Last news in Fakti

5 Януари, 2019 09:25 4 067 20

Спецпрокуратура нахлува в кантора на адвокат

  • спепрокуратура-
  • адвокат-
  • стоянов-
  • нахлуване

Защитникът работи по ключови дела

Спецпрокуратура нахлува в кантора на адвокат - 1
Снимка: Shutterstock

Адвокат Стоян Стоянов сигнализира, че спецпрокуратурата и ДАНС са нахлули в адвокатската кантора и домът му, като е имало опит да се изземат документи. По думите му, кантората представлява клиенти по знакови наказателни и търговски дела, които са свързани с националната сигурност - военната индустрия.

"Нахлуха в кантората ни на 19 декември, една срамна дата в новата българска история. Такива обиски до сега не са се случвали, може да е имало действия към конкретни колеги, но в такива мащаби не знам дали са се случвали. Първоначално, сутринта на 19 декември беше направен опит да се проникне в адвокатското дружество от следовател, придружен от 15 души - униформени и служители на ДАНС. Оказа се, че те нямат официално разрешително за претърсване", каза Стоянов, цитиран от dir.bg и добави, че са се оправдали със сбъркан адрес.

Оказа се, че след това са иззели счетоводна документация от офиса на счетоводителя на кантората. Взели са достъпни в НАП документи. 3Изумителното в случая е, че освен на нашето дружество са взели документите на още 30 компании, клиенти на това счетоводство", каза Стоянов.

"Това е правен абсурд - има си Закон за адвокатурата, пише какво може и не може да се изземе. Въпреки че по НПК имат право да извършат обиск, те не могат да заобиколят разпоредбата, която гласи, че кореспонденцията между адвокат и клиент е неприкосновена", допълни юриста.

Стоянов заяви, че няколко часа по-късно друг следовател го е посетил отново. Този път с необходимите разрешителни, но не е пристигнал със случайно избрани поемни лица.

"Поемните лица слязоха от автомобилите на следователя, лично ги видях. Би следвало тези лица да са случайни граждани, поканени да свидетелстват на обиска. Това също е абсолютно нарушение на закона", каза адвокат Стоянов.

"Карадалиев и партньори" работи по наказателни и търговски дела, а всеки един от адвокатите имат свои клиенти. Работим по знакови дела, в случая ставаше въпрос за дружества от военнопромишленият комплекс, обясни адвокат Стоянов.

По думите му търсили документи, които не се съхраняват при тях. Например акционерната книга на определено дружество, както и удостоверенията за акции на приносител.

Абсурдността на цялата ситуация е, че те търсели документи, които вече са при тях като акционерната книга на определено дружество, която е предадена, както и а временни удостоверения за акции на приносител, които следва да се търсят от техните собственици. Все едно аз да вляза във вас или в телевизията и да поискам да ми предадете нотариалния акт за сградата на бТВ, коментира адвокатът.

"Книгата на акционерите е предадена доброволно още през 2015 г. от моя клиент. Те търсеха моят личен електронен подпис и електронният подпис на изп. директор на дружеството. Атаката е насочена срещу нас - влизаха в дома ми, защото имаме регистрирани офиси на съответните адреси. Черешката на тортата беше, че бяхме отведени в Националната следствена служба като свидетели да даваме показания", каза още юристът.

Той уточни, че по закон адвокатите не могат да бъдат разпитвани в процесуално качество във връзка със своите клиенти и това няма стойност в един процес.

"Претърсваха в дома ми книга по книга от библиотеката. От домовете си бяхме отведени на разпит за да даваме показания. Не е ясно как е обоснован обиска. Това което извършиха е в абсолютно нарушение на закона. Обискираха ни в тъмната част на денонощието, което също по закон нямат право. Претърсиха и дома ми по тъмно. След обиските трябваше да отида на разпит. Питаха ме за двама мои клиенти.

Колегата му Карадалиев е адвокат на едно от лицата привлечени като обвиняем по конкретно дело.

Според Стоянов, фактът, че този случай не е намерил медийно отразяване показва означава, че "това е атака срещу нас, за да внимаваме кои са ни клиентите".

Адвокат Александър Пелев обясни, че случайно е отишъл в кантората по предварителна уговорка, но влизайки е заварил ситуацията. Един срещу друг са стоели разследващи полицаи и адвокатите от кантората. Опитали са се първоначално да го изгонят. "Написахме на място пълномощно от страна на адвокат Стоянов за мен, че го представлявам като адвокат, за да ме допуснат, въпреки, че обясних, че съм техен колега. Това беше напълно гротеска ситуация", заяви Пелев.

На адвокат Карадалиев е повдигнато обвинение за участие в ОПГ, в резултат на това той вече не може да защитава клиента си. Вероятно това е била целта.

"Написахме отворено писмо до различните институции за да алармираме за тази репресия. Въпреки, че излязохме с редица публични декларации, те не получиха никаква публичност. Чрез нас се удрят нашите клиенти, това е удар срещу цялата адвокатура", коментира Пелев.

Повод за открито писмо е бил и натискът, който се оказва и срещу адвокат Ирен Савова. Прокуратурата не се е самосезирала за разлепените нейни некролози, което е престъпление.

В пресконференция днес адвокат Александър Пелев обяви, че Прокуратурата неправомерно се намесва в дейността на адвокатурата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mom4eto

    38 1 Отговор
    ДАНС - а тези милиционерчета май никой не ги контролира! :(
    Мен проститутка ме заплашва с прокурори и полицаи, цари пълна анархия и безхаберие в Цацаратурата!!!
  • 2 Ужас

    36 4 Отговор
    Хааха честно да ви кажа герберастите са си умни същества....мутринското мислене е на ниво...браво. Скоро и във вашия бизнес! Гарантирано от амон ра!
  • 3 плевен

    16 11 Отговор
    "Военно-промишленият комплекс" , чрез арабски и американски посредници, въоръжаваше мюсулманските главорези. Те други клиенти нямат. Пука ми за техните бушони в лицето на адвокатите.

    Коментиран от #5

  • 4 това вече е

    32 4 Отговор
    тотален упадък на държавността. Махнете Чрезвичайните Комисии на болшевиките от ГЕРБ, с които т.нар."държава" тероризира ,когото трябва. Не очаквам стр.ахливеца Борисов да се покаже и изрази мнение. Това не е в негов стил. Върнете ни ДЪРЖАВАТА, която откраднахте от гражданите. СЕГА!
  • 5 плевеЛ

    26 1 Отговор

    До коментар #3 от "плевен":

    глупако- тук не става въпрос за предмета на разследване,а за погазване на законността!Никой не знае кога ще му е необходим адвокат,лекар...или пък поп!За разлика от инженер,счетоводител,бакалин,шофьор и пр.

    Коментиран от #8

  • 6 Дедо мъдьо

    25 2 Отговор
    Тоталитъризъм - преди 30 години така определяхме системата ... после псевдодемокрация и сега отново тоталитърицъм да ти се месят в живота и да ти казват какво да правиш - като кошара с овчар и стадо блеещи овце беееее....
  • 7 Гоуст

    6 14 Отговор
    Като защитаваш сицилианците, нормално е от Ндрангета да ти скроят капата.
  • 8 плевен

    8 12 Отговор

    До коментар #5 от "плевеЛ":

    Пука ми за законност която закриля престъпници. Говоря за справедливост, господин адвокат.

    Коментиран от #17, #18

  • 9 Шляхтиц

    3 9 Отговор
    Идва време всеки да плати своята сметка със свои пари!!!!!!!!!!'
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Hhhhhhh

    15 2 Отговор
    Поръчан е. Честа практика в бг.
  • 12 Иво

    6 15 Отговор
    Чак ме разплака адвокатчето! Нагли задници, готови на всичко, за да откопчат някоя друга пачка от мафиотите, които на тях разчитат в един момент - да ги измъкват от процеси и затвори! Долна , гнусна пасмина!!!
  • 13 недосегаем адвокат лешояд

    2 6 Отговор
    Чакайте ме на някое погребение, аз го поемам.Имам предвид разходите Ви
  • 14 мдаа

    18 2 Отговор
    ГЕСТАПО-то на ТИКВАТА ДЕЙСТВА!
  • 15 боклуци

    10 1 Отговор
    Така е ,гърбавите работят с комунистически похвати
  • 16 дискриминация

    5 0 Отговор
    дреме им на тях, нали има кой да плаща, а това са 99% дебилите 😁
  • 17 даааа

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "плевен":

    Сега, внимание, обяснявам - "Като не е спазена законността при събиране на доказателствата - последните се считат, все едно че не съществуват - и разследваното лице се оправдава и вече е с изпрано, чисто минало. Два пъти за едно и също не могат да те съдят." Разбираш ли? Ако не е спазена законността, колкото и да е калпава - няма да има справедливост. Ако намерят доказателства у адвоката - все едно никога не ги е имало...
  • 18 забавно ми е

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "плевен":

    порови се малко и виж колко и какви дефиниции има за "справедливост" и ще разбереш ,че това понятие е нещо като дървено желязо.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове