24 Ноември, 2018 10:10 6 883 25

Тол полиция ще дебне за нередовни винетки

  • тол такса-
  • тол полиция-
  • винетки

Новият орган ще има право да ви спира, да ви връчва наказателни постановления или фишове, издадени в миналото от "Пътната полиция"

Без право на технически преглед, ако автомобилът няма винетка. Санкцията ще влиза в сила, ако новата тол полиция установи, че колата се движи без валиден стикер по републиканската пътна мрежа. Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за движение по пътищата, предаде бТВ.

Новата тол полиция ще има право да ви спира, ако електронната система установи, че винетката ви е невалидна или липсва такава.

Органът ще има право да ви връчва и наказателни постановления или фишове, издадени в миналото от "Пътната полиция".

Колите на новия контролен орган ще разполагат със светлинна сигнализация, а стоп палките им ще са подобни на тези на МВР, само че на тях ще пише ТОЛ.

Освен, че няма да се допуска до технически преглед, колата, хваната без винетка извън населено място, няма да може да напуска и страната. Глобата ще е в размер на 300 лева. Ако я платите веднага, санкцията ще е 150 лева, но ако се забавите 30 дни, ще се наложи да плащате двойно. За валидността на пътните стикери ще следи специалното звено на Пътната агенция.

Това обаче не означава, че и КАТ няма да следи за винетки, а в случай, че сте спрени от т.нар. тол полиция, то новият орган би могъл да ви връчи акт, електронен фиш или наказателно постановление, издавано от КАТ.

„Ще имат правомощия да проверяват електронната винетка и тол таксите, тези правомощия ще бъдат иззети от ДАИ”, обясни Станислав Иванов.

Тол полицията на Пътната агенция ще има право да ви спира единствено, когато винетката ви не е валидна или липсва такава.

„Целта на националното тол управление е само и единствено да следи за платена пътна такса, винетка или тол такса от 16 август”, обясни Антон Антонов.

От Асоциацията на пострадалите при катастрофи одобряват промените в закона, но предлагат той да бъде допълнен.

„Освен за технически преглед и винетка, спокойно може да се следи за плащане на „Гражданска отговорност” и да отпадне стикерът”, заяви Владимир Тодоров.

А тол полицията няма да работи с плащания на ръка, което би елиминирало възможността за корупция, сигурни са от Пътната агенция.

При продажба на автомобил, издадената електронна винетка няма да го следва автоматично, а новият собственик ще трябва специално да уведоми Пътната агенция за това. Това ще е необходимо само обаче, ако колата ще е с нова регистрационна табела.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    37 1 Отговор
    Опааалаа , още един надървен орган за народа.
  • 2 Гого

    26 1 Отговор
    Айдееее на новите държавни лежачи с тези темпове на на Герб до 2025 година всеки втори ще е държавен служител.
  • 3 miro

    16 0 Отговор
    може да измислят и полиция щом започнем да си оправяме жените да ни вземат такси да им вземат по един стол и да стоят пред вратите ни
  • 4 АНАЛлизатор

    7 26 Отговор
    Никаде в конситуцията не пише, че всеки "цървул", трябва да има кола. Колата е за хора с финансови възможности. Много хора все още не са разбрали, че безплатен обяд няма и че сиренето е с пари.

    Коментиран от #7, #8, #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ТРОШАЧА

    22 0 Отговор
    Поредната безсмислица на Герб . Там ще бъдат назначени само връзкари както в митниците КАТ и ДАЙ ... и подстригване да започне СЕГА ! Напълно безсмислени разходи за нови назначения на държавна хранилка ! Нямало как да взимат пари ...АЙДЕ БЕ ? НА БАС !? Още след няколко месеца като изучат хитринките и се започва с ,,урожая” ! А пък то тия пари от винетки поне да отиваха за пътища а то ...пълнят всякакви други дупки но не и тези по улиците !!! И най -накрая защо ще удвояват глобите ? Ако ще и да ги очетворяват човек ако има пари ще плати глобата ако не ...няма ! Целта е хората да продължават да потъват и задлъжняват на държавата докато не ги принудят да си продадат и дрехата на гърба за да си платят задълженията ... Не виждам с тези позорно ниски заплати как ще се плащат тези двойни глоби по 600 лв. Много алчен брутален и прост народ се е събрал да плюска народни пари в този палячовски парламент !!! Блато !
  • 7 Вуте

    24 1 Отговор

    До коментар #4 от "АНАЛлизатор":

    А бе анал-лизатор!Ти в кой век живееш бе???Колата не е лукс а потребност и свобода бе галфон!Аман от "лизатори"
  • 8 ТРОШАЧА

    18 1 Отговор

    До коментар #4 от "АНАЛлизатор":

    Ти пък точно кой беше да обясняваш кой ще кара и кой няма да кара кола ? Сигурно си някакъв трол на Герб и тук се изказваш абсолютно неподготвено и неадекватно каквато е и политиката на твоите любимци ?
  • 9 АЛ КУРОПАТКИН

    12 0 Отговор
    а трол-полиция кога ще има

    Коментиран от #12, #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 АЛ КУРОПАТКИН

    12 0 Отговор
    и още нещо,защо надписа е на латиница?

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 защото

    12 0 Отговор

    До коментар #11 от "АЛ КУРОПАТКИН":

    България от много години не е свободна,неприкосновена държава.А колония на краварска США.
  • 14 Симеон Втори

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "АЛ КУРОПАТКИН":

    Трият ми коментарите .Ще има!!!!!Ликувай народе.Ще има полицайки!!!!Дори ше.......Мале полиция.За шофиори нарушават правила в България.
  • 15 оставка на герберастите

    18 0 Отговор
    Мръсни герберасти нали щеше да отпаднат винетките и да има тол такси само за магистралите както е в Гърция и Турция.България винаги е била един голям бирник по лош от османската и руската империя която сега още по ожесточено дои населението.Постоянно вдигане на данъци и измисляне на нов вид такси чрез които да се захранва ненаситното гърло на управляващите.
  • 16 onq s konq

    11 0 Отговор
    Язе не знам англииски и като ми махне тоя BG TOOL ИЗОПЩО НЕМА ДА СПИРАМ!ЯЗЕ СТОПАДЖИИ НЕ ВОЗИМ!
  • 17 БАХ

    8 0 Отговор
    WC полиция ще след за наличие на тоалетна хартия в обществените и части тоалетни. При установяване не наличие на хартия ще се глобите ще бъдат от 2000 до 10000 лв. Също така полиция ще следи за наличие за резерв от 3 месеца. При установяване на липса на резерв, глобата е 50000лв. До приключване на мандата на 6 -то правителство на д-р. генерал господин Бойко Борисов, се учаква създаването на още 20 типа полиция. Да живее ГЕРБ.
  • 18 навел главица та чак се натъртил

    8 0 Отговор
    Аз съм една малка частица от народа която работи за да гладува и да не си позволи нищо от което има нужда.Но иначе редовно си плащам на държавата всичко което иска от мен и нямам борчове!Няма да ходя на протест защото 1.60 за път нямам а да ходя пеша ми е далечко!Пък и може да настина а в аптеката цените са като в бутик!Така че ще си протестирам тайничко и вътрешно - както повечето от стадото ....
  • 19 004130

    9 0 Отговор
    Ще гонят ли ако не спреш или? Щото с тия баничарки ако догонят каквото и да е ще е цяло чудо. Пък и да си знам да не им спирам. Пък ще си карам с други номера... Дедовио че ми фанат.
  • 20 Асенчо таксито

    8 0 Отговор
    Е тва е нов орган в лицето на тол полицията , нов пол в лицето на безлицевите мекотели . Нещо друго да измислите
  • 21 Порно

    6 0 Отговор
    Опаа , нова хранилка за наши хора. Чудя се каква част от "и ся ша ке ратим" ще са длъжни да отчисляват ? Ще имат ли норми за дневно отчисление за Баце и компания ?
  • 22 гол в полиция

    4 0 Отговор
    Още харантутници на наш гръб! Тол полиция, работни места, заплати и тн. Докога ще ги търпим тея бе...дай да гипочваме вече, че не се издържат глупостите!!!

    Коментиран от #23

  • 23 Катаджия

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "гол в полиция":

    И като не им спрат за проверка, кво ще правят? Ще трябва да ги дадът на МВР. То МВР-то затънало от работа да издирва престъпници, сега и на Пътната инфраструктора да върши работата.
  • 24 Мама

    0 0 Отговор
    А за инвалиди те как стои въпроса с винетките? Защото в БГ ТОЛ ги няма
  • 25 Друг път

    0 0 Отговор
    Въобще не им спирам на тия смешници! Някакви цървули в жилетки! Винетка си имам, но на такива изтърсаци не спирам и няма да спирам. Оня ден един смешник на магистралата се опита да ме спре - подминах го като пътен знак....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове