Last news in Fakti

7 Февруари, 2019 21:30 13 812 124

Българското селско стопанство умира

  • селско стопанство-
  • земеделие-
  • животновъдство-
  • венцислав върбанов

Огромен недостиг на работна ръка в селското стопанство

Българското селско стопанство умира - 1
Снимка: БГНЕС

„Поколението, което работи на полето, си отива по чисто биологични причини. Проблемът е, че няма смяна, няма откъде да вземем кадри. Поголовен е недостигът на работна ръка в сферата на селското стопанство. В момента работят пенсионери и няма с кого да ги подменим“. Това коментира Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България по време на Седмата национална среща на земеделските производители.

“Всички тези лъскави машини, с които работим и които са купувани с кредити от банки и ще изплащаме още дълги години, в момента няма кой да ги управлява. Въвеждаме нови технологии, въвеждаме всичко последно, което има на световния пазар. Имаме стопанства, които са много по-напреднали от тези в Западна Европа. Но всичко това трябва да се управлява от хора. Стигнахме дотам, че в момента у нас се закриват животновъдни ферми заради липсата на работна ръка", допълни Върбанов, цитиран от "24 часа". Бившият земеделски министър подчерта още, че според членовете на асоциацията една от основните грешки за липсата на кадри е прехвърлянето на специализираните училища от министерството на земеделието под шапката на общините. В повечето такива случаи въпросните училища са били затваряни след около една година.

“Това беше ковачницата на кадри. В момента няма млади хора. Това е един огромен проблем и с годините той се задълбочава. Не става въпрос, че хората не искат да работят, а заради тромавите административни процедури не можем да привлечем работна ръка от чужбина. Социалното министерство трябва да предприеме действия да се облекчи процедурата, защото, докато хората се занимават с преодоляването на административни перипетии, отиват да работят в Гърция, Кипър или Испания”, не скри Върбанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    141 5 Отговор
    Държавата ни умира.

    Коментиран от #5, #18, #77, #123

  • 2 от Германия

    154 2 Отговор
    О! Нямате никакви проблеми с кадрите! Можете да си внесете от Германия. Там има силно развито селско стопанство и много добри кадри в тази област, включително и българи.:)))))))))
  • 3 Meganoob BG

    106 11 Отговор
    Имам си представа. По пътя до Пловдив толкова изоставени обработваеми земи има че ти става тъжно. Още по тъжно като стигнеш Пловдив, защото фермерите които срещнеш по пътя веднага ги познаваш, защото още карат Москвичи.

    Коментиран от #124

  • 4 гост

    161 4 Отговор
    на всякъде в България заплатите са възможно най-ниски,кой,как да остане да работи,в Англия взимат за една седмица,моята месечна заплата...айде да не би баламосват ,вече не ядем слама

    Коментиран от #39, #50

  • 5 толерантен

    59 3 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Хибриден геноцид, братчет.
  • 6 Смотаняци 33

    18 3 Отговор
    Хибридите са на всякъде батее!
  • 7 пипи дългото чорапче

    66 3 Отговор
    Ква умирачка?Председателите на кооперации щом са дотирани от фирми за торове и машини,щом изнасят и взимат процент от пшеница и царевица са си добре и са по Карибите.Покрай тях намазват още хора-приятели,охранителни, има и куплуване на земя от определени хора.В Добруджа в общинските комисии по земеделие,и прочие свързани с тях са в ръцетенаДПС и БСП. Има и Евро фондове и други субсидии-за горива/не важи за тях закона за горивата/,торове.Бивши и настоящи си купуват на безценица общински земи като безимотни,или евтино от хората.Как за 5 години си купуваш апартамент и 1200дка.Пада голямо крадене затова няма да умре докато ражда земята

    Коментиран от #74, #98

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Митко

    45 4 Отговор
    БОГ ДА ПРОСТИ БЪЛГАРИЯ!
  • 10 Колю

    55 7 Отговор
    Иван Костов какво ви каза като бяхме кандидати за ЕС... На България селяни не и трябват, затова субсидиите в селското стопанство са най ниските в Европа.... И с тях и без тях всичко умира
  • 11 Патето яки

    59 3 Отговор
    Не се плашете в нато сме, дончо ще ни прати хум. помощ с тирове.
  • 12 Софиянеца

    35 14 Отговор
    Айде към корените освобождавайте терена в София!

    Коментиран от #81

  • 13 Българка

    92 1 Отговор
    Като не давате заплати,ВИЕ ще си карате трокторите
  • 14 Един селянин

    83 0 Отговор
    Земята е заграбена от корпорации, дори да искаш да купиш, дори да имаш пари, не те допускат. Ако решиш да гледаш животни трябва да ги храниш с химия, за да имаш печалби, защото иначе продуктите се оскъпяват и тъпите граждани не ги купуват, щото полското месо е на половин цена. Не знам как ги познавате земеделците, освен по лъскавите мощни джипове и по новите трактори и комбайни, дето и в Европа ги нямат. Да не си говорим глупости, ама манталитетът на българина е такъв, единият не плаща заплати, за да има за джип, а на другите не им се работи за без пари, остават само пияниците и мързеливите неспособници да трошат новата техника.
  • 15 Реалист

    96 0 Отговор
    Селското стопанство в България отдавна е загинало, това стана, разбира се, абсолютно умишлено. Разходете се по селата, особено в Северна България- пълна разруха, необитаеми и полусрутени къщи, никаква перспектива, разкривени старци на доизживяване, единствените млади хора са от малцинствата, които познайте от какво живеят..Икономическото развитие и просперитет на една държава се познават именно по разликата между столицата и големите градове, от една страна, и селата от друга. Такива крещящи диспропорции няма никъде в Европа, пътувал съм доста и знам за какво иде реч. България е в кома, фактическата смърт е въпрос на десетина години...За голямо съжаление нашата страна се изтича със страшна сила в канализацията на историята...

    Коментиран от #17

  • 16 Така де

    93 0 Отговор
    То си е подигравка чорбаджията с ръце в джоба да точи милиони от държавни и европейски субсидии и огромни търговски надценки, а каталясалите работници да взимат по 1000 лева заплати. Кой нормален ще иска да кара комбайна за 1000 лева месечно, докато чорбаджията прибира по 1000 лева на минута??? Особено във фермерството , в което ти се съсипва здравето и дишаш по цял ден изпражненията на животните. Да се субсидират малките земеделци и фермери, а не едрите!!! Тогава ще има милиони кандидати да бачкат в селското стопанство!!!
  • 17 СЕВАР

    52 15 Отговор

    До коментар #15 от "Реалист":

    Да благодарим на еврогейския съюз !
  • 18 Барсум

    61 5 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    За съжаление си прав! Каквото не съсипаха седесарите и костовистите, герберите го доунищожиха напълно с помощта на своя най-верен електорат - бразилците! А колко кръв са проляли нашите прадеди за това плодородно райско кътче земя - България! Трябва да дадем всичко от себе си, за да я опазим! Не може всички да са бизнесмени, IT специалисти, инженери, лекари, тираджии, шофьори, адвокати, чиновници и измислени политици! Има нужда и от работници, земеделци и животновъди! Няма срамна работа!

    Коментиран от #47

  • 19 кода от картинката

    38 3 Отговор
    Вземете бежанци, бол.Какви ли нещете сирийци,афганистанци,пакистанци,че и от Африка има даже.Те са спецове и ако ги потърсите няма да грешите.Боко може и цял конвой араби с камили от ОАЕ да ви докара да бачкат лятото на 40 градусовата жега.Обърнете се към Боко и проблема ви е решен.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Асен

    84 0 Отговор
    Мерцедеси AMG GT 63 от 600 коня струващи по 400 000,Бентлита,ТОП моделите на Toyota Land Cruiser всичко от по 200 000 нагоре,халета и техника за милиони левове,повечето купена с безвъзмездни кредити по Европрограми,екскурсии по най скъпите световни дестинации,във всеки окръг по няколко едри латифундиста с по няколко десетки хиляди декара СОБСТВЕНА земя,което никъде в Европа го няма...и ревете...Сган кулашка !

    Коментиран от #29

  • 22 Владимир Владимиров от София

    8 4 Отговор
    Съдба !!!!!!
  • 23 добруджанец

    83 0 Отговор
    Всичко което казвате е вярно-земеделието е в ръцете на шепа латифундисти с партийна окраска които плащат малко,живеят добре,ползват Евро фондове а за средния и дребния не мислят.Държавата помага на едрите риби,вижте какво направи лятото с животните на хората.Лъжеш и крадеш-уважаван си,работиш ли-прост си
  • 24 Коравия

    59 5 Отговор
    За смешните пари, които дават българските фермери да си работят те и техните семейства. Няма кои да работи за без пари, нека да фалират като не искат да плащат. То според парите са и хората, които работят. Лъжат пенсионерите да им бачка за жълти стотинки. Който не ще да плаща да фалира и да удря кепенците.
  • 25 Batushka

    35 3 Отговор
    Бойко Методиев Борисов!Да оди да копа малоумник а!

    Коментиран от #27

  • 26 стоян георгиев

    11 16 Отговор
    върбанов не е точен.в момента българското земеделие го извършват почти изцяло цигани и за радост доста се понаучиха.

    Коментиран от #30

  • 27 Пешо

    42 0 Отговор

    До коментар #25 от "Batushka":

    Никой не иска да работи на нашите земевладелци - латифундисти, които всяка година лапат по три милиарда лева ненужни субсидии.
  • 28 Хаджи хаджи Българин

    41 1 Отговор
    Забранете вноса на селскостопанска продукция и въпросът ще се реши! Заплата от 1000лв в сектора и външни пазари за продукцията! 10 Дупе-тата от НС чрез подставени фирми внасят месо и зеленчуци от чужбина в синхрон с веригите на Кауфланд, Била, Лидл и тнн.! Страна като България с 4 годишни времена умира от глад! Айде СКАЧАЙТЕ за пари по жълтите павета! Там ще си изберете и домати и краставици!

    Коментиран от #31, #42

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хаджи хаджи Българин

    34 2 Отговор

    До коментар #26 от "стоян георгиев":

    Наистина ли? Моят дядо казваше навремето- " ЦИГАНИН НИКОГА НЕ Е ХРАНИЛ БЪЛГАРИН"! А за обратното има доста примери!

    Коментиран от #32

  • 31 Вчера в била ст. загора

    14 1 Отговор

    До коментар #28 от "Хаджи хаджи Българин":

    ИМАШЕ ЦЯЛ РАФТ С ЯЙЦА С МИНАЛ СРОК ОТ 20 ДЕНА...
  • 32 стоян георгиев

    16 3 Отговор

    До коментар #30 от "Хаджи хаджи Българин":

    е вече ситуацията е съвсем различна.всичките български ягоди са набрани от цигани,а преди това и са копани от тях.подобно е с чушките,доматите,гроздето,розите и т.н. български култури.без цигани няма да има селско стопанство или поне онова което е с ръчен труд.справят се добре циганите ,но за съжаление вече не достигат ,щото постоянно се правят нови градини,а и те масово имигрират.страшно няма обаче,стане ли надницата 30 евро ще доидат украинци и албанци както е в гърция,а и бая народ ще се върне да си бере у нас.още пет години .

    Коментиран от #36, #38

  • 33 Върбата Венци

    19 0 Отговор
    Имали кредити ,а къде са субсидиите бе тъпчо и кои ще фалират малките ферми .Това е целта на големите играчи .Сетих се за един коментар на един тарикат дето беше писал в този сайт -70% от това което се произвежда в земеделието се е изнасяло в европейския съюз.Поне има внос на чесън от Китай и замразено 20-30 годишно месо от запада. Ще се оправят нещата само че кога ,когато дойдат маймуните от марс.
  • 34 Хаджи хаджи Българин

    24 0 Отговор
    През 2012 година хванаха баварски месокомбинат в измама! А именно 2000тона развалено месо, вместо да бъде унищожено, отпътува с тирове за България и Румъния под формата на Шрот- в превод от немски- отпадък! Леле колко кремвиша са направени от него в България!

    Коментиран от #63

  • 35 Стела

    41 4 Отговор
    Най богатите и най екстремно бързо забогатяли хора в България са Земеделците.И отгоре на всичко им се отпускат още милиарди субсидии,макар че почти няма земеделец ако ще и най дребния в страната който да не е де факто милионер ако му се сметнал земите,техниката и имуществото.Направиха хи безпрецеднтно и безсрамно богати.Факт е че един куллак притежава и арендува едно землишще на някое село,дава някакви мижави заплати на няколко трякториста,сади само и единственно жито и слънчоглед всяка година и нищо друго щото е най лесно,механизирано,нетрудоемко и доходоносно.Накрая си прибете стотиците хиляди субсидия,вземе си печалбата и от продажбите на зърно и се чуди на кой остров да иде и какъв джип или Джон Диър да си купи.А цялото село - бере ягоди в Англия...Вместо да се дават до 200-300 декара на всяко семейство,да е по хуманно и социално,нещата се опорочиха тотално

    Коментиран от #45, #99, #113

  • 36 Сеянин

    14 2 Отговор

    До коментар #32 от "стоян георгиев":

    Стоянчо чадо, знаеш ли от коя страна се държи мотиката?

    Коментиран от #37

  • 37 стоян георгиев

    5 11 Отговор

    До коментар #36 от "Сеянин":

    не само знам ами лятото имам 1500 циганина берачи.и така поне от 20 години.ти обаче със сигурност не знаеш от коя страна се държи.
  • 38 Хаджи хаджи Българин

    12 0 Отговор

    До коментар #32 от "стоян георгиев":

    Да ти е сладко! Виж им ръцете само! И провери къде са им тоалетните на село! Покажи ми една селска циганска къща с тоалетна!

    Коментиран от #41

  • 39 aha

    18 3 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    А като толкова ги разбирате чуждите заплати и икономики, пазарувате ли чуждите буклуци в Лидали, карфури, метрота, или си купувате само българска стока!? Хубаво се замислете защо андрешко сам е попаднал в своя порочен кръг и продължава да го дълбае! Заради плиткоумието и алчноста си!
  • 40 аха

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Кон":

    Ще ти дадът! Ама когато се научите да купувате български стоки, а не чужди! Тогава ще ти дадът! Ако купуваш чужди стоки, нямаш право да искаш чуждите нива на заплати! МОЛЯ МОЛЯ...!

    Коментиран от #64

  • 41 стоян георгиев

    16 4 Отговор

    До коментар #38 от "Хаджи хаджи Българин":

    тоалетни нямат ама сега те са селяните.няма нито една бригада в тракииското поле от други,когато става въпрос за бране,копаене и т.н. деиности на ръка.всичко е само от цигани.българите идват по съборите да ядат кебапчетата или да играят хора.а и да се хвалят като теб.изключение правят родопите.там помаците все още сами си вършат селската работа.другаде е само цигани.без тях няма кои да бере ни чушки ни грозде,ни да копа лавандулата или розите.бедни са мизерни са ,неуки са ама те са днес българските селяни.затова и се размножават.шото селянина има деца .в града деца не чакаи.

    Коментиран от #43, #48

  • 42 аха

    16 1 Отговор

    До коментар #28 от "Хаджи хаджи Българин":

    И как си представяш, че на своя глава ще забраниш вноса на чужди стоки, пък твоите ще се продават навън в чуждите тържави!? Голям пък тарикат се изкара бе, ти другите за по-прости от теб ли ги имаш! Нищо не може да забраниш на своя глава в днешния глобален свят, без да очакваш контрамерки! Нищо и никой обаче не може да ти забрани, когато отидеш да пазаруваш да си избираш и купуваш само българската стока от рафта!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 43 Хайл

    31 1 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    А защо избягаха хората към градовете да ми кажеш? Избягаха защото се гаврихте,и още се гаврите с труда на хората,искате от тъмно до тъмно да ви работят за мизерни суми,с какво им облекчихте труда освен че ги карате с бусове на полето...или новата мотика е с по-удобна дръжка ли? Едни работни ръкавици не сте дали на хората които берат независимо дали са българи,цигани,помаци или турци...искате с трици маймуни да хващате ама и маймуните се изучиха и сега търсите работници от вън щото нищо няма да им платите и само ще лъжете хората-НАУЧЕТЕ СЕ ДА УВАЖАВАТЕ ТРУДА НА ХОРАТА И ПОДОБАВАЩО ДА ГО ЗАПЛАЩАТЕ А НЕ ДА СЕ ГАВРИТЕ

    Коментиран от #56

  • 44 азззззззз

    29 2 Отговор
    Като влезна в магазина картофите от Германия по-евтини от българските. ЕС уби българското земеделие и животновъдство. Внасяме евтини меса и млека с неясен произход от ЕС. БГ р кошчето за отпадъци на ЕС.
  • 45 Хайл

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "Стела":

    Права си
  • 46 МН на далаверите

    10 0 Отговор
    Да ви е честито .
  • 47 Хайл

    29 0 Отговор

    До коментар #18 от "Барсум":

    Няма срамна работа,има НЕПЛАТЕНА
  • 48 добруджанец

    20 2 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    До Стоян Георгиев:за Тракия може и да е така ама за житницата на България Добруджа е обратното.Всяка година минавам оттам за морето а един циганин не съм вида поне веднъж да копа.Обикновено тях ги виждам да чистят с метлите по програми и да взимат детски.Не знам дали знаете но в сс има едно село само цигани-Голеш.Имат къщи палати но не работят тук,а крадаш и просят в чужбина и после строят тук.Как пък от село с 5000 души един не видях с мотика.Ходих до там защото ми беше много интересно Как се хвалеше Бойко че строял нови училища.То бе единственото открито от 20 години,макар че децата днес са там утре в чужбина., но имаха 5 магазина за храна и за дрехи.Циганин кмет с 8 клас.Всичко обаче беше за Герб на изборите.А училището прокара, макар че бяха големи фанфари.Циганите за 2 години го направиха не ново а да прилича на циганско-без врати,крачета и длуги"екстри"

    Коментиран от #49, #57

  • 49 Негласувам

    8 6 Отговор

    До коментар #48 от "добруджанец":

    А преди да се появи герб как беше сигурно перфектно.

    Коментиран от #58

  • 50 Минчо

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    В Англия може но на ос. Кипър не там е по лошо от тук..... гн. Върбанов да си свери часовника моля... Тук всичко е разрушено как се възстановява стопанство как със кредит ли как то родителите ни си дадоха живота за България а умние оправляващи от 89г до преди 5 години погубиха всичко и сега пари за къде за надници за техника за згради ли закъде е няма как да стане. Затварят вноса от шибаните зеленчуци от Турция дотации от държавата и Европа и за година ела да видиш от Гърция и Испания всички са тук....
  • 51 Чурулик чурулик

    23 0 Отговор
    Искам минимум 100 лв на ден и веднага отивам да работя на село с някаква машина кои може да ми осигури 100 пари на ден ?ще работя без почивен ден мога да ставам рано по тъмно и да работя до тъмно
  • 52 До Минчо

    13 0 Отговор
    Ще развалим рахатлъка на големите вносители те са в парламента момче
  • 53 Генерал

    27 4 Отговор
    ЛИКВИДАЦИЯТА НА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО започна през 1992 г. когато дойдоха „директивите на „Ран-Ът”,и президентът Желев произнесе първите идеологически постулати за създаването на „ликвидационни съвети” - унищожаване на ТКЗС, връщането на земята в реални граници на техните бивши собственици и създаване пазар на земята. В нито една друга социалистическа страна разтурването на колхозите не стана по този начин. Вместо да се укрепят класическите кооперации, или да се раздържави земята чрез акционерни дружества, се направи закон, създаващ условия за нейното раздробяване и разпродажба. Последваха фатални за земеделието ни грешки. Настъпи анархия. Възстановените собственици нито можеха да обработват върнатите им ниви, нито да отглеждат животните. Селата набързо и тотално обедняха и опустяха. Преструктурирането на земеделието започна след като то съвсем пропадна и земята загуби своята цена. От интензивно то се превърна в монокултурно. Създадоха се условия за криминално изкупуване на огромни територии обработваема земя. Появиха се собственици на няколко села, а също така и латифундисти. Такова чудо няма никъде по света освен в Анадола, Турция, където по стари традиции спахиите са владеели много земя и села заедно с населението им.
  • 54 Генерал

    25 4 Отговор
    Категории като срам и грях не вълнуват повечето от сегашните ни управници. Те не се свенят да се обогатяват на гърба на народа. Особено ония, които извършиха приватизацията на промишлеността и ликвидацията на ТКЗС, с което унищожиха селското стопанство и пазарите, а после разрушиха образованието, здравеопазването и социалната ни система. Така ни доведоха до просешка тояга и ни обрекоха на духовна и нравствена разруха. Грозното е, че те не само не се срамуват, а се гордеят с тези си деяния. Пръв измежду тях е Иван Костов - българоубиеца.
  • 55 Браво

    4 1 Отговор
    П рекалено си иформиран от начало добре тръгнахте но накрая се насрахте с провокацията .
  • 56 стоян георгиев

    7 4 Отговор

    До коментар #43 от "Хайл":

    към момента на село може да вадиш пара,проблема е че вече няма селяни.циганите работят като наемници.те гледат цялото земеделие,но са малцина дето имат свое. не си прав за инвентара .инвентар се купува .машини също има ,но бригадите са си независими.няма как аз да им купувам квото и да било,като днес са при мен утре при теб в зависимост от интереса .надниците и в селското стопанство летят нагоре.вече трудно може да ангажираш хора за определена операция под 30 лева на ден.при беритбите са в пъти нагоре и тенденцията е в полза на работниците щотото няма хора.и не ми вменяваи на мен някаква вина,аз нито съм голям арендатор нито съм управляващ.

    Коментиран от #70

  • 57 стоян георгиев

    7 8 Отговор

    До коментар #48 от "добруджанец":

    не пиши като не си в кеча.гледал ги от колата и не видял цигани.смях!!!!ами слез да ги видиш.в добруджа в момента масово садят лавандула.направиха огромни масиви .всичко се гледа от цигани.за дините и гроздето е същото.единствено механизацията е от по-бели ,макар че вече има и бая трактористи цигани.и пак ти казвам такива като теб хал хабер си нямате.гледате от прозорците на колите и мислите че е още 1986 година.що се отнася до циганията ,да тя е безспорна.мръсотия,мизерия,глад.всичко тва го има и по-много.никви палати нямат циганите.живеят в подобни на кучешки колиби коптори ,без вода и ток и не боико борисов е виновен за това,а целокупния български народ.квито сме ние българите такива са ни и циганите.
  • 58 Хронолог

    13 0 Отговор

    До коментар #49 от "Негласувам":

    След появата на ГЕРБ какво се подобри и за КОГО?

    Коментиран от #59, #73, #85

  • 59 Баба Вуна

    11 0 Отговор

    До коментар #58 от "Хронолог":

    Личните им банкови сметки баба!
  • 60 onq s konq

    5 6 Отговор
    Венецуела ДЪЛЖИ МИЛИАРДИ ДОЛАРИ НА КИТАЙ И РУСИЯ.Блокираните авоари на Бразилия са основно в Англия и САЩ.И възниква логичният въпрос:ЗАЩО ВЕНЕЦУЕЛСКИТЕ ПАРИ СА В ТИЯ ДЪРЖАВИ,А НЕ ТАМ КЪДЕТО Е НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ БЛОКИРАТ,като например в БАНКИ В "приятелските" Куба,Русия ,Китай или Турция?А след като Мадуро мълчи по въпроса,от самосебе си се налага и логичният отговор:ЧЕ НИТО ТОЙ ИМА ДОВЕРИЕ НА ПОДДРЪЖНИЦИТЕ СИ,НИТО ПЪК ТЕ ВЯРВАТ В НЕГО!

    Коментиран от #65

  • 61 onq s konq

    1 5 Отговор
    Постът ми се отнася за раздел "Конфликти".
  • 62 hater

    7 0 Отговор
    продалжавайте да плащате заплати за чехълче а да изнасяте в чужбина.най добре се внесете аборигени за ангария кво им е?
  • 63 hater

    7 0 Отговор

    До коментар #34 от "Хаджи хаджи Българин":

    имаш голяма грешка -месо има само в бутче което сам да си разфасоваш сам и никъде другаде.а чувал ли си за денибел?
  • 64 бай хой

    13 0 Отговор

    До коментар #40 от "аха":

    къде има бг картофи бе? а домати .дори визуално турските боклуци се веждат и по големина цвят и мирис като ги резнеш при ябълките само отрови меришат на парфюм червей не ги е опитвал и са големи като хандбална топка.тва е като натурален сок който трябва със закон да се нарича -химически сок
  • 65 бай хой

    10 1 Отговор

    До коментар #60 от "onq s konq":

    най големия длъжник е сащ.само печатат пари без стойност и го играят велики ама 1 ден ще се явят хора дето ще се откажат от тоалетните им хартиики и ще останат в историята
  • 66 Stefan

    8 0 Отговор
    За 500 лева да си работи той, тези пари се изкарват максимално за една Седмица на вън след платени квартира и храна.
  • 67 добрузжанец

    18 0 Отговор
    До Стоян Георгиев:Писах ти че съм от Добруджа и че съм в течение на нещата.Имахме 200 овце работехме стотина декара.Знам какво е и как ни взимаха реколтата жито-първо качество за 0,05 стотинки и как хората се отказаха.Агнешко то ни го изкупува ха по 3,45килограма.Нямаш право да говориш защото същите тези цигани за които пишеш по средата на копАнта спират и почват да се пазарът и изнудва за повече пари.Как кооперациите потъпкахацялата нива жито защото си частникОплакахме се и нищо не им направиха и ги беше яд че производителността ми е по висока от тяхнатаИ се случи при Костов и Царя.Бяха пуснати общински земи по 15 лева за безимотни и хора искащи да работят.Намазана кметове-БСП, сини,любовници на кметове и много наши хора.Да взема трактор ми искаха 5000 на ръка при положение че трактора беше 26000лева.Не аз а ти не си в час

    Коментиран от #103

  • 68 Nenenee

    12 0 Отговор
    По принцип не пиша коментари,но като гледам всичките ваши, и ми се къса сърцето. Абе хора,не е важно машините,субсидиите торовете или каквото и да е предметни неща. Не разбирате ли??? Докато не направите нещо за народа си(ни),вие никога няма да имате основа за действие. Има една приказка която винаги съм уважавал "дай за да ти бъде дадено". Кога ще разберат всички управници и какви ли не мафиоти. Дето се казва и за мафията няма да има един ден,кога човек не остане у майка България. Жалко.
  • 69 Rex

    14 0 Отговор
    Народа е жив,България е жива,и предателите и продажниците на България са живи,и си мислят че са вечни и ще ги търпим безкрайно.
  • 70 Хайл

    16 1 Отговор

    До коментар #56 от "стоян георгиев":

    За по малко от 30 лв на ден ли? Дай им по 50 да видиш дали няма да се появят хора за работа.мислиш че 600 лв месечно на полето са много ли? Ами да попитам тогава,ти лично би ли почнал работа за 30 лв надница на полето....не нали,будалите изчезнаха

    Коментиран от #106, #107

  • 71 добруджанци до Стоян Георгиев

    10 0 Отговор
    Писах ти за конкретно село даже.Но има и много други села които са така.Слез и се поразходим да видиш след Плевен какво е.Ами Генерал Тошева, където имаше научен институт,Камен ар, Крушари..Да изброявам ли села с цигански палати Ами Червени и другите села?Циганин не копае,бере и краде и изкупува продукция с цел препродажба. Минават и викат за орехи,кожи,желязо и може да ядеш бой ако не стане по тяхно му. Питай кмета на бивш червен,изгонен полицай от 10 години Герб Как от 15 да земя сега има 1500

    Коментиран от #105

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Rex

    12 0 Отговор

    До коментар #58 от "Хронолог":

    ГЕРБ?Само букви!Същите мазни,нагли и нахални,крадливи партийни творения,които не можеха да крадат при Тодор Живков.Това са ГЕРБ,мекерета без социална политика.
  • 74 бомбата

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "пипи дългото чорапче":

    И всичко това под общ знаменател, корупцията която ни управлява
    в момента бомба със закъснител.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 куку руку ку

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Държавата ни е подложена на съзнателен, целенасочен геноцид. Много мощен външен фактор иска тук да остане просто една свободна от българи територия. Как най-лесно се обезлюдяват села? Субсидират се култури, за отглеждането, на които не е необходимо ежедневна грижа, като зърнопроизводството, а зеленчукопроизводителите се поставят под такъв финансов натиск, че да фалират и да се преместят от селата в градовете. И не само зеленчукопроизводителите. Всички видяхме какво става из Странджа с добитъка на хората!

    Коментиран от #87

  • 78 1122

    5 0 Отговор
    И то умира. Всичко умира.
  • 79 бомбата

    9 0 Отговор
    Зависи от коя камбанария гледаш, за новоизлюпените ,"косачи на
    субсидии" , земеделието е във възход!
    Това са хора,повечето извън закона , които са си сложили главата в торбата и сега са на гребена на вълната, за тях земеделието е извор на пари, те ще крадат до тогава , докато им позволяват, и земеделието стана великата, корумпирана политическа сцена, на България.
    Кога НАП ще провери лице или фирма, взело субсидии от ЕО ?
    Субсидии за домати,грах,картофи,чушки,сини сливи?
    Този сектор прибира 5 милиарда годишно!
    Тръгнал НАП
  • 80 Ст.

    6 0 Отговор
    Искат да им работим без пари на тия боклуци
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Един

    9 1 Отговор
    Селското стопанство го умори "демокрацията"!
    И да: сега "умира" държавата
  • 83 Миризлив пор

    15 0 Отговор
    Защо се лъжем? Хиляди нашенци работят в селското стопанство НО в Гърция, Германия, Франция, Англия и къде ли не. А защо не искат тук? Ами като за начало погледнете заплащането, там за 2-3 дни изкарваш колкото тук за месец и ти ги дават веднага а не като тук - работи, пък някой ден може и да ти платя.
  • 84 Guest

    4 0 Отговор
    Няма нищо, споко! Пишете и тръбете за полицая, пожарникаря на годината, кой ще е главен прокурор, за бдж-то, на Шкемби войвода лайн.ните чували и др. важни и престижни служби! Тръбете, тръбете... То те ще Ви 'ранят!!!
  • 85 Не гласувам

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "Хронолог":

    Не съм симпатизант на никоя партия ,Не вълнувайте толкова.
  • 86 Селянин

    10 0 Отговор
    Айде бе! Ами като назначавахте земевладелците не ви ли хрумна първо, че трябва да са хора и да имат нещо в главата? В наше село има няколко милионера земевладелци, повечето лъжат с рентите, крадат земя, не плащат редовно и плащат САМО ако има работа т.е. през другото време работника да оцелява както иска! Айде кажете ми как може младо семейство да живее на село, да гледа, възпитава деца достойно и нормално и да работи за тия скотове? Няма нищо случайно на тая територия и вече паданията ни под чуждо робство никак не ми изглеждат случайни и плод на лош късмет, даже напротив... съвсем логични са!
  • 87 Валери

    11 3 Отговор

    До коментар #77 от "куку руку ку":

    Геноцида е от българския етнос към българския етнос за съжаление. Да има външни фактори, но изпълнителите са българи и ако имахме самосъзнаение на държава това нямаше как да стане! Защо не унищожат Сърбия, Румъния или някой с петрол по тоя начин например? Всеки сам е отговорен за съдбата си, включително и ние! Външно влияние ли изпръска 20 каси МОЕТ за хиляди евро или сина на един самозабравил се олигарх дето не плаща на работниците си, краде обществени поръчки и строи некачествено? Айде стига с тия външни фактори, главния фактор е БЪЛГГАРСКИЯТ!
  • 88 Българин

    1 10 Отговор
    В момента българското селско стопанство произвежда много повече отколкото през комунизма. Това е за тъпите носталгици. А иначе сигурно повечето от тия пишман бизнесмени, които дават мизерни заплати, са си точно червени чугуни.
  • 89 Borisov

    9 0 Отговор
    Само идиот може да приказва така,за тези който не знаят ще кажа че държавата в нарушение на конституцията насилствено взима земята на хората и я дава на земеделската мафия,има още много неща за идиотизма на село но ме боли да разказвам
  • 90 Василев Н.

    6 0 Отговор
    Погледнете хората в министерството. Нама един ,който да е работил или да разбира от земеделие. Начело с министъра. Е как тогава очаквате да направят адекватна политика за земеделието. Порожанов разгони всички които нещо разбираха и имаха опит. Докара само далавераджии и любовници.
  • 91 добруджанец

    4 0 Отговор
    Порожанов откога е в земеделието-от Костов и Царя.Беше среден чиновник, отговаряше обаче за Евро пр ограми които даваха на едни и същи от 20 години-червени кооперации,едри бизнесмени.За да кандидатстваш по програми искала точно 29документа и всичко е свързано с пари които трябва да даваш.Затова пишат че работят 2000дка а работят3000иплащат за 200 на работниците си.А иначе си е БСП Порожанов
  • 92 Бай Хой

    5 2 Отговор
    Венци, запрятай ръкави и почвай да копаш- твойта ........!
    Има ли я Русия ще я има и България!
    Костов и сие(Станишев, Първанов, царчето, Доган-Местан, Борисов и лизачите им), рано или късно ще има съд за Вас, да знаете, че Ви чака съдбата на предателите Стамболов и Радославов ......!

    Коментиран от #94

  • 93 Мунчо

    7 0 Отговор
    Умира селското стопанство, защото такава е директивата на ЕС, която управляващите в България 30 години изпълняват.

    Имам впечатления от производители на грозде, които получават това сега, както и преди двадесет години, на се увеличават надниците в което няма лошо, а е даже добре. Но вдигнат надник, и немърдаща цена на гроздето малко по малко отказва и този бранш.

    Какво да кажем за ябълките, прасковите и всичко останало, като тази година останаха ябълки по градините необрани, защото се изкупуваха по 0,05 стотинки за килограм за сокове, а по пазарите е пълно с Полски, които за една седмица се скапват ако не се продадат! та в случая давате ли си сметка, какво се предлага и яде в България – плодове, или отрова във вид на плодове, внесена от вън!
  • 94 СЕВАР

    2 1 Отговор

    До коментар #92 от "Бай Хой":

    От твоята уста .....в Божиите уши !
  • 95 Selqka

    4 0 Отговор
    Купували трактори за стотици хиляди, а плащат по максимум 500 лева заплати. Защо никой от управляващите не назова проблема?
  • 96 Гост

    7 0 Отговор
    Бил съм по света. В Австралия един успешен мандраджия те вика и ти казва - "виж какъв хубав кашкавал съм направил!" Нашия тук те вика и ти казва - "виж каква супер кола си купих с парите от мандрата! И ще ти кажа номера, ама си трай - палмово масло!".
  • 97 хаха

    3 0 Отговор
    хаха верно ли?То умря още като свалиха Тошко от власт.
  • 98 МИК

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "пипи дългото чорапче":

    На кой му пука, че държавата ни и селското ни стопанство умират? Къде са ни пазарите? Нещо разните министерства да са направили за пазари н-р на десертно грозде, домати и др. зеленчуци, плодове, вино, цигари и пр. и пр.Като го произведеш на кого да го продадеш като всичко ни е внос . Още по зле ще става и ще останат още пустеещи земи, към които има апетити да ги изкупят. А може и това да е целта.
  • 99 XxX

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "Стела":

    Вярно е . Няма земеделец без джип ама регистриран с нисък данък, че и по два три - за жената, любовницата и пр. Отделно с Мерцедесите, а пък що лъжене има за да плащат по малко данъци.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор
    Яаааа.този да не би да се ОПЛАКВА ОТ СВОБОДАТА ,ДЕМОКРАЦИЯТА И СВЕТЛОТО и равноправното НИ ЧЛЕНСТВО В НАТО И ЕСъто?????
  • 103 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "добрузжанец":

    казах ти че хал хабер си нямаш.тва че си от добруджа не ти помага.да циганите сират и изнудват за пара по време на копанта,но те изнудват щото няма други и ти що не взе българи или турци като те изнудваха,а?и от 2005 когато си се опитвал да се правиш на селянин са минали 14 години доброжанецо.работата още се е изменила и циганите все повече са навлезли в земеделието поради липса на други желаещи.иначе може да си помислиш и защо са спрели да търсят повече пара.помниш ли ква им е била надницата?през 2005 година е била около 8 лева.затова и са спирали .що не спират в италия или в англия ?
  • 104 evropa

    0 0 Отговор
    nali za tva sa subsidiite da proizvejdame po malko. che evropata nema da ima kade da si prodavat stokite. tia plashtat pari da ne proizvejdame nishto
  • 105 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #71 от "добруджанци до Стоян Георгиев":

    доброжанец сега и ще лъжеш ли бе?значи ти си наемал цигани да ти копаят ,а сега се оказва че не го правили?цигански палати има в селата около град левски както и на други места,но тва не са на циганите дето се занимават със земеделие,а на разните джепчии и измамници.тази циганска група е много незначителна на фона на циганското население.дали има и един процент.останалите цигани живеят в адска бедност и немотия.в колиби до селата без течаща вода,канализация и ток.квото имат е незаконно и временно.тва са циганските махали от видин до свиленград с малки изключения.та от въпросните махали тия дето се занимаваме със земеделие събираме бригадите дето бачкат полска работа.често идват от 100 и повече километра.имат си бусове ,бригадири ,инвентар.тия въпросни цигани създават всичко по българското поле към момента ,което е извън механизацията.други няма ,както писах изключая родопите,но там земеделието е много по-слабо.българи и турци да копаят в бригади няма и скоро няма да има.щото българина вече няма физическата подготовка да го прави,а мотивация и култура пък хептен.дали ти харесва или не тва е съвсем друга тема!
  • 106 стоян георгиев

    3 1 Отговор

    До коментар #70 от "Хайл":

    даи да им дам бе убавец:)))!!!!как да им дадеш като не излиза сметката?да не мислиш че нямам желание?бих давал и по 100 стига да може.и само да ти допълня земеделието не е като твоита работа .не се работи 20 дена в месеца.бачка се всеки ден,когато има възможност,а понякога се правят и по две надници ,разбираи 16 часови смени.береш рози,после копаеш лавандула.береш рози,после береш ягоди.двоини надници ама и много чанч.и скоро наистина надниците ще идат към 50 лева сега са 30 преди 4-5 години бяха 15,а като гледам как се сее всяка година все повече и повече ,а хора няма ,надниците ще вървят нагоре.при тракториститте вече са доста високи.и ще доидат тогава от македония,албания украина,както стана в гърция.идат ли на 25-30 евро вече ще излиза сметката.
  • 107 Бат Дечо

    2 0 Отговор

    До коментар #70 от "Хайл":

    Само за протокола,колко работници имаш и какви надници им плащаш,че не ви разбрах???
  • 108 Bubbles

    3 0 Отговор
    Добър ден!
    То умря оше през 90-те като унищожиха кооперациите и върнаха на земите на мързеливите реститутки.
    Да живей демокраДцията!
  • 109 Термонал2

    2 0 Отговор
    Питай там колко младежи и дори по възрастни бързат да хванат полет и какво робски труд на полето но платен. За мислете се. Защо?
  • 110 Владимир

    5 0 Отговор
    На тези които не знаят и пишат че заплатите са по 1000 лева жестоко се лъжат 98% от заплатата на тракторист е 1600 до 2300, а комбайнера взима за жътвената кампания 15 000 - 25 000 лева! И не са селяни тези от село, а тези от градът които си изхвърлят боклуците на улицата!
  • 111 Фъклю

    0 0 Отговор
    Яжте си лайната и не се оплаквайте! За всичко е виновна лакомията ви. Плащайте си редовно погасителните вноски за лъскавите машини ... от спестените пари!
  • 112 МЕН

    2 0 Отговор
    Да интегрират ромите в селското стопанство. На неграмотните да дадат лопата а на грамотните комбайн.
  • 113 Тракторист

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Стела":

    Тези култури се сеят не се садят.Сади се бор в задния ти двор.
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Пълен хаос

    0 0 Отговор
    В София е пълно с хора, дошли от цялата страна да работят: от селата, от малките градове, от по-големите градове от далечни краища. Зададт ли се празници, колони от коли се извиват от центъра чак до изходните КПП-та и блокират градския транспорт, а големият град остава спокоен и пуст. Защо??? - Къде се обявяват тези свободни работни места в селското стопанство че хората да отидат да работят там, защото в столицата отдавна няма работа. Включително и за местните. Има ли някакво планиране в областта на трудовата заетост, някаква регулация така че хората да не се мъчат ???!!! Пълен хаос!

    Коментиран от #121

  • 117 Тъп носталгик и червен чугун

    0 0 Отговор
    До 88 БЪЛГАРИН
    Е, ако си 90-ти набор, нищо чудно и така да си мислиш ; D. С този сравнителен анализ на количествата произведена продукция си по бебешки сладък ;D)). Хубаво е човек да е оптимист: "бря, нещата не са чак толкова зля; и още може" ;D! Само за кураж, само за отскок ...( надолу, в пропастта;)) ) ;D
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 869

    1 0 Отговор
    Това селско стопанство е СБЪРКАНО ,като всичко в тая СБЪРКАНА българия. Селкото стопанство е супер , ама да не се прави в българия. Е няма такава нация сама да си е...е м....а та . Нас българите трябва да ни изследват извънземни , само и те да не прихванат от българския вирус !!
  • 120 Тракторист

    0 0 Отговор
    Отдавна земеделието в България е в лапите на няколко червени структури.Избираха си кметовете във всяко село, ограбваха кооперациите , дяловете капитали на хората , обезлюдиха селата а сега няма кой да им работи.Ами сега?Въпреки всичко алчността им не свършва -пускат разни проектозакони , чакат отзвук и ако няма хоп готово монопол над всичко. Няма сила , освен малкото останали дребни земеделци, която да ги спре. Но не трябва да се делим на зърнари кравари мечкари и т.н. ,защото ще ни прегазят и ще ни направят техни роби .Ходиме на стачки, правихме сдружения, тичахме с тракторите на София а те се завираха в МЗХ оправиха си положението а нас ни изтирваха обратно.Молбата ми към коментиращите е да разграничават едните ЗЕМЕДЕЛЦИ от другите
    ''земеделци ''. Да сме живи и здрави, пък ще видим къде ще му излезе края.
  • 121 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #116 от "Пълен хаос":

    Така си мислиш! И преди и след 89-та всичко е по план. И плановата икономика преди и плановият хаос и разруха сега. И софийското жителство някога, и софийската реалност сега.
  • 122 Манталитета Венци

    0 0 Отговор
    Отиват в Гърция защото ги тормозим с 600 лева заплата, какво се правите на професори?
    Дайте им по 1500 лева заплати и нещата ще си дойдат на мястото.
    Проблема е друг ,ние нямаме наследствено земеделие , и това е проблема.
    Китайците и дойдат никога няма да останат тука.
    Ние мразим чужденците така както мразим себе си.
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове