Last news in Fakti

10 Януари, 2019 17:13 2 364 27

"Алфа Рисърч": ГЕРБ с малка преднина пред БСП за евроизборите

  • избори-
  • евроизбори-
  • бсп-
  • герб-
  • дпс

Тотален спад в доверието към всички институции - парламент, правителство, президент, партии и т.н.

"Алфа Рисърч": ГЕРБ с малка преднина пред БСП за евроизборите - 1

Президентът Румен Радев запазва позитивен баланс в личния си рейтинг, но за период от 3 месеца губи 5 пункта одобрение и за първи път от встъпването му в длъжност положителните оценки за неговата дейност са под границата от 50 на сто (47% одобрение срещу 17% неодобрение). Категоричната подкрепа от широки социални групи, на която се радваше в първите две години от своя мандат, намалява и се съсредоточава предимно сред симпатизантите на БСП и ДПС. Това сочат данните от обобщаващото за 2018 г. проучване на "Алфа Рисърч".

В края на една година, маркирана от успешното Европредседателство, но и от вътрешнокоалиционни напрежения и скандали, регистрираме нарастваща критичност към изпълнителната власт: 17% положителни срещу 45% отрицателни оценки. Стабилно зад кабинета застават единствено привържениците на ГЕРБ, докато намалелите симпатизанти на „Обединените патриоти” имат силно поляризирано отношение към него, в зависимост от това, коя от партиите в малката коалиция подкрепят, сочат данните на социологическата агенция.

След юни 2018 настъпва обрат и в персоналния рейтинг на премиера Бойко Борисов: 30% одобрение срещу 37% неодобрение и 33% неутрални оценки. Въпреки запазващото се по-високо лично доверие в сравнение с това към коалиционния кабинет, тази тенденция вещае напрегнати месеци за правителството, което се нуждае от рестарт на общественото доверие. Оценката за работата на министрите, включително за част от определяните като най-успешни, следва същата повишена обществена критичност.

Лидер сред членовете на кабинета остава вицепремиерът Томислав Дончев, въпреки че гасенето на няколко правителствени пожара в късната есен, водят до първи от началото на мандата спад в индекса за дейността му (от 20.3 до 16.7). Макар че запазва втората си позиция, намалява одобрението и за спортния министър Красен Кралев (индекс от 14.5). Съществена ерозия е налице и при двама доскоро рейтингови министри – военният Красимир Каракачанов, бележи спад от почти 9 на сто в резултат от конфликтите между лидерите на „Обединените патриоти” и скандала около Агенцията за българите в чужбина. Аналогична е тенденцията в оценката за финансовия министър Владислав Горанов (спад от 7 пункта в индекса) след публичното тиражиране на информацията за ползваното от него жилище. Запазва позициите си министър Екатерина Захариева (индекс 8.9), а одобрението за образователния Красимир Вълчев нараства с 8 пункта (индекс 7.1) и през декември той заема вече 4-то място, непосредствено след външния министър.

Както показват и предишните проучвания, най-неудовлетворени остават българите от работата на парламента. Положителните оценки за дейността му се свиват до критичните 8 на сто, като дори симпатизантите на партиите от управляващото мнозинство не намират основание да смекчат силното си неудовлетворение.

Дефицитът на сигурност и справедливост намира отражение в устойчиво ниските оценки на съд, прокуратура и полиция: главен прокурор 9% одобрение срещу 42% неодобрение, съд - 11% одобрение срещу 50% неодобрение, полиция - 22% одобрение срещу 38% неодобрение.

Личното доверие към политическите лидери е един от най-големите капитали в политиката, фокусиращ променливата динамика на обществените настроения. В този смисъл, определено може да се каже, че в края на 2018-а капитал губят почти всички политически играчи - и тези от управляващото мнозинство, и тези от опозицията. Бойко Борисов остава най-одобрявания лидер на политическа партия, но персоналният му рейтинг е в негативен тренд (спад от 32.8% до 30.1%). Положителните оценки за Корнелия Нинова също намаляват, като за първи път през последните две години падат под 20 на сто (от 22.2% на 19.4%). Логично, предвид ожесточените скандали и взаимни обвинения, най-силна е ерозията на доверието към лидерите на „Обединените патриоти”: Красимир Каракачанов губи 7 пункта (от 23.4% на 16.3%), Валери Симеонов 6 пункта (от 11.1% на 5.1%), Волен Сидеров също остава със силно ограничена подкрепа от 4.9%. Повишението на цените на горивата в края на миналата година и възродената активност на ВеселинМарешки по тази тема, го връща обратно в публичен оборот и му носи одобрение от 13.8%.

При цялостния отлив на доверие към парламентарно представените партии и техните лидери, все по-важен става въпросът успяват ли водещите политици от извънпарламентарните формации да привлекат подкрепата на разочарованите. Проучванията все още не открояват партия или лидер, с които широки обществени групи да свързват своите очаквания. Същевременно обаче, част от тях получават одобрение, идентично с това за парламентарно представени партии. Доверие в съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов заявяват 11.3% от пълнолетните българи. Положителното отношение към другите двама съпредседатели на коалицията е 5.7% за лидера на ДСБ Атанас Атанасов и 5% за лидера на „Зелените“ Владислав Панев. Други десни лидери като Николай Ненчев на БЗНС (6.1%) и Румен Христов на СДС (5.5%) се ползват със сходни нива на подкрепа. Може да се предполага, че разединени, също както и партиите от „Обединените патриоти“, тези формации имат доста по-ниска подкрепа, отколкото, ако изградят обща платформа и действат единно по решаването на значими проблеми, засягащи широки обществени групи. Вляво, лидерът на АБВ Румен Петков получава одобрението на 8.1% от избирателите.

Електорални нагласи за Европейски избори

Предвид предстоящите през май избори за Европейски парламент, "Алфа Рисърч" започва проследяването на електоралните нагласи на избирателите именно за този вот. Данните от настоящото проучване не са сравними с предишни данни на агенцията, касаещи парламентарен вот, поради три основни причини: по-ниската активност на евроизборите; малкия брой мандати за България – 17, който формира по-висок праг (5.88%) за спечелване на мандат в сравнение 4%-та бариера в изборите за Народно събрание; неяснотата кои партии и в каква конфигурация ще участват в европейските избори. Имайки предвид тези ограничения, една ранна диагностика на състоянието на политическите сили преди ключовите за завършека на управленския мандат европейски избори, показва следната картина:

В края на декември готовност да гласуват за представители на България в Европарламента заявяват 48.2% от избирателите, а всеки втори или не възнамерява да участва, или не е решил как точно ще постъпи. По-ниската активност води до силно сближаване на позициите между ГЕРБ (16% от всички избиратели или между 32 и 34% от гласувалите) и БСП (14.9% от всички избиратели или около 30-32% от гласувалите). Така, към момента ГЕРБ запазва крехко предимство пред основния си опонент, но икономическата ситуация в страната, както и мотивацията на неговите разнородни избиратели, сред които има както европоддръжници, така и евроскептици, ще са ключови за крайния му резултат, анализира агенцията. БСП също не е особена убедителна в мобилизацията на своя вот, но превръщайки изборите в тест за или против правителството, успява да задържи лоялния си електорален кръг от симпатизанти.

Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция "Алфа Рисърч". Представените данни са от проведеното в периода 14 - 19 декември 2018г. национално-представително проучване сред извадка от 1027 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране - пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    43 9 Отговор
    Има ли Още който да гласува за Герб освен Иванов друг не познавам

    Коментиран от #7, #23

  • 2 SS3Pc28H

    10 2 Отговор
    Опасявам се, че моята оценка за всички изброени по горе е в минус проценти...толкова са зле нещата.
  • 3 Призив!

    43 5 Отговор
    Изхвърлете ГЕРБ от властта, вкарайте ги в затвора !....и децата знаят защо!

    Коментиран от #14

  • 4 Сатаната

    30 1 Отговор
    Всички в затвора.
  • 5 нема лошо

    23 2 Отговор
    Най-доволен съм от спускането на ОП-аджиите по конструкцията надолу. Пишман патриотизъма е най-големия тумор на съвременна България
  • 6 1234

    21 2 Отговор
    Айде стига вече обработвахте обществото с вашите измишльотини,хората нещат да ви виждат вече,вие говорите,че сте били напред. Напред сте ама за боклука ,то бива бива ама да знаете,че на лъжата краката са къси,вече никой не ви вярва,нали виждаме какво остава след вас само лъжи и измами.И БСП и тях ги видяхме,не искаме никакви стари моцуни да ни обещават нищо само себе си гледате а България я унищожихте,нямате нито една идея как да направите,че тоя народ да поживее малко по добре.Вижте в другите държави какво е,защо децата ни отидоха там а не останаха тук като е добре.Вие до един сте мародери и лъжци ,но особено много ви приляга да си вземате от общото,направо сте факири.ТЕ ЗА ТОВА НЕЩЕМ ДА ВИ ВИЖДАМЕ,НЕ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ВАС.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пламен

    7 18 Отговор
    Абе БСП ако напъне може и да е първа.
    Но при напъването има опасност да се наака!!! И това ще бъде голям или малък резил само те си знаят!
  • 9 Коментар📝

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Морук":

    И Общинската Администрация+Коментатора ИВАНОВ
  • 10 ПЕЕВ

    6 28 Отговор
    Е ТО НА ВСЕКИ Е ЯСНО ЧЕ РАДЕВ Е ПРЕЗИДЕНТ НА БСП И ДПС.

    Коментиран от #11, #15, #20

  • 11 БЛЕЕВ

    26 2 Отговор

    До коментар #10 от "ПЕЕВ":

    На всички им е ясно, че Боко е премиер на гейберастите
  • 12 Миро

    25 2 Отговор
    Статистиката на Алфа Рисърч е манипулирана, а за герб освен да купуват ромски гласове и да претискат и изнудват хората друго не могат.
  • 13 ГЕРБ е много зле

    13 1 Отговор
    Ако минем без фалшификации и купен цигански вот- ГЕРБ губят изборите ! Хората виждат че те са неспособни да управляват !!!!
  • 14 ИСТИНА ЗЛА

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Призив!":

    ГЕРБ е партия на олигархията -кражбата и лъжата !!!
  • 15 антрашпиц

    0 5 Отговор

    До коментар #10 от "ПЕЕВ":

    И кво общо има това с доверието към него бе брус без улис?
  • 16 Колю

    3 0 Отговор
    На бюлетината ще им нарисувам една краставица с два домата. Нали искаха задължително гласуване . Ех ,как си знаят всичко с години напред до къде ще докарат народа и как отдалеко всичко е планирано за ограбване и унищожаване. Казаха ,че трябва да сме 3,5-4 милиона и тогава да ни превземат от вътре напълно и това си е.
  • 17 Хасанчо

    1 0 Отговор
    Къде е партията на циганите от Ст.Загора и там от Ямболско ? Аз ще гласувам за тях . Дайте им властта да се видят накрая на къде са и да приключваме с мъките веднъж за винаги. Хората не могат ги гледа всичките оядени мръсници ,а на избори само интересчии и приближен антураж хрантутници . Под колко процента трябва да сме и колко невалидни бюлетини трябва да има за да не се признават избори. Като няма за кого и това е решение.
  • 18 Бойо

    3 1 Отговор
    Плащам ф16 на янките и ще стана много напред с процентите.
  • 19 кеф

    5 0 Отговор
    КОР за герб
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Све

    6 0 Отговор
    Ако има българи в България, ще изберат ,,Възраждане" и ще затворим всички мутри, крадци и престъпници.
  • 22 КОЮ

    2 0 Отговор
    каквото и да пишат и да проучват вси са маскари ,всеки един е бъркал в кацата с меда и се е облажил яко ,няма за кого да се гласува а народа се е обезверил вече им е все едно кой ще го краде безсилни сме и това още повече ни обезсърчава ,пълна апатия
  • 23 Да да

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар📝":

    Аз! Даже агитирам да се гласува за ГЕРБ! Защо шепа тъпаци игнорирате нашия вот? Ти за кого ще гласуваш?
  • 24 ЦРУ

    1 0 Отговор
    Всички които гласуваха не за ГЕРБ, гласуваха против ГЕРБ. За президента Радев гласуваха един милион, в първи тур, народното събрание е избрано само от първи тур. На втори тур Радев има 2-милиона гласа, получил е антигерб гласове от първи тур но гласували не за него тогава. Така всички гласове не за ГЕРБ са антигерб. Патриотите и другите в парламентът, бе морално да направят коалиция за алтернатива на ГЕРБ. Съответно това което стана е предателство срещу демокрацията и гласоподавателите. ПАТРИОТИТЕ СА ИЗВЕЧНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ!
  • 25 ОТКАЧАЛНИК

    3 0 Отговор
    ВСИЧКИ ГЕРБАДЖИ.В ПАНДЕЛАТА..НАЧЕЛО..С БОКО
    ТИКВАТА И ОНЯ ФИСКУЛТУРНИК
  • 26 Коко

    0 0 Отговор
    Верваме ви.
  • 27 бай Ганя

    1 0 Отговор
    Мислите ,че ще заблудите някой с вашите платени проучвания и рейтинги от ГРОБ с цел да манипулирате обществото. Да ! ама няма вече балами !!! Тия агенции обслужващи партийни интереси да си заврът проучването в задника на герберастите ! .....Ще видите сега на изборите колко измамни са вашите рейтинги и проценти и дали няма да споделите съдбата на НДСВ в нищото....... ама тоя път ще има и съд !!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове