Last news in Fakti

15 Януари, 2019 08:34 32 774 66

Палим колата, ако дрегерът показва нула

  • дрегер-
  • алкохол-
  • кола-
  • автомобил

Шофьорските курсове да се увеличат от 31 часа на 50 часа

Палим колата, ако дрегерът показва нула - 1
Снимка: БГНЕС

Ако бъдем хванати с алкохол зад волана и ни санкционират по Закона за движение по пътищата, то ще трябва да духаме на дрегер, който само при нулеви резултати ще ни позволи да запалим автомобила, с който се движим. Това предвиждат от „Пътна полиция“ като се позовават на положителни практики от чужбина, пише в. „Монитор“.

Устройствата се казват алкохолни имобилайзери и само при наличието на нулеви стойности на алкохолни пари в издишания въздух, ще позволяват на колата да потегли.

Системата е разработена от Холандския институт за пътна безопасност. Експертите създали уреда по заръка на Европейския съвет по транспортна безопасност. Въвеждането му в повечето новопроизведени автомобили е залегнало и в програмата 2020-2030 на ЕС. Предвижда се това да се случи в цяла Европа, но първоначално да се оборудват автомобилите само на провинилите се водачи.

Алкохолни имобилайзери трябва да бъдат инсталирани и на транспортните средства, които превозват опасни товари, ученици и обществени автобуси и автопаркове на фирми и държавни организации. Залегнало е такива устройства да се сложат на хора „склонни към злоупотреба с алкохол“. За последните обаче това трябва да е доказано с медицински документи. В България се предвижда такива уреди да бъдат инсталирани тестово на 200 автомобила до 2020-а година.

Във Франция обаче устройствата няма да са тестови, а вече са въведени със закон. Там до края на годината ще има 65 000 автобуса, които ще са оборудвани с алкохолните имобилайзери. Във Финландия рейсовете ще са 10 000.

Европейският регламент е по-щадящ за шведите, за където са предвидени 100 000 уреда, но те ще се поставят единствено доброволно, без да е необходимо преди това шофьорът да е извършил нарушение, свързано с употребата на алкохол. В Белгия пък всеки джигит, качил се почерпен зад волана, ще се сдобива с алкохолния имобилайзер. Отново на базата на международния опит, който трябва да ползваме и у нас, се предвижда нарушителите, заловени с алкохол, да заплащат медицински прегледи. На тях трябва да се получи сертификат, че не са зависими от алкохола. От „Пътна полиция“ пък ще трябва да свалят данните от имобилайзера на всеки 6 седмици, като два месеца преди края на наказателната програма, предвидена в евентуална нова промяна в закона, данните от уреда ще се събират в досие, което ще се изпраща в КАТ. При данни за повече от три прекъснати захранвания, или иначе казано при три опита за запалване след употреба на алкохол, наказанието на водачите ще се увеличава.

Подобни правила се предвиждат за Швеция, не е изключено обаче те да се въведат и у нас.

В Германия готвените санкции са още по-сериозни. Там се предвижда до 5 години затвор, ако провинил се водач опита да запали колата без имобилайзера или пък се опита да го демонтира.

Шофьорските курсове да се увеличат от 31 на 50 часа. Това е заложила като мерки за справяне с катастрофите Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата. Предложението е поставено под точка 9. Експертите смятат, че с повишаването на уменията на младите водачи ще се намалят и инцидентите по шосетата. Това трябва да стане до 30 септември тази година със създаването на организация и актуализация на програмата за обучение на кандидатите за водачи на МПС. С тази задача са ангажирани основно Министерството на образованието и науката и Министерството на транспорта.

Освен това от комисията са възложили задача на Министерството на регионалното развитие и благоустройството до по-малко от половин година да разработят програма за изграждане на съоръжения за намаляване на скоростта на входовете на населените места, през които преминават транзитно трасета от републиканската пътна мрежа. Това най-вероятно ще са контролни пунктове, както и поредица от легнали полицаи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тъпчев

    81 6 Отговор
    Нали веднага ще излезнат хакове, заобикалки, деактивиране, декодиране, торенти и всякакви нечестни практики и уж имаш, ама реално нямаш - като с катализаторите...

    Коментиран от #38, #41

  • 2 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    101 11 Отговор
    Идиотизмите продължават с пълна сила
  • 3 ТОЙ

    65 8 Отговор
    Това е България нее чужбина!!
    Тук веднага ще се разглоби колата и ще се изкара копче или залъгалка Ама нищо пробвайте се
  • 4 Пияч

    31 8 Отговор
    На една бира може да се кара-това за мъж над 75кг. Няма начин да отчете над 0,5 промила, защото в половин литър 4.5% биричка има двойно по-малко.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 САП

    43 2 Отговор

    До коментар #4 от "Пияч":

    Ти явно не четеш какво пишат, няма 0,5 промила след, като те хванат да караш пил. Искат 0,00 промила машинките. Така, че никаква бира освен безалкохолна. Това 0,00 промила си е проблем, дори някой сиропи за кашлица съдържат алкохол и могат да го активират.

    Коментиран от #9

  • 7 Миризлив пор

    34 7 Отговор
    Айде сега легнали полицаи на влизане в населено място вие наред ли сте? От 90 рязко намаляне на 30 знаете ли какви тапи ще стават? Защо просто не се поставят камери за скорост? Кой нарушава да плаща, защо аз трябва си троша зорлем колата.
  • 8 Не джигит

    58 0 Отговор
    Жената духа и се кара.Нищо го не спира българина.

    Коментиран от #23, #57

  • 9 Пияч

    18 3 Отговор

    До коментар #6 от "САП":

    Сега по Закон ако си под 0.5 промила, трябва да те пуснат катаджийте с козируване. Писах, че 1 бира е безопасна, а тези нови дрегери, дето сам ги духаш, иначе не пали, знаеш, че в БГ- то няма как да дайстват, най-малкото ще има копче за изолиране, знаеш какви чудеса правят с имобилайзерите нашите джамбази:))

    Коментиран от #27

  • 10 Шаран БГ

    19 0 Отговор
    Тука прокопсахме !!! Щом трябва "такива устройства да се сложат на хора " склонни към злоупотреба с алкохол",/ а у нас такива няма !!/, не ще ни трябват пари за "такива устройства" . Някой може и да си пийват, да къртят дърветата край пътищата с колите си, ама пък чак да " злоупотребяват"...... Смело можем от икономията да си купим - пардон, да придобием - и хиляда хвърчила от САЩ........
  • 11 Яни

    16 0 Отговор
    В една бира има повече алкохол от колкото в 50мл. водка. 4.5%ал.*0.500мл.=0.25мл. алк. :50мл.*38%алк.=0.19мл.алк.,150мл.вино при 13%алк - 0.195мл.алк..Отделно става въпрос за 0 на 0.

    Коментиран от #19

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сатаната

    38 1 Отговор
    Полезна екстра, така като карам синчето сутрин на училище ще знам дали е изтрезняло. Горките деца ще се скъсат от надуване.
  • 15 хасан германиць

    15 5 Отговор
    ко за гирманята, тва не е бананова българия, няма държава, няма български народ, циганите ще ни управляват хайййййайайаай
  • 16 ДДРОнег

    23 2 Отговор
    Половинчати мерки !!!
    При липса на контрол, каквито и закони да се приемат, ефектът клони към нула !!!
    Повече катаджии, по-големи глоби, и затвор за подкупи - ако им стиска да ги приемат, това са правилните мерки !!!
  • 17 ДДРОнег

    25 1 Отговор
    Това с алкохола няма да действа, ами к'во прайме с наркотиците !!!
  • 18 среднощен

    18 8 Отговор
    Много отдавна трябваше да стане това нещо..!! Сега и "уредче" за автоматично регулиране на скороста в зависимост от ограниченията по пътя и всичко ще бъде наред..!!
  • 19 Гост

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "Яни":

    Не си прав колега,лятото пих една каменица кен 500 мл,след 20 минути ме спряха,дрегера отчете 0,2 промила,прав е колегата Пияч,една бира е безопасна..
  • 20 бай онзи

    34 0 Отговор
    аз предлагам да се монтират ректални анализатори на колите на всички милиционери склонни към даване на плиткоумни предложения за промени в законите
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 f16

    13 0 Отговор
    Хахахахахахах цирк буш.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Баш Гост

    24 0 Отговор
    На "Москвича" - акохолайзер, ама друг път!

    Коментиран от #28

  • 25 Тц тц тц

    28 2 Отговор
    С тия допълнителни 19 часа всички новобранци ще станат академици в управлението на автомобила. Тая работа се учи като чужд език с години. Трябва обучението да започва още на 16 и да продължава до пълнолетие. Като искаш детето ти да говори английски го водиш поне веднъж всяка седмица да му наливат в главата, нали? А да усвои финната моторика и да развие специфична координация на крайниците, за да придвижва 1,5т желязо с 11-20 метра в секунда със спирачен път поне 15 м, спазвайки стотици правила без да убие или нарани (в по-добрият случай) себе си или друг и да натрупа достатъчно знания за да подхожда отговорно към управлението на автомобила може да стане ей са набързо другия месец, че да има книжка за рождения си ден, че баща му ще му купува подарък кола 100 коня... не 130... даже 150, че да го респектират приятелите му... Мине се не мине и жалейките на ревера, скубят си косите и не им се вярва, че е възможно. Е мили хора то вие за толкова години не се научихте на тая стандартна проста ситуация, пък децата ви за 50 часа ще се научат на нещо сложно. Искам да видя кой ще се научи да управлява самолет за петдесет часа. Повярвайте ми след години обучение за мен е като да карам кола - всичко е просто, ясно и всички рефлекси са придобити. Но там в има и тренажор. Защо махнаха полигона?!? Това беше тренажора за управление на автомобил! Обучението за книжка започва от родителя, минава през полигона и се довършва от инструктора в реална обстановка и това трябва да т

    Коментиран от #56

  • 26 Тц тц тц

    13 0 Отговор
    Трябва да продължава поне две години, защото който е образован добре, той е и по-отговорен, а по този начин силно ще намалеят и хората които безотговорно се качват пили, друсани или в недобра кондиция зад волана.
  • 27 САП

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Пияч":

    В случая те се канят закона да променят. А това искат да го налагат, като наказателна мярка на хора хванати с повече от 0,5 промила. Винаги съществуват методи да се заобиколят всички системи забраняващи нещо. Въпроса е, какво ще последва когато те хванат в нарушение на тази мярка, колко яко ще гориш. Ако го направят хващат те с такова устройство и директно в затвора, ще си помислиш десет пъти дали да поставиш такава блокираща джаджа.
  • 28 среднощен

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "Баш Гост":

    Железен..!!
  • 29 Гост

    27 1 Отговор
    Да бе, ако съм пил давам на един случаен минувач, който не е пил, да надуе и паля и тръгвам! Пия много рядко и никога не карам пил, но ето един лесен и елементарен начин за заобикаляне от хората, които карат и пият! Пълна глупост!!! Ще спреш ти гората да се разлиства!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 onq s konq

    17 1 Отговор
    Е освен комшииката да ми пали беенвето щото аз не помним некога да съм имал нулеви стоиности
  • 32 среднощен

    11 0 Отговор

    До коментар #30 от "Айде пак…..":

    Най-вероятно "имобилайзера" ще бъде в комплект с камера и компютър, който да пази "инфото" поне десет дни..!?
  • 33 БЕЗ Коментар

    15 2 Отговор
    Евроатлантически ценности!
  • 34 Синдикат на Ало Измамниците

    14 2 Отговор
    Егати тъпия виц.......алкохолен имобилайзер.
  • 35 СПОТ

    11 0 Отговор
    Или просто, ще накарат някой друг да духне....!!!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 YORDAN Yordanov

    15 1 Отговор
    А защо не....Ако има не пали и ако усети по-време на движение спира. Щом е по заръка на ЕС да се монтират на всички коли но също и ИМОБИЛАЙЗЕР на резервоара ?...литра-октана- цена и ако съвпадат /двата уреда/ клиента плаща и....Но ако съществува ЕС до 20-30г.да се залегне ВЪВЕЖДАНЕ-то....
  • 38 бобо

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "тъпчев":

    Лесно ще помогна на съседа, но от холандец ще повърна.
  • 39 Ха ха

    12 1 Отговор
    Комшийката ще духне един два пъти...
  • 40 ХАХА

    12 1 Отговор
    Скоро се очаква внос от Китай на спрейове със състав, близък до издишвания от човек въздух...

    Коментиран от #47

  • 41 ХАХА

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "тъпчев":

    Може със спрей, със специфичен състав или просто преди водачът да започне да пие, да надуе една найлонова торбичка, която после да използва за палене на колата. Едва чакам да се появят такива устройства, за да си поиграя...
  • 42 Бай брадър

    10 0 Отговор
    Ще давам на детето да надува сутрин :)
  • 43 Бай Благой

    0 6 Отговор
    Това трябваше да го направят преди десетки години...
    А не хиляди загинали заради пияндурници.
    Този имобилайзер не е някаква супер космически сложна разработка - да ама нали всичко е за пари !!!
  • 44 фен на танас

    10 0 Отговор
    По ли е добре пиеш 2 бири и даваш на жена си да кара която не е карала близките 7 месеца???
  • 45 пафкам

    3 6 Отговор
    Близо 100кг съм... Една бира определено ме замайва и ме праши лош шофьор, но от един коз нищо ми няма.

    Коментиран от #63, #66

  • 46 Mitko

    4 2 Отговор
    Koi ste kupi takava kola?
  • 47 Иванчо

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "ХАХА":

    Няма нужда,отивашв цех за пълнене на СО ,така нареченото ЦеО, използващо се за газиране на безалкохолни.една малка бутилка в багажника и си ти.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Крали Марко

    9 0 Отговор
    Отваряш 1 лимонада с t ° 37°С пред "простотията" и тя пали двг. След време ще искат пръстови отпечатъци, после снимката на ретината, ДНК тест, косъм-тест, мирис-тест, Егн , кръвна гр. и т.н. докато не се превърнем наистина в ГОИ !
  • 50 Чочо

    5 0 Отговор
    Една истинска бира с 5 процента алкохол се усвоява от кръвта в зависимост от теглото от 24 до 36 минути с тегло от 90 до 60 кг.

    Коментиран от #51, #52

  • 51 Гого

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Чочо":

    Точно и вярно изчислено.
  • 52 Гого

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Чочо":

    Точно и вярно изчислено.
  • 53 Гого

    1 0 Отговор
    Точно така!
  • 54 панагюрския бик

    4 0 Отговор
    палим колата ако дрегерьт покаже нула , с какво да я палим , да я поляем с малко бензинец и драс клечицата ,или има и други далавери с паленето .
  • 55 hmhmhm

    2 0 Отговор
    Леле трагедия нали 2020 няма да е необходим шофиор ама вие се чудите каква простотия да направите. Ало намирате се в 21в. там това за 19, 20век. Ама както и да е то безмозъчни бол
  • 56 hmhmhm

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Тц тц тц":

    не че нещо но в 21в колите се карат сами. Но явно живееш някъде към 19в ок бъди там. Предполагам че и самолет може да се научи да се кара за 10ч. все пак нищо не зависи от пилота в днешно време.
  • 57 Иван

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Не джигит":

    Абе, те жените така или иначе си духат с удоволствие... Какво толкова - едно духане повече...
  • 58 Иво

    3 0 Отговор
    ... Ако бъдем хванати с алкохол зад волана и ни санкционират по Закона за движение по пътищата, то ще трябва да духаме ... - Е.а ма`а му ! От утре не карам вече нищо, даже и колелото ! И си хвърлям щофьорската книжка !Денджърска история ! Това ще е , като се натискахме да влезем в EU !
  • 59 Бай Благой

    2 0 Отговор
    Егати, спецовете има в тоя форум....даже и "решение" са му намерили вече!!!
  • 60 българин

    3 0 Отговор
    когато си трезвен пълниш балон с въздух/въглероден окис и като се качиш подпийнал, вкарваш балонЯ :) ще запали :) обаче ако спираш насам-натам, то ще ти трябват бая балони :) някой може да си помисли, че отиваш на сватба :) на всяко палене, да духа? т'ва си е гавра с шафьоря ... нещо кат' старт-стоп бутоня :)
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 И аз

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "пафкам":

    Съгласен съм с теб.
  • 64 АзНеПия

    1 0 Отговор
    А защо ...вместо да се мисли как да се заобиколи ...просто не се пие...и наистина не се!?! Излизаш с такси,ако си с кола - викаш “дринк ЕНД драйв”. Толкова по-лесно е... ама не! Българина трябва да изшмекерува...иначе не може да спи нощем сигурно.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове