Last news in Fakti

22 Ноември, 2018 09:30 1 843 20

С Катар изграждаме инфраструктура за втечнен газ

  • катар-
  • втечнен газ

Катар заема трето място в света по доказани газови запаси

България и Катар заедно ще изграждат нова инфраструктура за доставки на втечнен или компресиран природен газ от Държавата Катар. Доставките ще са за нашата страна и за региона на Югоизточна Европа.

Това е предвидено в Меморандума за разбирателство между Министерството на енергетиката на Република България и Министерството на енергетиката и индустрията на Държавата Катар за сътрудничество в областта на енергетиката. Документът е подписан на 8 март в София. Министрите от третия кабинет "Борисов" утвърдиха меморандума на вчерашното заседание.

Меморандумът цели създаването на необходимата база за разширяване на енергийното сътрудничество между двете страни. Предвижда се смесена българо-катарска работна група да работи за задълбочаване на двустранното партньорство в областта на енергетиката.

С повече от 24 трлн. куб. м Катар заема трето място в света по доказани газови запаси - около 14% от световния дял. Страната е най-големият производител и износител на втечнен природен газ в света с пазарен дял около 30%.

Според МС, по-активното двустранно сътрудничество между Република България и Държавата Катар в областта на енергетиката е един от начините за диверсификация на източниците и маршрутите за газови доставки.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ryty

    18 12 Отговор
    Ако имахте желание да има газ нямаше да обърнете гръб на южен поток, че сега да искате чак от катар газ, друг е въпроса колко години ще ви отнеме да изграфите трасе от катар до България, изпусни питомното игони дивото, герберасти смотани. Дали успокоихте народа с тъпите си изсрани новини?

    Коментиран от #3

  • 2 999

    13 8 Отговор
    И ако сте решили да го изграждате на гръцко пристанище, си хващайте пътя и вървете да работите за гръцкото правителство, защото и без това го правите
  • 3 Тутууу

    16 14 Отговор

    До коментар #1 от "Ryty":

    Това не е вярно глупако ! Южен бунар щеше да е най-неизгодната сделка за България ! Както всички до сега свързани с Просия !
    Колкото повече опции - толкова повече свобода !!!

    Коментиран от #8, #10, #11, #15

  • 4 ьбднфдфн

    11 3 Отговор
    Празни приказки, поне от 20 години се говори как ще има друга газ освен руска. Върви руската газ - вървят едни комисионни за едни хора. Докато не се измете мафията друга газ няма да има

    Коментиран от #13

  • 5 Да питам

    10 0 Отговор
    През Босфора мисля че не се допуска преминаване на танкери със втечнен газ. Мисля ,че всичко са приказки....
  • 6 гост

    7 4 Отговор
    Без никаква конкретика се подхвърля нещо. Тези меморандоми са без никаква тежест, нищо общо нямат с подписан договор. За да се започне нещо подобно трябва конкретна цена на проект и конкретна цена на куб. м. газ, която е цел на целият проект. Ако турски поток може да достави руски газ на 28долара за 1000куб.м, а на катарците цената е по-висока, то какъв е смисъла да се инвестира в това?
  • 7 Шаран БГ

    6 3 Отговор
    Псувайте се господа, един - друг колкото щете. Само някой да ми каже, моля Ви : - Колко евтин ще ми бъде този ГАЗ на мене ?? Вероватно най-евтиния в целия свят или в цяла Европа отново........Блазе ми !
  • 8 999

    7 5 Отговор

    До коментар #3 от "Тутууу":

    Понеже съм се наслушал иначел на тъпотии подобни на твоята, я обясни какво образование имаш, колко ти е опитът и ни направи накратко икономическа обосновка. Предполагам, че онзи на който репликира, пък и аз ще прочетем съжденията ти с голям интерес. Трябва да отбележа, че полуграмотните идиоти поради малоумието да мислят, че могат и знаят всичко имат навика да говорят много и все тъпотии. Не осъзнават обаче факта, че колкото повече говорят толкова повече лъсва липсата на компетентност и разбира се разум. - Ти чувстваш ли се късметлия?
  • 9 По добре от нищо

    5 2 Отговор
    Такова животно през Босфора няма да мине,турците не дават.Остава гръцкият терминал на Александруполис.Нови мощности трябват,много пари ,инфраструктура ,и на финал гърците ни цакат ,все пак е добре да има и повече алтернативи.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българина

    7 2 Отговор
    Сигурен съм че корабите няма да акостират до бг пристанище, сигурно в гърция и втора тръба ще ни мушнат пак отдолу.... От къф зор ни е таз газ??? Може да е за циганските гета по юдейски проект
  • 13 Пешо

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "ьбднфдфн":

    Каква свобода - за краденето ли? Значи, според теб е по-изгодно с наши пари да постройм на Гърция терминал за втечнен газ, който да идва от далечен Катар с краварски танкери на висока цена вместо да прибираме от Южен поток милиони транзитни такси?
  • 14 1122

    5 0 Отговор
    Така наредиха. А ние много слушаме.
  • 15 Иван Гешев

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Тутууу":

    Понеже всички герберасти са прости и крадливи - това е причината да проваляте всички изгодни за България сделки и да се мазните на краварите, като ни цакате със скъпи газ, ток, горива.
  • 16 Све

    4 2 Отговор
    КОЙ ЩЕ ПЛАЩА СКЪПИЯ ВТЕЧНЕН ГАЗ ? ? ?
  • 17 Русенец

    4 4 Отговор
    Катарската ГАЗ ще ни я носат в запалки !
    Явно много скоро ще станем енергийно ГЕТО и цените на газта и тока ще дръпнат рязко нагоре, щом все ходим в КАТАР, ИЗРАЕЛ и Гърция да се молим за диверсификация на руската газ.

    Коментиран от #18

  • 18 гост

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Русенец":

    Русофилските свине квичат на заколение , повече НИКОГА България няма да зависи от азиатски примати с мания за величие !!! Терминалът в Александрополис ще бъде 50% БЪЛГАРСКА собственост , вече има гласувано решение Булгаргаз да закупи акции от проектната компания , а на него ще пристига газ от цял свят , не само от Катар , Израел и Египет , а русофилнята само ще бърше сълзи и сополи по "старото време" , когато извиваха ръце и се мислеха за велики , ахахахха !!!

    Коментиран от #20

  • 19 стоян

    5 1 Отговор
    Много добра новина за България =малко по малко ще успеем да се откъснем от кгб и тяхната изостанала Русия която по всякакъв начин се опитва да ни дърпа в блатото в което е тя
  • 20 Byg

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Точно така , миналата седмица израелския премиер беше в България точно по този въпрос.Ако искаме да паднат цените на горивата , трябва да имаме избор иначе алчните и гладни руснаци ще продължават да ни клатят по братски
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове