Last news in Fakti

22 Ноември, 2018 14:50 1 884 18

Малинов: АЕЦ „Белене“ е мъртва. Защо ГЕРБ отказва да я погребе

  • аец "белене"-
  • демократична българия

Демократична България предупреди правителството на Борисов да преустанови всички действия, чрез които могат да се натрупат нови разходи

Евродепутатът Светослав Малинов получи отговор от Европейската комисия, че възобновяването на АЕЦ „Белене“ тепърва ще трябва да се одобрява на европейско ниво.

Светослав Малинов (ЕНП, Демократична България) зададе през септември два парламентарни въпроса с искане за писмен отговор до Европейската комисия. Първият бе за решението на управляващите да възобновят проекта АЕЦ „Белене“, а вторият– за новите изисквания за изграждането на атомни електрически централи в ЕС, приети след аварията в АЕЦ „Фукушима“. Европейската комисия отговори тази седмица и на двата въпроса.

Последната официална позиция по темата АЕЦ „Белене“ на Европейската комисия датира от декември 2007 г. След това с решение от март 2012 г. Народното събрание замрази изграждането на централата, като се основа на: убедеността, че високите стандарти за безопасност могат да се гарантират единствено с най-модерни технологии; опасенията от сеизмичния риск на площадката в Белене и невъзможността републиканският бюджет да финансира проект с недоказана икономическа ефективност. Въпреки това, през юни 2018 г. управляващите взеха ново решение за търсене на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“ съвместно със стратегически инвеститор.

С днешните си отговори Европейската комисия заяви, че „възобновяването на проекта АЕЦ „Белене“ през 2018 г. представлява нов проект по смисъла на чл. 41 от Договора за Евратом“, което означава, че тя ще изготвя и ново становище за съответствие на проекта с правилата на ЕС. Европейската комисия подчертава, че отдава първостепенно значение на ядрената безопасност и защитата на гражданите. Тя припомня, че европейското законодателство е изменено след аварията във Фукушима, за да се осигури по-високо ниво на ядрена безопасност и по-специално що се отнася до оценката на природните опасности, включително земетресения.

Светослав Малинов: „Това означава на практика, че новите инвеститори, които правителството търси в момента, ще трябва да се съгласят да влязат в проект, който няма понастоящем одобрението от Европейската комисия и тепърва ще трябва да се оценява по строгите европейски критерии след Фукушима. Няма инвеститор, който да се съгласи на тази авантюра. АЕЦ „Белене“ никога няма да бъде построена, но възможността да бъдат откраднати нови пари от българите все още остава. АЕЦ „Белене“ е мъртва. Защо ГЕРБ отказва да я погребе?“

В Европейския парламент се събират и подписи под отговорено писмо до българското правителство, в което се припомня земетресението от 1977 г. с епицентър Вранча, при което загинаха над 120 души, и много сгради бяха съборени в Свищов и съседните села по поречието на река Дунав.

Демократична България предупреди правителството на Борисов да преустанови всички действия, чрез които могат да се натрупат нови разходи и да бъдат прахосани средства на българските данъкоплатци. Белене вече е затворена страница. Ние няма да допуснем повече Борисов да налива пари в джоба на енергийната мафия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ю Кортес

    14 7 Отговор
    Корупционна яма без дъно.
  • 2 Браво

    30 11 Отговор
    Соросоидните джендъри, с поредна атака срещу България!
  • 3 Гост

    28 8 Отговор
    Тоя па от коя дупка изпълзя?
  • 4 Един от вас

    25 4 Отговор
    Кой беше Светослав Малинов, че нещо не се сещам?
  • 5 Гост

    25 4 Отговор
    Първо погребете ваЩа партийка пък после ще видим.
  • 6 ДДДДДД

    20 5 Отговор
    Около нас се строят доста АЕЦ-и. Скоро ни очаква и внос след като затворим МАРИЦА ИЗТОК. Тока ще е все така скъп .....
  • 7 цицерон

    19 8 Отговор
    Вие сте мъртви мърши такива затова държавата е на това положение.Ще гледаш Брюксел през крив макарон.
  • 8 висок

    6 4 Отговор
    Защото ако я погребат, продадат джилязото.... ще откраднат около 1-1,5 млд. А ако проекта продължи да тлее... в следващите 10-15 г ще откраднат поне 5 пъти повече!
  • 9 АНАЛлизатор

    16 5 Отговор
    Партията на С. Малинов ДСБ е на директно командване от американското посолство. Такива изроди българската земя не е раждала и под турско робство.....земетръсна зона?!!!!....а, на няколко километра на север в Румъния им френска атомна ценграла!!!!...там земетресения няма?!!....тези дебили от ДСБ никога няма да минат 1% на избори.

    Коментиран от #12

  • 10 Готин ама не съвсем

    14 6 Отговор
    Поредния продажник на българските интереси!
    Казва, да си построим още няколко американски централи. От тези двете губим само по 500-600 милиона годишно, а трябва повече, щото Хамериканците и техните слуги са ненаяли се! Ако тези 500-600 милиона годишно се бяха давали за Белене, сега щеше да има два блока, от които тока да е почти без пари, ама това не харесва на "демократичната" сволач, щото тогава няма да има КОЙ да им купува тока от фотоволтаиците и Американските тецове!
  • 11 Точно шайката

    9 5 Отговор
    на този е в основата на унищожаването на българските селско стопанство и промишленост. Заради тях живеем в мизерия. И защо не са по затворите?

    Коментиран от #13

  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "АНАЛлизатор":

    Фиаското на АЕЦ Белене е руски проблем, докато руската агентура в България не бъде неутрализирана, този воденичен камък ще ни тежи.
    АЕЦ Белене е РУСКИ ГАФ, защото некадърниците са проектирали грешно централата върху тиня и по тази причина навремето ПОЛИТБЮРО на БКП спря строежа, въпреки че беше обявен за НАЦИОНАЛЕН ОБЕКТ...
    Има няколко варианта за ползване на доставеното оборудване освен БеляНЕ, но врътката е, че пусково-наладъчните работи трябва да се извършат от производителя на оборудването или оторизирана от него фирма, защото иначе се губят гаранционните условия. Руските тарикати знаят, че нямаме печеливш ход и спокойно си кютат.
    Всички държави от региона започват ударно изграждане на нови електро-генериращи мощности. Скоро няма да има на кого да продадеш ток и по тази причина енергомафията иска за последно да открадне колкото се може повече от АЕЦ Белене. В доклад на министъра на енергетиката, развитието и опазването на околната среда на Сърбия, Зорана Михайлович, са изброени подробно всички предстоящи обекти за електропроизводство на Балканския полуостров.
  • 13 ТОЧКАТА

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Точно шайката":

    Ма ТОЙ е в затвора....затворът ЕВРОПАРЛАМЕНТ....Пък ние сме си на,,свобода,,....с която толкова много се гордеяТ.....
  • 14 ТОЧКАТА

    3 3 Отговор
    Ето как ГРЪМОГЛАСНО се защитават интереси!!!!!!Разбира се ,НЕ става въпрос за Българските.....
  • 15 Гост

    2 0 Отговор
    И калъв е българският интерес, икономиката и населението да бъдат отрабени и източени?
    Ако проектът е изгоден и икономически състоятелен, естествено и безопасен, той ще бъде одобрен, както Пакш 2 или Хинкли пойнт С, ако е мъртъв, както твърди авторът, ще бъдем предпазени от огромна грешка.
  • 16 Стефан Стамболов

    2 2 Отговор
    Защото ГЕРБ са мършояди, хранят се с мършата, която им оставя Путин от ОГРАБВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ!
  • 17 нахалник

    1 2 Отговор
    Мазна ,тлъста ,гнусна ``Евро-гъсеница``......

    Коментиран от #18

  • 18 Диана

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "нахалник":

    ушанка, няма да позволим да си разигравате коня в България и да ни крадете (⌐■_■). Имам имоти в Търновско, познай дали искаме тук втори руски АЕЦ. Заврете си бракмите в самая магучая
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове