4 Декември, 2018 11:49 3 436 16

Съпруга на бивш министър на съд за укрити данъци от 470 хил. лв.

  • димитър пейчев-
  • халина пейчева-
  • съд-
  • данъци

Обвинението твърди, че Пейчева е потвърдила неистина в подадени по електронен път декларации

Съпругата на бившия земеделски зам. министър Димитър Пейчев – Халина Пейчева е подсъдима за укрити данъци в размер на близо половин милион лева.

Делото трябваше да стартира днес разпоредително заседание, но бе върнато на прокуратурата заради процесуални нарушения. Ексминистершата е обвинена в това, че през периода май 2007 г. – 14 септември 2007 г. в Пловдив, като управител на „Тракия- РМ“ ЕООД, избегнала плащането на ДДС в особено големи размери – 469 275 лв.

Обвинението твърди, че Пейчева е потвърдила неистина в подадени по електронен път декларации, които са подписани с квалифициран електронен подпис от упълномощеното лице К. Г., служител на ЕТ „Татяна Василева“.

Главният счетоводител на „Тракия- РМ“ ЕООД също е имал участие в престъплението, но според обвинителния акт то било неволно.

11 години по-късно делото вече в Окръжен съд - Пловдив. То обаче бе върнато заради процесуални нарушения. Прокуратурата обаче може да обжалва връщането.

Обвинението е събрало доказателства, че от „Тракия РМ” са издадени няколко фактури на фирмите „Б.О.П. 2007” и „Трансстрой Плюс”. Според фактурите са извършени плащания за няколко милиона , въпреки че нямало осъществени доставки или услуги към фирмата. Разследването е установило, че собственикът на „Б.О.П 2007” е бил нает от неизвестни лица, които му платили 150 лева, за да регистрират фирмата на неговото име. В последствие той е дал пълномощно на друг човек , който оперирал от името на компанията. Подобна е и схемата с другата фирма , който е собственост на инвалид , I група.

Димитър Пейчев и Халина Пейчева бяха съдружници в "Тракия - Редки метали". В последствие той излезе от управлението на компанията, за да стане зам. министър в правителството на Тройната коалиция. Фирмата бе бенефициент в много обществени поръчки като почистване на коритото на река Марица , извозването на инертни материали и пр.

На 30-ти юни през 2010 г. бившият заместник-министър и експертката в агроведомството Анжела Запрянова бяха арестувани при специализираната полицейска акция в Садово.

Двамата са задържани няколко часа след ареста на кмета на Садово Марин Йосифов. Пейчев обаче не бе обвинен. Йосифов и Запранява обаче бяха осъдени след като поискали 250 077 лв. подкуп по обществена поръчка за канализация в Община Садово през 2010 година от Недялко Бекиров, управител на Пътинжинеринг ООД - Пловдив, за да упражнят влияние при вземане на решение от зам.-кмета на община Садово Елена Василева.

Месец по-рано е образувано досъдебно производство срещу малката дъщеря на Пейчев - Кристина Пейчева за представяне на неверни данни или премълчаване на сведения, с цел да получи средства от фондовете за земеделие на Европейския съюз.

Докато Димитър Пейчев е зам.-министър с ресор европейски програми, голямата му дъщеря 27-годишната тогава Галина Пейчева-Митева е получила най-голямата агросубсидия от 1 562 912 лева, която я нарежда на челно място в списъка на частните лица - бенефициенти.

От тях 138 168 лева са директни плащания, а 1 424 743 лева са по европейската програма за развитие на селските райони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    27 3 Отговор
    Няма човек,който да се е докоснал до властта и да не е откраднал от държавата,и то в огромни размери.Тази практика на крадене и недосегаемост от закона ги амбицира да се опитват на всяка цена да се доберат до властта,а ние разбира се ги"избираме"за да ни крадат!!!

    Коментиран от #12, #15

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Byg

    12 3 Отговор
    Министър по времето на тройната коалиция. бсп , дпс това са крадливи и свидливи кухи лйки
  • 4 Усмивката

    17 0 Отговор
    Бравус.За има ,нема 11 години ,делото вече е в окръжния съд .После следват наколко връщания и прочие и за не повече от 20 ,30 може и да има решение.Те джендърите до тогава ще имат министър на земеделието на Марс
  • 5 Иван

    10 1 Отговор
    Браво на правосъдната ни система - 11 години.Колко ли още ще съм им неободими до произнасяне???

    Коментиран от #14

  • 6 Гост

    12 0 Отговор
    Има нещо , за което никой не споменава. Тази е укрила ~500 000лв ДДС. т.е.2,5млн. лв. уж са платени на някакви уж фирми. Е....това са 2,5млн. "мръсни" пари. Развъртяни за 10 години с 5% печалба (да не са повече, въпреки, че това са пари в сивия сектор без данъци и т.н. и печалбата може да е 10% (от лихварство най-малкото) ) сега може да са 4148390.5 (според калкулатор на сложна лихва). т.е. държавата търси 2.5...теа имат с 1.7млн отгоре....все си мисля , че може да намерят адвокати за тези пари, ако искат да връщат 2,5млн... и да направят сделка с държатава и те така... но в корумпирана държава като БГ, те имат 4,2 млн. отгоре...ще се се намери на кой да платят, за да раздухат случая и да отшуми.. Времето минава, правителства се сменят, нови министри и други и всички са алчни. А и държавата има пропуснати ползи от 500 000лв за 10 години при 3% сложна лихва 677711.95 .... Без да се отчитат пропуснатите ползи от данъците на тези 2,5млн, ако не бяха в сивия сектор.... и така сумата може мноооооого да нарасте . И това е само едничка - единствена клонка от цяяяяяяяяяяяяяялото дърво на покварата в БГ.


    До дупка протести и за всичко неправилно!!!
    Лошото е , че мафията бие по народа с незаконни и законни средства! единственото , което ни остава е да хванем по един ятаган и кремаклиийка, ямурлука на рамо и да ловим гората ... това е . няма кой да ни помага и да съблюдава закона в наш интерес.... сами сме срещу иззедниците облечени във власт!

    Коментиран от #7

  • 7 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    И само да си допълня ... Не се отчайвайте и не се надявайте на нищо. Следвайте истината и правдата и рано или късно ще получим удоволетворение. Левски е бил сам срещу цяла империя в много по-мрачни времена (въпреки , че не съм сигурен за последното). Но не е спирал да вярва (не да се надява, различно е ) и да се бори сам за истината и правдата, за свободата ни!

    Коментиран от #13

  • 8 ПЕШО

    5 0 Отговор
    Знаем ги тези мошеници. Изкупиха сума земи в Чирпанско за без пари.Всичките ни едри земеделци са такива.То затова селата се обезлюдиха.
  • 9 Кур

    1 2 Отговор
    За факти.бг
  • 10 Оооопс

    2 0 Отговор
    Ехааааааа , онова дет не се знае ?
    И другите дет не ги знаем ?
    Тук е добро място за гяволи и караконджули , Либа се Лови в мътни води . Казва поговорката.
  • 11 Зюмбюл

    2 0 Отговор
    Молим факти.бг да започнат цикъл лекции по ромски език и обичаи, щото бъдещето натам отива.
  • 12 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Ами след като по друг нормален начин не можеш да живееш добре и да печелиш добре в тази побърката страна остава да влезнеш в политиката и да си оправиш живота иначе умираш
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Иван":

    Отива в забвение
  • 15 Бай Шиле

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Има политици,които не крадоха.Т.Живков,Ж.Желев,Ж.Виденов.За съжаление списъкът не може да се разшири.
  • 16 бсфн

    0 0 Отговор
    съд но истински
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове