26 Януари, 2019 18:55 2 031 20

БСП прие декларация на 49-ия си Конгрес

  • 49-и конгрес-
  • декларация-
  • елена йончева

Страхът днес е във властта, а не в опозицията и в народа, заявяват социалистите

БСП прие декларация на 49-ия си Конгрес - 1

Българската социалистическа партия прие декларация на 49-ия си Конгрес, с която официално дава подкрепата си за Елена Йончева, която бе обвинена от прокуратурата в пране на пари от КТБ.

Ето и текста на декларацията:

Правило в демократичното общество е да не се коментират действията на независимата съдебна власт и органите, от които е структурирана.

Но това правило важи до момента, в който тази съдебна власт е действително независима, когато служи на закона и обществото. И когато обществото наистина е демократично.

Когато с откровено репресивни действия прокуратурата атакува опозицията, в услуга на властови и корпоративни интереси, тя престава да е независима и реакцията срещу такава репресия става обществена кауза. А когато тези репресии и заплахи са насочени срещу свободното слово и разкритията на разследващ журналист, нетърпимостта се превръща в лична човешка кауза на всеки свободолюбив гражданин.

Такъв е случаят с обвинението срещу Елена Йончева – разследващ журналист – по призвание и по професия, народен представител – по силата на вота на българските граждани. Няма съмнение, че Елена Йончева е атакувана в политическа услуга към управляващите, с тенденциозно и гръмко, но недоказано и недоказуемо обвинение. Обвинение, свързано не с бизнес начинания, а с финансирането на филми, които имат място в златния фонд на българската журналистика. За финансиране от банка, която се ползваше с всички привилегии и пълната закрила на първото правителство на ГЕРБ, която е легитимирана с публичното присъствие на лидери на ГЕРБ, с връчени от тях награди.

Но въпросът не е само в обвинението и в неговата логика, която съвсем скоро ще рухне. Проблемът е в симбиозата между изпълнителната власт и прокуратурата, която е характерна не за демокрацията, а за друг тип общества. И моментът е избран подходящо за властта – в навечерието на изборите, от чийто изход зависи много и от чийто резултат управляващите са уплашени.

Опитът за прокурорска репресия и сплашване срещу Елена Йончева е отговорът на властта на нейните ярки разследвания, заради активното й опозиционно поведение. Елена Йончева, като един от най-ефективните и активни опозиционери, разкри тежки корупционни практики на властта, които са лицето на „Модела ГЕРБ” - модел на паралелната държава, която Бойко Борисов и неговите приближени създават.

Разкриването на заразената с уран вода в Хасково е разкритие за това, че режимът на ГЕРБ нехае за здравето и живота на обикновения българин. Разследването „Кумгейт” разкри роднинско-политическо-икономически групировки, които контролират целия обществен и стопански живот по региони. Така ГЕРБ печели избори - с местен феодализъм и със зависимости.

Разкритията за оградата по границата и за некачествените ремонти на пътищата отвориха темата не само за огромната корупция, прояла държавата, но и за опасни пробиви в националната сигурност на страната, свързани с мигрантския поток и с инфраструктурата. Тези разкрития осветиха факта, че при ГЕРБ може да се продаде и купи всичко – включително и Отечеството, стига насреща да бъдат предложени достатъчно пари.

Това е причината за паниката на властта, за нейния опит за сплашване, в който са ясни и поръчителите, и изпълнителите. Поръчителите са властовите, политическите и свързаните с тях корпоративни интереси, а изпълнител е репресивният апарат на държавата.

Страхът днес е във властта, а не в опозицията и в народа. Обществото се събужда и вижда истинското лице на тази власт. И няма да допусне нито този фарс, нито опитите за сплашване на всеки, опълчил се срещу тиранията, гражданин.

Чрез своя най-висш форум – Конгресът, Българската социалистическа партия заявява категоричната си подкрепа и солидарност с Елена Йончева, категорично протестира срещу опита за репресия срещу един доказан през годините с честността и професионализма си журналист и общественик.

Чашата на търпението към диктаторските напъни на кръговете на паралелната държава преля! Няма да търпим опитите на бивши рекетьорски групировки и олигархични кръгове да решават бъдещето на страната. Със задкулисни договорки да съсипват бъдещето на достойните и честни български граждани.

След победата на изборите БСП ще работи за ново качество на органите на съдебната система у нас, за тяхната истинска независимост.

БСП е категорична: Няма да ни сплашите!

Всички ние днес сме Елена Йончева!

Истината идва, насилието няма да мине!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хи хи

    17 10 Отговор
    бе как не се намери някой талибан овързан до уши да се намъкне там,а ко ши кажите щеш да стане чудно.

    Коментиран от #17

  • 2 Meganoob BG

    7 14 Отговор
    Като се качите на власт ще лижете мутренски дупета също като ГЕРБ и "патриотите".
  • 3 Поздрави от БСП

    16 10 Отговор
    Тикви сбогом!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 ВРАБЧЕ ПОБОЙНИК

    12 11 Отговор

    До коментар #3 от "Поздрави от БСП":

    КАТО СЕ СЪБУДИШ,НЕ ЗАБРАВЯЙ ДА СИ ИЗВАДИШ ВИБРАТОРА ОТ ЗАДНИКА.!!!
  • 5 Поздрави от ГЕРБ

    12 11 Отговор

    До коментар #3 от "Поздрави от БСП":

    Пак ще му ядете тиквата.
  • 6 Гост

    18 9 Отговор
    Боже опази България от тези изроди!
  • 7 Пост

    18 10 Отговор
    Нещо май им свършиха парите когато бяха на власт с Орешарски,и сега искат да излъжат хората и да дойдат на власт да крадат и да върнат България години назад! Те нямат съвест!
  • 8 Viktor

    17 8 Отговор
    Имало е среща на карибските пирати в Порт Роял. Всичките са се омазали с далавери в името на народната любов. Като ги гледам повечето от тях са за затвора, а се надяват да замажат очите на хората. Ще гледат властта през крив макарон. Нагли до безобразие, престъпен конгломерат.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    12 7 Отговор
    Това е знак към структурите по места: Активирате се ! Няма значение какъв е електората! Изтрещяли пенсионери, долни неграмотни цигани с купени гласове,мъртви избератели ,няма значение! Важно е само да се докопаме до победата! Да Да , ама НЕ! Народа не е толкова прост ,да ги избере тези !
  • 11 БКП-тоооо, алоо

    12 8 Отговор
    Абе болшевики мръсни, никой не обвинява Ленчето за това, че е псевдо журналист. Обвинението е за това, че като управител на фирма, със заплата от 12 000 лева е прала откраднати от КТБ пари. НАШИ пари. И цял болшевишки конгрес я защитава, защо ли това ми напомня едни конгреси от преди 1989 година? Кого защитавате - една крадла? Срамота!
  • 12 onq s konq

    11 8 Отговор
    Думи и приказки от СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО ИЗДАНИЕ на "1001 нощ"...Да каже Нинова ясно и категорично:Като влезе Елена в затвора,ще бъдат ли организирани ПРОТЕСТИ ПРЕД ВРАТАТА МУ за предсрочното й освобождаване?А ще ходят ли ЧЛЕНОВЕТЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА БСП И ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ редовно на свиждане и ще й носят ли колетчета?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 пипи дългото чорапче

    4 2 Отговор
    Първо почнаха Герб със синята и червена лампичка и "колкото да ви обичам..."Защо им се сърдите?И те имат право да си направят конгрес.Като сте принципни защо не на дадохте вой че герб почват предизборна битка?
  • 15 Андрей Найденов

    4 0 Отговор
    Защо модератора премахна коментара ми? Никога не съм си позволил да пиша нецензурно или да обиждам някого!А може би не Ви харесва мнение против БКП-БСП.Това се нарича цензура и беше особено популярна преди 1989г.Изключително обективни сте!
  • 16 Гост

    3 1 Отговор
    Тази червена банда трябва цялата да е в затвора.
  • 17 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "хи хи":

    Това е идеален вариант България да се отърве от този червен гнилоч.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 СофиаГол

    2 0 Отговор
    Като не можете да се справите с прекратяването на специализацията на лекарите в СБАЛДБ за сметка на сина на професора и др, НЯМА КАК ДА СПЕЧЕЛИТЕ ВЛАСТТА !
  • 20 Игнагий

    1 0 Отговор
    За №1 ---Не на този конгрес само . От НС . ,та до дето има конгрес на каквито и да е политици . Така ще се премахне всякаква комунистическа олигархия и милионери наследници . Тея всичките си просят гражданска война " Бедни срещу богати ". Политиката на всички е без значение защото е еднаква с различни лъжи за да ограбват народа и хрантутят цигани, апаратчици партийни ,назначена партийно администрация ,родата и любовниците си. Честито пенсия за 36 години труд 207 ,50 стотинки . И който и да дойде на власт ,той вече е лъгал достатъчно. Затова сега е принуден да плаща с крадените пари за гласове.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове