4 Януари, 2019 11:11 3 679 48

Мъж едва не измръзна на Витоша, отказаха да го пуснат в заслона на Черни връх

  • витоша-
  • заслон-
  • черни връх

Приятелите достигнали върха минути преди новата година, а хората, работещи в заслона, вече празнували

След опит да изкачи Черни връх в новогодишната нощ мъж едва не умира от измръзване, след като му отказват достъп до заслона в планината, съобщи bTV.

Той и неговите другари са посрещнати враждебно, а запис, направен от Димитър Кенаров - единият от групата, разкрива момента на категоричния отказ, даден в кризисната ситуация.

Приятелите достигнали върха минути преди новата година, а хората, работещи в заслона, вече празнували.

"Гледаха телевизия, седяха до печката, топлиха се, черпиха се с различни питиета", разказа Кирил Радев.

"Протече по следния начин - с удряне по вратата и отвътре гласове, които казват: "Нормалните хора си седят в София", добави Кенаров.

Заради дългия преход пеша, леката екипировка и ниските температури, Кирил губи телесна температура. Затова и неговите приятели продължават с опитите да влязат в хижата.

"Почнах да хвърлям снежни топки по прозорците, за да привлека вниманието им. Продължихме да удряме по вратата. Излезе една жена, която каза: "Тук няма никой". И аз казвам: "Как няма никой, нали сте тук?". И тя ми обясни - така и така, тук празнуваме в тесен семеен кръг и представете си, че няма никой. В крайна сметка вратата беше затворена пред носа си", спомни си още Димитър.

Тогава приятелите решават да звъннат на спасителните служби за помощ, като оттам се обаждат да пуснат измръзналия човек вътре. Пращат и спасителен екип.

"Тежки условия - минус 10 градуса, гъста мъгла, вятър, и успяват да стигнат, където е бедстващият и да му окажат лекарска помощ. Хипотермия имаше, слава Богу не в тежка фаза, и ниско ниво на кръвна захар. Екипировката беше крайно недостатъчна, екипировка, с която да ходиш на фитнес", обясни директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

Мъжете са категорични, че са уведомили предварително хората от хижата за посещението си, но им казали, че не могат да посрещнат там новата година.

От Чайна "Черни връх" коментираха, че вина у тях няма, тъй като са предупредили, че няма да работят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Злия

    64 21 Отговор
    Истината е, че някаув луд е тичл до Черни връх по фанелка да се бил калявал, от заслона преди това са му казали по телефона че ще празнуват в семеен кръг! Лудия е бил достатъчно нагъл обаче да се качи по тениска! Сега да му лепнат една глоба от Спасителната служба защото ги е дигнал и тех на крак в новогодишната нощт!

    Коментиран от #5, #10, #24

  • 3 . . . . .

    26 23 Отговор
    Така е И във всички метеорологични станции на БАН - Ядене, пиене и каквото следва , 700 души у нас са на държавна заплата само за прогнозата за времето . . . . .

    Коментиран от #15

  • 4 Иванчо

    53 2 Отговор
    И едните, и другите са за бой.
  • 5 S7ALK3R

    49 16 Отговор

    До коментар #2 от "Злия":

    Бате, явно от вас не излизаш. Ако има застраховка, за което съм сигурен че е така. Нищо не могат да му лепнат. Второто е че заслона не е на майките им, че да си правят партита и да не пускат бедстващ човек. Виждали сме и хора с много добра екипировка които са измръзвали, така че това няма никакво значение. Ако и един път си ходил ще знаеш, че има неписано правило хората да си помагат.

    Коментиран от #7, #33

  • 6 Зорлем

    32 6 Отговор
    Търкулнало се гърнето... Макар, че мен по- ме изненадва дебелокожието и нахакаността на "хипстърчетата", които имат наглостта да се изтъпанчват по разни телевизии да си показват слабоумието. Освен ако не е някаква постановка с цел да се смени персонала на хижата, чайната или каквото е това там горе.

    Коментиран от #14

  • 7 Злия

    22 9 Отговор

    До коментар #5 от "S7ALK3R":

    Виж какво бате, говоря за конкретния случай че този по тенискаъа на - 10° небил редовен и достъчно нагъл и какви застраховки застраховкитe покриват операцията по спасяване не наложените наказания от спасителите! Запознай се малко преди да репликираш!

    Коментиран от #18

  • 8 СтарТИРаджия

    24 20 Отговор
    Хората от заслона най-точно ошицетворяват българина днес: не сме хора, не сме... Срамота!

    Коментиран от #28, #47

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Именно

    31 8 Отговор

    До коментар #2 от "Злия":

    Човекът че се е надценил много няма никакъв спор. (за около 1кг тегло можеше да си носи едно пухено яке и панталон за когато спре да тича)
    Само една малка подробност е че на тези в заслона това не им е било известно.
    Това което са знаели е че има бедстващ човек с хипотермия зад вратата и явно че предпочитат да го оставят да умре вместо да го пуснат да се стопли.

    Коментиран от #17

  • 11 NikNay

    37 7 Отговор
    Истински хижар някога няма да остави планинар без подслон през нощта дори Август месец та камоли през зимата. В една хижа или заслон в планината винаги има място и врата не се заключава !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 гост

    30 18 Отговор
    Наглец може да поиска и при жената на хижаря да спи понеже му е студено, това означава ли, че трябва да бъде оставен да прави каквото си иска? Изразходвали са ресурс на спасителите, притеснили са извънредно много хората, въобще наглост без граница, а още по-голяма наглост е да се пуска това по медиите и да се обявяват тези хора за виновни, а на простака без облекло никой нищо не му казва. Защо сега не му тупнат сметката за разходите на спасителите, за да знае, че следващият път като тръгне през ноща не е лошо да е с подходящи дрехи. Наглост, докога простаците няма да носят отговорност за простотиите си?
  • 14 баба

    12 11 Отговор

    До коментар #6 от "Зорлем":

    Какво се чудиш? Момчетата са си прави за тях. На тях всеки им е задължен. Такъв е морала сега. В днешно време е опасно да се откажеш от компанията на идиоти.
  • 15 Бау

    13 7 Отговор

    До коментар #3 от ". . . . .":

    "Само за прогнозата за времето". Що не идеш ти да направиш метеорологичен модел за 3 дни напред да те видя колко ти знае устата.
  • 16 Гост

    30 9 Отговор
    Наистина ли никой не вижда проблемът?! Т.нар. "туристи", ПРЕДВАРИТЕЛНО са били уведомени, че не могат да посрещнат там Новата Година!Въпреки това, с цялата си наглост, те си казват: Абе, я им е.и м...та, как те ще ми забраняват на мен/нас?!
    Тръгват, недостатъчно добре екипирани и с ясното съзнание, че се излагат на риск! Е, каква е първопричината за създалата се ситуация?!
    Истинските туристи не процедират по този начин, така че не смесвайте едните с другите!
  • 17 Пища Хуфангел

    20 8 Отговор

    До коментар #10 от "Именно":

    Лудия е за връзване и направи цяла Витоша парк на луди!! Да си е запалил жълтата книжка и да се сгрее!
  • 18 S7ALK3R

    14 17 Отговор

    До коментар #7 от "Злия":

    Запознах се с това, че си изключително неграмотен. Продуктът „Планинска застраховка" се предлага от 1999 г. и е алтернатива на скъпоструващото плащане за помощ в планината. Доказано бедстващ. Как ще му наложат глоба бе селянино. А той как е тръгнал си е негов проблем. Аман от скачащи шимпанзета като теб.

    Коментиран от #21, #34

  • 19 Киро

    24 5 Отговор
    От интервюто става ясно че тичащият господин не е в ред.А ми защо медиите се занимават с него?
  • 20 NikNay

    14 12 Отговор
    Личи си си , че част от пишещите тук никога не са ходили по планините освен може би с лифт или джип до някоя хижа да си изядат яденето и изпият пиенето.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Алпинист

    7 5 Отговор
    Това което е извършил "туриста" наистина не е коректно, но и поведението на хижарите също не е било адекватно. И не виждам как един заслон изобщо може да бъде "затворен", това си е специфично за подобни съоръжения и тези които са се хванали да работят там би трябвало да са наясно, или пък изобщо да не се захващат като не им изнася.
  • 23 Бай хой

    13 1 Отговор
    Сигурен съм че подобни пишман туристи нямат работа зимъска кат забръска в Планината. Ама съм още по сигурен че пък такива частно празнуващи гуляйджии нямат никаква работа по заслони и хижи още по малко зимъска кат забръска. Значи и добре екипиран и подготвен турист ако бе изпаднал в криза също щеше да е зарязан от герберите по мутренски.
  • 24 арогантен

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Злия":

    Пише се НОЩ. В българската граматика няма дума , която да се изписва със Ш и Т, или Щ и Т.

    Коментиран от #25

  • 25 Злия

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "арогантен":

    Нощта!! И тоя тръгнал да ми прави забележка на граматиката!!
  • 26 iveca

    18 2 Отговор
    Прекратяване на договора на хижарите, а полуголото говедо с цялата му компания принудителен труд за шест месеца на някоя хижа. Така е справедливо.
  • 27 потресен

    9 10 Отговор
    Случаят, подробно описан от участник в това ужасяващо преживяване, е изключително скандален и показателен докъде сме стигнали с нахалството, безочието и липсата си на човечност. Служителите на това място на Черни връх са дългогодишни и самозабравили се! Уволнението им е най-малкото наказание, което заслужават! Как така ще си уреждат банкети и ще проявяват пълно бездушие към хора, изкачили се до върха. Те са длъжни да окажат помощ при всякакви обстоятелства, това е планина и там всеки рано или късно може да изпадне в подобно положение. Защитаващите служителите не правят добро впечатление. Човечността, е над всичко! Не забравяйте! Непрекъснато ревем как намаляваме, как изчезваме, това е причината! Изключително грозна история, доказваща падението ни! Срам и позор!

    Коментиран от #31, #37

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Магърдич

    9 0 Отговор

    До коментар #31 от "Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Може да не е бил нормален,а може и човек да не е бил .Може да е било Йети - нашмъркано и безсмъртно
  • 33 Пешо

    13 5 Отговор

    До коментар #5 от "S7ALK3R":

    Смешко, това, че си платил някаква мижава застраховка не ти дава право да подлудяваш де що човек има в планината. Това, че някой малоумници не спазват елементарни правила за ходене в планината си е техен проблем. За такива трябва да има жестоки санкции.

    Коментиран от #38

  • 34 Много малоумници

    11 3 Отговор

    До коментар #18 от "S7ALK3R":

    като теб ще намират спасителите в планината озъбени. Не стига, че си гламав, ами се и репчиш на хората.
  • 35 Дядото

    7 9 Отговор
    За първи път чувам, че планински заслон е затворен! Това да не е някакъв магазин, канцелария или държавна институция та искаме разрешение кога ще го поситим? А може би тези от заслона си имат работно време, които иска помощ да се яви от 8.00 до 17. 00 в делнични дни а? Тези,,любезни и гостоприемни граждани " трябва да бъдат изритани от там а също така и осъдени! !!

    Коментиран от #39

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Помощ в Планината

    5 3 Отговор
    Всички хижи, подслони и заслони,изградени от наши, държавни пари и помощи, са най-напред, за туристите, и ако няма такива, за частни партита ,както е случая, по-горе.
    Ако, той е луд, че не е бил, с нужната екипировка, другите ,дето
    са се черпели, нормални ли са?
    Да измръзне човек, заради пиянството на някой, не ми се вижда нормално ,по-скоро трагедия.
  • 41 гост

    6 2 Отговор
    Аи сктир на тез баир будали ,трябваше да го оставят да си бяга по баира надоло да се стопли.Неможаха ли в нормално време да идат тези тъпаци?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Nekoi si tam

    3 2 Отговор
    Някакво момче решило да геройства преди новата година.. Тръгнало без екипировка, по къси гащи и маратонки, към Черни връх. В жесток студ -15 градуса. Моето лично мнение е, че това е неоправдан и ненужен риск. Десетки хора го наричат лудост, ненормалност.. Но аз виждам другаде лудост и ненормалност.
    Самото момче казва, че е предвидило да тича до Черни връх и там да се скрие на топло. Но сметките - без кръчмаря. Кръчмаря в случая е една лелка, която отказва да го пусне.
    Нека наблегнем над това. Отказва да пусне зле облечен и замръзващ човек. Една врата ги дели. От едната страна на вратата е топло и светло. От другата е тъмно и дебне планинската виелица. Тази лелка заявява, че си празнува и че хич няма да се занимава. Няма да се занимава с какво? Да спаси човешки живот?
    Ако нямаше негови приятели, които да се катерят след него, сега това момче щеше да е мъртво.
    Лелката щеше да отвори вратата на сутринта - махмурлия, устремена към новата година... И да види един труп пред нея.
    Тя е готова да допусне тази ситуация. В името на това никой да не й разваля яденето и пиенето с компанията.
    Ето това, драги приятели, се нарича обикновено зло. Обикновеното зло, което изпълва сърцата на толкова много българи.
    Обикновеното зло заради което се чудим защо наоколо е фрашкано с боклуци, мизерия, побой, проституция, дрога, алкохол. Обикновеното зло, заради което се чудим защо управляващите крадат безбожно. Обикновеното зло, заради което все повече хора умират, все по-м

    Коментиран от #48

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Патриот

    0 0 Отговор
    Истината е някъде там. доскато имамае такава продажна журналистика като сега няма как да я разберем никога.
  • 46 Патриот

    0 0 Отговор
    Истината е някъде там. доскато имамае такава продажна журналистика като сега няма как да я разберем никога.
  • 47 Хъш

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "СтарТИРаджия":

    И хората отвъ заслона олицетворяват българина днес, прости и самонадеяни. И задължително другите са им или виновни или длъжни.
  • 48 Хъш

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Nekoi si tam":

    Харесва ми как разсъждаваш. Но в случая с това безразсъдно начинание на младежа, имаме другата страна на медала на българското падение. Така и не разбрахме че не са ни лоши политиците, лекарите и т. н.т а ние. Ние сме лоши и каквито и да сме, политици, лекари и тнт. Все е трагедия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове