електрифициран железопътен коридор с модерна ERTMS система за управление на железопътния трафик, свързващ българските и гръцките пристанища. Изграждането на железопътната линия е част от по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море „Sea2Sea”.

На срещата участва и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Обсъдени бяха още възможностите за по-нататъшно развитие на транспортния коридор, чрез изграждане на автомагистрала или скоростен път между Александруполис и Бургас, както и за удължаване на коридора от Солун до пристанище Патра, за да има възможност за връзка по море и към Италия и Испания.

„Нашата свързаност е и геостратегическа във всяка една сфера. И колкото по-скоро видим Македония в ЕС и НАТО, толкова по-добре за България и Гърция“, каза още Борисов в Солун. Той посочи, че някои неща трудно се приемат, както и с десетилетия трупаните исторически конфликти, но дали това е изгодно за бизнеса.

„Не е ли добре да има свързаност София-Скопие, да имате София-Солун, но и Солун-Скопие-Тирана-Белград? Така и бизнеса, и транспортните коридори всеки да ги предпочете там, където му е удобно“, каза още премиерът Борисов.

В обръщението си към лидерите от балканските страни той риторично запита какво по-добро от това Гърция да има излаз на Дунав, а по този начин да се развиват Дунавската, Румънската, Черноморската стратегия.

„На Бургас да имате кей и вие, а съответно България и Севера да имаме - в Солун и Александруполис“, обърна се премиерът Борисов към гръцкия си колега Алексис Ципрас.

Българският министър-председател подчерта, че вече е време да спрем да говорим за Западни Балкани, тъй като Гърция, Румъния, България, които вече са в ЕС, не могат да бъдат изключвани или разделяни в ключови сфери. Борисов сподели пред форума в Солун идеята Александруполис да бъде свързан с магистрала и да се модернизира жп линията с Бургас, припомни и важни акценти от Четиристранната среща на високо равнище във Варна, на която гост по покана на българския премиер бе израелският му колега Бенямин Нетаняху.

В изказването си министър-председателят Борисов се фокусира още върху важни за региона инфраструктурни отсечки и върху газовата свързаност.

„В момента няма нищо, което да ни спира да продължим да развиваме търговските ни отношения, стокооборотите, както и тази свързаност, за която говоря“, завърши Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гларус кръстоносец

    23 1 Отговор
    А си решил да мръднеш , а са ти взели всичките пари и са ти запорирали сметките.
  • 2 112

    26 0 Отговор
    няма по-добро място от централния софийски затвор. при бай ставри. човекът е строг, но справедлив.
  • 3 Вуте

    18 0 Отговор
    Мащабно мислене!Скоро пишеше че на Марс имало вода!
  • 4 Инкогнито

    23 0 Отговор
    Разбира се, никъде не дават милярди € за да се гушиш само ти а да продаваш нашите интереси! това може да се случи само в ЕС на Меркел
  • 5 Коментар

    2 10 Отговор
    Прав е.Но ние се намираме в Периферията на EU.Много Игнор Имаме
  • 6 Прецицалото

    16 0 Отговор
    Няма по добро решение , от ОСТАВКА !!!! Стига ни щавихте, душа не ни остана, Оставка !!!!!!!!
  • 7 СеСеСере

    3 19 Отговор
    България в ЕС и НАТО, по-далеч от Руската кочина, вън всички комунисти и русофили!

    Коментиран от #20

  • 8 Цирей

    11 1 Отговор
    Разбира се, че ЕС е най-доброто място за да оправдаеш щавенето на народа за да се бараш после великия капиталист.След някоя и друга година боковичетата има да се тупат в гърдите, колко големи работяги са и как са икономисвали от банички за да натрупат милярдите, като се надяват дотогава никой да не помни уредените обществени поръчки или голямото дране на хората.
  • 9 Баш Майсторът

    13 1 Отговор
    Правилното място е в БГ,,но не в ЕС.
  • 10 питам

    13 0 Отговор
    За кого Бе пич??
  • 11 ****

    13 1 Отговор
    Има бе безродник,нарича се България,тя е с приоритет пред ЕС,а на ЕС майната му.
  • 12 Мдааа

    13 0 Отговор
    За мутрите няма по-добро от Евро Съюза - кеф ти крадеш евро фондовете, кеф ти крадеш българския бюджет, кеф ти си измисляш хиляди данъци, такси и вноски, и никой нико не ти казва, защото Брюксел има очи и уши само за кравата Пенка, мангалите, бежанците, гейовете, блатните кокичета
  • 13 стоян георгиев

    6 1 Отговор
    ес е наистина наи-доброто място ,но не и за путинофили и соцносталгици.те си искат коми,магадан и чита.искат ги обаче само на ужким.лошото е че те избутват напред хора като борисов ,нинова ,симеонов ,доган и т.н. олигофрени наречени български политици.благодарение на въпросното статукво сме държавата в ес с два пъти по-ниски заплати от предпоследната в ес.та другари продължавате с рева и е време да тръгвате че в магадан е скучно без вас!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ХанкоБрат

    8 0 Отговор
    Само в Евро-жендърският-мюсюлмански съюз полицията надвишава правата на ГЕСТАПО. Само в това сататинско съюзче медиите пропагандират по поръчка и се приемат закони ограничаващи белите хора, докото изхранват талибано-негърските орди. Колкото по-бързо БЪЛГАРИЯ напусне Еврохалифата, толкова по-голям шанс има ние българите да оцелеем.
  • 16 БАШ МАЙСТОРА

    0 3 Отговор
    Тук съм съгласен с гн. БОРИСОВ, Е ПА НЕМА .
    НАЙ ЦИВИЛИЗОВАНИЯ КОНТИНЕНТ СИ ОСТАВА {> ЕВРОПА И ТОВА Е.
    Е балканите трябва да извървят още дълъг път за да станат като холандеца или германеца.
    Там в европа съдебната система работи , но и икономиката им работи .

    Коментиран от #17

  • 17 СУй леп и Уешко мЕсо

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "БАШ МАЙСТОРА":

    Ако робите от источна Европа напуснат западна Европа, то западна Европа ще трябва да затворят кепенците. Те не знаят къде се намират. И не е най - доброто място. България е мястото! Даже и руснаците ни завиждат, има една песен " Хорошая страна Балгария, но Россия лучше всех" .
  • 18 ХанкоБрат

    3 0 Отговор
    България е най-доброто място бе мутрьо средните пръстове, само че без джендърската мафия ГЕРБ и без евро-мюсюлманските закони!
  • 19 Гого

    0 1 Отговор
    Да за ЕС съм съгласен ама за Африканска България не е в сметките.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове