9 Януари, 2019 18:25 3 889 20

Одобриха по-високите заплати за чиновници

  • заплата-
  • чиновници

Основната чиновническа заплата ще стига до 4500 лв. на месец

Правителството прие Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация (НЗСДА). С промяната се цели създаване на по-добри възможности за привличане и устойчиво развитие на квалифицирани и мотивирани служители, включително млади хора, в държавната администрация, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

Основната чиновническа заплата ще стига до 4500 лв. на месец. Увеличението е с 500 лева на най-високите заплати в държавната администрация в момента.

Най-високите заплати са за главните секретари на Министерския съвет, парламента и президентството. При тях долната граница на заплатата от 1000 лв. се вдига на 1500 лв., а горната - от 4000 на 4500 лв.

Между 1300 и 4300 лв. ще е заплащането пък на главен секретар на друго ведомство или на шеф на дирекция в зависимост от това каква е степента му. Досега на това ниво заплащането бе от 900 до 3900 лв.

В администрацията в момента се расте в рамките на 6 степени. В наредбата се предлага намаляването им до 4, за да се стопят разликите в заплатите на служителите на еднаква длъжност в различните ведомства.

С промените се укрепва принципът "заплащане според изпълнението" в държавната администрация - всеки служител да получава възнаграждение, съответстващо на постигнатите от него резултати и на проявените знания, умения и качества в работата.

Актуализирана е въведената през 2012 г. скала за определяне на заплащането поради близо два пъти нарасналата минималната работна заплата в последните шест години. Това дава възможност за коригиране на диспропорциите в размера на възнагражденията на служители от една и съща администрация. В почти всяка администрация има служители с висока квалификация, опит и устойчиво високи оценки на изпълнението, които се оказват с "изоставащи заплати" в сравнение със служители на аналогични длъжности, назначени след 2012 г.

С приетото увеличение на разходите за персонал с 10% от началото на 2019 г. ще бъдат повишени индивидуалните основни месечни заплати на служителите при стриктно съобразяване със заеманата длъжност и оценките за изпълнението. Създава се възможност и за коригиране на неравнопоставеното положение при възнаграждението на служители, завръщащи се от отпуск по майчинство.

Приетите промени в системата на заплащане са в рамките на разходите за персонал, предвидени в бюджета за 2019 година.

Правителството прие промени в правилата за определяне на заплатите на заетите в бюджетните организации с изменение на Постановление № 67 на Министерския съвет от 2010 г. Въвежда се нов подход за определяне на заплатите в местните власти и на ръководителите на областните администрации, държавните комисии и агенциите като се цели да бъде изравнен съществуващият към момента дисбаланс между различните органите на власт.

Дава се по-голяма свобода на общинските съвети да определят заплатите на кметовете на общини, райони и кметства като се фиксира единствено максималният размер - до заплатата на министър. Размерите на заплатите на ръководителите на държавните комисии, агенциите, на органите по чл. 10, ал. 1, т. 3, 4 и 5 от Закона за опазване на околната среда и на ръководителите на административни структури, създадени със закон или постановление, ще се одобряват от Съвета за административната реформа по предложение на ресорните министри, отчитайки числеността на съответната администрация, нейният бюджет и функции. С нова формула ще се определят заплатите на ръководителите на институциите, които имат сериозни отговорности към приоритетни политики и разходване на средства от националния бюджет и еврофондовете.

С приетото Постановление се регламентира длъжността "експерт за връзки с обществеността" в кабинетите на председателите на държавни агенции.

Промените са в рамките на разходите за персонал, предвидени в бюджета за 2019 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вис 6

    37 3 Отговор
    Боклуци !
  • 2 Гошо

    41 2 Отговор
    Как няма, администрацията и ромите са целия електората на ГЕРБ.
  • 3 Ура

    20 5 Отговор
    Хайде да са им честити новите заплати. Бойко си уважава хората.
  • 4 Бай

    35 3 Отговор
    НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    САМО ХАРАНТУТЛЯЦИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 5 за народа

    31 3 Отговор
    Алчни, безсрамни, ненаситни партийни некадърници!
  • 6 Трънчев

    27 2 Отговор
    Идиотизъм от класа! Няколко министерства и агенции ясно показаха през 2018та, как държавното управление прави гаф след гаф. И за награда - по-високи заплати. Срам! И заплата на кмет, възможна колкото на министър. И сега кой ще е недоволен - кметовете или министрите? Пълен цирк!

    Коментиран от #11

  • 7 Готин ама не съвсем

    26 1 Отговор
    Пък аз хранех илюзии, че ще видя заглавия от рода: Съкращения в държавната администрация с 30%. Влиза електронното правителство, което довежда до съкращения от 50% в администрацията!
    А то какво било? И освободените парични средства се насочват за пенсии, здравеопазване и образование! Илюзии! С тези Цър@@ли толкова!
  • 8 1234

    25 0 Отговор
    Могъща армия от безделници!
  • 9 ivan4o

    22 0 Отговор
    Съжалявам ги хората, направо си правят майтап с нормалните граждани!немам думи просто!
  • 10 Хасанчо

    19 1 Отговор
    8 пъти е по- маловажен ,непродуктивен и ценен труда на милион Българи работещи на основна 560 лв . От там 40 години стаж дохода е равен на 5 години в администрацията. Като сложите и останалите им надбавки , бонуси и премии за не работещи системи и виждате ,че за 4-5 години дохода е равен на 40 години за чистчка ,охранител със изисквания за образование и още 5 документа и платени курсове ,миячка , кухненски работник ,бояджия ,строител и много други. От къде идвало огромното и увеличаващо се постоянно разслоение на Народа на многото бедни и шепата много богати. До революция ще я докарате заедно с циганския проблем ,който използвате за прикритие. За това мълчите за циганския тероризъм. Използвате го за да държите народа в страх и подчинение. Да се занимава с цигани , а не с делата на 200 000 изедници представени и оглавени от политици олигарси мултимилионери. Нормалния работещ бедняк е оставен да оцелява, ако може между политиците и циганите . Плаща все по-трудно едните да си вдигат и без това огромните заплати докато разпределят средствата към своите маши за тормоз . Сами плащаме за да се развиват и едните и другите кърлежи. Тъй като не може да бъдем всички политици ,то остава да се циганизираме в отношението към двете вредни и изеднически прослойки на страната. Българинът за да оцелее трябва да докаже на циганите ,че е по-циганин от тях . С години вече виждате ,че доказваме ли човещина полза няма. На политиците и управниците също ще подейства. Ис
  • 11 Димов

    19 0 Отговор

    До коментар #6 от "Трънчев":

    За чиновници?! - дето са олицетворение на паразитното съществуване?! Дето 90% от тях са със синдром на Дънинг-Крюгер?! Дето по цял ден подпират бюрата, а като се уморят, почват да генерират процедури, бумажтина, и нужда от още чиновници за обслужването им?! Дето справка за 5 мин я протакат по 2 недели?! Баш чиновниците ли заслужават най-много от всички трудещи се?
  • 12 Данъкоплатец

    20 1 Отговор
    Това е безобразие и подигравка с все по малкото работещи в тая държава!!!!!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хасан

    13 2 Отговор
    Много заплати за хора които не произвеждат нито сервис нито продукт...
  • 15 abv

    10 0 Отговор
    ГЕРБ да преработи наредбата и за експертите.
    Не е нормално експерт с10 г стаж да работи за 700 лева.
    Като чета наредбата е преработена за служителите на големи длъжности, а хората на малките да умират.
  • 16 пипи дългото чорапче

    14 0 Отговор
    На една майка и отнеха детето,защото нямала кола.Ами с такова увеличение купете на всички българки родили три или четири деца коли бе,социални глупаци.Под помагайте си народа не шепата охранени и калинки.Срам ме е че съм българка.Нека взимат пари но народа да не рови по боклуците и да живее прилично.Как във Франция социално слаб е с 1700 Евра
  • 17 годечанин

    8 1 Отговор
    а нема ли да им се напукат петите и устите ,келестури долни ,по цял ден си клатат краката и нищо не вьршат ,за сметка на работещия бьлгарин от сутрин до мрак ,воден на 8часов работен ден ,а работи по 15 16 часа да искарва заплатите на тия недоносчета ,учи мама да не работиш ,и ето какво стана ,мьрзелива нация , да некажа за облагите които взимат допьлнително ,премии , командировки в чужбина , всяка година задьлжително на море и планина , зимата на ски , и огромни гуляи от гьрбь на бьлгарския трудолюбив народ , каква е тая дьржавна администрация , все тьртеи, источващи дьржавата в големи крупни суми и далавери,мрьсно и крадливо племе , с тия обществени порьчки и евро фондове расипаха дьржавата
  • 18 Гост

    3 0 Отговор
    Увеличението ще дойде от заплатите на работещите, които все по масово ще бягат в чужбина.
  • 19 бомбата

    1 0 Отговор
    след като чиновниците са избрани по приятелски трябва да са и добре хранени...
  • 20 гост

    2 0 Отговор
    Защо? Нали трябва да има някакво основание? При 60% заети на по 500лв да вдигнеш която и да е заплата с толкова реално лишаваш апарата от един работещ. Наеми за всеки чиновник с увеличена заплата наеми по един безработен и все нещо ще свъши този човек, все някаква работа ще отметне, нещо добро за всички, наред с това, че ще има хляб, а няма да е на помощи. Чиновниците не са корпорации, които да се съревновават за добри кадри с високи заплати. Това никой ли не го вижда колко е покварно?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове