Last news in Fakti

3 Февруари, 2019 08:16, обновена 3 Февруари, 2019 08:54 28 146 156

Българите извън България - над 2 млн. души

  • българи-
  • чужбина-
  • емигранти

По ЗДОИ отчитаме над 2 млн. и 417 хиляди сънародници извън границите на родината за 2018 г.

Българите извън България - над 2 млн. души - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Общият брой на българските граждани по света, според данните за 2011 г., изпратени до Eurochicago.com в началото на 2012 г. от МВнР, е бил 2 018 792. Ако съберем грубо приблизителните данни, изпратени до българския медиен портал в Чикаго по ЗДОИ сега, ще получим към два милиона и половина или по-точно - над 2 млн. и 417 хилядибългарски граждани извън България за 2018 г.

Министерството на външните работи на Р. България е изпратило на 31 януари 2019 г. до www.Eurochicago.com отговор на наше искане за предоставяне на обществена информация по въпроси, свързани с броя на българите извън страната по държави, броя на дипломатическите представителства по света и на служителите в тях, броя на сътрудниците на бившата ДС, работещи в министерството и в дипломатическите мисии. Отговорът е подписан от постоянния секретар на МВнР Елена Шекерлетова.

На първия въпрос, зададен на МВнР, който е за броя на българските граждани извън страната по държави, е дадена информация, съдържаща приблизителни данни.

Така например за Франция числото е 60-80 хиляди, за Австралия - 10-15 хиляди, за Нова Зеландия - 3-5 хиляди, и пр. Освен това за повечето от страните, където има по-големи български разселения, данните са видимо закръглени. Министерството на външните работи на Р. България явно не разполага с по-точни данни за броя на българските граждани извън България за редица страни.

За Германия числото, посочено в отговора, е 416 хиляди, за Турция - 350 хиляди, за САЩ - 300 хиляди, за Гърция също 300 хиляди, за Испания - 250 хиляди, за Великобритания - 200 хиляди, за Италия - 120 хиляди, за Канада - 70 хиляди, за Австрия - 35 хиляди, за Молдова - 31 хиляди, за Кипър - 25 хиляди, за Чехия също 25 хиляди, за Южна Африка - 20 хиляди, за Швейцария - 12 хиляди, за Норвегия - 7 хиляди, за ОАЕ - също 7 хиляди, за Малта - 6 хиляди, за Полша - 4 хиляди, за Йордания - хиляда и пр.

Ако сравним новополучените данни с данните отпреди седем години, след предишното запитване до МВнР, ще видим, че през 2011 г. броят на българските граждани в Германия е бил само 74869, а сега числото е над 400 хиляди и това е доста повече от САЩ, Гърция и Испания, съответно 300 хиляди, 300 хиляди и 250 хиляди. Което прави Германия първа по численост на живеещите там наши съграждани.

Данните за Великобритания, например, за 2011 г. са 100 хиляди български граждани, данните за Франция - 30 хиляди, данните за Турция - 500 хиляди. Т.е., българските граждани във Великобритания са се увеличили за 7 години със 100 хиляди, тези във Франция с 30-50 хиляди, а тези в Турция са намалели със 150 хиляди. Данните за САЩ, за Гърция и за Испания са същите, както сега. Излиза, че за седем години няма никакви промени в броя на българските граждани в тези страни, което едва ли е така.

Общият брой на българските граждани по света, според данните за 2011 г., изпратени ни в началото на 2012 г. от МВнР, е бил 2 018 792.

Ако съберем грубо приблизителните данни, изпратени ни по ЗДОИ сега, ще получим към два милиона и половина или по-точно - над 2 млн. и 417 хиляди български граждани извън България за 2018 г.

Но колко точно са българските граждани по света, както преди, така и сега (и в изпратените за 2011 г. данни доста от числата също са закръглени), изглежда никой не може да каже. При това, разбира се, цитираното число от над 2 млн. и 417 хиляди не включва етническите българи от историческите ни общности, които нямат БГ гражданство. Може само да се заключи, че според данните на Външно министерство, българските емигранти по света са се увеличили за 7 години с 400 хиляди.

Тук е мястото да отбележим, че в писмото, изпратено до МВнР на 10 януари т.г., имаше и въпроси, зададени не по ЗДОИ, които бяха свързани с идеята да се направи преброяване на българските граждани извън България (за която Eurochicago са писали преди това до Националния статистически институт, и цитат от отговора на НСИ се съдържаше в писмото до МВнР). На този въпрос от МВнР засега не са изпратили отговори.

Населението на България, според някои източници вече е под 7 млн. Тези над 2 млн. и 417 хиляди български граждани в чужбина са една значителна част от тях, при това повечето са в активна и работоспособна възраст. И тази твърде значителна част наши съграждани с избирателни права, нямат никакво институционално представителство в България, ако не броим 25-те служители в печално прославилата се Държавна агенция за българите в чужбина.

В същото време младите и активни хора, които все повече намаляват в България, продължават да гледат към емиграция. И в България се раждат все по-малко деца, за разлика от децата на българските емигранти, които се раждат и растат зад граница. Всички тези фактори отдавна би трябвало да накарат българската политическа класа да се замисли за една политика към българската диаспора, която да се издигне на съвсем друго държавно ниво.

Около 700 служители на МВнР в задграничните представителства

На втория въпрос, зададен по ЗДОИ, а именно за броя на българските дипломатически и консулски представителства по света, и броя на служители в тях, от МВнР са изпратили данни за служителите в задграничните представителства. Вижда се, че на много места те са по един или двама човека и не е ясно как успяват и да обслужат българите, и да свършат другата си дипломатическа дейност свързана с политическите, културни и бизнес контакти.

От данните на МВнР се вижда, че най-много български дипломатически представители има в Брюксел, като 61 от тях са в Постоянното представителство на България в ЕС, 14 - в представителството ни в НАТО и 10 - в българското посолство в града. 32 са българските дипломатически служители в Москва (Руска федерация); 25 - в Истанбул (Турция); 20 - в Атина (Гърция); 19 - в Скопие (Р. Македония); по 18 - в Белград (Сърбия) и Париж (Франция); по 17 - в Анкара (Турция), Берлин (Германия) и Лондон (Великобритания); 15 - във Вашингтон (САЩ); по 13 в Рим (Италия), Киев (Украйна) и Техеран (Иран); 12 - в Женева (Швейцария); 11 - в Солун (Гърция); по 10 - в Букурещ (Румъния) и Хага (Нидерландия); по 9 - в Мадрид (Испания), Пекин (Китай), Тирана (Албания), Кайро (Египет) и Бейрут (Ливан); по 8 - в Будапеща (Унгария) и Сараево (Босна и Херцеговина), по 7 - в Прага (Чехия), Кишинев (Молдова) и Страсбург; по 6 в Копенхаген (Дания), Токио (Япония), Прищина (Косово), Мюнхен (Германия), Одеса (Украйна), по 5 в Берн (Швейцария), Лисабон (Португалия) и др. В Ню Йорк има 15 души в постоянно представителство и още 5 - в генералното консулство. Във Виена (Австрия) има 13 души в посолството и още 8 в постоянно представителство.

Според изпратените данни в Белгия има общо 85 български дипломатически представители. В Турция са общо 53 (25 в Истанбул, 17 в Анкара, 8 в Одрин и 3 в Бурса). В САЩ има общо 40 дипломатически служители (20 в Ню Йорк, 15 във Вашингтон, 3 в Чикаго и 2 в Лос Анжелис). В Руската федерация са общо 36 (32 в Москва и 4 в Санкт Петербург). В Гърция - общо 31 (20 в Атина и 11 в Солун). В Германия са общо 26 (17 в Берлин, 6 в Мюнхен и 3 във Франкфурт на Майн). В Р. Македония са общо 22 (18 в Скопие и 4 в Битоля). В Сърбия са общо 21 (18 в Белград и 3 в Ниш). В Украйна са общо 19 (13 в Киев и 6 в Одеса).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стстистика

    146 4 Отговор
    Не брои така! Децата родени зад граница които са етнически българи никога няма да се върнат в дупката. Ако някой иска нека брои и Бесарабските и писле да ни обеждава че в България няма демогравски срив. Утре ще кажат че сме 15 милона с тези навън. В чужбина българите също умират не си мислете че там се живее вечно.

    Коментиран от #52, #56, #126

  • 2 първо

    115 40 Отговор
    заглавието е подвеждащо защото ония в турция не са БЪЛГАРИ !! за съжаление не им беше отнето българското гражданство след екскурзията и им беше оставена възможността да се ползват от облагите да си български гражданин а именно да се месят в нашите избори и най-вече да работят на запад . тези 150 000 които са напуснали просперираща турция работят на запад без да имат реално право на това.грешка и престъпление на политициете е безконтролното и корупционно раздаване на български паспорти на хора искащи ги само като средство за да се установят на запад.

    Коментиран от #4, #74, #99

  • 3 Рубладжийче

    68 60 Отговор
    А в Расия, колко са? Сигурно са стотици хиляди. Расия е братска страна, с близка култура, религия, азбука и език, 90%от българите са рософили, братушките също ни обичат, а Путин направо ни боготвори!

    Коментиран от #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бесен Язовец

    60 7 Отговор
    С удивление видях, че в Белгия няма българи !

    Коментиран от #8, #36

  • 6 Варна

    103 6 Отговор
    Вървете го дайте това на онези двамата доаени Борисов и Цветанов за коментар.

    Коментиран от #67

  • 7 ХННМ

    150 6 Отговор
    Брей нд 2 милиона българи и повече не са в България. Защо ли ? Та нали тук сме раят на земята, откриват се според некой всеки ден заводи, стандарта расте, заплати и пенсии дал Бог, кафенетата пълни, дюнери на всеки ъгъл, банките пълни с пари от спестявания, асфалт и магистрали ни строят и пак бегат. Защо бе братя българи бягате?

    Коментиран от #41, #65

  • 8 бе то

    29 6 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    има такива с български паспорти но те са ония ...екскурзиантите но Българите там са малко
  • 9 Amix

    144 16 Отговор
    Какъв е смисълът да остана в Бг да работя за 500-600лв. И след 10-20 години да съм на същото ниво...
    Имах ипотека, половината заплата отиваше там... 30г. Как се мизерства и изплаща кредит.

    Накрая рискувах.
    Първо в англия за ягоди, после в Шотландия.
    После малко в Германия и сега пак съм в Англия.
    В рамките на 4 години изплатих кредита за жилището. Купих си кола на 9 г.
    И немисля как ще ми стигат парите до заплата.
    Направо се родих.
    На пролет ще дръпна цялото семейство при мен а вие си робувайте за 500-600лв. И търкайте билетчета...

    Коментиран от #50, #92

  • 10 Димитър

    62 60 Отговор
    А ако през комунизма бяха отворени границите тука щеше да е по пусто от Сахара.

    Коментиран от #25

  • 11 Питащ

    46 11 Отговор
    Зако в Русия дипломатическата мисия е толкова голяма , след като там няма българи , а и не се очертават желаещи да отидат да живеят там?

    Коментиран от #82

  • 12 Философ

    96 0 Отговор
    Нашия износ е най скъпото, човешкият капитал!
  • 13 Ото Скорцени

    94 7 Отговор
    Понеже по статистики на ГЕРБ сме цъфнали и вързали народа се разбяга като пилци

    Коментиран от #17, #32

  • 14 777

    108 1 Отговор
    Само в Испания българите са 500 000! Испания е страната в която българската общност се чуства най добре! Вече има 3 то поколение българи родени в Испания!
  • 15 Гурбетчия Ханко брат

    14 13 Отговор

    До коментар #3 от "Рубладжийче":

    Айде стига сра бе.....дрисл..

    Коментиран от #19

  • 16 бай Коста

    70 6 Отговор
    с такива тъпи и прости управляващи, и с такава диктатура , в България ще останат само политици , депутати и пенсионери да живеят
  • 17 Щирлиц

    31 35 Отговор

    До коментар #13 от "Ото Скорцени":

    Ако по времето на соца границите бяха отворени щяхте да останете само ти и Тодор Живков.

    Коментиран от #114, #115, #142

  • 18 Видео

    38 2 Отговор
    По-скоро са 4,2млн
  • 19 Рубладжийче

    26 27 Отговор

    До коментар #15 от "Гурбетчия Ханко брат":

    Ща бе руска подлого, твоите деца в Расия ли са? Ти на гурбет в российския рай ли си?
  • 20 а чиновниците се увеличават!

    30 2 Отговор
    кой управляват, като хора неа?!
  • 21 скъперника

    42 4 Отговор
    Не мога да разбера защо след като българите са добре в чужбина се намират люде които пеят "Я кажи ми облаче ле бяло" вместо тях. Защо лекарите стачкуват от името на пациентите, защо милионерите на БСП плачат вместо "бедните". Защо бе, журналисти?
  • 22 нещата

    64 3 Отговор
    определено се развиват добре....нашите стиснати бизнесмени трудно си намират работници да им работят без пари . държавните служители и учителите които под строй гласуват за управляващите за да си запазят привилегиите след време ще останат сами заедно с шведите на тази територия а шведа не внася нищо в бюджета и така няма да има пари за заплати и пенсии за тези които егоистично поддържат политиците на власт(без значение дали са герп или бсп) . а българите в чужбина ще си останат Българи...само дето България ще изчезне
  • 23 XXXXXXX

    74 18 Отговор
    27 год.живея зад граница, взех и гражданство .Чувствам се човек. Няма беднотия , като в България , няма цигани ( е намират се тук таме, които излагат България техният менталитет)но тук има здрав закон , кото им слага бързо станалото, така че така че циганин не вирее дълго тук, за което съм много щастлива. Жал ме е за България , че до тук стигна ,но да се върна в калта и при това управление НИКОГА. БЪЛГАРИ ДРЪЖТЕ СЕ БОГ Е С ВАС. ЩЕ СЕ МОЛЯ ЗА ВАС. СЛАВА НА БОГА. АМИН

    Коментиран от #26, #29, #48

  • 24 Болгар

    29 7 Отговор
    Аз пък се чудя как така в щатите са станали повече от 300 000 та нали искат визи и зелени карти мафия сте българите
  • 25 Мечо

    5 12 Отговор

    До коментар #10 от "Димитър":

    Много си прост!
  • 26 Болгар

    6 26 Отговор

    До коментар #23 от "XXXXXXX":

    Ще ти отговоря просто българкажли си чергаркабли си тъй както се радваш и аз много се радвам да не виждам от вашето племе гяурия тук не виреят кражби и корубции като твоята дето наричаш кална смрадлика пълна с мошеници като теб стана ами върни се там ма краво нали сте много хубави за нищо недтавате

    Коментиран от #57, #136

  • 27 За русофилите и русофобите

    44 7 Отговор
    И тогава беше зле ,и сега е зле.Ако някой си мисли,че други народи много ни долюбват и си умират да ни помогнат, п-Объркал жестоко.На никой не му дреме за българите.Може би единствено мъдрият японски народ ни уважава сърдечно,поради спецификата на този народ.На Краварите и на Ушанките им е през шнура.

    Коментиран от #31

  • 28 Мечо

    25 19 Отговор
    Нали искахте да летите свободно бе овце с овцете! Нали бяхте задушени и нямахте въздух? А дръжте сега свободата!

    Коментиран от #39

  • 29 УУУУУУУ

    15 40 Отговор

    До коментар #23 от "XXXXXXX":

    Сегашното управление е най-доброто възможно, анононима антибългарке. Е.П.М.

    Коментиран от #62, #116

  • 30 Бойко

    17 3 Отговор
    Пак лъжете
  • 31 Българин

    35 11 Отговор

    До коментар #27 от "За русофилите и русофобите":

    Първо, русофоби няма. И второ 90%от днешните едри и средни капиталисти са представители или техните наследници на бившата комунистическа номенклатура или агенти и служители на ДС. Т. Е всички те са русофили и антибългари. Заради това е тази миграция и лошото положение в България, от което руските подлоги се оплаквате.

    Коментиран от #59

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Не знам дали осъзнавате

    26 19 Отговор
    Че единственият начин да се справим с проблемите, е да се премахне двойното гражданство, или поне забрана за гласуване на хора, които нямат нищо общо с България.
  • 34 За русофилите и русофобите

    17 11 Отговор
    Психиката на подлогата винаги търси крилце,под което да е топло и удобно.Кога беше по-добре?Из всичко,когато построиха панелки или?В конунизъма беше добре,като те трепаха за надпис срещу властта-тогава беше супер,щото кебапчето беше 6ст и се крАднеше здраво.Едни и същи,но с различни прически,половината от цска,а другите от левски.
  • 35 Mонтреал

    40 0 Отговор
    А такива като мен които имат БГ лична карта но живеят в чужбина и я прекарат един месец от годината в БГ я не, нас за какви ни броят?
  • 36 Chukan Kirilov

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    В Швеция и Финландия също, само в Норвегия.
  • 37 Демократ

    22 19 Отговор
    Защо няма българи в Раша, а в България е пълно с българофоби (фили на Путлер)? Вижда се къде е хубавото, където отиват българите. Крайно време е русогъзолисците да емигрират, защото България е за българите, а не за предателите!

    Коментиран от #111

  • 38 Корки Бучек

    22 4 Отговор
    Тази статистика е само за наша (народна) употреба-управляващите ни безродници,независимо от коя партия са,не ги е еня нито за нас,нито за джафкането ни,нито за милионите българи извън България(нет человека- нет проблема)...
  • 39 Димитър

    17 32 Отговор

    До коментар #28 от "Мечо":

    Ами доволни сме,живота в България е много по добър от преди 30 години,покупателната способност е много по висока,всеки има избор как да живее,в живота вече не са на почит доносниците а образованите и кадърни българи.И ако все пак това не ти стига спокойно можеш да се качиш на самолета и да си пробваш късмета другаде,а ако си тотален некадърник пък можеш спокойно да избиваш комплекси в мрежата без милицията да почука на вратата.

    Коментиран от #102

  • 40 Batushka

    8 10 Отговор
    Голям праз ....слава на Ба Це Ун!Малко остана ...почнахме и Хемус!Да живей!
  • 41 Истина зла

    50 10 Отговор

    До коментар #7 от "ХННМ":

    Много повече са ! Беднотията която докара ГЕРБ изгони много хора !
    В България да са останали 5милиона ! Нараства циганизацията !!!!
  • 42 Наблюдател

    8 2 Отговор
    Ами влез в сайта и виж колко са, елементарно е! В Белгия са 30.2 хиляди.
  • 43 Разруха

    47 6 Отговор
    За съжаление така наречените свобода и демокрация отключиха най долните, мерзки, гадни черти на българската народопсихология. Тези които се надяваха че ще се превърнем в правова европейска държава с работещи институции и развито гражданско общество бързо разбраха че това е утопия. Изправени пред избора да се примирят с развихрилата се корупция, простащина, шуробаджанащина, с упадъка на здравепазването и образованието, с неуките, откровено прости управляващи (и опозиция) или да се махнат, много хора избраха второто. България като държава се срива пред очите ни, а народонаселението е в ступор, надявайки се че пак някой отнякъде трябва да дойде да го "освободи"
  • 44 Другия с коня

    35 5 Отговор
    И Комунизма съсипахте.....И Капитализма също ..Червени Боклуци....

    Коментиран от #101

  • 45 За русофилите и русофобите

    34 9 Отговор
    Покупателната способност не е по-висока,всичко е на кредит,приятелю.Икономиката е изградена на алгоритъм,така че една част-малка,да пеят,че е добре,а останалите мрат.А при соцо беше същото,но не можеше да се бега и много се крадеше.Овцете винаги ще бъдат стригани-те са затова.Обичайте се е казал Исус и това е единствената истина.

    Коментиран от #53

  • 46 ГосТ

    37 6 Отговор
    България се превърна в една клоака след този така наречен преход. Трябва да ви кажа че според мен комунистите бяха много по умни,образовани и отговорни от тъп'рите, които осъществиха този преход. Простотията взе нещата в свои ръце ха-ха-ха (въпреки че не е смешно). Дано не се налага да се връщам в тази негативна и неплодородна среда. Не го пожелавам на никой. Всеки който си мисли, че с честен труд и разум ще направи нещо е обречен. По добре да си направи харакири и да умре достойно.

    Коментиран от #152

  • 47 Next

    35 3 Отговор
    Това не е ли геноцид? Над 2 000 000 души са извън България в мирно време. Не ми се мисли ако сме във война, то пък няма и да го мисля щот бат разБойко нали купи 8 фъ 16ки , с тях ще ни опази дори зад граница.
  • 48 Ванеса

    27 0 Отговор

    До коментар #23 от "XXXXXXX":

    Благодаря ти братко. И ние в България ще се молим за всички българи по света. Бог да ни даде здраве и сили !Амин!
  • 49 Циганина с Колелото

    36 3 Отговор
    Скоро ще бъде извън България три милиона , а в България два милиона !
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Да ама Не

    23 13 Отговор

    До коментар #45 от "За русофилите и русофобите":

    Ти живял ли си изобщо по времето на Бай Тошо или само си чел или ти плащат за глупавините дето пишеш ! България беше държава именно тогава ! Сега е кочина !

    Коментиран от #54, #73

  • 54 ХОЛ

    14 19 Отговор

    До коментар #53 от "Да ама Не":

    АКО КОМУНИЗМА БЕШЕ ПАДНАЛ ПРЕДИ 50-60 Г СЕГА ЩЯХМЕ ДА СМЕ КАТО ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ В ПОЛОЖИТЕЛНА НАСОКА

    Коментиран от #55

  • 55 само соц

    32 16 Отговор

    До коментар #54 от "ХОЛ":

    Ако комунизма НЕ беше паднал, сега щяхме да сме 10 милиона и с 30 места по напред по жизнен стандарт от другите държави.

    Коментиран от #61, #84, #133

  • 56 Нищо

    10 11 Отговор

    До коментар #1 от "Стстистика":

    Подобно .това е стъкмистика,с цел да поприкрие истината,че 2 милиона българи всъщност измряха в годините на прехода от геноцида над тях.зад граница не са повече от 800 хиляди.другото са митове.
  • 57 ей,

    11 2 Отговор

    До коментар #26 от "Болгар":

    цигойнер, пиявицо недъгава и неграмотна, главата ниско долу дръж, че без нас останалите тук помощи няма да видиш. Търтей черен!
  • 58 Нане

    4 0 Отговор
    И още ще има!
  • 59 гост

    6 3 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    Както винаги си НЕАДЕКВАТЕН!!! Я кажи къде отиват първо новоизбраните управници, по колко визити годишно правят в тази посока, чий дипломати и представители идват да им набиват канчето и в кое посолство ги привикват?! .... та толкова с глупостите, "разсъжденията" и "заключенията" ти. П.С. Засичаш ли ги, като ходиш на отчет или го пращаш на мейл?! А хонорара банково ли ти го привеждат?
  • 60 Каква е ползата ......

    12 2 Отговор
    За България, от българите в чужбина? Едната категория изпращат пари на родителите си, особено тези които са с двойно гражданство и нямат намерение да се връщат. Втората са работещи, които изпращат пари на семействата си да оцеляват. И третата категория, не изпращат никакви пари, само гласуват.
  • 61 гост

    8 16 Отговор

    До коментар #55 от "само соц":

    Комунист долен.Комунизма неможе да съществува в свят на демокрация.И при нас си беше направо комунистическа диктатура,а мизерията е ясна на всеки.Жалки същества сте вие ,а 45г. стигат.България не ще забрави ,България не ще прости !

    Коментиран от #72

  • 62 Българин

    8 1 Отговор

    До коментар #29 от "УУУУУУУ":

    По фактите си личи сегашното управлебуе колко е добро...колкото това на бсп и всички останали клоуни, предтавени в парламента последните 30години. За това никой не гласува, защото всички участват в един и същ цирк! Ае отивай да тролстваш нЕкъде другаде!
  • 63 русофилска подлога

    6 11 Отговор
    Къде са българите в руската кочина ? Защо никой не иска да ходи там ? По-интересното е ,защо русофилите не сте там ? Защото сте обикновенни антибългари ,дето дори не искате и да чуете за стъпване в русия.
  • 64 пидиди

    9 17 Отговор
    при любимия ви бай Тошо, кретени, страната беше превърната в концлагер. След това, стените рухнаха, по-амбициозните роби се изнесоха от соц-”рая”. Защото този рай беше синоним на скотовщина и мизерия. Толкова е просто. Почти колкото вас.
  • 65 Ван дам

    18 8 Отговор

    До коментар #7 от "ХННМ":

    Тва нищо не е ,след две години когато Тиквата приеме еврото и всичко се увеличи със 100 процента ще стане просто невъзможно да се оцелява физически със 300-400 евро защото тогава след тази инфлация ако работите за 800 лв , заплатата ви ще стане 400 лв.А едно бурканче Лютеница ще е 10 лв, кутия цигари 10 лв , Хляб 3-3,50, Кашкавал-30 лв за кило, Плодовете и зеленчуци 6 лв кило,Литър мляко 4 лв, кофичка кисело мляко 2,5 лв,билет за автобус 2лв, това значи само пътните до работа ще са ви 100 лв при 400 лв заплата и така нататък.Затова народе гледайте си търсете работа в Германия и Англия защото след две години Бойко м...а ви ще разгони?????
  • 66 Миката

    5 2 Отговор
    И аз скоро ще се присъединя! Спечелих за първи път международна награда за България и не само не я приеха тук, но и ме гонят от страната. Даже медиите не желаят да отразят успеха ни. Има и други такива българи, живеят и се състезават в чужбина под български флаг, но тук не са приети и са изгонени...
  • 67 Булшитс

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "Варна":

    На тях това им е далаверата, всичките тия 2.4 милиона извън граница пращат над милярд в наща мила родина, Боко щрака с пръсти Цурко върти гюбек
  • 68 Додо

    6 2 Отговор
    Кой ще работи за пенсии те ни'? Отвориха се границите, и е халето подпомага чужди интереси... Дядо Попе, там на Балкана лежи и пъшкай' и дини тръшкай'!
  • 69 Потърпевш

    18 0 Отговор
    С такива управници в България ще останат управниците и братята им р.... И.
  • 70 чичо

    7 12 Отговор
    Питай патило,а не старило-казали мъдрите.Ако при соца границите бяха отворени,днес нищо нямаше да има за броене,даже и роми.
  • 71 Тошко Тодоров

    20 1 Отговор
    С 380лв пенсия и дъщеря студент в София на квартира някой ако знае вариант за оцеляване в Бг Няма смисъл да мислите аз го намерих Холандия а иначе от вън най добре се вижда как "разсцъфва" Бойковата циганска губерния
  • 72 Гост

    10 3 Отговор

    До коментар #61 от "гост":

    "България не ще забрави ,България не ще прости !" Какъв патос само?! Би бил смешен, ако не беше трагичен! За съжаление логичното и реалното е по-скоро " България няма да я има след 45 години"
  • 73 За русофилите и русофобите

    9 13 Отговор

    До коментар #53 от "Да ама Не":

    Живял съм,другарю,и затова помня тухларните,стригането гола глава на сила,лагерите и още много неща и никой не ми плаща,защото и да иска да ми плати,не бих се продал и дори главата ми не би могла да го измисли.Може би говориш за себе си.

    Коментиран от #129

  • 74 МОЛИ

    13 5 Отговор

    До коментар #2 от "първо":

    ВТОРО КАТО ФАКТ Е,ЧЕ ОНИЯ ВТУРЦИЯ БЯХА ИЗГОНЕНИ ОТ ЕДИН РЕЖИМ.ТРЕТО ЗАЩО НЯМА БЪЛГАРИ НА РАБОТА В РУСИЯ.ЗАЩО ДЕЦАТА НА ВСИЧКИ КОМУНИСТИ УЧАТ В САЩ,А НЕ В МУРМАНСК НАПРИМЕР И ЧЕТВЪРТА,АКО ПРЕДИ 89 Г.НЕ БЯХМЕ ЗАТВОРЕНИ В КОМУНИСТИЧЕСКИ КОНЦЛАГЕР,СЕГА ЩЯХМЕ ДА БЪДЕМ 3 МИЛИОНА.
  • 75 За русофилите и русофобите

    10 5 Отговор
    Чичо ми избяга от соца на 16г за Франция в хладилен камион с месо,като докато е пътувал е пренареждал месото,за да не замръзне от студ,и това е било от хубаво.

    Коментиран от #112

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Гост

    10 8 Отговор
    България никога в своето съвременно съществуване не е била толкова близо до демократичният свят ,до стоки, до технологии, до съвременен начин на живеене(коли,телевизори,хладилници, телефони и т. н.),ВЪПРЕКИ НЕПРЕСТАННИТЕ САБОТАЖИ НА БИВШАТА КОМУНИСТИЧЕСКА НОМЕКЛТУРА И ЧЕНГЕТЖИЙСКИ СТРУКТОРИ 30 ГОДИНИ РАБОТЯТ ЗА СОБСТВЕНО ЗАБОГАТЯВАНЕ ЗА СМЕТКА НА ДЪРЖАВАТА И НАРОДА и същият този народ да вика колко е лоша демокрацията и колко добре си живяхме при свинете(Оруел).
  • 78 Кеворк Яшхуян

    10 7 Отговор
    Я па си имам 2 апартамента и изобщо не смятам да се унижавам като теб да бера ягоди в Англия
  • 79 Ами ЛЪЖАТ!

    10 1 Отговор
    Гробищата са препълнени. Стрина ви Мара вместо да драска поръчкови статии, за да прикрие убийството на народа ни, да си разходи трътлестя задник в гробищата да види какво става там. И да си резервира едно място, щото не се знае кога ще й дойде ред. Иначе и 5 млн. да излъже,че са извън Бг пак ще вярно - особено ако отчитат само на изхода на границата в т.ч. командировани и туристи и никога на входа. С две думи лъжат.
  • 80 Реалист

    5 8 Отговор
    Дълготрайно установилите се "Българи" в чужбина, съсипват Родината ни

    Коментиран от #149

  • 81 Реалист

    7 8 Отговор
    Дълготрайно установилите се "Българи" в чужбина, съсипват Родината ни
  • 82 Калипетровския Пъдар

    23 5 Отговор

    До коментар #11 от "Питащ":

    Не знам за другите градове, но само в Москва сме поне 70000 човека. Направили сме си групи, намираме се и работим здраво за български детски градини, български народни танци и традиции да имат занятия в читалищата поне веднъж седмично, настоявали сме дори за български фермерски базар в различните региони. Всичко това го правим, защото сме предатели, изменици и копейкаджии ))) Сямо да попитам, колко белтък пускате след някоя бяла рускиня или украинка на плажа, защото на фона на нашите надути, запечени, татуирани, крокозъбели те веднага хващат окото, а и мъжете - високи блондини със сини очи, дали е само русофилията, което ни е понесло на Изток??!... Друг е въпроса, колко некадърна, безволева, нагаждаческа, корумпирана и наследническа е тайфата забита в Бъгарското посолство - те наистина са най-лошото, което България, може да ни предостави за представители на българската общност!!!!
  • 83 Тъй, тъй

    12 9 Отговор
    Колко от тези 2 милиона са на висококвалифициран труд, а не мият кенефи и чинии? Колко говорят свободно местният език и владеят още един? Колко от тях са на административни позиции и вземат решения за бъдещето в страната, в която живеят. Сигурно по-малко от 10%

    Коментиран от #86, #91, #118

  • 84 Гост

    10 4 Отговор

    До коментар #55 от "само соц":

    То и сега България е над 9 милиона, и ако ми кажеш нормална държава в света в която народът до един живее само в нея ,трябва да помислиш малко по вече за устройството на света сега , а не както в замръзналите комунистически мозъци от преди .

    Коментиран от #117

  • 85 Дядо Благоев

    15 4 Отговор
    Бягайте навън младежи! Ние-старците ще оправим страната и ще си отидем. Тогава можете да се върнете и да заживеете в райското местенце, но вече с друго име- няма да е България. Сигурно ще стане известна като Мангалия

    Коментиран от #89

  • 86 Пишман дядо си ти....

    3 1 Отговор

    До коментар #83 от "Тъй, тъй":

    И какво от това? Въпросите Ви нямат нищо общо с темата български граждани живеещи извън България. Имате ли информация за подобни проценти, например за португалци живеещи в чужбина? Или тъй да се намираме на приказка?
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 todKosh

    10 0 Отговор
    Както каза К.Тренчев , ще останат : пенсионери , цигани и юристи
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 todKosh

    2 1 Отговор

    До коментар #83 от "Тъй, тъй":

    Абсолютно , дори бих казал
  • 92 Любо

    11 8 Отговор

    До коментар #9 от "Amix":

    Изкарваш 600лв защото си жертва и на прехода и на новите технологии. Аз и жена ми сме на 27 и изкарваме по 4-5 хиляди лева на човек, като си работим от вкъщи през интернет. Начини има да се живее добре в България, но трябва да се промени мисленето на младите хора. Капиталиста НИКОГА няма да ти даде добра заплата, ако ще реки от злато да му текат в джоба от твоя труд. За жалост това почва да важи и с пълна сила за запада.

    Коментиран от #105

  • 93 Комунизмът не прощава

    7 10 Отговор
    РИвящите по СОЦ'а да ходят в Рашъ, нали там има СОЦ. Оставете България за българите, предатели!
  • 94 ТОЧКАТА

    13 5 Отговор
    КРАЙ...прехода свърши/отдавна/ целта е постигната-България е в агония...За 30 години САЩ и капитализма ,с помоща на герб ,постигнаха това което 1300 г. история не можа да постигне.

    Коментиран от #106

  • 95 Бай Хой

    7 2 Отговор
    2 милиона грънци, тия не знаят български 😁😁😫
  • 96 За русофилите и русофобите

    5 6 Отговор
    Предлагам да се отвори безвизов режим за деклариралите 100% вярност към Ушанките и към Краварите.Като ви е така мила Русията,бегайте у Русия,ако пък ви е мил Холивута,бегайте у Бевърли Хилс
  • 97 Бай Хой

    9 2 Отговор
    То у Тиквистан не останаха 2 милиона българи - само турци и цигани, хрантутени от Тиквата 😁😫😫😫
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 ззззззззззз

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "първо":

    Прекрасна държава е България!
  • 100 До Мария Атанасова и всички

    5 1 Отговор
    Когато взема заплата и със нея си платя наема или ипотека та което е равносилно. Месечните сметки и данъци на храня семейството си и спестя малко то било за ремонт за нещо си ще живея тук. На запад дават най малко толкова като минимум. А за здравеопазване и такива други не ми се говори а трябва. Сега напиши нова статийка и директно във всички новони най малко като въпрос към ония 240 и кога ще се случи не вярвам вече на празни обещания а на действия. Защото една развален машина се поправя когато и бъдат заменени частите или се бракува
  • 101 стоян

    13 5 Отговор

    До коментар #44 от "Другия с коня":

    Браво за 44 коментар -кратко и ясно =Комунистите съсипаха комунизъма а сега и капитализъма защото са некадърни и работят за мафията кгб
  • 102 Жжжжжжж

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Димитър":

    Дали си верваш
  • 103 За русофилите и русофобите

    1 0 Отговор
    А Доминото се играе с правила,един на друг приличат от една страна.Наляво или дясно,всеки има кооз.Излизаш от играта и няма да си боос хееей хей-хуу хууу...
  • 104 Васил

    5 0 Отговор
    Българите извън България са поне два пъти повече скоро училищата извън границата ни ще бъдат повече от колкото във България.
  • 105 Уж българин

    14 1 Отговор

    До коментар #92 от "Любо":

    Брадчед,не всички могат да работят това,а и си помисли,че ако комунистите можеха да сложат "кранче" и на АйТи сектора щяхте да взимате такива заплати на 32 май!Много съм ги слушал такива като теб,точно от такива мнения никой няма нужда,сам се замисли защо!
  • 106 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #94 от "ТОЧКАТА":

    Абе другарю ами къде остави Партията не случайно я пиша главно П ,без разрешението на която не можеш да пръднеш камо ли да сменяш система и да правиш преход тя изпари ли се къде отиде през този преход?
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Нико

    13 0 Отговор
    Промяната трябва да започне от нас самите.( колкото и банално да звучи).Не сме били добре...Ок.Давам прост пример-огледайте се около междублоковите пространства-мини сметища.Кой го е направил?!Нормален човек ще го направи ли?!Хайде помислете и за други примери.Лек ден!

    Коментиран от #110

  • 110 Христо

    3 4 Отговор

    До коментар #109 от "Нико":

    И бедният няма как да направи толкова боклук. Изводът е: Бойко ви направи богати, но нормални, след соца, и Господ не може.
  • 111 Твърде си хремав

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Демократ":

    Защото не си излизал от село и само си чувал.
  • 112 Умен ма надали

    4 4 Отговор

    До коментар #75 от "За русофилите и русофобите":

    Хахаха...какъв трябва да си, че да напишеш това : "Чичо ми избяга от соца на 16г за Франция в хладилен камион с месо,като докато е пътувал е пренареждал месото,за да не замръзне от студ"?! Хахаха...ама след камиона ли бягаше?! Ама прасетата в камиона дали и те са подскачали на място, че да се стоплят и да пристигнат по-свежи? Ама чичо ти дали е бил по прашки, че то много топло щеше да му стане в хладилника при толкова работа? А до Франция колко минути е? ....ей, човек, как може толкова да си ..... ?!

    Коментиран от #137

  • 113 NikNay

    3 0 Отговор
    Не четох всички коментари и може да повторя някой тук. Прави ли се разлика между българите и българските граждани? И още нещо при това преброяване на българите граждани взели ли са в предвид и тези които са взели чуждо гражданство?
  • 114 Георги

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Щирлиц":

    Доре.Нека така да бъде.Но нямаше гладни хора.Работа имаше за всеки.Сега като са отворени границите защо над 2.5 милиона избягаха от България?От добро ли?Помислете малко.Вижте какво става около Вас.

    Коментиран от #134

  • 115 Георги

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "Щирлиц":

    Доре.Нека така да бъде.Но нямаше гладни хора.Работа имаше за всеки.Сега като са отворени границите защо над 2.5 милиона избягаха от България?От добро ли?Помислете малко.Вижте какво става около Вас.
  • 116 Къде?

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "УУУУУУУ":

    Го видя това управление бре? Държава само с данъци не се оправя, трябва да има ИКОНОМИКА ама не на цифри и фалшиви статистики които са платени , а истинска икономика каквато от 12 години няма и няма и да има. Откриват се само работни места за службички и бюрократи . И това че българите са 2 млн. Зад граница е да свестни от 2 години интересно е колко още са заминали за тези 2 години ???
  • 117 Демократи, всичко върви по план

    9 1 Отговор

    До коментар #84 от "Гост":

    А ти ми кажи държава в която 1/3 от населението я е напуснало за 20 години и то без война!

    Коментиран от #120

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Dinko

    5 12 Отговор
    Много ми е интересно "успелите" на запад защо все пишат и коментират в български сайтове! Ами нали са успели и там им е добре? Да си пишат в техните сайтове. Ще отговоря аз на този въпрос. 90% от българите на запад са бели неи.гри. Никой не ги брои за хора. Тук се хвалят, за да избиват комплексите си, понеже на запад са трета ръка. И друго - повечето мизеруват за да спестят 200-300 евро на месец и не се връщат в родината, защото се срамуват да признаят житейския си провал. Те не осъзнават, че да се отречеш от родината е смъртен грях, все едно се отричаш от родителите или децата си! Нека Бог им прости...но не съм сигурен.

    Коментиран от #121, #153

  • 120 Драган

    3 0 Отговор

    До коментар #117 от "Демократи, всичко върви по план":

    Румъния. 8 млн. Румънци не са в родината си. Следва украйна, литва, латвия, полша....

    Коментиран от #131

  • 121 sashko

    9 3 Отговор

    До коментар #119 от "Dinko":

    А ти колко от тези 200-300 евро спестяваш тук, или ти си на високо поставено работно място в родното си място?

    Коментиран от #122

  • 122 До 131

    4 6 Отговор

    До коментар #121 от "sashko":

    Шашко, аз не спестявам, защото знам, че пари и щастие са противоположни неща. Я ги виж нашите бели роби. Цял живот блъска като роб в швайнеланд, за да купи апартамент в софия. Нито живее добре, нито разбира нещо от живота. В швайнеланд на кръчма като у нас не може всяка вечер....пък и купона швайне
  • 123 швейц

    5 7 Отговор
    супер ми е в швейцария. пе..те си ма..ата в скапана гендарска софиа

    Коментиран от #124

  • 124 стоян

    3 1 Отговор

    До коментар #123 от "швейц":

    До 123- Щастие има ли там или си само заради пустите пари -Пари ама нещастен
  • 125 Шаран БГ

    2 2 Отговор
    На № 33 "Не знам дали осъзнавате" Ние , обикновените хора в тази страна, отдавна сме го осъзнали !! От 1996 год. не съм стъпвал на избори и няма да стъпя при тази система, когато едни демагози сменят другите, с единствената цел да забогатеят !! Нищо друго не ги интересува !! Живеещите и работещи в чужбина български граждани не произвеждат нищо в полза на тази държава и не плащат данъци, застраховки, тегоби.Огромната част от тях са принудени от ГЛАДА, който създадоха точно тези управници, да ги прокудят надалеч А е написано в Конституцията, че всеки български гражданин е длъжен да плаща данъци на тази страна. И питам: Защо го има този скъпо заплатен Конституционен съд, който отсъжда, че всички български граждани имат право да гласуват за Парламент. Нелогично е, противоконституционно е и неморално Хасан от Истамбул, Петър от Чикаго или Иван от Барцелона да гласуват за Правителство, което да харчи парите смъкнати от моя гръб!!! Не е ли обидно за арменци, евреи, турци и всяка една малцинствена диаспора у нас /с изключение на циганите, естествено/ да бъдат наричани " българи ". С какво бяха по-прости управниците ни преди 40-50 години като пишеха в паспортите ни: ГРАЖДАНСТВО - БЪЛГАРСКО, НАРОДНОСТ - ТУРЧИН /например/. И обърнете внимание, колко средства се пилеят за "чужденците", вместо да се вложат тук за подобряване на жизнения стандарт..........

    Коментиран от #128

  • 126 Полина

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Стстистика":

    Родена съм в България но не искам да живея тук. Когато стане на 22 г. ще се махна оттук. Искам да създам семейство в САЩ . Обичам България ,но тя не ме обича

    Коментиран от #132, #143

  • 127 чичо

    5 0 Отговор
    Вие хубаво пишете за западния капитализъм и нашите 30 години,ама давате ли си сметка,че западния капитализъм е на повече от 100 години.А сега, сравнете нашите първи 30год. капитализъм с западния от 1910,1920,1930год.-например.На запад и днес има социалисти,но за разлика от нашите,не мислят как да станат съветска република.
  • 128 КАРАКУДА

    8 0 Отговор

    До коментар #125 от "Шаран БГ":

    Е как да не плащам данъци за собствеността да не би ти да ми ги плащаш!?Като не работя тук как да ти плащам ?Да ти пълня гушата а пък ти да ми хвърляш 600-800лв. за 10часа работа и да ми казваш че аз трябва да си плащам oсигуровките и да ми се правиш на много важен щот.. си бил със голяма фирма от (вашите) и със политическа закрила oт мафията!?
  • 129 Валери

    4 3 Отговор

    До коментар #73 от "За русофилите и русофобите":

    Помнел тухларните вика, ами като си го заслужил не само ще си в тухларна ами и в Белене ще идеш на почивка или ще залесяваш хълмовете. Аз пък не помня нищо лошо на НИКОЙ нормален човек в моето село, което сега е МЪРТВО въпреки, че има 3-4 милионера в него. Помня хубавите градинки тук на село, равния и маркиран път, сладкарничката, библиотеката, киното, ресторанта, който беше ПЪЛЕН всяка вечер, помня как играехме до късно без страх от нищо защото никой не познаваше престъплението, помня как ходихме на детски лагери, помня хубавата храна, помня природата и водата дето пиехеме от чешмите без горчилка. Помня, че абсолютно никой не се е оплаквал от репресии и престъпления освен някой пиянска свада веднъж на незнайно колко време. Помня също, че лъскавите стоки бяха кът ама помня как хора ходеха да работят в арабските страни и на други места за валута и никой не им пречеше да си вкарат коли и стоки ако желаят, помня как дойде "демокрацията" и почна режима на тока, спекулата и престъпленията. Помня, когато се преместихме във Варна как преди 89-та се ходеше свободно в морската градина, а 90-те беше свърталище на наркомани... сега я застрояват усилено и е свърталище на дилърите на тия наркомани... Помним и ние, а тебе ако са те стригали е имало защо!
    Боже, прости България! Жал ми е за животите на загиналите в името на глупаците сега!

    Коментиран от #138

  • 130 Лупи

    1 0 Отговор
    Топ новината за днес дето е на първо място по коментари има много общо с тази новина! Двете са взаимно свързани и едното е следствие от другото.
  • 131 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #120 от "Драган":

    Ами не е точно така, но да видим данните *countrymeters.info:
    Румъния:
    1990 - 23,5 млн. / 2019 - 19 млн.
    Тоест спад 23,7%
    България:
    1987 - почти 9 млн. / 2019 - 7 млн.
    Тоест спад 28,5%
    Номер 1 сме в класацията за най-бързо стопяваща се нация според Business Insider. П.С. Между другото, направяте си справка в ЕСГРАОН, какво ще е населението на България и на градовете в които живеете към датата на изборите. Ще се изненадате на данните, които са ни подготвили власт-имащите. Страшни избори се очертават - Мъртвите души на Гогол пасти да ядат пред нашите настоящи класици.
  • 132 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #126 от "Полина":

    Грешно си се насочила Поли. Сащ, Канада, ЕU, GB, и т.н. тези, които разсипаха България бавно, но сигурно разсипват всички тези страни. Спокойствието, сигурността, уважението и нормалното съществуване, социалното, пенсионното, здравеопазването от преди 10 години е само добър спомен. Бих ти препоръчал да се замислиш по-сериозно за Китай. Там всичко, което беше Запада преди 20 години вече е постигнато и се върви напред, без заложени бъдещи кризи, с пъти по-малко негативи от западните и с уважение към чужденците.
  • 133 хахаха

    2 1 Отговор

    До коментар #55 от "само соц":

    Днес да не си пропуснал да си вземеш хапчетата?:)
  • 134 Ами

    0 1 Отговор

    До коментар #114 от "Георги":

    Публикувано във факти.бг: "Сега като са отворени границите защо над 2.5 милиона избягаха от България?От добро ли?"
    Тези 2,5 млн българи, въобще не са "бягали" другарю, а са си заминали по-живо, по-здраво и не защото им е виновна Демокрацията, а тъкмо защото именно тя им позволи да напуснат страната, която ти и твоите другари така и не спряхте да ограбвате - преди като овластени комунисти, днес като овластени капиталисти, маскирани като социалисти!

    Коментиран от #139

  • 135 Омръзна ми

    0 0 Отговор
    България........ :(
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 За русофилите и русофобите

    2 0 Отговор

    До коментар #112 от "Умен ма надали":

    Най-лошото да си глупав е,че не можеш да го осъзнаеш.
  • 138 За русофилите и русофобите

    0 0 Отговор

    До коментар #129 от "Валери":

    Да соца обичаше послушния пролетариат.А като не ти харесва градинката,хвашай лопатата и кирката и започвай да я украсяваш ,там на село,откъдето си.Вече ги няма строителни войски,циганите имат повече пари от теб.
  • 139 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #134 от "Ами":

    Колко си сляп! Напуснаха доброволно професиите си за да преквалифицират на чистачи, нали? Инженерите, икономистите, лекарите, учителите станаха шофьори и хамали щото демокрацията им е създала условия за това, нали? Всъщност си прав! Точно демокрацията създаде условията предшестващи отварянето на границите. Руснаците някога създадоха условия на селяните, да станат образовани граждани макар и затворени, Запада просто създаде условията да се възползва от отгледаният плод, предоставяйки му "свободен избор". Колонизаторите не създават и не им се налага да подобряват, те идват и си взимат каквото им трябва. В случая - нови и добри слуги, какъвто си и ти.
  • 140 Смотаняци 33

    2 1 Отговор
    Благодаря на бог и на днешните ни оправници за това което сме за това че имаме здравеопазване за това че младите живеем добре и сме в цветущо състояние. Много го ви благодаря дано ви се върне.

    Коментиран от #141

  • 141 Гаврош

    1 0 Отговор

    До коментар #140 от "Смотаняци 33":

    И аз тъй викам - да им се тъпкано и 100-кратно вповече! Само две забележки : "Бог" се пише винаги с главна буква, а "управници" с "у" !!!
  • 142 Иво

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Щирлиц":

    Аз живея в Москва, има много бьлгари тук. А мисията е голяма, защото от Пустят идва най- големият туристически поток, оформяне на визи и реални пари от туризма за БГ. А за тоя дето пита защо бьлгари като русофили не ходят да работят в Русия. Ами благодарение на нашите политици, ако не учат или не са женени за руски гражданин и посмертно няма да получат работна виза. Заплатите например са като в Чехия( около 800- 1200 евро според работа), но е поне 2 пьти по евтино от Чехия и 3-4 пьти от Германия.
  • 143 Диди

    1 0 Отговор

    До коментар #126 от "Полина":

    Най-добре отиди в държава от централна Африка , там ще разбереш какво е Любов !
  • 144 Салкъм

    1 0 Отговор
    Чок с... Е
  • 145 Гошо пт почивка

    1 0 Отговор
    Последния моля да загаси лампата там и да вземе знамето 🤣
  • 146 Коко

    1 2 Отговор
    Т.е. Още 2.5 млн социални пенсионери храним . Дето почти нямат изработено тука, но стигнат ли пенсионна възраст - всите се редят за пенсия!
    Иначе се дават за пример като инвеститори на страната ни... а излиза друго!

    Коментиран от #148

  • 147 Аз съм

    2 0 Отговор
    Относно втория въпрос,служителите в посолствата просто не обслужват българите в чужбина,на това съм свидетел,особенно тези във Вашингтон САЩ. Нито вдигат телефонните,нито са компетентни на въпросите който им се задават ако някога благоволят да вдигнат телефона,така е като са кадри на шуробаджанащина а не от корпуса на дипломатите завършили съответните школи.
  • 148 Аз съм

    0 0 Отговор

    До коментар #146 от "Коко":

    Кокинце не е баш така,аз съм един от тях,не ми се полага нищо,дори и за 2те години казарма която съм пазил твойте роднини от НАТО нищо няма да взема,само ако имаш минимум 10г. стаж и ако го имаш взимаш минимална от 99 лева ако благоволят след години борба с бюрокрацията. Инвестициите ни идват като пращаме пари в БГ или си прехвърляме пенсиите тук,тези който са луди и решили да си карат старините в тази неуредица в БГ.
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Качо

    1 1 Отговор
    Съвремените роби на Европа сме ние
  • 151 Емигрант

    1 1 Отговор
    Емигрирах, защото не искам да работя за пребоядисани комунисти .
  • 152 В тази кочина

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "ГосТ":

    дори не можеш да умреш достойно. Скачат от балконите за ужас на децата.
  • 153 ванката

    1 0 Отговор

    До коментар #119 от "Dinko":

    браво колега бях загубил надежда че има умни хора в тая държава но все по-рядко и по-рядко срещам такива да си жив и здрав и говори на колкото се може повече млади хора че бягството не оправя проблема а го задълбочава още повече и егоизма е много лоша черта... относно заглавието за първи път от много време едно вярно заглавие макар и леко заблуждаващо защото наистина повече от 2 милиона са напуснали страната но са над 3 милиона! а тези които са ни отнети насилствено със земята им пък да не говорим
  • 154 vasik atanasova

    0 0 Отговор
    ами ето и безработицата намаля
  • 155 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Интересното е, че много от живеещите в чужбина с български паспорти просто не осъзнават каква е данъчната тежест върху останалите тука, в България !! Изключително ниските доходи и големите държавни вземания / много служители на тази държава - много нещо, като голяма част от тях не плащат много от тези задължения ,с които е натоварен обикновения гражданин/ /, вкарват бавно, но сигурно икономиката в колапс. За това се надигат чорбаджийски гласове , за по-скорошно преминаване към еврото !?!? То не е панацея, ама нейсе.....Ако някой е български гражданин в Испания, там живее и работи, какво плаща на българската държава? Данък сгради , ако има тук недвижим имот и на пет години такса за нов паспорт - друго няма. И на фона на това, което получава за своя труд за Испания, този данък за него е смешен, като стойност.Аз само за месечни текущи нужди плащам около 500 лв. При 20 % ДДС само за месец , само за този дето духа, ми "вземат законно" от и за тази държава по-вече пари , отколкото Иван от Испания за цяла година за недвижимия си имот. А колко вземат от месечната ми мизерна заплата? Колонката със удръжките по висока от Айфеловата кула !!Осведомете се как се формира държавния бюджет и тогава се засилвайте /Вие, живеещите в чужбина/ с платения си данъка сгради. Това не Ви дава морално право да гласувате за български Парламент !!! Писал съм го -Не бива да гласувате за управници тук в България, които да харчат парите смъкнати от моя гръб. Да оставим настрана, че мн
  • 156 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    мнозина тук не знаят на практика за кого / за кой човек/ гласуват, камо ли Вие, дето сте на хиляди километри от живата действителност!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове